Selasa, 2 Oktober 2018

Dah dapat ...alhamdulilah..

Assalamualaikum....

Pheww..punya lah lama kan terperap citer nie..
bertabahlah yer...
Ya Ampun...rindu sangat2 kat blog Cik Ja nie...

Cik Ja x habis lagi nak stori mori pasal #babyA nie kan..
Ok kite sambung lagi yer...

Ritu masa peknen ..doc dah g taw ...confirm baby boy puan..
oh yer..alhamdulilah...then survey2 gak nak letak nama aper...
cuma yang penting cik ja nak nama depan tue mesti
ada Muhammad....

1st cik abang suggest nama apa erkk..x ingat dah...tapi cik ja rasa macam x berkenaan ajer..
last belek punya belek buku nama2 tue...akhirnya...
Cik Ja suka nama nie....sebutan pun tak panjang...ejaan tak banyak...
nak panggil pon senang....Cik Abang pon suka...
then kali nie...Cik Ja yang dapat "kuasa" bagi nama coz sebelum nie Cik Abang yang bagi tuk
budak 2 orang tue...

Akhirnya..Cik Abang setuju nak nama nie...
perkenalkan anak ke-3 Cik Ja..baby boy...
Namanya..'Muhammad Akif' bin Awang....
alhamdulilah..dah siap bab nie...

Bab joundice masih lagi kena follow up...
coz Doc cakap baby Akif 'Prolog Joundice'...
macam kakak2 nyer sebelum nie...
Demam Kuning lama...


Sepakat nak nama nie...
Senang nak sebut & panggil kan...



Masa nie baru berapa hari...
muk asyik berubah ajer...



Sekali tengok x ada pung muka macam Cik Abang mahupun
Cik Ja kan...

Orang tua2 kata..masa baby baru lahir....
dalam masa 7 hari muka baby akan berubah-ubah..
ooo...cam tue erkkk...

Sekarang masa tuk berpantang kat rumah...
#babyH buat sementara nie kena duduk ngan mak ngah dulu...
coz Ibu memang x cukup tangan nih...
masa bila nak jaga baby...masa bila ibu nak jaga pantang...
mujur cik adawiyah dah sekolah...
kira sebelah siang tak ada lah havoc sangat...
lau tak...huu2...

Tangan dah jadi macam sotong...






 Psstt:- pantang tetap kena pantang tapi x serajin dulu....huu2..



Jumaat, 17 Ogos 2018

Jaundice @ Demam Kuning...

Assalamualaikum....

Selamat tengahari...

Hee2..dah tengahari kan..
Baru berkesempatan nak updated kata ko...

Cik Ja sambung lagi erk citer pasal 3rd baby..
Nak tahu tak ?
Nak stori mori nie...
kih2..

Nie pasal Jaundice @ Kuning...
memang rata2 lau lepas bersalin ajer...baby akan kena dapat Demam kuning...
Cik Ja dah masuk anak ke-3, memang akan dapat kuning...
sama ada tinggi @ tak...

Bagi yang tak tahu apa itu Jaundis...
korang bleh google ajer erk...
tapi boleh di katakan..demam kuning tidak merbahya jika bacaan nyer rendah, if bacaan tinggi tue harus alert coz boleh effect kat baby seperti Hati, etc..

1st Cik Ja follow up kat Klinik Kesihatan Kurnia coz Klinik Kesihatan Gambut (tempat yg cik ja pergi check perut masa peknen ritu) punya mesin kuning dah rosak....so kena lah pergi sana...

The Nurse akan cucuk kat tapak kaki tuk amik darah...sikit jerk...
baby lau kena demam kuning akan tido lebih lama...walau macam2 di buatnya suh bangun...makin lama makin syok tido....termasuk #babyA jugak...

Dulu Cik Ja ingat bila baby tido nie, ok lah kan...boleh cik ja uruskan diri macam nak pantang ker aper....rupanya tidakkkk.....bila baby tido...bacaan kuning akan lebih tinggi...
Nurse akan pesan ..suh kejutkan baby 2 jam sekali tuk menyusu....kasi baby kerap buang air & besar...dengan itu kuning akan kuar melalui air kencing & najis...
tak perlu bagi apa2 yer....
then si ibu tak boleh makan apa #jamu2 yer...risau panas & ada effects nanti kat baby..

