Khamis, 31 Disember 2015

Alaaa..semua dah hilang..

Assalamualaikum....

PC koi baru nie wat hal...
hantar kat techinician repair apa yang patut...

dah siap ...
koi godek-godek....
alih-alih nak bukak Photoscape....tak ada...

semua dah hilang...
haduss....

koi tengok segala frame @ border jadi kecik....
ala.....tak syok le gnie...






 Psstt:- laju dah ok cuma banyak yang kena delete....sayang nyerr..

Rabu, 30 Disember 2015

Redeem mainan kat Point Shop_Drypers

Assalamualaikum....

Isnin baru nie posmen der col koi ...
katanya nak hantar barang kat rumah....

*koi tertanya-tanya...barang aper errkkk...*
tup baru teringat ......barang mainan cik wiyah ....

ritu koi der redeem point tuk nie...
"My Own Leaptop"....4250points....
fuhh berpeluh gak tunggu point banyak tue....

yelah beli pampers brand Drypers boleh lah kumpul
lau brand lain koi tak pasti....
tapi yang koi nie lau collect pon hanya 170points ajer...

haa3...korang kira ler berapa beg pampers koi kena beli tuk dapat point macam tue...
huuu3...rabak2...

setengah orang nak redeem produk macam tuala, bedak, wet tissue etc...
lau nak tahu korang bleh tengok dalam website nie..
www.drypers.com.my

lau belum jadi ahli lagi...
pon bleh register kat situ...
senang ajer....


wahh...koi plak teruja nengok nyer.....
yelah nak beli tab @ ipad kat cik wiyah memang tak terbeli....
jadi koi redeem yang nie jelah.....
pon ok jugak.....
boleh gak main sambil belajar kan....



nie drypers der bagi surat....
yang mengatakan koi redeem mainan nie...


My Own Leaptop nie ada 4 function...
(Huruf Alphabet, Email, Games & Music)...
yang lain-lain tue koi dah tahu fungsi nyer
cuma tang email tue...koi tak faham lagi...
dah jenuh godek-godek....
haaa3.....
ibu vs cik wiyah....(nie mainan saper nie)
kihhh3...


kiutnyer ..senang nak bawak....
tapi cik wiyah nie lau mainan cenggini.....
suka sekejap ajer....lepas tue dah tak nak dah....
biasa lah kan...bebudak...




 Psstt:- mahal @ murah barang mainan bukan isu....tetapi masa bersama anak2 yang penting....kan...

Diva nyer dia....

Assalamualaikum....

Tanggal 27/12/15 (ahad) baru nie.....genap sudah Cik Wiyah berumur 1tahun 10bulan..
how times fly....ececeh....speaking london lah plaks...
nak kabo..anak dara koi dah besar....

tak lama lagi dah boleh menantu.....haaa3...
sengal sungguh koi nie kan...

nak tell...pasal rambut cik wiyah...
ritu penah koi potong rambut depan ....sekali senget & terlebih potong...apalagi pendek kemetot jadinyer rambut kat bahagian depan....
sian anak ibu.....mujur kecik lagi...
at least lau orang tengok pon no hal kan.....means tak der perli merli kan...

lepas dari kejadian yang x sengajakan itu,
koi dah tak nak potong dah rambut cik wiyah...

then cik abang nak try g saloon....suh tukang gunting yang potongkan..
*1st bawak gunting rambut*....
risau jugak kot2 wat perangai ke aper....

tukang gunting ada tanya....sebelum nie pernah bawak g gunting rambut
koi cakap memang tak pernah lah kan...
tukang gunting cakap bukan aper....selalu lau budak kecik nie bab potong rambut kekadang ada peel nyer...

lau wat lek wat peace ....ok....jalan terus
tapi lau wat peel tue yang susah sikit..

koi pon risau gak nie...
sekali letak kat kerusi tue....pakaikan baju tuk alas...
cik abang plak asyik cakap duk diam2....tengok depan kt cermin tue...

sekali letak..terus jadi macam nie...
gud girl ...suka nau nau ibu tengok...


tengok tue....tekun nau nau duduk nyer
terpaksa letak 2 kusyen coz cik wiyah kecik....
lagipon kerusi tue kan tuk orang dewasa....
hee3...


koi & cik abang nak kasi rambut cik wiyah nie pendek sikit coz cik wiyah tak suka sangat ikat rambut...
lau ikat pon sekejap ajer bertahan ...
lepas terus di cabutnya.....
terus roseng rambut....ermmm korang tahu tak apa maksud roseng tue ?
roseng =  kusut ler....
haaa3..

ok...potong lagi....kasi pendek sikit yerr....amoii...
zapp..zapp...
dah siap....


cik wiyah belanja pic selfie... ok tak ?

taddaaa.....omey tak ?
terus nampak lain muka nyer....
lau ibu potong tak leh duk diam...sekali bawak g saloon terus behave ....
issshhhh...diva sangat ......

koi pon join potong rambut.....pendek jugak...
rambut tahun baru kan......
heee3....



