Jumaat, 29 Mei 2015

Blurr...

Assalamualaikum....

Sekarang duk femes ngan DUBSMASH.com nie kan...
me mmg tak leh nk wat coz tepon cap ayam jerk..
sadisss....

nie my sis punye keje...
si wiyah wat dubsmash....
haa3....muka blurrr...

apa benda tue...



sikit sangat record nyer...
muka wiyah baru nk action...


Psstt:- zaman kita dulu-dulu..tak ada nyer menda alah nie kan....

Tarikh itu....

Assalamualaikum....

Kesinambungan tarikh 27/5…
*suratan @ kebetulan*
- Me & cik abang di satukan pada 27/5/2007
~ Baby me yg 1st meninggal pada 27/5/2009 yg telah di beri nama Hawa
~ then me gugur kali 2nd  pada tahun 2010
~ 3rd  baby me lahir pada 27/5/2014 yg di beri nama Nur Adawiyah bermaksud `Cahaya Penawar`

Begitu baik perancangan dari yang Maha Esa…
Jika dulu me bersedih @ kecewa dgn kehilangan baby 1st, namun Allah telah gantikan dgn kehadiran baby baru….iaitu Nur Adawiyah…
Sama tarikh dengan kakak nyer iaitu Hawa…
Cuma masa yg tak sama….masa hawa dlu me bersalin pada pukul 5.30pm *seingat me ler*
Then bagi si Adawiyah pada kul 1.10am…
Alhamdulilah…sinar bahagia muncul kembali…
Terima kasih Ya Allah….

Me selalu dengar mak-mak kite @ orang yang der pengalaman bab-bab nie ler….
Katanya….jika kite mengalami kehilangan baby (gugur @ meninggal dalam kandungan)…..
Berkemungkinan baby itu tak sihat @ tak sempurna (bukan semua yg beranggapan begitu), coz doc pon ckp benda yg sama…
*itu semua qada & qadar kan*..siapa lah kita utk menidakkan.

Me nak stori apa yg me alami waktu itu….
Tak semua yg penah mengalami situasi mcm nie…
Perubahan emosi mmg ketara jika kite tidak dapat mengawal nyer….
Me pon terbawa-bawa pada waktu itu…
Kecewa, kesal, sakit, frust, semuanya berlegar-legar dlm fikiran..
Dulu masa kandungan yg 1st mmg tak ada pengalaman langsung…
Apa yg orang slalu kata @ sugges kan ….me turutkan sahaja tanpa mengambil kira *perlu @ tak perlu*

Yelah pengetahun tentang kehamilan nie zero pada waktu tue….
Me tak dapatkan info dari sumber2 yg tepat cth buku2, video etc…hanya berdasarkan pengalaman orang shj….. Ermmm…sungguh cetek pemikiran me waktu itu….

*walhal orang yg hamil nie tak sama symptom2 nyer*
Ada yang dapat alahan…ada yg tak
(me dalam kategori dapat alahan…tpi minus jerk…
Tak ler serius sgt) ….dan ada juga tak leh wat lasak2…..dan ada juga boleh lasak mcm adik ipar me….
*memang buat apa ajer….rileks jerk…skrg nie tgh peknen yg no.2…,masa yg 1st tue selamba makan durian walhal waktu itu peringkat awal kehamilan…
Kalu me mmg tak leh…..cik abang pon tegah…

Berbeza2 bukan…

Tue nampak tak tag ....bila time nk bersalin
* yg putih tue date admit ...*masuk wad*
* yg pink tue date tuk lekat kt baby 
* yg pink lagi satu tue tuk me pakai....

coz masa nk discharge tue....ada orang akan check no. yg ada kt situ...maklumlah risau dengan jenayah sekarang nie .....tertukar bayi....& bawak lari bayi...macam2 lah...
memang sekarang produser macam tue....

ikutkan sahaja...

banyak laks celoteh rnie.....
hee3...

 Psstt:- di kala kite berada dalam kesusahan @ kesedihan...yakinlah satu hari kegembiraan akan muncul jua...in sha allah..

