Selasa, 18 November 2014

Nak jimat...boleh ajer...

Assalamualaikum...

Ullos suka pakai perfume tak @ cologne yg mahal2...
dulu me suka pakai perfume Body shop..Cosway dsb...tpi mejak der Adawiyah nie...dah tak pandang semua tue....coz bila dh sembur2 tak hinggat kan....
Bila time adawiyah nk menyusu mula lah die tak selesa coz ada bau2 nyer mcm tue...

Me try guna cologne baby Johnson *dlu suka pakai yg botol color hijau tpi dah tak ader dah..ngape erkk*..
then prob nyer lau guna cologne takkan nk usung kehulu kehilir btol tue kan....so solution nyer me wat mcm step kt bwh tue....
Jimat pon jimat...boleh main sukat2 gitewww...

Sbb aper me ckp mcm tue....ullos tgk ler....
cologne (125ml) - rege 6 hinggit..di ulangi 6 hinggit boleh pakai lebih lama...
dgn syarat ullos kena beli ler bks nie *utk ltk perfume..nie sesuai tuk cologne..lau yg perfume spray me tak jamin hokey...

Cenggini buatnya...

1) Sediakan bks @ btol perfume (*nie beli kt Mr.Diy..murah jerk )..
2) Cologne baby Johnson - 125mlm
3) Tuangkan Cologne tue ke dlm bks @ btol perfume..
4) Ok siap dah...ullos nk letak penuh @ separuh ker...terpulang...then bila dh habis boleh refill lagi...
    bks tue boleh letak dlm handbag..purse....* sure tak tumpah punye...
    me dh try......ok per...




Nak jimat...boleh ajer.....


Ok daa

Jumaat, 14 November 2014

Ok tak ?

Assalamualaikum...

Sempena besday me smlm...cik abg dtg pick up me sblum lunch tuk g UTC_Ktn....
nk renew lesen baru coz dh expired....
Me renew 1 tahun charge RM30 jerk.. 

Me plan nk kasi gambar pasport yg berlatarkan biru...tpi hampeh ....tak leh der
Pegawai tue panggil kasi duk kt situ...nk snap katanya..
Ingat nk pose gedik2....tak ada mana nyer cik oooii...

Me duk jerk kt situ...*sambil repair2 tudung...igt dh kemas...tup2 pegawai tue kt...
ok dah siap....aik japnyer...
me baru jerk nk tenyum....huu3...

acan nielah hasil nyer...
me perasan..pic dlu me smpt tenyummmm.....yg skrg tak smpt nk tenyum (*pegawai tue dh snap)
huwaaa....tak tantekkkk...nmpk mcm tudung berkepok2 plop..

kasi tgk cik abg.....nk tahu die kt aper...
"ala owg tak heran lah pic tue....lau kena tahan pon JPJ nk tgk tarikh jerk, owg bkn nk tgk pic ler"
nahhh kena sejibik....

balik opis....*dlm hati...huwaaa...nk amik snap skali boleh ke idokkkkk*


Moral of stori : sblum nk snap tue...ckp cenggini..."chopp...sy nk repair tudung jap...ok dah...tantek tak"...agak2 apa respon pegawai tue...
#kasipenamporbarutaw
#bnyksongeh


ok daa...

Citer semalam....

Assalamualaikum...

Nie pic smlm...tgh tunggu doc....Adawiyah kurang sihat..a.k.a cirit-cirit...
dah masuk 3hari..kesian anak ibu...
mula2 tak perasan jgk adawiyah kena cirit-birit....
asal nk membuang adawiyah menangis....me perasan tgk muka adawiyah...berkerut2 then trus menangis...
tgk kt punggung dh habis merah2....* asal  laks nie....ruam ke aper nie*
@ kesan lap ngan tuala ker....haduuu...acaner...

Ptg smlm balik dr kerja...Adawiyah tak henti2 menangis....alahaiiiiii (pedih kot tmpt ruam tue....)
mcm kite jgk lau mengalami cirit-birit kan...tak larat nk ulang alik ke tandas....apatah lagi anak2 yg masih kecil mcm adawiyah....yg tak tahu explain mcmana hanya mampu menangis ajer...

Semalam pergi Klinik Pakar Ang....jumpa doc....stori mori kt doc adawiyah mcmnie ..
Doc ckp...adawiyah der allergic, tak leh simply2 main suap jerk mknan even utk kasi *rasa* jerk..for this while adawiyah tak leh mkn buah2an (kasi sedut air jer)...kuih2 yg berminyak @ bersantan (selalu suap kuih tepung bungkus)..huu3....