 Psstt:- tak lama dah nak masuk tahun baru 2016, amacam dah tercapai ke azam tue ?

Selasa, 29 Disember 2015

Rabak-rabak....

Assalamualaikum....

Hari khamis ritu....
dah tak ingat minggu ke berapa....
koi g jenjalan cuci mata....port biasa ler..._Megamall...

Plan nak cuci mata ajer...bukan nak cuci beg duit.....sekali ....

Pusing-pusing...jeling-jeling....
sekali terbekenan plaks...

masuk DIY....
rembat 2 barang
1) Bekas letak botol susu.....
2) Bekas letak sudu @ stationery.....

yang Lip gloss tue bukan kt DIY.....kat watson

then pusing-pusing lagi....
sekali masuk Reject Shop....
tersuka laks kat carpet nie...
nipis pon nipis.....
rege RM7.90.....ok lah...coz besar....
sebelum nie kat kamdar....kecik....

then koi rembat 2 pcs...
huu3...


ok dah.....dah....
tak nak pusing-pusing dah....
nanti kan tak pasal-pasal.....berat bahu nak bawak....

huuuu3...
awaq lah time nie dorang wat sale kaw-kaw nyer erkk....
semua nyer nak Year End Sale.....
lau iman tak kuat.....alamatnya....
rabak parok ler....





 Psstt:- lau time nie nak beli barang....biar yang betul-betul perlu sahaja...taw.....jangan kata koi tak payung laks....kih3..

Rindu...

Assalamualaikum....

Terlalu rinduuu.....terlalu rinduuu...
rindu kat saper...

rindu kat blog nie haa...
lama tak updated...

pic dah banyak simpan dalam folder.....tapi still tak sempat nak up entry....
huuu2.....

PC kt opis laks buat hal...terpaksa ler guna PC yang old school skit...
so pic tak leh nak edit kasi cantek sikit....





 Psstt:- macam2 citer ada.....tak tahu nak citer yang mana....

Rabu, 23 Disember 2015

Seronok tak hinggat....

Assalamualaikum....

Lama tak updated blog kesayang koi nie...
rindu....rindu...(nie bukan macam iklan maria farida taw...nanti rindduuu sambil tergedik2...ishh)
tak rela koi nengok nyer...

Agak lama koi tak jumpa dorang nie...
lau jumpa bukan di sebabkan ada temujanji bagai....kekadang jumpa kat pasar malam...selisih bahu macam tue....
nak borak2 panjang pon memang tak dapat ler...memang tak syok ...

tup-tup si kawan koi nie....Zie set kan time g kedai Mok Ya....
koi pon dah rasa confidient bawak cik wiyah janji der bodyguard coz cik wiyah dah besar...
lau dulu cik wiyah kecik lagi....tak berani nak bawak....

nie ajer kengkawan yang dapat join...
yang lain der hal tak dapat nak elak..
its okay ....
may be lain kali yunk...

enjoy this pic..

sebelah kiri : Zie, Mok Ya (tn.punye kedai), Mama Sue & Koi ngan Cik Wiyah..
Yang nampak muka separuh tue anak Zie yang no.3 lau tak salah
malu-malu kucing rupanya...
tak macam cik wiyah...pot pet...pot pet...


Cik wiyah di apit oleh Mok Ya & Mama Sue...
suka sangat ler tueee...


Nie pic tak ready.....husband Mama sue yang snap kan...


dah kenyang baru nak snap....lupa nak snap pic makanan...
teruja sangat tue...


Koi nyakat si Wiyah suh amik pic ngan Abang farhan nie...
malu2 laks....wiyah rilek jerk.....
haaa3....



 Psstt:- seronok sekali jumpa kengkawan macam nie....memang tak ingat dunia....haa3

Jumaat, 18 Disember 2015

Nasi Kerabu_perghhhh sedap bak hang...

Assalamualaikum....