Khamis, 28 Mei 2015

Kiutnyer...

Assalamualaikum....

Pesss time tunjuk barang-barang dapur...
nak try gak bersusun atur...macam korang semua...
tpi apakan daya.....keadaan tak mengizinkan lagi...
*ayat poyo sangat*

Ritu me kuar ngan mak & my sis....mmg plan nk g Daiso_ECM...
nk cari bekas rempah ratus....
Daiso kan banyak bekas comey-comey..kiut-miut kan..

Belek punya belek....me grab yang nie..bekas ala2 tupperware..
rata-rata me tengok dalam bekas kaca @ jenis berbotol..
dulu me penah guna botol kaca ...sekarang nak tukar sytle plaks...

Bekas plastik....macam dalam pic nie...
Rempah ratus 4 beradik...*mak selalu sebut 4 beradik*...me pon terikut-ikut..
kuikuikui...


Nampak tak...rempah ratus tak adalah banyak mana kan...cuma nk kasi seragam kan bekas tue...
bila dah tue...rasa macam ada lagi yang tak cukup...
tak apa nanti beli lagi...

kalu dulu Daiso semuanya barang RM5.00
kini tidak lagi....sudah jadi RM5.30 ameekkk .....


cam kiut jerk...cam comey jerk....

Habis gak dalam RM21.20 (4barang)...yg lain lupa nk snap...
lupa lagi....haiya....


 Psstt:-masuk Daiso terus mood suka sampai telinga....haaahahha

Rabu, 27 Mei 2015

8tahun & 1tahun 3bulan...alhamdulilah

Assalamualaikum....

27/5/2007...
Waktu ini telah berlangsung majlis pernikahan & persandingan me ngan cik abang..
memang dah berbincang utk adakan 2 acara dalam masa yang sama...
walau pon penat dan letih...tetapi dengan kehadiran tetamu sanak sedara semua...memeriahkan majlis
me & cik abang...

Genap 8 tahun usia perkahwinan me & cik abang...
rasa macam baru jerk kahwin....haaa3...melampau betul....baru kahwin konon nyer...
aci tak nk fefeling duk atas pelamin lagi....kuikuikui...

seronok taw...coz bila dah nama raja sehari...mmg tak yah wat keje...
duduk jerk atas pelamin....bagi arahan jerk...
nak tisu kasi lap muka....pengapit turutkan @ mak andam yang lapkan..
nak makan...ada orang hidangkan..
kan seronok tue....

tak yah nk pikir pinggan mangkuk nak cuci bagai....
sudah makan..tinggal ajer...nanti akan ada ler yang akan amik...
haaa3...

eeeiiii...seronok beronok....
majlis nikah me waktu pagi dalam kul 9@10am mcm tue rasa....
then majlis sanding dlm tengahari....senang kan ...
tak perlu nak balik rumah....esok datang plaks...
yelah rata2 owang adakan majlis nikah nie malam...
then ke esok nya majlis sanding plak.....membazir masa kan...

nie senang sekali harung...jimat masa & tetamu & kudrat sanak-sedara yg datang tuk tolong menolong kan..
Alhamdulilah..syukur sangat-sangat kerana majlis nie berlangsung dalam keadaan yang sederhana tetapi meriah....
*x sempat nak tag pic kahwin tapi lau tak salah entry yg terdahulu ada pic kahwin me & cik abang*
sila terjah kt entry lama hokeyyy...

Dan pada tarikh nie juga genaplah usia anak dara me 1tahun 3bulan....alhamdulilah dengan nikmat & anugerah terindah ...

Me nak pesan @ bagi nasihat berdasarkan pengalaman....
pengalaman mengajar erti kedewasaan...
kepada pasangan yang belum di kurniakan cahaya mata.....jangan mengeluh @ berasa rendah diri...
banyakkan bersabar & nikmati hidup ini....& berusaha tak kisahlah dengan cara moden & tradisional...
pabila dah buat semua sekali....berserah & berdoa pada Nya....
In sha Allah.....Dia Maha Mendengar.....amin3..

nie pic masa tengah berdua bersama....
kuikuikui.....

masa nie tengah suet muet bak gula-gula kapas....
haaa3.