Masuk hari ke berapa ntah...nak tak nak
Cik Ja terpaksa berserah diri ngan baby....coz bacaan kuning tinggi (kena duk bawahh lampu biru)...
macam pic kat bawah tue...

Dalam 2@3hari gak duk kat wad nie....
nampak tak tue makanan kat spital macamana...
hee2....
Cik Ja jenis tak kisah....makan ajer...tapi tengok lah jugak....
ritu ada bagi tembikai & pisang...cik ja tak makan....hee2...
yelah tue semua sejuk...lagipon jahitan kat bawah tak berapa ok lagi...
pantang tetap pantang....
makan tetap makan....kih2..




Menu yang lebih kurang sama...
Cik Ja duk ting.5 (bagi wad kuning)....
kat sini tak berapa nak crowded berbanding wad bersalin (ting.2)...
hee2...boleh lah bernapasss skitt...
lau tak kat ting.2.....semput sikit....
ramai betollll ....
yelah bukan cik ja ajer yang bersalin taw..
tapi rata2 lau bulan April..mesti ramai der...
*teringat masa bersalin kat BabyH dulu....katil cik ja duk tepi jalan ajer...
haaa2....punya lah ramai bersalin...


Nie lampu biru, baby harus sentiasa duk dalam cot nie dan lampu hendaklah pasang sentiasa...
mata kena tutup, baju tak leh pakai...
hanya pampers sahaja....
panas jugak lah...tapi tak lah sampai panas ceng ceng...
dah ada suhu nya....

Baby akan kencing ..berak banyak kali...jika kita sentiasa menyusu...
bila fikir2 kan....baby hanya menyusu...tapi bila time membuang ke aper...
mak aiiii penuh pampers....walhal tak bagi susu FM pung kan...
memang macam tue...
ubat yang paling terbaik adalah susu ibu....
kekadang kesian tengok ibu2 yang berharap dapat menyusu baby tapi tak dapat....coz susu tak keluarlah....nipple tenggelam lah..macam2....

Cik Ja..alhamdulilah ...der rezeki BabyA untuk menyusu....
nak kata banyak macam setengah ibu2 yang boleh simpan stok tue memang tak adalah...
tapi lau takat nak kasi kenyang....burppp...ok lah...
kih2...

Rezeki baby...terima kasih Ya Allah...


Nie ubat tuk kasi mem'buang'...
kenapa cik ja cakap macam tue....
yelah time berpantang nie memang betul2 mencabar weyyy...sebabnya minggu 1st berpantang memang cik ja tak makan yang berkuah (nie citer masa kat rumah)..kat spital semua makan ...haa2

Air masak, air herba (x leh minum lagi, bby kuning)...tak boleh minum banyak sangat..then air manis (milo) ajer yang boleh minum....
so memang akan kena sembelit....hurghhh....
bagi nak elak sembelit (yelah ngan tempat jahit tue)....
harusssss kena amik ubat nie (DULCOLAX)...bagi senang tuk membuang...
hee2....harusssss ada weyyy


Nie pic #babyA masa kat wad ritu...





Tue nampak kesan merah.....
Lau kat spital Doc akan cucuk kat tangan nak amik darah...
then result nya tepat....time amik darah tue dalam waktu pagi...
kul 3@4am...memang baby tengah yok tido...s
sekali kena cucu...meraung lah kejap....huu2



Bila tengok macam nie...
memang tak sanggup...tapi bila fikir pasal kuning...
ibu redho nakkk...

bila bacaan dah kurang..dah boleh balik
tapi mesti follow up dengan KK lagi selagi bacaan x mencapai standard...
huu2...strugle gak nie....