Semalam lepas settel g klinik koi tapau Nasi Kerabu kat tepi Megamall tue...
rege murah ler RM5..semua lauk...tapi lau nak tambah macam telur masin tue kena tambah ler...

macam ko nie lauk ayam madu bakar...
perghh....sedap bak hang

kena ngan selera tekok koi nie...
budu belacan semua koi bedal.....lau tak seme tue tak jadi lah nasi kerabu kan..



bukak warung jerk pong....kedai nie memang ramai orang...
cuma bukak lambat sikit....kul 9am macam tue...

koi nie masuk keje kul 8.30am..memang tak dapek ler nak tapau hari2...
lau kebetulan koi lambat....baru leh tapau...



 Psstt:- lau makanan sedap & murah....memang ramai yang suka kan...termasuk koi ...

Khamis, 17 Disember 2015

Pecah rekod...

Assalamualaikum....

Ritu cik wiyah kena jumpa Doc Pakar Pemakanan coz berat badan tak ideal...
ermmm....sebelum nie ada jugak peningkatan walau beberapa gram ajer..
slalu naik dalam 200gm ajer....tapi still duk dalam graf kuning (sesapa ada anak @ baby tahulah dalam buku rekod tue) ada graf perkembangan..

Since dari baby memang berat badan cik wiyah naik sikit2.....tue 200gm paling banyak ler tuh...
adusss...pening taw koi nak kasi cik wiyah makan banyak-banyak..
dahlah cik wiyah nie ada alahan....

nak kasi makan daging..tak leh......kena kasi makan ayam....
dulu masa umur 6bulan keatas try wat bubur....ermmmm...x nak makan...
banyak kali duk ulang2 buat bubur tak nak jugak...buat puri pon sama...
x nak jugak...

tup2 terpaksa bagi nestum cerelac yang beras tue....
yang tue ajer boleh makan...
try bagi yang ada perisa buah2 & sayur2an terus reject....coz dah naik merah2...

then bila cik wiyah dah 1tahun lebih...koi nak try bagi vitamin tpi risau plak kot2 der effect ker aper..
maklumlah koi dah servey rege vitamin tue...RM47.50....pergghhh boleh tahan gak tue ...
bukan x nak beli...andaikan cik wiyah x leh makan....sapa nak kena habiskan tue ....
anak2 sedara koi semua nyer dah besar2 belaka...
habis tue takkan koi plaks....huuu3...

nak jadikan citer .....lepas ajer kena jumpa doc ritu kat klinik desa.....
doc suggest bleh dah bagi vitamin.....(masa tue 1tahun 9bulan)
koi nekad ler......coz nanti bila berat badan kurang ideal...banyak risiko plak...
doc cakap nanti bila perkembangan tak selari ngan berat badan akan ada wat detail check up macam nak kena amik sample darah lah....najis lah.....(koi dengar dah rasa seriau)...
bukan apa risau kat cik wiyah tue....kan kecik lagi....
nak amik darah bagai.....koi nie ritu amik darah masa peknen pon seriau @ sakit gak kekadang...nie kan plak budak kecik...

So koi pon beli lah vitamin Appeton Multivitamin LYSINE_rm47.50 (staff tue cakap lau ader tulis LYSINE) nie tuk tambah selera makan.....
oooo...cenggitu erkk....
ok koi belikan yang tablet....ikutkan ada Syrup & Tablet tapi koi prefer beli tablet senang cik wiyah boleh kunyah wat macam  gula-gula kan...

tuk umur 1-3 tahun (1x sahaja)...
ok ler....dalam tue ada 60biji...means tahan 2 bulan....jimat2.. kan...

maka bermula lah cik wiyah mengenal....LAT..LAT (coklat)....nasib rasa sedap...ala2 buah gitew...
pepagi sebelum kuar nak hantar kat pengasuh kasi vitamin dulu....
botol kena sorok lau tak cik wiyah ingat macam balang gula2...boleh makan banyak2...

hari pertama...kedua...ketiga...ok lagi....tapi nampak ler perubahan nyer...
cik wiyah demand susu ....jap..jap...nak susu....jap..jap nak susu....lagipon cik wiyah baru nie kurang sihat...demam & selsema...tapi tak ler teruk sangat...sedang2 ajer...
maybe dah rasa sihat sikit tue....nak susu kan....sekali wat dah 5oz & 6oz.....
ikut kata doc ....umur macam wiyah nie dah 8oz......bukan tak pernah ajar minum banyak...tpi ritu dah pernah buat....habis memang habis....tak lama...muntah balik.....so no point lah kan....

nie koi baru nak train balik...minum susu banyak...
then bila koi wat sukatan baru.....habis.....tak lama nak lagi.....OMG....biar betul cik wiyah nie...
fuhhh......bab makan pon dah ada selera....