Nie tengah peknen...dalam 3@4bulan macam tue..perut pon tak nampak lagi..

Dan ini dah bertiga bersama....





Nie smlm punya citer...

"Nur Adawiyah.....cahaya penawar ibu & ayah....



 Psstt:- syukur...alhamdulilah...

Selasa, 26 Mei 2015

Hijabista Adawiyah...

Assalamualaikum....

Gara-gara suka nengok segmen SIS...Hijabista...Safiya...etc..
wiyah dah terikut-ikut ...
*omey nyerrr....ibu nengok*...

nie pic my sis send....
kata nya wiyah wat pose macam-macam...
pelik jugak me...selalu lau pakaikan apa-apa kat kepala..cepat ajer di tarik nyer...
yang nie ok plaks...

my sis kata...wiyah wat macam biasa...
bukan cakap nak snap ...lau tak...
memang tak duk diam...

dapat pic nie....tersengih sorang-sorang...
pakai tudung lilit bagai...
lau wiyah dah besar....ibu dah tak leh cari makan dah....
wiyah dah "overshadow"...
haaa3.....


gini ler rupanyer bila ada anak gegurl....
semuanya pasti nak cuba....




 Psstt:- sejuk ibu nengok...

Budak zaman kini...

Assalamualaikum....

Fuhhh....sekali wiyah pose....
macam-macam ragam...peel...
maklumlah dah nak besar....perangai pon comey ...

tengoklah tue....


zaman me dulu-dulu tak ada nyer nak gedik-gedik cenggini...
manja-manja ada ....
heee3...




nie peess time wiyah pakai legging cam pic kt atas tue..
sebelum nie ada me belikan tapi size dah kecik....
wiyah kan dah besar...kesian ketat tang perut ...

so nie nampak ok skit....tapi tang kaki tue....
kedinggg nyer.....

yang halusss....yang muluuusss....
yang halusss....yang kurrrusss...

haaa3...



 Psstt:- anak tengah membesar....macam-macam keletah....

Isnin, 25 Mei 2015

Pantai Rhu Sepuluh_Terengganu

Assalamualaikum....

Lama tak merapu kt blog nie kan...since cuti-cuti ritu..
nie masa me cuti balik terengganu....singgah rumah mak mentua kt dungun...


Hari sabtu ritu...g picnic kt pantai Rhu Sepuluh_Terengganu..
30min dari kampung Pagar Besi....lau nak pergi Kelantan boleh lalu jalan nie...
dekat ngan area Marang....Setiu....ala-ala nak ke Kelantan...

Bawak bekal memacam....seronok oooiiii.
kena plak angin sepu-sepu bahasa ....
masa me nak wat makanan wiyah *nestum* asyik tumpah jerk
coz kat tepi pantai....angin laks kuat...

wiyah pon teruja....makan sikit ajer....
suka nau...nau...nau yerr...
1st sekali dah sampai...pose seketul ngan cik abang....
kih3...

Then wiyah n anak sepupu Wawa join skali...
jenuh suh wiyah pandang depan...ermmm wat tak tahu jerk
pasrah ler ...


Nie anak sedara me....cik kak (syafiqah)....
pengasuh upahan....wiyah pon suka lau ada cik kak....

Tengok tue....mata pon dah layu....

suh pandang depan....siap wat ngan jari tue.....

Masa nie dah siap makan....*aishhh lupa nk snap makanan yang di bawa*
excited punya pasal....

dah makan-makan....borak-borak...gelak-gelak....
then balik rumah.....petang tue plaks g Mydin Mall_Gong badak.....

hee3...me suka..suka....
berjalan sajer kan....




 Psstt:- dah nama cuti-cuti....memang nak berjalan jer ler keje nya kan....takkan nak terperap kat rumah kan...

Khamis, 21 Mei 2015

Ini wiyah punye...

