Jumaat, 31 Julai 2015

Cing..cing...a.k.a kucing

Assalamualaikum....

Pagi tadi kakak koi send pic nie....
cik wiyah suka ngat beg "cing cing"..mintak balik tak  kasi
aahhhh sudah....nie beg anak jiran...

Cik wiyah nie suka ngat ngan kucing tapi lau kucing datang dekat
mula lah lari.....suka main tapi takut...

ikutkan wiyah tak leh gosok-gosok kulit kucing coz salah satu faktor ruam naik
faktor bulu kucing....setakat nie memang cik wiyah tak penah pegang...
main acah-acah macam tue jerk....

alahaiiii...


koi tengok macam real jerk muka kucing nie...
comey plop...patutlah cik wiyah suka ....sampai tak nak kasi balik...
nasib baik anak jiran dah biasa ngan wiyah...lagpon budak tue dah besar..
lau macam wiyah jugak...mahu nyer menjerit bagai...
cik wiyah...tue bukan beg awak hokey......
ishhh...ishh....
anak dara koi nie...


 Psstt:- penah kasi mainan anak patung kucing...main sekejap jerk pah tue...dah tak layan..macam tue ler bebudak2 kan..

Khamis, 30 Julai 2015

Raya_2015_Syukur Selalu

Assalamualaikum....

"Selamat Hari Raya pada semua"....

Perghhh...dah masuk 2 minggu raya...koi baru terkedek-kedek nak stori mori
sibuk nau nau...

yelah koi & cik abang amik cuti 3 hari lepas raya....
so memang tak bukak ler tenet nie....

then minggu lepas keje 2 hari jerk pastu cuti plak......
manyak siyokkkk maaa...

minggu ler nie penuh keje 5 hari.....
masuk jerk opis ..buatlah keje kan...

Tahun nie me beraya kat sini dulu lepas tue baru gerak g Dungun rumah MIL 
pepe pon kena snap dulu.....
tahun lepas dah bertiga.....
tahun nie pon sama....masih lagi bertiga.....
*mcm nak tambah jerk bunyi nyer kan*...

sape tak nak tambah kan....jika ada rezeki lagi...
koi tak kisah....lagi suka.....
rezeki...rezeki...

ok layan pic raya....
zassss....

1 Syawal
Ayah, Emak, Koi, Cik Wiyah & Cik abang
Kusi tue dah memang tempat wajib lau nak amik gambar....
bukan aper....ramai skit boleh duduk.....bila snap penuh gambar kan...
Cik wiyah tahun nie berkebaya...
nak lawan ibu nie....
Tema tahun nie..purple lagi.....
koi & cik abang pakai baju recycle (lau masih ingat tahun 2013, tema purple) jerk....cuma cik wiyah ler baju baru...
lagipon cik wiyah dah boleh jalan.....
comey lau bebudak pakai baju kurung @ kebaya...sambil jalan...
nampak suweettt jerk kan....

Ayah, Emak, Nono (SIL), Cik Zara, Ejan (adik koi)
Tahun nie laks koi nyer adik beraya kat sini...
tahun depan kena beraya rumah MIL laks...
adik ipar koi sekarang tengah sarat ...ikut due bulan Ogos nie...
peknen tuk kali ke-2....
ok ler kan...coz yang 1st dah masuk 3 tahun.....(cik Zara zere...)
lagipon baik adik koi @ adik ipar muda lagi....baru 28 tahun...
seronok tengok lau der anak ramai nie...
penat memang penat....tapi seronok tgk peel sorang-sorang...
macam-macam ragam....

Tengok tue si wiyah...tak leh duk diam..
nak pose lawo sikit tak sempat....
laju jerk berjalan....
Adik koi tema merah....sama jugak pakai baju recycle jerk...
lagipon adik ipar koi dah sarat....
memang payah nak cari baju kurung yang fit-fit...
so pakai dress jerk ler...
Bila dah lepas snap raya sesama family...
masa tuk g beraya laks....
tue si wiyah sibuk duk kat cik abang...
nak main stereng.....
Koi lepas beraya rumah jiran tue terus shoot g Dungun..
tue pon dah lewat bertolak....dalam kul 12pm lebih....

then lepas tue terus pergi Terengganu rumah mak sedara koi..
macam biasa...tahun2 sebelum nie...
memang dah jadi rutin...
asal balik beraya kat Dungun....mesti tido kat Terengganu...
Baik Mak + Kakak + Adik koi pon g jugak tapi dorang bertolak petang sikit...
pepe pun jumpa kat sana...

kire koi & cik abang rini lone ranger....
bawak pon tak adalah rushing2....
santai-santai jerk.....

