Jumaat, 24 Februari 2017

Rambut ibu keterr_a.k.a KERINTING....amboi2...

Assalamualaikum....

Dapat ws dari mak ngah....
Cik Adawiyah tunjuk pic ibu masa kecik2...
katanya.....
"rambut ibu keterrr_a.k.a KERINTING"
amboi2.....kata kat ibu yer...

Mentang2lah rambut Cik Adawiyah tue ikut ayah (LURUS) ajer...
ngade2 betull....
tengoklah muka tue....aksyen jerkkk

Mulut sekarang mak aiii...
burung murai pon kalah.....
pot pet...pot pet.....
letih ibu & ayah nak melayan soklan2.....
peel pon kemahin sekarang nie....
dah nak jadi KAKAK makin menjadi - jadi ....








 Psstt:- rata2 dengar memang macam tue...lau nak boleh ADIK @ anak ke-2 jerk...mesti anak yg 1 st tue akan buat peel .....bertabahlah ler....









Khamis, 23 Februari 2017

Baby teringin_si ibu turutkan jua...

Assalamualaikum....

Hee2...
Alhamdulilah dapat gak makan Donut Big Apple...
tetiba jerk rasa nak makan...
col cik abang ajak pergi beli jap time lunch....
Ok set.....goo......vroommmmm

Dah sampai kat ECM_Ktn...
Cik Ja cari ler....(ketinggalan zaman betul, maklumlah dah lama x jenjalan kat sinie)
kat area bawah...sekali pusing cari tak jumpa...
alahai kat mana plak kedai Big Apple nie....
alst sekali baru teringkat kat Ting. 3 ada jual
kiosk ajer bukan kedai....
so Cik Ja gigih jalan tue ...nak cari Donut....

Akhirnya..jumpa gak
Syukran2....
beli 6 pcs/RM14.50
macam2 perisa Cik Ja pilih...
Ikut anak tekak....kih





Waaa....weeee....wuuuuuu...
meriah betul kan....
Cik Ja x makan semua hokey.....
1st tue....Cik Ja makan 2 pcs jer dulu......then rest jap...
petang skit baru makan lagik....
tak adalah sekali hadap weyyy....
pelahap betull nie......
memang heaven lau dapat makanan peberet nie kan...
kih2....
Lau bawak Cik Adawiyah nak beli nie memang tak kot
coz kesian plaks nanti Cik Adawiyah tengok ajer...
tak leh makan...alahan dengan coklat...krim bagai tuhhh....
kan kesian kan...
baik ibu makan ngan baby.....
haaa2....alasan betullll


Alhamdulilah.....puas hati dapat makan...
esok lusa tak tahu laks....
per selera nyer.....
time peknen jerk selera macam-macam...lepas dah bersalin nanti kena pantang 1 hal...
then nak makan makanan yang bukan-bukan kena fikir kat baby (coz menyusu)
nanti silap makan....effect kat baby.....
dulu pernah kena kat Cik Adawiyah...

Cik Ja makan sayur kailan ikan masin malam tue....
then menyusu kat Cik Adawiyah...
siang tue....muka CA naik merah-merah....dah macam sotong bakar...
tergaru sana sinie....kesian anak ibu....






 Psstt:- Yang ke-2 nie tak tahu lagi....pesen macamana lagi...(ada alahan @ tak )








Rabu, 22 Februari 2017

Merosss lagikkk...

Assalamualaikum....

Dah 2hari menu sama....
Nasi goreng meross + kerepok + nescafee
request dari Cik Abang...
Cik Ja turutkan ajer ler...

Janji bawak bekal...
jimat ohoiii....


Selalu pepagi Cik Abang ada kasi RM kat Cik Ja tuk wat belanja...
Cik Ja request ler nak RM Meross jugop...
sekali Cik Abang kasi RM Hijooo....
sadisss sungguh....
baru nak mengedik skit....
yelah dah wat bekpes 2 hari menu yang sama....
* ikhlas ke tak tuee....haaa2..*






 Psstt:- cengini ler lau wanita berkerjaya....cewahh....kerja kerja jugak....bekpes jangan lupa wat taww..baru ler cik abang sahyammmm.....haaa2..











Selasa, 21 Februari 2017

Nasi goreng merosss....

Assalamualaikum....