Assalamualaikum....

Korang yang ada anak kecik suka tak kumpul botol susu ?
hee3...kiut & comey-comey kan...

korang suka yang macamana...
me lau untuk wiyah suka botol susu yang gemuk-gemuk + puting besar-besar (*x suka yang color kuning_penah pakai ritu, asyik kena tukar coz naik bintik-bintik)...
then mulut botol tue besar...senang nak isi susu...

tengoklah me beli tuk wiyah...
dulu masa peknen dah stand by botol susu yang color kuning tue...(Bebe confort_5oz) jerk..
sekarang still elok lagi....rege pon tak ler mahal sangat (below RM50) ajer...

then me beli lagi yang color putih tue...
brand KIKO_6oz....ada free 2 puting (level 2 & level 3)...
dulu wiyah kecik guna yang level 2 jerk....(kira medium)..aliran susu keluar tak laju sangat..

sekarang me dah tukar level 3.....laju jerk....
tak sedar pon dah habis...kihhh2.

then yang paling terbaru me beli plak botol susu baru...
brand Basilic_7oz...
wiyah selalu minum tak banyak....
sebab tue me belikan yang tak sampai 9oz @ 10oz...
coz wiyah selalu minum 4@5oz jerk...


Selalu lau bagi kt pengasuh...2 botol susu + 1 botol air masak...
botol air dah nak kena tukar yang jenis berstraw....coz wiyah dah besar...
dah boleh minum pakai straw...tapi me tak sempat lagi nk g beli...
cian kt wiyah kan....

Nampak tak anak panah merah tue....Brand Kiko_6oz...Brand Basilic_7oz...Brand Bebe confort_5oz

Tue paper bag wiyah ...untuk letak botol susu....biskut...dan juga nestum....
tahan tue walau harga murah jerk....
sukooo...


 Psstt:-sejak dah jadi mak-mak nie....suka kumpul botol susu coz comey2...maklumlah dulu mak2 kita tak advance macam sekarang kan....

Rabu, 20 Mei 2015

Terlebih pro ler nie...

Assalamualaikum....

Lama tak bersiaran kan...
nie hah....me nk tell...pasal rambut wiyah...
rambut wiyah halus...jarang2....selalu masuk mata lau rambut kt depan tue...
siap garu2 lagi bila rambut masuk mata...

me nie geram jerk tgk....nk potong rambut wiyah...
pada satu hari...jeng...jeng....
me pon tunjuk ler pro gunting rambut wiyah...

sekali jadi mcm nie....
alahai.....
macam terlebih jerk...me potong...
plan nk potong skit jerk....sekali zappp...
ayoyoyo.....apa sudah jadi....

cik abang masa tue tengah tido....
bila dah terjaga tue..nampak plaks rambut cik wiyah nie....
apa lagi......1 karung guni.....
pot pet..pot pet...
me tadah telinga jerk...coz tahu me silap potong...
yelah budget pro ler sangat kan...

cik abang ada adjust sikit2...tapi dah tak leh nk buat apa dah...
coz rambut kt depan tue dah pendek sangat...
nak tak nak ..kena biar panjang ler lepas nie

cik wiyah nie buat apa-apa pon....redha ajer...
pasrah gayanyer.....
nasib baik wiyah kecik lagi lah kan...
lau dah besar..harus segan nak kuar...

ibu minta maap yer....
lain kali ibu tak wat lagi....coz ibu ingat nk potong sikit jerkkk
sekali terlebih plaks...

tapi bila tengok-tengok balik...
ok jugak kan....

ullos rasa....
ok tak ?

tengoklah cik wiyah tue....senyum sokmo...









 Psstt:- nasi dah jadi bubur.....makan ajer ler...

Isnin, 18 Mei 2015

Aku tidak dimatamu...............

Assalamualaikum....

Mood rnie tak berapa nk ok....
dan-dan jerk dapat lagu nie...
lagilah touching.....
hadusss...tak suka betul mood macam nie...

dah lagu touching...mood sedih & nangis pon datang tetiba2...
x suka...x suka....





walau pon lagu nie tak ada kena mengena...tapi lirik nyer tuh menusuk jiwa...
huuu3....