2 Syawal

Rinie semua pakat-pakat beraya rumah pak sedara kat Kampung Tok Dir, Kedai buluh..
cik wiyah pakai seluar jeans + t-shirt jerk
senang nak gerak...
lagipon baju kebaya beli 1 pasang jerk...

Rambut cik wiyah dah panjang bahagian belakang..
koi ikat sikit....tapi prob nyer...yang kat depan pendek lagi..
terpaksa lah wat terjuntai-juntai macam tue...
nak pakaikan headband @ scaf..memang tak ler...
cik wiyah tak suka....
pakai sekejap jerk...pah tue terus cabut...
stresss koi....

Jom g beraya....
Dah habis beraya terus balik rumah....penat.....
nak rest kan badan.....
selalu lau raya kat pantai timur....memang akan jammed...
nak nak kat Jambatan Sultan Mahmud .....memang macam tiap-tiap tahun
esok koi sekeluarga nak balik kuantan dah...
nak bertolak awal2 coz banyak tempat nak singgah beraya...
terutama kat kemaman...



3 Syawal

Koi sekeluarga bertolak dalam kul 8am lebih macam tue...
coz tak sangkut kat Jambatan tue....
then terus singgah beraya rumah mak sedara kat Kemaman_Kg.Mak Lagam & Bukit Mentok..


Nie 1st rumah...wiyah pinjam lori adik Qayyum....
Adik Qayyum tak ada plak..balik rumah nenek die kat Neram tue...
Kira lau Wiyah ngan Qayyum nie....Dua Pupu...
coz Koi ngan ayah Qayyum Sepupu.....
memasing dah anak....kira Dua Pupu ler.....
Jangan jadi kupu-kupu sudah....parah2...

Suh senyum....wiyah wat macam tue...
2nd Rumah koi tak snap...coz rushing sangat....
adik nak cepat balik rumah....kakak koi laks nak g rumah kakak ipar die...
koi join sekali....

fuhh..letih & penat....
dalam kul 6 lebih jugak sampai rumah....
esok..lusa..tulat koi & cik abang cuti.....
boleh rest puas-puas kat rumah....

rindu rumah......
nanti sambung lagi ler....


 Psstt:- Dari kecil ajar anak-anak ziarah sedara mara agar hubungan tak menjadi renggang...

Khamis, 16 Julai 2015

Selamat Hari Raya dari kami...

Assalamualaikum....

Buat keluarga dan juga
teman-teman sama ada kenal @ tak..silent reader ker
lau adalah kan....kami tak kisah....
janji kami dapat ucapkan Selamat Hari Raya buat semua...

Kepada yang balik kampung tue...termasuk kami nie
berhati-hati semasa memandu....




Rinie update blog kemahin lagi....
nanti dah start cuti.....blog berdebu kejap...
hahahahha3..


 Psstt:-seronok dapat berjumpa dengan sanak sedara....meriah..

Tadaaa_Kuih Raya ku

Assalamualaikum....

Seperti yang di janjikan....
nielah kuih raya yang telah koi wat setelah berhempas pulas...
*ermmm ada lagi ke orang nak baca blog nie*?

tak kisahlah .....janji koi nak tunjuk jugak...
bukan per..nanti bila rindu tang kuih raya...bleh tengok pic nie...
seronok ....

tue diaaa....
ok ke idokkkk ??

Bunga Cina @ Dahlia
Haa3...nampak tak tue....ada 2 stok...
stok hangus tue bleh makan coz tak brapa pandai nak arrange suhu...jadi ler cenggitu...
kih3.....bila dah terrer adjust suhu....maka jadilah stok comey_yg nie tunggu raya baru leh makan...
sebijik macam mak koi....

dulu macam tue ler pesan nyer....
lau nak makan kuih....makan yang tak berapa comey @ hangus tue...
yang comey tue tunggu masa raya baru bleh makan...
haaa3...nostalgia sangat...

sekarang koi plop terikut...


nampak macam senang kan....tapi masa nak membuat tue....
ohoiiii sakit wooo jari tue nak tekan-tekan bagai...

