Rabu, 22 November 2017

Bekpes pagi tadi...

Assalamualaikum....

Selamat pagi kesayangan Cik Ja...
Semalam Cik Ja nak up entry...entah tetiba blur plaks...

Alahai....
memang x konsisten betul cik ja nie kan...
hee2...

Korang bekpes per pagi tadi ?
Cik Ja makan nie hah...
Roti campur telur...letak mayonis + sos sikit..
pon sodappp....
Bukan per....
sebab lama tak makan cenggini

Tue yang tergerak nak wat..kebetulan Cik Abang ada belikan roti...
tapi kan....Cik Ja der x puas hati skit...
Kenapa erkk...yang cik ja tengok lau derang jual sandiwch kan...
dia punya roti perghh...tebal tue 1 hal..
dia nyer tersusun...means masa potong tue roti tak kemek @ kepek macam dalam pic nie...

Maybe beli roti yang bukan high grade kan...
Cik Ja guna roti gardenia ajer...
yang lain cik ja tengok guna roti Masimo...
elok ker ....Cik Ja tanya nie...

Lau elok @ ok...
Cik Ja nak try coz memang tak pernah beli roti masimo...
walhal nak makan macam tue @ nak wat sandwich...
hee2...



Cik Ja cuba lah potong dua macam dalam pic nie...
sekali kemek skit....huu2...



Bawak bekal g opih...
dapat 4 keping...
Alhamdulilah ...kenyang perut pagi nie...











 Psstt:- bila tekak teringin mula lah datang mood R tue kan...lau tak....ermmmm








Isnin, 20 November 2017

1st duk dalam nie...

Assalamualaikum....

Selamat pagi kesayangan semua...
Apa khabar semua...
Sihat ??

Cik Ja & family alhamdulilah sihat...
walaupun cuaca sekarang tak menentu kan...
kejap panas terik...
kejap hujan....

Mak cik ja tak berapa sihat...
demam..batuk...
yelah mak cik ja dah berusia...antibodi dah tak kuat...
cepat kena kan...
Tapi dah g klinik...makan ubat...in sha allah beransur sihat sikit...

Cik Ja nie ada masalah ulser...
sebab kurang minum air masak..
suka minum ais..air manis ajer...
tue yang cepat kena ulser...
then lau lambat mandi pon cepat kena...

Nie citer pagi tadi...
1st duk babyH duk dalam nie..
selalu Cik Ja letak kat belakang ngan nenek...
Nenek yang tolong pegangkan ...

Rnie Cik Ja cuba tuk letak kat dalam
nak tengok lagu mana...
lau sebelum nie...Kakak Adawiyah dah penah duk...
tapi cubaan nak bangun tue tak tahan...
Masa tue..Cik Ja tengah drive....
gelabah giler....
fuhhhh...
lepas tue ...Cik Ja dah serik...
x nak letak dah...
coz risau kekadang tak di jangka...

Tue kekadang tengok orang yang ada anak ramai...
letak dalam seat...helok jek duk...
lau anak cik ja x nak plak...

Nie habis bagi mainan...
kasi umpan....
hee2...
last2...tertido sampai rumah mak ngah...

Ok...settel tuk seisi pagi...
nanti seisi petang laks...
lagu mana....
nie babyH sorang sebab kakak adawiyah ikut ayah naik motor..
nanti petang kakak adawiyah ada sekali...
tak tahu ler tuh....macamana jadik nyer...

Jangan di buatnya nak duk depan sudah...
Jeles nau nau kakak Adawiyah lau ngan adik...







 Psstt:- barang2 kakak macam stroller, carrier masih helok lagikk...so babyH boleh pakai...nanti babyH dah besar....adik (ehem2)..pun boleh guna lagi....barang tahan lama lau kena cara jaga nya...











Khamis, 16 November 2017

1 Tahun cukuplah...

Assalamualaikum....

Ritu g UTC jap...renew lesen Cik Ja
ok lah kan 1 tahun jerk...
lagipon senang nak ingat...

Kih2...
tiap kali besday kena renew lesen
hee2..


RM30 untuk 1 tahun jer,
pic kat lesen tue pun Cik Ja malas nak pose yang baru...
amik yang lama sudah....

lagipon orang bukan nak tengok pic kan..
nak tengok lesen tue expired bila ....
kih2....











 Psstt:- Menyesal plaks ritu tak amik Kelas tuk Motosikal sekali...coz Cik Ja boleh bawak moto...cuma x nak yang ada class ler....macam scooter ok ....coz lau ada class nie leceh lah ...asyik nak kena tukar ajer....heee2...





Rabu, 15 November 2017

Nasi Dagang Ganu_homemade_sedakkkk

Assalamualaikum....

Ahad baru nie...
Pakat wat Nasi Dagang kat rumah kakak Cik Ja...
Tahun lepas masa Cik Ja peknen kat BabyH boleh gak tolong2..
sekarang pepe hal..settel babyH dulu...
baru bleh tolong..

Yang selebihnya kakak Cik Ja & Mak yang buatkan..
Cik Ja baru nak pegang pisau...nak potong bawang..
BabyH dah bangun...kasi susu...main2 sekejap..kasi tido...
Sambung balik tolong derang...
macam tue lah sampai ke sudah...

Yang mana ada anak kecik...tahu lah macamana kan ....
Nasi Dagang nie one of peberet Cik Ja....
bila makan 1 x macam x puas ajer...
then nak kena makan 2 x....
hee2...
Tapi bila makan banyak plaks...
badan akan rase cepat letih kan..
macam malas ajer....

Bukan apa..lau buat sendiri nie...puas hati...
dapat letak banyak2..tak kisahlah baik rempah ker...
santan ker..bahan2 tuk letak dalam nasi ker...
baru lah ada rasa Umphhh kan....

macam dalam pic nie....
amacam tergoda x ??


Nasi Dagang piorr Ganu...sebab aper....
Rempah memang dari ganu....
coz kat sini susah nak cari rempah Nasi Dagang



Gulai Ikan Aya....
mabelesss weyyyy....
Ikan aya tue kena kukus semalam...baru beshhh
then dalam kuah letak cili padi bebanyak....

then tambah ngan acar timun....
sedaaakk tak hinggatttt


Nasi dagang yang telah di kukus..
untuk kali 1st....then di curahkan santan (kepala santan_pekat)


Nie lah santan pekat @ mak cik ja panggil kepala santan tuk di curahkan kat dalam nasi bagi ada rasa lemak2 gituuuu...
nampak apa yang kat tepi tue...
tue lah Halba tuk di campurkan bersama bawang merah, halia yang di potong halus2...


Di kacau lagik....
then kukus tuk kali ke-2...
perasan tak kat dalam nasi tue....
bahan2 yang telah di potong halus2...



Nie dalam 4kg (kalau 3kg lebih  - anggaran 1 GANTANG)..macam tue ler...

Setelah siap kukus tuk kali ke-2...
semua bahan2 dah di campurkan...
last touch...kena kasi mampat ....
cenggitu...lau ada daun pisang....
lagi comey...tutup kan ....
baru panggil Nasi Dagang in the house...
heee2...

Dah siap pun Nasi Dagang...
Terliur tak ?









 Psstt:- memang dah jadi habit family cik ja suka wat makan2 cenggini....then panggil anak2 datang makan.....