Rinie terlajak rajin wat bekpes...
Nasi goreng merosss + kerepok....
Selalu Cik Ja wat Nasi goreng putih (cina)...coz x berapa gemar sangat color meross nie...
bila dah x ada idea nak pelbagaikan nasi goreng..maka terjadi lah nasi goreng meross nie...

Sebelum nie ada gak wat nasi goreng ikan masin....letak sayur kailan + ikan masin...
tapi stok ikan masin x ada...so buatlah apa yang ada .....


Dah wat tak sah lau bawa bekal....
1bekas tuk cik abang, 1bekas tuk cik ja, 1bekas tuk Cik Adawiyah...
memang macam tue ler..
lau cik ja wat bekpes.....






Psstt:- Bukan x suka wat bekpes lau time kerja, tapi lau datang mood kelaut...alamatnya tapau ler...heee3....









Khamis, 16 Februari 2017

Yeahhh...dah dapat result.....tapiiii....

Assalamualaikum....

Rinie der check kat KK_Jalan Gambut....
check perut ajer....hanya jumpa dengan misi.....
hee2...

Rutin cam biasa ler...amik no giliran then wat urin test...
amik HB...so far ok 12.2....

tak pernah tak ramai orang lau kat KK_Jalan Gambut nie...sebab di kira one stop centre...
yelah kat sinie jerk satu-satu klinik keluarga yang paling dekat...
of coz ramai orang kan...kan...
macam tak biasa laks...

Mujur rnie tak lama menunggu....
mungkin sebab patient bilik L (bilik Cik Ja ler tuh_ dr jaman Cik Adawiyah lagikkk)
tak ramai...so tak lama tunggu....
nama Cik Ja di panggil...


Misi macam biasa amik berat...tekanan darah....
berat 62.80kg naik skit....tekanan darah (107/75) ok normal....

then Cik Ja tanya ler result air gula yang kali ke-2....
jeng jeng.....NORMAL...x ada masalah....
lau ada prob pihak klinik akan col patient cepat2 tuk wat BSP...

Cik Ja rasa nak melompat ajer....alhamdulilah...
tenkiu misi.....
tapi...yang x bestnya.....walau result awak ok...
tetap akan kena minum tuk kali ke-3....
owhhhh tidaakkkkk misi....
Cik Ja cakap...aci tak nak mengelat tuk kali ke-3 nie...
hee2...

Sengih ajer misi.....
yelah kan....lau fikir logik...dah cukup 2x minum result OK...
tak yah lah....
Misi jawap apa lau korang nak tahu....
"kat KK nie memang prosedur macam tue.....NORMAL kena minum 3x"
huwaaaaa......

kena minum lagikkkk....
ku kiciwaaa.....
result air gula ke-2_NORMAL...tetap kena minum tuk kali ke-3
Demi baby...
terpaksa ku relakan......huuuu2....

next month der appointment lagi.....
1st check perut.....
2nd jumpa doc laks....nak scan....

dah masuk 32minggu @ 8bulan sudaa....
alhamdulilah.....
duk elok-elok yer baby kat dalam tue...
jangan nakal2 bak kata  Cik Adawiyah....
heee2...







 Psstt:- jap jerk.....baby ibu dah besar.....Kakak Adawiyah jerk tak besar2....heee2













Rabu, 15 Februari 2017

Eh....baru perasan....semua PINK...

Assalamualaikum....

Ritu punyalah boring tak ada kerja kat ofis nie....
merayap ler.....kih2...
yelah lepas jerk CNY memang kes akan slow skit....
so Cik Ja nie lau hari2 menghadap PC sampai mata pon naik juling
mula lah plan last minute....
g jenjalan kat port biasa....

Plan nyer nak cuci mata ajer.....sekali cuci poket sekali
oohhh tidaakkkkk....
pusing punya pusing mall tue....
nie lah barangnya....
sekali tengok macam sikit jerk...
bila dah kumpul2 cengini....nampak boleh tahan gak
mak buyung duk pegang sampai ke sudah...
haaa2.....lau soping punya pasal.....
penat dah tak rasa...bila dah puas soping tue akan rasa lenguh2...
betul tak ??
haaa2.....

then terperasan.....ehhhh..semua PINK ler...
macam berjanji laks....cuma ada 1 barang tue jerk color kuning kan...
yang lain semua PINK
haaa2....