Psstt:- orang cakap lau nk nangis...nangis ler sepuas2 nya.....lepas tue akan lega...betul ker...?

Jumaat, 15 Mei 2015

Jari siapa ini ??

Assalamualaikum....

Pagi tadi bz skit....so tak sempat nk updated entry baru...
nak sekarang dah freee.....babeh...

Korang....rnie me nak ajak berteka teki...

nampak tak jari jemari halus mulus...gitu....
agak-agak jari siapa ??
cer teka ....cer teka....kalu korang bijak bestari....

jeng..jeng.....
lain tak bukan...cik wiyah wiyah wuuuuu (*gelaran buat wiyah..), kihkih..

aishhh....macam nie lah lau ada anak gegurl...
alat-alat kosmetik..macam bedak..lecu (lipstik) memang tak dapat di pisahkan....
so far sekarang nie...cik wiyah tak main lagi bedak ....
coz cik wiyah tak leh pakai bedak....nanti naik ruam...

ritu dah pakai lecu.....
sekarang pakai inai plaks.....
nie inai yg senang ilang tue...
ala kt mydin selalu ada jual kan....
murah jerk pong...



alahai cik wiyahhh....


 Psstt:- cik wiyah dah besar...macam-macam ler mainan nyer...

Khamis, 14 Mei 2015

How Old Do I Look...yolah tuee..

Assalamualaikum....

Mood tengah kureng lagi..
tup2 tgk aplikasi yg pemes nie...

me try ngetest ler....tgk jadi macam mana kan...
haduyaiii....memang tak logik betuiii..
dah nama aplikasi "How Old Do I Look"...kan..kan..
terkene den...

tengok ler tuh....
me try bubuh 2 pic....walhal tahun yg sama tue...

kelakor2....

Bln 5 baru nie...bercuti ke trg...nnti me citer2
yg part me tak tahan tue....pic kt bawah....
me sweet 16....wah gitu....
cik abang me ok ler...mmg ngam2 soi...
haaa3....

then si wiyah kecik seconet tue dah 2tahun...
haa3.....sweet2...


yg nie plak bln 3 lau tak salah....
utk suka2 boleh lah kan...
jangan percaya ..just for fun katanyer..
ullos nk test jugak ker...
click jerk kt sini...
www.how-old.net.com 



 Psstt:- ilang stress jap...

Rabu, 13 Mei 2015

Drynights dari Drypers...

Assalamualaikum....

Dapat minggu lepas....bru berkesempatan nk updated..
sesapa yg dah jadi ahli club Drypers mesti tahu pasal produk terbaru dari Drypers kan..

Me der request sample tuk wiyah bagi kegunaan waktu malam
dapat 3 keping......
Wiyah dah try......mmg superberb....
senang kerja me....
lau tak tak mmg kena tukar pampers wiyah time malam...
utk pampers Drynights nie....takyah tukar dah.....

Mmg serap & kering apabila bnyk tampungan...
Wiyah pakai size L...hee3..walaupon nmpk kecik jerk...tpi slalu lau pakai size M 
bawah kelangkang wiyah tue merah2...means ketat sgt ler tuh...
so me guna size L...

Drynights nie ..mmg very longgggg...coz tuk pakai malam kan...
besar pon besar.....
me tgk pon comfortable jer....

der lagi bal.2 keping.....aci tak nk simpan...
sayang nk pakai...
mcm ler me yg pakai.....walhal si wiyah...

sukoooo...lau dpt sample menyample nie.....kui..kui..


 Psstt:- dapat sample mcm dpt emas....sukooo pah telingo.....haaaa3

Selasa, 12 Mei 2015

Sukoooo.....

Assalamualaikum....

My sis selalu whatsapp kan pic wiyah nie...
sekarang dah panjang akal.....