Dah balik rumah....
legaa....

then keesoknya pepagi dah follow up kat KK...
bacaan tinggi tapi x adalah kena Admit lagi...
so besok datang lagi....huaa2...

macam tue lah sempat 2 @ 3 hari gak...last bacaan tinggi plaks...
kena admit lagi sekali sebab baby tak sampi 2minggu lagi..
if lebih dari 2 minggu, dah tak perlu duduk bawah lampu dah (mengikut kata doc)...
so kena admit lagi sekali....
huu2....

duk kat wad macam ritu jugak...2@3hari...
balik rumah follow up lagi...
last doc cakap...."Prolog Juandice"....(kuning berpanjangan)
yelah baby2 sebelum nie memang kuning lama....
then kumpulan darah BabyA....jenis A (ikut Ayah)...
Cik Ja (O)...Cik Abg (AB)...Cik Wiyah (O)...Cik Humaira (A)...
huu2..

Nak x nak bertabahlah....





 Psstt:- dekat 1 bulan babyA kena kuning...jap bacaan turun jap bacaan naik...huuu2...






Jumaat, 10 Ogos 2018

Thats my baby_Baby Boy

Assalamualaikum....

Sambungan ....


Maka duduk lah Cik Ja dalam wad tue..
Perut dah mula lapar...suh cik abang belikan makanan...
Sempat jugak makan Nasi Goreng Ikan Masin tapi..bila time sakit berenti jap...
then sambung balik....

Habis 1 bungkus nasi goreng....haaa2...

Datanglah nurse cakap..nanti kul 10mlm..
Doc nak check @ VE yer puan...
alaa.....x syok nyer ....
ingat tunggu sakit baru nak g check..

Bukan per..sebab nurse cakap tadi...masa check kat bawah tue dah 3cm kan..
Haah....so nant nak tengok progress macamana....
huu2...dub dab dub dab weyy...

Then, dalam kul 10.00pm lebih macam tue...
datang lah nurse suh masuk bilik rawatan coz doc nak check VE...
*part nie lah yang tak berapa nak gemor wey...*
mujur doc pompuan yang check...
syukran2...

Doc suh baring...bila check dah 5cm...
OMG..ye ker...
Then doc cakap..dah boleh masuk LB (labour room)...
Cik Ja masih terpinga2 lagi sebab rasa macam x nak masuk lagi...
tapi dah di paksa masuk LB...
hahaaa2 aci tak macam tue..

Ingat duk wheel chair....tak pung..
nurse kasi sterchter suh baring atas sana...
walhal cik ja boleh jalan lagi...tapi slow2 lah...
nurse tak kasi suh baring gak...
ermmm...

Macam biasa ler nak masuk labour room, kena bawak baju baby 1 pasang, kain selimut, pampers tue..ajer..
dah stand by....cik abang pon ada kat depan tue (dah datang awal hantar nasi goreng)...
memang cik abang pon dah kira2 ..in sha allah maybe tengah malam cik ja bersalin..
dah boleh agak...

Kebetulan malam minggu....
masuk labour room dalam kul 11mlm macam tue...
doc & nurse kat situ hanya pantau setelah dah tukar baju bagai...pasang CTG lagi nak tengok bacaan jantung baby....then check lagi sekali...VE...baru 5cm...
huu2...ingat dah lebih dlm 6@7cm...
sebelum tue tanya gak Doc....
Doc pompuan tak ader ker...
Maaf Puan...malam nie hanya Doc lelaki yang in charge...
ermm..nak tak nak memang kena redho je lah...

doc pon kasi wat tengok patient lain plakss..

Saat genting dah datang....kontraksi semakin kuat...
dah tak tahan..baby dah nak kuar...
sempat cakap kat nurse...mana suami saya....
ok..nanti saya panggilkan...

Cik Ja dah tak tahan...
Nurse & Doc kat situ dah gelebah sebab x ready lagi ...
coz derang ingat lambat lagi...
walhal sekejap ajer tinggal jerk pungg...

Doc lelaki yang sambut baby Cik Ja..ngan bantuan nurse@ bidan
tak lama...sakit yang amat tue..dalam kul 12pm lebih macam tue...
kul 12.30am Cik Ja dah selamat bersalin....
Baby Boy....3.6kg..Ya Allah semangatnya...
Alhamdulilah..

Bidan yang sambut tue cakap....memang dah agak baby besar...
petang tadi masa kat Low Risk (doc ckp est baby 3.2kg ajer)...sekali 3.6kg...besar dari BabyH...
jauh dari jangkaan...