Nie lah HASIL nya lau mood jenjalan sudaaa datang
Fuhhh.....
berpeluh mak buyung jenjalan (kekonon nak selalu berjalan, agar mudah nanti nak bersalin)
alasan klise sangat kan....
lepas tue mula lah ...time malam....
datanglah lenguh-lenguh....sakit urat .....sakit badan...
nak bersungut kat Cik Abang tak leh....coz nanti Cik Abang pulang paku buah keras....
"dah tahu tak larat.....kenapa nak pergi jugak"...
huuu2.....
so...baik duk diam-diam sudaaa....




Psstt:- barang baby tak beli lagi nie.....yiieee bab nie lagi sukoooo.....coz lau gie tempat baby...bau die memang best.....kalau boleh nak beli semua.....(melampau nihhh)








Jumaat, 10 Februari 2017

Makan saja yerr....

Assalamualaikum....

Semalam bekpes Nasi Kerabu + Ayam madu....
perghhh...lama tak pekena...
sesekali layanzsss....
pekena laks ngan air nescafee (opss...ikutkan masa peknen kat Cik Adawiyah memang x sentuh langsung nescafee nie)...
kali nie plakss....makin menjadi-jadi air nescafee...
tapi Cik Ja tak adalah minum sampai jadi habit....
paling komen pun 1x @ 2x jerk...
kira ok lah kan....

Nasi Kerabu + Ayam Madu _ RM5.50 ok lah kan ....

Ritu laks bekpes roti paung + nescafee (opss nescafe lagikkk)..
Selalu nak cari Roti paung kat Ganu jerkkk...
nie tak kat area bandar kuantan dah ada....
gara-gara Cik Abang ler mention ritu....
cepat-cepat suh pegi beli.....kih2.....
nampak nau nau bini x tazabarrr.....
haaaaa2...
Roti Paung inti planta_ RM5.00/loyang.....
Masa check up ritu, berat badan tak naik banyak ngatt...
nah sekarang misi tuk tambahkan berat badan...
nanti timbang hopefully naik ler skittt....
jangan terkejut sudaa....






 Psstt:- teringin nak makan aper....cepat2 pergi cari...nanti masa berpantang mula lah..terliur sana sini....kih2...









Khamis, 9 Februari 2017

Anak tekak teringin.....

Assalamualaikum....

Sesekali layan anak tekak...
Terliur Brownies....nak wat asyik tengok resepi jerk
belum tentu coz asyik ada hal memanjang...
(alasan jerk tuhhhh)...haa2..

Last semalam tengok dalam FB (warga kuantan)...ada COD
apa lagi terus ler wassap tanya sekian-sekian....
Ok set...boleh COD on the spot...
yahoooo...seronok beronok....

Try dulu....beli 5pieces/RM10...
so far ok...ada manis skit...nasib baik dah lepas minum air gula yang ritu...
kira balas dendam ler nie...
kih2...

Alhamdulilah lepas gak hajat nak makan Brownies....
Cik Ja memang suka makan Kek, Puding, Pengat @ bagai...bab2 manis
tapi tak adalah hari-hari makan ...ohoooiiiii....
kencing manis nanti.....
biar berpada-pada weyyy.....

Orang tua-tua kata lau peknen suka makan manis...
dapat baby Gegurl....betul ker....
entahlah.....Cik Ja masa x peknen pun memang suka makanan manis....
kira x leh kira lah kan.....

Ikutkan ritu nyer check up & scan
doc dah kasi tahu...
tapi Cik Ja nak kasi ceprise kat korang ...
aci doppp...
heee2....






 Psstt:- bubur kacang peberet Cik Ja, minta resepi ngan mak...so far dapatlah ilmu wat bubur kacang...kih2....










Rabu, 8 Februari 2017

Buku pink sudaa datangggg....

Assalamualaikum....

Hooo..hooo...
Dah masuk trismester ke-3 baru nak citer pasal buku pink
apa daaa.....
punyalah lama cik ja kasi peram kan.....

hee2...

Kali nie punya buku...tak adalah tebal sangat masa jaman peknen Cik Adawiyah coz dulu selalu ada appointment ngan Pakar O&G kat HTAA (yelah dulu kes masa peknen baby 1st_kakak HAWA)
so kali nie punya peknen doc jaga betul-betul....
alhamdulilah....lahirlah Cik Adawiyah_si mulut popcorn....kih2...