Tart Nenas
Yang nie paling suka wat....cepat jerk siap...
tapi tang membako tue lambat...
tahun nie mak tak wat sendiri jem nenas.....beli yang siap...
1 jerk...tak syok tengok tang jem tue haa...
bila dah masak...jem tue tak nampak berkilat macam yang mak punya...
tak apalah....janji biskut tue sedappp...
rapuh jerkkk..

Sarang Semut
Haa...nie lagi 1...kuih nie cepat jerk siap....
tak yah nak tekan-tekan wat bunga bagai...
hanya di sagat ajer....then letak paper cup tue....tabur coklat rice skit...
dah siap....trus bako jerkk..
Tart nenas, Bunga Dahlia, Sarang semut
Akhirnya.....selesai sudah misi wat kuih raya.....
alhamdulilah...menjadik jugak ....sukoooo....
nie semua koi wat 1 adunan jerk....tak ada dah tambah-tambah...
means lau 1 adunan dapat 2 bekas.....ok ler kan....
lagipon kat rumah koi ada cik abang ngan wiyah jerk...

lau tetamu datang pon cukup lagi....
kan..kan..



 Psstt:- bila time raya....mula lah sibuk mintak resepi tue resepi nie ngan mak...nampak sangat kan...

Rabu, 15 Julai 2015

Cukuplah tue ...

Assalamualaikum....

Semua koi tengok dorang pakat dah balik kampung....syok nyerrr....
yelah yang mana ada anak sekolah semalam dah start cuti....apa lagi tunggu kan...
balik kampung lerr....

pepe pun 'hati-hati memandu...semoga selamat sampai'...amin3..

Yang mana tak cuti @ tak balik kampung lagi macam koi nie....
mohon bertabahlah yer....
koi esok baru last keje....1/2day jerk....
koi follow cuti cik abang....maklumlah nak together-together senang cuti sama kan....
kihkihkih....

datang opis pon mood dah swing-swing....
keje memang tak banyak dah....
lau cuti awal-awal rugi laks.....better amik cuti lepas raya....
baru siyokkk...

koi nak g taw masuk nie 2nd time dah koi wat kuih raya....
cehhh..tue pon kecoh.....
haaa3.....nampak sangat baru belajar wat kuih kan....

ikut plan memang koi tak nak wat coz cik wiyah sapa nak jaga kan...
cik abang suh wat....tak apa pasal jaga cik wiyah....give to me.....cik abang nak jaga....
koi apalagi dengar macam tue....sukoooo ler....

so apalagi terus ler....prepare barang-barang wat kuih...
nak jadikan citer......bila time koi wat kuih tue...kul 1@2pagi memang dah biasa tido...
koi tak kisah....cuma si wiyah tue.....
sanggup tunggu koi siap wat kuih...@ kuih tunggu di bakar jerk....cik abang yang tengokkan
koi tidokan wiyah...

dah habih taktik cik abang pujuk kasi tido...x nak jugak...
nak koi jugak.....yelah nak "susu cap gantung" ler...
so kat situ dah nampak kan....buat masa nie wiyah memang tak tinggal kat sapa-sapa lagi bila time malam
nak koi jugak.....nak bertempek....

mula-mula tengok syok sangat main-main ngan cik abang...
bila time nak tido tue....dan-dan jerk datang kat dapur wat muka sedih....
ajak tido ....haa3.....
bila dah tido kul 1pagi macam tue....time sahur memang tak bangun dah...
ngantuk sangat ler tuh....koi & cik abang bersahur pon smooth jerkkkk
kihhhk....

koi wat 3 jenis jerk kuih tahun nie....pecah rekod woooo...
sebelum nie tak meriah sangat cenggini....
*lagipon nie kan 1st beraya kat rumah baru*...alhamdulilah...
antara kuih yang koi wat....Kuih Dahlia...Kuih Sarang Semut....Kuih Tart Nenas...
* pic lupa nak snap...esok-esok me upload k*
cukuplah tue kan......akhirnya.....
berjaya gak koi wat.....