dah pandai mintak acikkk...acik...(nasi)....nak makan ler tuh...
pepagi koi tapau kan nasi lemak + ayam goreng....kasi kat pengasuh....
makan kemahin selera....banyak laks tue.....
then tengahari lau mak @ pengasuh masak.....suap kan kat wiyah.....banyak jugak makan nyer...
alhamdulilah...selera pon anak ibu nie....

then bila time malam...koi lambat masak ..koi tapaukan nasi @ lauk kat cik wiyah...
makan lagi....kekadang tue....kudap2an macam biskut @ roti pon makan...

sekarang bila dukung...dah ada "rasa"...semangat kata orang tua...
then rnie g klinik ..nak timbang......fuh....berdebor koi....
sblum nie 7.3kg....rnie dah 8.3kg....(naik 1kg).....alhamdulilah...syukuran2...
anak ibu dah besar.....
doc tengok pon suka.....haaa macam nie lah.....berat dah naik....
lau tak nanti kena jumpa pakar lagi...
*lau boleh tak nak dah kan...*.....

doc ada tanya memacam ler....makan aper...berapa kali sehari....
koi citer ler....pepagi nasi lemak + ayam goreng....tengahari makan nasi putih....susu pon kuat minum..
doc cakap teruskan....kasi makan makanan orang dewasa...
biar ada protien..lemak...kabohidrat....dll....
so 3 bulan lagi baru jumpa plaks.....then appointment yang biasa follow ajer...

oraite doc....
suke...suke....anak naik berat badan.....coz tak penah naik 1 kg taw...
pecah rekod....kih3...

syabas cik wiyah...

Sumber : En.google (pinjam pic)....
Nie lah vitamin tue.....atas budak jugak coz my sil cakap ritu Zara makan tak naik sangat...
tapi dulu mak koi pernah belikan vitamin nie tuk adik koi yang lelaki...
memang kuat makan jadi nyer....sampai naik tembam.....

Selepas bersunat pon badan still lagi naik....habis jerk 1 botol tue..mak koi stop dah...
risau kot terlebih nanti jadi obesti plaks...
haru2....

pepe pon vitamin nie tengok atas badan budak tue...ada kala serasi...ada kala tak...
tapi kalu tak try tak tahu kan....



 Psstt:- mudah2an....nanti naik lagi.....hee3....ibu laks excited terlebih

Rabu, 16 Disember 2015

Anak Dara Ayah....

Assalamualaikum.....

Anak dara dah besar...gini ler peel nyer...


Suka ngat pakai topi ayah....
tapi tak pakai macam biasa......
cik wiyah kasi senget sikit....



dah boring pakai topi...
di cabut plaks.....
ishhh...ishhh

pic nie laks...masa on the way nak g rumah nenek
suh duk elok-elok....ibu nak snap pic..
ermmm...sekali snap dah jadi cenggitu...

sambil tue duk makan biskut...
nie plaks kopiah ayah di pakai nyer
cik wiyah nie bukan topi @ hat gegurl taw..
nie kopiah untuk orang lelaki pakai....

macam tue ler hari-hari....apa yang dia nampak depan mata...
terus pakai @ buat mainan...

sekarang duk ralik main masak-masak plaks...
habis bakul ibu di main nyer...
bertabahlah koi...





 Psstt:- anak gegurl memang tak dapat pisahkan lau main masak-masak...coz koi dulu2 pon mcm tue jugak..kih3..

Caiyok..caiyok..

Assalamualaikum....

Jangan peduli kata-kata orang luar...



yang penting anda tahu apa yang anda buat....




 Psstt:- caiyok...caiyok...

Dah Settel...

Assalamualaikum....

Dah settel kerja baru senang hati nak update entry baru kan...
Koi settel kan report & filling.....coz bulan depan dah masuk Tahun Baru, so nak kasi settel semua nya...

Nanti masuk Tahun Baru...file baru...report baru...
kan.....

Report yang lama jangan di kenang...haa3...
tapi kena simpan...tuk wat review balik nanti...
janji tersusun & kemas....
tak gitu...






 Psstt:- tinggal beberapa minggu ajer lagi......nak masuk tahun 2016....jap jerk...

Isnin, 14 Disember 2015

Jemput UDANG....peberet..

Assalamualaikum....

Lama tak pekena Jemput Udang....
selalu koi wat jemput bodo ajer...
Bodo2 pon meriah macam letak ikan bilis..bawang besar...sayur2an....
nie Udang lama tak makan...

sekali wat tue....perghhhh.....sedap tak hinggat...
koi nie dari zaman bebudak memang suka makan Jemput2...
korang panggil apa....Cekodok erkk....