Lau siang hari mmg payah nk tido....alasan nyer wiyah nk ikut my sis pick up kakak & abang kt sekolah...
tengok ler tue....
muka ada tenyummmmmm...

Sampai tahap wiyah melekat kat kaki
nk ikut punya pasal....menangis tak sah kira lah....
bila my sis ckp boleh ikut....dah senyum balik...
drama queen sungguh si wiyah nie...
jap jerk dah bertukar....

Tapi lau dtg mood swing2....pujuk rayu mmg tak jalan ....
fuhhhh3....


kekadang tue mak pon join skali....tengok tue....
seronok ngat boleh ikut my sis a.k.a mak ngah nyer...


Tersengih2....


Terlajak sukoooo.....
aishhhh....wiyah...wiyah....suka nau nau jalan2 yer...


 Psstt:- bila anak suka jalan...ikut perangai siapa...ibu kah @ ayah kah ?? cer jawap...

Legaa.....

Assalamualaikum....

Alhamdulilah....
Blog me dah ok dah....
bukak jerk pagi tadi....nampak dah tak ada iklan yg mengarut tue...

syukran2....





 Psstt:- sampai terbawa2 kt rumah....kenapa kena hack mcm tue....something wrong somewhere kah ??

Sepupu wiyah...

Assalamualaikum....

Ini anak abang yg no.3...Nur Arissa Yasmin..
umur dah nk masuk 2tahun mcm tue..

Dlu masa me berpantang ngan wiyah mak ada jaga arissa sekejap...
kalu dulu....masa mak jaga....Wiyah ada kawan coz Arissa hari2 datang ....
kadang2 mcm kembar plop...
minum bak..bak sama2.....
tido sama2...makan sama2....

hee3....kalu dlu si arissa nie dah dapat KAKI....
apalagi asyik nk berjalan jerk keje nyer...
so skrg turn wiyah plaks....
dapat kaki....


Rata2 cucu2 mak semuanyer selim melim....
tak gebu gebas sangat....tengok mcm Arissa nie kan...
Wiyah pon sama......
yelah kan....dah nama nyer darah daging....
sedikit sebanyak mmg sama pattern ....
mcm owg selalu kata...
"BEKAS SAMA" so...mmg tak lari kemana lah....
kan..kan..




 Psstt:- kemana tumpah kuah kalau tak ke nasi...yer ker idokkk...

Isnin, 11 Mei 2015

Buat HAL lagikkk...menccciiii

Assalamualaikum.... 

Masuk 1 minggu me tinggalkan blog nie....
rindu yg amat nk meluahkan segala yg tersimpan selama 1minggu nie...

entah tetiba hanggin 1 satu badan kena hack iklan ntah apa2 ...
venggongggg betul lah...

terkejut me...

* TOLONG YER.....IKLAN TU ME TAK TAHU MCMANER BOLEH MASUK DLM BLOG ME...

CEPAT2 KUARKAN...NUFFNANG TOLONGGGGG...

Dahlah cuti baru nie........ermmmm
"SUKA DALAM DUKA"

bukan tak siyok bercuti....tapi tak berapa nk siyok coz yg di tunggu2 mcm biasa tue...
tak kunjung tiba...
dah lama HQ tak wat hal mcm nie...
nie baru nk start balik ker...
haduyaiiiiii....



 Psstt:- refer ngan HQ jawapan tak pasti.....hanginn 1 satu badan

woiit....woiit....

Assalamualaikum....

Tergezut Ya Allah..
asal blog me kena SPAM mcm nie...
Nuffnang tolong keluarkan iklan (sexy.com)
tak berfaedah tue....

Tolong....
Blog kesayangan me dah jadi macam nie..

Dahlah rnie baru masuk opis....
dengan macam2 masalah...
sekali kuar iklan yg benggong tahap dewa....
tolongggggggggggggggggggggggggggggggggg...
nyah kau dari snie............



Kawan2 lau tahu macamana nk kuarkan iklan tak berfaedah tue...
bagitahu me cepat2....

me cayang blog nie.....
nie bukan blog otak kuning.....
pleassseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee............................................................