Then tuk yang kali nie....tak der jumpa dah ngan pakar O&G...
alhamdulilah setakat nie tak ada masalah.....
mintak-mintak di permudahkan hingga bersalin nanti...in sha Allah








 Psstt:- kira tahun nie tak banyak ngatt amik cuti coz hanya masuk lambat jerk, dulu lau kena temujanji kat pakar O&G memang kena amik cuti.....tahun nie jimat cuti tahunan....heee2









Selasa, 7 Februari 2017

Suka sangatt...

Assalamualaikum....

Punyalah lama pic nie....
baru nak updated....
sowie lohhh.....ikutkan nie citer tahun lepas...
dah save bagai dalam folder...
lupa plaks nak up ....kih2...



Nie lau tak salah...g temankan toki @ my sis kat klinik
coz kat klinik ada mainan nie....
tue yang teruja sangat dapat main tue....








 Psstt:- dapat main memang tak hinggat nak balik....ala macam cik ja masa kecik2 dulu jugak...budak2 lau dengan mainan memang tak dapat di pisahkan bukan ??


Isnin, 6 Februari 2017

Nah amik...MOGTT kali ke-2

Assalamualaikum....

Pepagi dah der ada dating kat klinik Gambut nie hah...
excited nau nau nak minum air gula (2nd)....
ritu dah patutnya kena minum tapi tak ada stok plaks...
(dahlah malam tue kena puasa)...mengigil wey...nk nunggu habis checp -up
coz ritu kena minum air gula + check up....
memang tak bawak spare makanan pun....
lau biasa nya akan ada roti + jajan letak dlm beg
yelah lau ada check up memang dah tahu
lambat siapnya...coz ramai orang....

So rinie minum air gula sahaja.....
Cik Ja dah datang awal tapi memandangkan ramai jugak
yang minum kali nie....Cik Ja kul 9.30am baru minum
so nak tunggu 2 jam...
jenuh jugak lah duk kat klinik tue...
kul 11.45am masuk balik tuk amik darah kali ke-2
amik nokkk...



Sampai terlena gak tadi....
nak menunggu 2 jam punya pasal...
nak balik tak boleh...
nurse suh tunggu kat situ....
bertabahlah yer.....tapi kan
Cik Ja ada bawak air masak coz tue petua tuk nak bagi sangkut @
bacaan  air gula tue...
1 botol kecik ajer cik ja bawak (500ml)...tak habis pung...
coz lau air gula nie memang boleh lekat kat tekak weyyy..
fuhhhh...jenuh nak habiskan 1 gelas tue...
tinggal lagi 1x tuk minum coz Cik Ja memang tak sah lau tak minum
air gula 3x....(walaupun bacaan NORMAL)....
fuhhhh....



bencintaaaa weyyyyy





 Psstt:- tunggu appointment cik ja next week laks, der check up then boleh tahu result MOGTT







Khamis, 2 Februari 2017

Dah lama x jenjalan...

Assalamualaikum....

Sejak dah masuk ujung2 nie, Cik  Ja selalu duk exercise g Mall...(kekonon senang nak bersalin nanti) bila selalu berjalan...kih2...

Bila dah gie Mall tue...apalagi tergoda sana tergoda sini...
tapi dah plan awal2 nak beli aper....heee2...
nasib baik terkawal godaan nie....

Plan ritu nak register member Popular Book coz Cik Ja selalu beli barang stationery, buku2 kat situ
rugi plaks lau x register kan...
tup2 ritu pergi dah register RM12/1tahun....ok lah kan dari tak ader diskaun ...
so rembatlah Diary + Novel_7Hari mencintaiku (amikkk kauu)....dpt ler less 25%...
so far oklah.....berbaloi2....hee2.

pas tue jenjalan lagi....carik baju Cik Adawiyah plaks...
dapatlah 2 helai....sengaja beli size 3tahun coz lau beli size 2 tahun sekejap sangat boleh pakai nya...
jadi Cik Ja amik size besar skit.....boleh pakai lama sikit...
kih2...

Baju 2 helai + Dairy + Novel_7hari mencintaiku...
Fuhh...balik dari Mall, baru ada rasa lenguh-lenguh kat kaki nie...
masa tengah pusing2 tue memang tak rasa pung.....
haaa2..nampak sangat kan....
lau bab berjalan...lenguh pon tak terasa.....



 Psstt:- mood terapi bagi ibu-ibu peknen....jangan selalu bersedih...enjoy ur self.....buat apa yang anda             suka....yeayyyy