pergh......semua tue koi wat 1 adunan jerk dulu...
ikut atas bahan-bahan.....
lau habis...habis lah....koi tak top up dah...
bukan per....dulu pernah koi beli kali ke-2 lepas bahan-bahan kuih dah habis....
wat sekali pah tue.....tak wat dah....
sibuk sangat......tak ke membazir macam tue kan...
so dah x nak jadi macam dulu...baik tak yah top up dah....

nanti lepas raya....kite wat lagi....
if kuih dah habis ker @ rasa nak makan lagi kan...
dari dulu lagi....mak koi memang jarang beli kuih.....selalu buat...
biarlah kuih Old Fashion pon...janji buat sendiri...
puas hati....cuma tahun nie tak ada Kuih Popia....dulu ada coz ada masa untuk gulung popia...
sekarang dah x sempat dah.....

rindu kan masa dulu....


 Psstt:- mak kite dulu tak ada nyer wat kuih main timbang-timbang..sukat pakai cawan jerk...sempoi...

Selasa, 14 Julai 2015

Sekali sekala kan.....

Assalamualaikum....

Minggu kebizian pada semua orang kan....
termasuk ler koi.....hukhukhuk...
Bizi ngan wat kuih...bz nk soping-moping *soping lah sangat*
bz nak settelkan rumah.....

Tahun nie alhamdulilah koi dapat puasa penuh....thumbs up.....
syukur-syukur.....coz koi still BF.....salah satu sebab nyer kan...
so tak yah nak ganti-ganti posa bagai kan....sukooooo...

Nie citer ahad baru nie....
kire 2 in 1....
Soping + Iftar kt Hotel Rocana.....anjuran kompeni cik abang....

Alhamdulilah...meriah ngan menu-menu kampung...
me tak dapat nak snap coz semua pakat duk kerumun kat menu tue...
acaner nak snap...
snap makanan sendiri sudah....

layanzssss...

nie cik abang duk tunggu nak bayar....
soping cik abang punya....
me punya tak ada kat sini....
huuu3...
cari kat lain plakss..

nengok tue ramai betul orang kan....
masa nie koi duk jaga cik wiyah....
biasa ler dak tue....lau dapat pakaikan kasut...apalagi panjang akal ler...
nak berjalan ajerrr...
tengok tue...
tak duk diam....koi kemahin melilau nengok nyer...
yang best tue kasut cik wiyah nie ada bunyi....
so tak ler susah nak cari.....kuikuikui.....

cik wiyah nie dah pandai nak main sorok-sorok....
dahlah kecik....lalu bawah meja pon orang tak perasan kan...
wiyah...wiyah....
dah settel semua....terus g Rocana Hotel
coz rinie kompeni cik abang sponsor....
so bawak badan ler ....
koi sukooooo.....
kuali periuk gantung masa berbuka....
tapi bila bersahur......kena masak lerrr.....

Kat Hotel Rocana nie rege bagi buffet...
RM48 - Dewasa
RM25 - Kanak-kanak....







Snap pic sendiri jerk....
me memang tak dapat nk snap menu kat sana...
crowed sangat .....

Me kenyang makan kuih-muih jerk.....air tak sah kira...
lau tak salah ada 3 gelas....air nescafe...
padanlah 3 gelas.....coz gelas tue kecik....tak puas minum
lau kat rumah koi suka minum dalam Mug....banyak sikit kan....

pepe pon.....alhamdulilah...kenyang tak terkata....
soping dah settel...makan pon dah settel...
apalagi tunggu ...balik ler....

dorang nie...*kengkawan cik abang*..lepas berbuka terus g soping.....
jalan tak sah kiralah.....jammed.....perghhhhh....
tak sanggup tengok.....




 Psstt:- sekali sekala ok jugak kan berbuka kat luar....

Jumaat, 10 Julai 2015

Legaaa....

Assalamualaikum....