Allahu....dapat jugak baby boy....geng ayah...
dah settel part tue...
part nak jahit plak...
haduuudududu.....lama wey....naik cramp kaki cik ja nie...

nak x nak tadah je lah...
kul 4am lebih macam tue masuk wad bersalin...
tengok baby...macam x caya...
mata mengantuk...badan letih...sebab meneran...
lapar lagi...huu2..




Nampak tak...
Bam bam betul baby boy nie...
Ya Allah..lengkap sudah...(2 perempuan 1 lelaki) dengan kehadiran anak nie Ya Allah
Terima kasih dengan rezeki ini...

Baby Boy ikut due date...29/4/18...(40w)
Alhamdulilah sama bulan ngan BabyH (9/4/17)...
hee2..nampak x beza 1 tahun ajer...

nanti bila besar...mesti sama baya ajer...
...

ok Cik Abang...geng Ayah dah ada...geng Ibu pon ada...
so boleh lah tutup kilang yer...

kih2...

Walaupun dah ada anak sebelum part nak bersalin tue memang waktu yang mendebarkan wey...
bab berpantang no hal..sebab sebelum nie dah tahu nak makan aper...etc...
then Cik Ja hanya amik 40hari ajer....
hee2...

Haq lain pantang 100hari giteww...
kih2...

nanti sambung part nama baby laks...
k..






 Psstt:- dah jadi Ibu anak 3...Alhamdulilah...dapat rasa perbezaan antara anak lelaki & perempuan, baik dari masa mengandung, bersalin....bagi Cik Ja anak lelaki senang & mudah ....alhamdulilah..






Khamis, 9 Ogos 2018

Detik bersalin_3rd baby

Assalamualaikum....

Punya lah lama nak up entry baru nie...
alahai....Cik Ja kan bizi sokmo...
haaa2...ayat klise kan...

Dah masuk bulan Aug sudaa..
Cik Ja x share lagi ngan korang pasal pengalaman bersalin anak ke-3...
Alhamdulilah...moment nie yang akan sentiasa mak-mak akan ingat bukan..

Setiap anak..pengalaman bersalin amat berbeza
begitu juga ngan Cik Ja..
coz kali nie Cik Ja dapat baby Boy...
memang berlainan dari kakak2 nye sebelum nie...
kenapa...

ahha....nie nak citer nihhh...
nak tau tak ? ..kih2...

Ikut due yang doc bagi 29/4/2018..jatuh pada hari Ahad..
then pagi Sabtu tue dalam kul 4@5am perut dah mula sakit2...
tapi bak kata sakit main2...so wat lek wat peace je lah..

Sabtu (28/4/2018).
Cik Ja memang tak keje...duk kat rumah ngan anak2...nenek pon ada sekali..
buat kerja rumah macam biasa...basuh kain...jemur kain...dalam pada itu,
perut jap2 sakit..jap sakit...tapi still boleh tahan lagi...

Bila time sakit...berenti jap..then sambung balik...
Tang masak ajer, Cik Ja x wat coz tak larat dah...
Then baru teringat...air selusuh tuk kali nie (ke-3) memang tak ada mintak ngan mak bidan pun...
asyik bizi memanjang...tak sempat nak mintak...
last memang x minum.....

Then bila Cik Abang balik dari kerja...
ngadu lah cakap sakit (hee2..dan lagi nak manja2 tue)...
memang dah tahu nie salah 1 tanda2 nak bersalin ...
dah boleh agak...ngan sakit belakang tapi tak ketara ler...

So bawak semua anak2 ngan nenek pergi rumah mak ngah (kakak cik ja)..
dengan perut lapar sebab x masak...kakak pelawa makan kat rumahnya teruss..
bab makan ok lagi....bab lauk tue yang tak tahan...
Lauk Sambal Petai ..ala...cik ja x boleh makan plaks sebab dah nak bersalin..
nanti marah laks doc...air ketuban berbau...haaa2...

So nak x nak makan nasi ngan ikan goreng letak kicap...huu2..
lau tak makan nanti tak tenaga plaks masa nak meneran nanti...
dalam pada duk macam tue..Cik Abang jadi tukang kira masa Cik Ja sakit...
berapa minit sekali...

