Selasa, 26 September 2017

My 2baby....#babyH

Assalamualaikum....

Cik Ja nak perkenalkan anak ke-2 Cik Ja
walau sekarang dah berusia 5bulan++....
X sempat nak updated hari2....
Nie dah ada masa..lelaju up entry....
kih2....

Cik Ja bersalin pada 9/4/17 (6.30am)....
ikut due 10/4/17 kira...1 hari awal....
memang ikutkan tak ada tanda2 nak bersalin lagi...
macam keluar darah ker...lendir ker....
hanya sakit constaction ajer....dalam 15min sekali
sebelum nie dah pernah bersalin....kira dah tahu ler
serba sikit jika dah sampai waktu nak bersalin....

Cik Ja mula rasa sakit malam tue (sabtu)....
ikutkan boleh tahan lagi...tapi yelah risau jugak...kot2 tengah malam
sakit ...x dan nak packing barang bagai (baju cikja & baby) dah siap awal2..

Tue pon sambil2 jerk...kemas sikit2....bawak air, makanan bagai...
mana lah tahu kot g hospital terus kena admit...
tak yah dah cik abang nak balik rumah kemas2 barang kan...
so kira standby jelah dalam kereta...

Cik abang ada tanya jugak..nak pergi hospital @ tak nie...
serba salah jugak cik ja nak cakap...
ikutkan sakit tak berapa heavy lagi...like-like jer...
tapi yelah kot risau pepagi wat sakit...
kang mula lah gelabah...sebab jarak rumah ngan hospital
boleh tahan gak ...dalam 30min macam tue....
nanti kang tak pasal2 bersalin dalam kereta sebab dah tak tahan dah....

Air selusuh yang mak bidan bagi tue...Cik Ja x minum lagi ...
risau plaks sakit teramat tapi jalan x lagi kan...
naya gak tue....

Last result Cik Ja ajak Cik Abang g hospital gak...
HTAA_bahagian LOW RISK...risiko rendah...
macam biasa ler....amik tekanan darah bagai....then kena CTG jantung baby...
then yang x tahan nak kena wat VE....erk...erk...
tapi selalu Cik Ja request nak Doc pompuan....alhamdulilah....
Doc check...katanya baru 1cm....(adoii...sakit punye cenggitu baru 1cm...ingat dah 3@4cm ker)
oklah kan...kan ...kan...

Cik Ja selalu akan sakit pinggang macam period tue....dari pinggang terus ke bawah....
fuhh....x leh nak kata sakit tue macamana....
Allah jerk yang tahu....

Then doc tanya duk kat mana....Cik Ja jawap tue...
Doc kata...ermm memandangkan jauh ler sikit....awak kena admit ler senang....
then saya wat 'jalan' sikit yer....kasi cepat jalan terbukak
*opsss....yang nie Cik Ja x tahan*...sebab doc wat 'jalan'.....
sakit wooo....

Eh...salah tulis tue....ADIK (9/4/17)..bukan bulan 6.....
Tak habis lagi nih nak stori....
tak per...Cik Ja kasi nengok pic dulu yer....kih2....
Pic adik tue dah beberapa hari baru leh snap ...sebab sebelum tue x leh nak snap
atas sebab2 tertentu...
nanti Cik Ja stori yer...

Layan pic dulu...

Nak lebih kurang pattern tido nya dua beradik nie kan...

Nie Cik adawiyah eksyen jerk hisap puting.....tapi lau Cik Humaira memang gemar ngan puting sebab aper....
ada sebab nya....


Nie pic lepas rambut #babyH dah botak...
Cik Abang yang cukur....lau dulu masa kakak....Aki yang cukur
tapi sekarang Aki dah tak ada.....& Aki pon x sempat ngan #babyH
begitu juga #babyH....tak sempat kenal ngan Aki....
Allahuuu....



Jap agi Cik Ja sambung yer....






 Psstt:- Ingat yg ke-2 cepat coz jalan dah ada...tapi tak jugak...huuu2....









Mana nak mula dulu nie...

Assalamualaikum....

Di sebabkan lama tak updated ..Cik Ja dah tak tahu nak stori yang mana dulu....
Cuma nak cakap...

Cik Ja rindu kat blog nie.....
X pernah x sayang...ohoiii....

Dah nak masuk hujung tahun2 dah...
Baru Cik Ja teringat...yang Cik Ja x share kisah #babyH kan....
Hee2....tak aci lah kan...

Yang Kakak Adawiyah...Ibu ada stori...
Nie yang adik ....ibu x stori.....
Bukan x nak stori.....bizi yang amat....

Ok sekarang nie....
Keje dah settel....
So bleh ibu citer  pasal adik yer....
Heee2....












Psstt:- #babyH dah nak masuk 6bulan sudaaa.....makin bambam, ibu dah x larat nak dukong...

Rinduuu weyyyy....

Assalamualaikum....