Then doc tgk kt area punggung...terkejut doc coz habis merah2...ruam....
masa doc check tue tak nangis....steady jerk....
doc bg ubt cream tue sapu kt area ruam tue....
*der lgi ubt tuk stabilkan usus....semuanya ubt minum...
* lupa nk snap plop...

Smpi rumah terus bagi ubt tue....bagi perut dia selesa sikit kan....pagi tadi dlm kul 5am mcm adawiyah cirit lagi....cream pon sapu lagi...kasi ilang merah2 tue....so far nk tgk der perubahan tak....






Khamis, 13 November 2014

#13-11-2014...ada apa dgn tarikh itu...

Assalamualaikum...

13/11/2014 - genap sudah 33 tahun me *di ulangi...33tahun suda*
Alhamdulilah, bila dah masuk 3 series nie haruslah bertukar @ berubah dari semua segi....*kelakuan...penampilan...pemikiran...tak gitu ullos...

Sejak dah jadi ibu pd Adawiyah nie....dh tak ada fikir nk soping-moping dah *lau dlu 1minggu 1x mesti g sopim...tpi skrg ..nk buat apa2 mesti igt keperluan anak (susu...pampers..makanan..pakaian..dsb)....alahai....
me dh tak leh nk bersenang lenang mcm ritu dah...

Azam me pd besday tahun nie....me nk jadi isteri & ibu yg mampu buat segala2nya (*nk masak2 menu special....nk jaga cik abg & adawiyah ngan sebaiknya...nk wat tue...nk wat nie...dsb)....

Lau ikutkan me kemain lagi windu ngan saat2 tue...seronok-beronok ngan bff...tpi bila dh ader anak nie...boleh seronok ngan anak2 plak kan....lagi beronok coz boleh eratkan kan kasih sayang..kan..kan..tmbh2 ngan cik abg plop...heee3..

Ermmm...psl present me....cik abg dh inform awal2....tak dpt cari lgi...coz nk settel hal rumah dlu....
tak apalah yg tue kecik punya hal cik abg.....me tak amik hati pon...janji cik abg dh igt besday me dh ckup kan...

Yelah skrg nie...cik abg duk bizi kesana kemari monitor tukang tgh renovate rumah....yelah kan...bab2 nie mmg kena monitor..bkn tak percaya cuma amik langkah berjaga2...coz slalu dgr ramai yg selalu kena 'kencing' dek tukang rmh....upah mahal tpi guna brg murah....bila dh siap tak puas hati kan....
pepe pun ...me harap tukang rumah tak adalah nk wat cam gitu kan....syohh...syohh...mintak2 di jauhkan...


ok daa...






Rabu, 12 November 2014

Sementara mereka masih ada....

Assalamualaikum...

Cuba hayati sejenak lirik Ayah & Ibu...* fikir2kan...sejauh mana kita berbakti kpd Ayh & Ibu...
tak kisahlah dgn apa gelaran pon (Abah & Mama & Mak & dsb)...maksudnya sama bukan....
renungkan2....


Lirik : Ayah & Ibu

Ayah & Ibu..
Ayah & Ibu..
Itulah permulaan kami..
Dapat melihat bulan dan matahari...ahai..
(* ulang)

Yg dikurniakan dari Ilahi...ahai...
Ayah & Ibu...
Ayah & Ibulah mesti di hormati...
(*ulang)

Ayah & Ibu...
Ayah & Ibu...
Wali...wali...keramat...
Pada mereka kita beri hormat...
Pakailah tunjuk ajar dan nasihat...ahai...
Supaya hidup...
Kita akan selamat...




* Peringatan utk me jua....hargailah Ayah & Ibu sementara mereka masih ada....yg mana kehilangan ayah & ibu...doakan yg terbaik utk mereka di sana.....amin3...

* mood : nangis...kesat air mata...nangis lagi...kesat lagi...iskkk..iskkk....




Sweet Home :- In progress...

Assalamualaikum..

Walau dugaan bertimpa2...me sekeluarga harus tabah melaluinya...meskipun harus beri perhatian lebih kepada mak....me & cik abg tak lupa pasal sweet home tue coz skrg tgh wat renovation skit...

Nie lah serba sikit progress sweet home....

1) Ruang tamu..

2) Master bedroom..


3) Bilik no.2 & 3...

4) Dapur...


ok...setakat tue jer dlu...


Makk..ooo..makk...

Assalamualaikum...

Me sekeluarga di uji lagi.....masa Awal Muharram ritu....kakak me inform yg mak dah lain macam perangai nya *ritu mak & kakak pergi kenduri kahwin*...me tak ikut...
Mula nya me tak paham...apa yg lain nyer..
Kakak me explain ler...mcm tue mcm nie....Ya Allah betul ker apa yg me dengar nie....
Ingat kan hari tue jerk mak berkelakuan mcm tue...rupa2nya...melarat smpi berhari2..