Bila Cik Ja cakap sakit...then tengok jam...
Sekejap 10min...sekejap 5min...sekejap 15min...
macam tuelah...Kakak cik ja cakap memang tue dah tanda2 nyer...
kasi sakit betul2 baru pergi hospital...
Hamboii....yang rasa sakit nie Cik Ja...alahai...
Bukan x nak pergi awal2 coz memang dah tahu .....lau pergi doc akan wat VE...
then cakap baru 1cm@2cm...boleh balik lah dulu...(ayat doc selalu macam tue ler)...bukan nak condem..tapi rata2 akan cakap macam tue...

Cik Ja nak kasi betul2 sakit...bila wat VE dah 4@5cm ..senang terus masuk wad @ labour room gitu...(haa2...sempat lagi fikir macam tue kan)...
dalam kul 4.30pm tue pergi jugak kat hospital...tapi tak masuk lagi...duk berkeliaran di kawasan nyer sebab perut dah tak sakit....
nampak tak...main2 lagi....haa2..
Dalam kereta dah standby semua...dari barang baby, ibu..dah segala barang semasa duk dalam wad...makanan x lupa...

Dah sampai hospital duk depan Low Risk (x masuk lagi)....coz berdebar2 plaks...
Cik Ja makan kurma...entah berapa biji...tak kira dah ...coz perasan macam2 ada...
walau tahun lepas dah bersalin...tapi bila time nak masuk labour room tue...perasaan berdebar macam anak 1st weyyy....

Masuk kat kaunter HTAA..amik angin air cond..coz panas plaks lepak kat kereta tue..
jap sakit jap ok...

Takut tak sangat...tapi lebih seriau @ nak tak nak kena beranikan diri...
dalam pada tue..perut lapar plaks..sebab makan tadi sikit ajer..yelah lauk ikan goreng ngan kicap..mana kenyang (time peknen, cik ja memang makan banyak...)

Nak pergi mekdi (depan spital)..ikutkan dekat ajer...kena cross ler...lau nak naik kereta, jauh plaks pusingnyer...so berjalan kaki ler...(nak suh cepat bukaan)
tetiba2...perut sakit dah macam tak leh tahan dah...nak jalan pon sakit...
apa lagi cik abang cakap dah tak boleh pergi mekdi dah..terus jelah g Low Risk...
risau nanti dalam Mekdi sakit perut macamaner plaks...(ermmm...)

Dah masuk Low Risk..tak jumpa nurse lagi...seriau...kih2...
duk kat kerusi menunggu ...lama gak...
last dah tak tahan dah...
masuk jumpa Nurse...ada seisi soal jawab ler...
then dalam pada tue Nurse cakap..."Awak dah masuk sini kan..kenapa tak terus masuk bilik nie"..
Cik Ja cakaplah...tak nak masuk lagi sebab perut tak sakit..(ullozss rasa ok tak jawapan cik ja tue)..kih2..

then soklan Nurse yang biasa di tanya..
Kenapa Puan datang ?
Cik Ja cakap...saya ada kontraksi...15min@10min@5min..
Nurse amik buku merah..belek2..baca2..amik tekanan darah...
Ok normal....then part yang seriau tue...

Puan..boleh tanggalkan seluar..pakai kain batik..
nanti Doc akan wat VE...sambil nak wat CTG (check jantung baby)...hak nie ok lagi..
hak yang VE tue tak seriau wey...risau kot dapat doc lelaki ajer...
huu2...

Bila dah tukar semua bagai tue...
maka bermula lah...
CTG n wat VE....
Cik Ja request nak doc pompuan wat VE...
alhamdulilah rezeki dapat doc pompuan...

Doc check dah 3cm puan...
Ahhhaaa..kehulu kehilir macam nie ...sakit main2 cengini dah 3cm...
hee2...macam x percaya ajer...
Ingat boleh balik....doc suh masuk wad terus....
kan dah boleh agak tue...
huu2..

Pheww....part berdebar tak habis lagi nie...
Dalam kul 6pm lebih gak masuk wad tue...

Aci kan Cik Ja sambung esok plaks...

Nie pic dah masuk wad...
Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA)







Duk kat katil diam2...yer
hee2..









 Psstt:-  #alhamdulilah #dipermudahkan #terimakasih #yaAllah