Phewww..lama betul x singgah kat blog nie...
sungguh...sungguh....rindu weyyy...

























 Psstt:-

Jumaat, 21 Julai 2017

Lamanya berperap....

Assalamualaikum....

Salam Jumaat...
Salam 27 Syawal...hanya berbaki 3 hari sahaja lagi di bulan Syawal...

Lamanya Cik Ja x update entry baru....
Sejak dah jadi ibu beranak 2 nie....alahai....
masa selalu mencemburui Cik Ja....
haa2...ada ke macam tue kan....

Rutin harian Cik Ja & Cik Abang pon dah berubah...
Kalau dahulu hanya guna motor sahaja hantar Cik Adawiyah ke rumah pengasuh tapi sekarang tak dah....kena guna kereta...
Then masa nak hantar tue kena awal sikit dari biasa...coz Cik Ja & Cik Abang lebih suka pergi kerja dengan motor....
* Pergi hantar anak2 dahulu...balik rumah...tukar kereta ngan motor plaks.*
haaa2....pening tak ?...
Cik Ja & Cik Abang rilek jerkk hari2....
#babyH pon dan masuk 4 bulan dah....
hari2 cenggitu ler...

Time balik kerja plaks...time speed ...
Kenapa ?....Cik Abang nak kena pergi anak2 kat rumah pengasuh...
Manakala Cik Ja settel hal rumah...lau nak masak..prepare ler apa yang patut...@
mendobi dsb...sementara bebudak tue sampai sempatlah sikit cik ja wat kerja tue

Tapi bila dah sampai bebudak2 tue...
terus spend time dengan dorang....
lau #babyH tido...boleh Cik Ja & Cik Adawiyah makan sama2 ker..main sama2 ker
lau tak memang CJ akan melayan #babyH...
sampai Cik Adawiyah pon jeles...sebab ibu duk belek2 adik jerk...
hee2....

#babyH lau tak menangis ok jerk wat kerja rumah...smooth jer
tapi lau menangis memang kena stop apa bende kerja tue...
settel kan #babyH dulu....
kekadang nak makan malam kul 11.30pm ....korang rasee...
Badan Cik Ja akan naik tak lau tiap2 malam makan lewat...
Huu2.....

Bila tiba hujung minggu...memang masa spend kat anak2 jerk...
fuhh....kekadang terasa macam pack giler ...
nasib x semput.....

Tak puas cuti....lau time ada kerja plaks tue...
bila tiba hari isnin mula lah rasa macam lemau ajer nak masuk kerja...
yang mana ada baby kecik mesti akan rasa macam nie kan....
bertabahlah .....





Psstt:- tak cukup tido...rehat...itu kan biasa kan....
















Jumaat, 23 Jun 2017

Last day kerja..yahoooo...

Assalamualaikum....

Minggu nie last day Cik Ja kerja...
& minggu terakhir hari Jumaat bersamaan 28 Ramadhan_alhamdulilah

wahhhh syokkk....
walaupun kat rumah ada lagi benda yang tak settel...
hee2..

Last day kerja pon dah heppi....
mahunya tak heppi ....dapat cuti lama...
seronok2 kan...


Then masa raya nanti memang tak ada ler nak up entry baru...
sibuk kata ko....
haa2...

Jadi..kat sinie
Cik Ja nak ucapkan buat teman2 Cik Ja yang selalu baca blog nie..
walau kenal @ tak....
tak kisahlah kan....janji Cik Ja dapat kongsi ngan korang semua...

pepe pun
"Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua_Maaf Zahir & Batin"

yang mana balik kampung tue....
"hati-hati memandu yer...peringatan tuk Cik Ja juga"...

Coz Cik Ja macam biasa...akan balik kampung juga....
cuma tahun nie beraya tanpa AYAH di sisi...
Al-fatihah buat AYAH....






Psstt:- Walau pun bertambah ahli keluarga baru, tetap terasa kehilangan_...AYAH damailah di sana...






Rabu, 21 Jun 2017

Mood dah kelaut...

Assalamualaikum....

Yuhuuu....
Masih kerja lagi korang semua...
Cik Ja still lagi kerja sampai Jumaat nie...

Then 1 minggu cuti Rayooo....
ya beda bedu...cuti lagikkkk....
sukoooo....

Tahun nie raya bertambah ahli keluarga....
dengan kehadiran #babyH...alhamdulilah...
segala persiapan tak berapa nak umphh sangatt coz guna apa yang ada sahaja
ala kadar.....
Kuih rayooo...tak buat tahun nie....mintak kakak Cik Ja buatkan...
hanya 3 jenis kuih ajer....(almond london, tart nenas & semperit)
dah itu pon dah banyak...selebihnya beli kerepek @ kekacang ....