Alhamdulilah setelah menunggu buah yg tak gugur....
semalam dah gugur.....perghhhh....lega hati koi....

then apalagi terus ler wat plan.....
semalam tak masak ...walau pun dah beli lauk ayam + Ikan + sayur....
*x aper rnie tak yah beli dah...terus balik masak jerk*
kan..kan..kan...

semalam nyer...pergi cari baju tuk cik wiyah....beli barang dapur....
then baru cari makan...coz masa koi keluar tue pon dah semput-semput
kedai makan pon full house....
me + cik abang berbuka roti ngan air laici jerk dulu....
tak kisah janji dapat berbuka dahulu kan....
nak kasi settel yang nie dulu...

dah dapat baju tuk cik wiyah ...beli barang dapur .....g makan...
terus singgah rumah mak kejap....
tak lama pon....

fuhhh.....lega dah settel bahagian cik wiyah...
tuk koi & cik abang tak settel lagi...
x aper slow n steady....

ikut plan nk wat kuih yang ke-2 plop
post poned malam nie ler...



 Psstt:- settel hal anak....ibu & ayah dah lega sikit....

Selasa, 7 Julai 2015

Buat 'HAL' lagikkkkk....menciiii....

Assalamualaikum....

Lama tak pot pet.....coz sekarang nie mood tengah swing-swing....
haduyaiiiii.....
Tengok orang kemahin seronok-beronok nak raya..soping bagai...
me nie asyik tunggu 'buah yang tak gugur' ajer....
selalu jadi macam nie taw....menccikkkk...

kekadang hangin gak 1 badan...apasal dorang nie a.k.a orang atasan tak fikir ker
yang orang bawahan @ kuli nie harapkan gaji on-time....
coz serba serbi nak kena bayar on-time......lambat bayar nantikan kena % plaks...
dah lah sekarang nie ada cukai GST bagai..tambah laks yang nie plaks....

Makin parah lau macam nie.....
Lau musim yang tak beraya tue tak adalah ralat sangat.....
nie musim raya...serba serbi nak pakai duit....
ntah apa yang dorang fikir pon tak tahulah....
arghhh......

sabar....sabar....



 Psstt:- tunggu bila lah buah nak gugur nie...korang penah kena macam nie tak ?

Jumaat, 3 Julai 2015

Sudah tukar ....

Assalamualaikum....

Hai korang...
lama tak pot pet pot pet kan...
biasa ler....kekadang terajin...kekadang termalas...
acaner tue....aishhhh...
babab kan....x mboh malas-malas.....k

Sesaje rnie nak tell yang wiyah dah tukar Berus Gigi baru...
hahaha3....itu pon nak kecoh kan....
bukan aper...wat kenang-kenangan bila wiyah dah besar nanti

ritu me belikan berus gigi cam nie...
masa nie gigi wiyah baru der beberapa batang...
ok lah kan....ajar gosok gigi..
wiyah pon masa nie kemahin sukeee....

yang nie murah jerk...berus die pon lembut jerk...
then bila gigi wiyah dah tumbuh banyak....
sekarang kt ada 4 batang kt depan.....kt belakang gigi geraham pon dah tumbuh kiri kanan...
kat bawah pon ada 4 batang dah.....
total semua dah 10 batang.....fuhhhhh
banyak tueee...
takkan nak pakai berus gigi *macam kt atas tue* lagi kan...
so me tukar yang nie plaks....

comey-comey laks tue masa me duk pilih....
nie kira yang murah tak sampai RM10
yang me tengok tue ada sampai RM40...fuh gilo ke aper....berus gigi budak cam tue rege...
walhal pattern jerk yang cute & color .....walhal berus tetap sama....
aishhh...aishhhh...

so me pilih yang nie...
rege pon ok RM4.50 jerk


nie pon comey.....cute jerk tengok...
wiyah tengok pon teruja....


Tunjuk berus gigi baru nie....wiyah suka ngat.....tak yah suruh dah....
pandai-pandai jerk amik berus gigi....terus gosok....
cuma sekarang nie me tak kasi ubat gigi lagi....risau wiyah telan nanti ...
bagi berus jerk dulu..
ok lah kan...nanti tunggu besar sikit..dah pandai rasa..
baru me letak ubat....
heee3.....



 Psstt:- anak-anak cepat jerk membesar....