Mak dah tak berapa ingat @ kenal...kadang2 mak jadi pelupa...kadang2 mak jadi pendiam...
* Me & keluarga terfikir kenapa mak jadi mcm nie...@ effect ubat yg mak makan selama nie
Utk pengetahuan...mak mmg menghidapi penyakit Kencing manis & darah tinggi dari dlu lagi....selama nie mak mmg bergantung ngan ubat-ubatan....dan paling terbaru mak dh kena suntikan insulin....
kalau dlu mak selalu konsisten makan ubt & insulin tpi since ayah kurang sihat (bln 7) ritu mak dah x mkn ubat2 tue smpi sekarang bln 11, kerana menjaga kebajikan ayah....*pergorbanan seorang isteri smpikan terlupa akan kesihatan diri*

Minggu lps me bawak mak pergi hospital follow up appoint..yg last ritu *bln 7*
so doc mmg ada ckp mcm tue....nie sbb mak tak mkn ubt....coz dh lama tinggal...skrg tak boleh tinggal mkn ubt & insulin....
Nnti 17/11 nie mak kena amik darah....then 1/12 der follow up lagi...

Pic yg atas *raya tahun 2013_ pic sblh kiri mak senyum_pic sblh kanan mak yg sekarang....lain kan 

Dah lama me tak tgk mak senyum.....ketawa ngan telatah cucu2 nyer....*tetiba2 jerk bergenang air mata*
me dah tak ader kawan tuk ajak berborak...selalunya mak suka berborak....
me rindukan masakan mak......

Mak..ooo..mak....cepatlah sembuh.....semua anak2 mak rindu ngan mak yg dlu.....
Mak..ooo..mak....

* me mintak semua kawan2 doakan mak semoga cepat sembuh.......
tima kasih semua....

Selasa, 11 November 2014

Cian anak ibu....

Assalamualaikum...

Baru nie Adawiyah demam...me & cik abg bwk g klinik....igt demam biasa jerk...

Nie hah...ubt 3 serangkai...(Ubt Demam..Antibiotik & Vitamin kuatkan antibodi)

Kebetulan me amik cuti..so boleh jaga Adawiyah...esok kan tue nmpk merah2 kt muka ...igt alahan ke aper...mak ckp Adawiyah nk kena Campak nie....oo patutlah sampai demam2 nie hah..

Tengok muka Adawiyah...cian kan .....habis merah2...kt badan2 semua....
mak mintak air tawar utk kasi kuar semua nya...coz lau demam campak nie....ubat yg paling mujarab yelah air tawar coz lau ubat2 nie rasa mcm tak berapa nk berkesan....
nak kena guna rawatan tradisonal jugak kan....Adawiyah baru 8bulan dh kena demam campak...tak ke rasa awal sgt kan....owg ckp lau dh kena sekali...nnti dah tak kena dah...ermmm ye ker...
Adawiyah lau kurang sihat...tak berapa nk ceria sgt....mood pon asyik nk moody jerk...merengek ...nk perhatian lebih...tak aper ibu ada nie hah....jaga adawiyah....hukk.hukk.hukk cian ank ibu..

So far tak lama dlm 5hari merah2 tue dah berkurangan....mood pon dh ok skit dari sebelum nya...

Me puas hati lau ank kurang sihat....me yg jaga...lau boleh tak nk harapkan owg lain...ank kita kan...
then 27/10 baru nie adawiyah der appoint. kt klinik...kali nie tak cucuk dah...just amik berat jerk...
berat skrg (9bulan) :- 5.9kg (+600gm)....ritu 5.3kg
berat me plak...hee3...54.50kg...ok tak ullos....
nk kurangkan lagi nie....caiyok...caiyok...


ok daa....







I'm back....

Assalamualaikum...

Me kembali dari pertapaan selama beberapa minggu bergelut dgn pelbagai ujian & dugaan yg bertimpa2.......me sekeluarga harus tabah dan perlu kuatkan semangat utk menempuh apa jua dugaan & ujian dari yang maha Esa...

Me tak tahu nk cerita yg mana satu coz dlm folder berkepuk2 pic yg akn menceritakan segala2 yg tersembunyi selama beberapa minggu nie...

Dalam pada itu....me tak lupa pasal Sweet Home coz kalau boleh dlm tahun nie me & cik abg mahu pindah coz tak larat nak bayar 2 buah rumah....sesak dada den....huuuu...

Apa yg boleh me katakan....tahun nie merupakan tahun yg paling gentir buat me sekeluarga...
1) Lepas raya Ayah me sakit - * me dh stori mori ritu...
2) Adawiyah kena demam campak..
3) Awal Muharram - mak pulak sakit..

In sha allah....me akan citer satu persatu.....