Baju rayoo tahun nie hanya 1 pasang baju kurung..
nak tempah baju berpesen2...tak leh lagi wat masa nie...
Cik Ja masih bf....so lau baju kurung rasa macam selesa....loose pon loosee
lau pakai kebaya...kebarung....jenuh cik ja....
yang selebihnya pakai ajer baju tahun lepas....
masih boleh pakai lagi....then baju kurung 3 tahun lepas pon still helok lagi..
(nampak tak kat situ....cik ja dah kuruih....kih2...)

Rinie dah masuk 26 Ramadan.....
kejap jerk kan...sedar tak sedar...dah nak masuk penghujung ramadan...
Seperti tahun lepas (sejak ada anak)...
time berbuka memang cik ja x dapat berbuka sesama ngan cik abang....
cuma minum air + kurma dahulu....
kerana nak kasi #babyH tido dulu....lau tak memang x leh nak makan lagi....
bertabahlah cik ja.....

then menu tuk berbuka....memang CJ & CA x sempat masak...
beli kat bazar ramadhan ajer.....tapi tak banyak pun
hanya 1 lauk...then kuih2 skit....
@ CA yang masak tuk berbuka
tapi lau time sahur...CJ ler yang masak @ prepare apa yang patut....
tue pun kelam kelibut....coz #babyH bangun
kul 3am @ 4am tue time dialah.....
kasi minum susu...kasi kenyang ....baru lah CJ sambung balik prepare...
@ pon CJ masak nasi goreng, lauk yang simple2......

Memang mencabar der dak kecik kan....
nak2 time puasa.....
masa time CJ berpantang ritu...2minggu puasa then kena masuk kerja...
bila dak kecik tido....CJ cepat2 prepare bahan masak...
lau x...memang lambat ler siap masak...
nak nak plak ada si kakak_cik adawiyah....lagilah....
memang ritu cik ja x hantar kat pengasuh coz masa tue dah rasa badan dah sihat skit...
jap pegang dak kecik tue...jap tengok kat CA...
memang tak menang tangan leww..

Masa CJ berpantang...mak ada teman kat rumah...
yelah x berani mak nak tinggalkan CJ & baby...
terima kasih mak....
CJ x harapkan mak suh wat kerja2 kat rumah tue....coz dah tahu kesihatan mak berapa nak elok...
temankan CJ tue pun dah mujur..

Minggu nie last CJ kerja....
wat kerja pun tapi hati dah kat rumah....
heee2....




 Psstt:- mood x sabar nak cuti lelama.....











Isnin, 19 Jun 2017

Anak JAMU...

Assalamualaikum....

Alahai....
rindu betul nak mengomel kat blog kesayangan Cik Ja nie...
mahunya tak rindu kan...
dah berbulan2 tak up entry....

Cik Ja baru jerk masuk kerja 2 minggu
dah nak raya.......
kali rasa macam cepat betul masa....
Nie minggu terakhir Cik Ja kerja...
then cuti raya lakss......
sukooo....cuti pantang ritu tak puas lagikkk
haaa2...

Nie nak citer...
masa cuti Wesak ritu...(pahang cuti)....
sepupu Cik Ja ada datang ngan mak sedara kat rumah Cik Ja
Sepupu Cik Ja nie pun baru jugak bersalin bulan 3 & si penjual jamu jugak macam Cik Ja
kira 'Anak Jamu' coz makan #jamu2Hrr....
terus wat testimoni....heee2...
Alhamdulilah...

Kira nie DUA PUPU ler....
yang sorang lelaki...yang sorang lagi pompuan...
Sepupu Cik Ja anak ke-3 (laki jugak)
Cik Ja anak ke-2 (pompuan jugak).....

sebelum nie pun tersama jugak...
spupu Cik Ja anak ke-2 (laki jugak)
Cik Ja anak 1 st (pompuan jugak)
*alahai macam berjanji laks....kira nanti anak2 sama umur*

kalu dulu masa Cik Ja berpantang kat Cik Adawiyah...
Sepupu Cik Ja x bersalin lagi....

sekarang Sepupu Cik Ja bersalin dulu...
then baru Cik Ja....hee2....
tersama lakss....
Alhamdulilah....

Sebelah Kiri (anak dua pupu_muhammad Anas Mikail)
Sebelah Kanan (anak Cik Ja_baby H)

Hee2...Cik Ja tak kasi full lagi nama baby kali nie..
saje nak suprise....

Masa tue...#babyH tak cukur rambut lagi....
tue yang nampak terpacak jer....

Kalau dulu...masa Cik Adawiyah ...
Aki yang cukur rambut....tapi sekarang Aki dah tak ada...sob sob...
Al-fatihah...
Cik Abang ler yang akan cukur rambut...masa CA kali ke-2 Cik Abang cukur sebab Aki cukur tak habis....

Rindu kat ayah....
CA pun asyik2 duk tanya....
'Ibu...mana Aki'...

Allahu....CA rindu kat Aki...






 Psstt:- Tahun nie beraya..tanpa Ayah & Aki di sisi anak2 & cucu2nya....