Lagi satu lau belah Trganu dorang suka letak isi ikan...of coz lah takkan nak letak tulang ikan plak ...ye dakkk.....
nak-nak ikan kukus...perghhh.....ikan kukus tue plaks...ikan aya....
lagi mebeles.....

lau tak caya...try lah...
then stail cik abang koi laks....
suka letak isi ikan mentah2 macam tue...
means macam nak wat Kerepok Lekor tue...
amik isi ikan ajer...tulang belulang buang ler....
then campur dalam tepung tue....

bila dah masak tue....sedap wooo...
nak-nak cicah ngan cili sos....
lau yang pandai wat sos sendiri lagi besh....

ikutkan mak koi ajar wat sos sendiri...
tapi koi dah tak hinggat....
haa2...dasar malas ker ape nie....
kih3...

Nie lah jemput udang koi...
tadaaaaa..


cik wiyah pon suka....di panggil nyer "put..put...(jemput)...wah gitewww....
kekadang makan tue sama naik ngan koi....
yelah since koi peknen dlu....koi suka makan jemput nie....
tak heran lah lau cik wiyah suka....

cik wiyah nie memang anak ganu coz suka makan kerepok...kerepek...jemput...
taste lauk kampung sangat nie....
lauk singgang pon suke.....
haa3....anak ayah katakan....



 Psstt:- koi letak sayur....cik wiyah tak perasan...terus masuk mulut....kih3..

Mickey mousssseeeee katanya...

Assalamualaikum....

Nie topi Mickey Mouse...acaner dapat nie....
free gift masa soping barang baby ritu....maklulah 1st baby...
banyak lah barang yang kena beli kan...

so banyak kali dah test kat cik wiyah nie...
asyik tak muat jerk...frust ibu nak nengok nyer..
asal test tak muat..simpan....
sampai lah ibu dah x ingat.....

tup-tup masa ibu tengah mengemas barang..
terjumpalah menda alah nie...

terus pakaikan .....yessss...
muat jua akhirnya....
kih3....ibu plaks yang teruja...

since dah muat tue...memang tak tanggal dah lah
lau dah pakai....
ibu tanya apa nie..*sambil tunjuk kat telinga tue*
"mickey mousssseeeee".....
yang hujung2 ajer bunyinyer.......oussse tue...
slang apa ntah....lau sebutan yang ader sssss tue....
terlebih laks...

acaner cik wiyah kenal mickey mousssse nie....
coz rata-rata baju...tilam semuanya gambar mickey moussse....
ibu dah ajar...panggil ape.....then bila dah nampak topi macam nie...
terus panggil .......haa3...

wiyah...wiyah...
kelakor nau..nau auk nie kan....


redho ajer....ibu nak amik pic....
haaa3..





 Psstt:- ada lagi baju yang kengkawan bagi tak leh pakai lagi...maklumlah cik wiyah nie selim sangat....

Jumaat, 11 Disember 2015

Yang penting NIAT...

Assalamualaikum.... 
Setelah 4tahun berhenti kerja untuk jaga anak + bekerja dari rumah, ini apa yang saya rasa :-
1) Jadi SURIRUMAH jaga anak memang 200% ganda penat & stress daripada bekerja.
    * Koi penah ritu jadi surirumah (masa nie x ada anak lagi)...duk rumah...otak beku...masa nie tak hot lagi bisnes o9..so duk rumah masak kat cik abang ( Breakfast + Lunch + Minum Petang + Dinner)...fuhh3...


2) Jadi SURIRUMAH, susah dapat Me Time. Time mandi pun ada penonton. Kalau tutup pintu. Ada yg ketuk pintu non stop sampai telinga kita bingit & terpaksa buka pintu. Bila buang air, ada orang kat sebelah tolong flushkan adalah perkara biasa. Sebab ?? Anak yang 24/7 duduk dengan mak nie manja lain macam ..melekat tak boleh berenggang...Tak per dah besar nanti ok lah..tak lama dahh..
   * Bab nie ada jugak yang sama ngan koi.....bab mandi tak leh duk berendam lama-lama...walaupon tak bukak open sangat pintu nyer...koi nie jap2 jenguk..jap2 jenguk, yelah mana lah tahu cik wiyah senyap tengah buat apa... koi selalu "umpan" buku-buku ngan flash card nak suh ralik skit...tapi lau buang air cik wiyah tak ada tolong flushkan coz koi risau bilik air nie kan licin...risau kot jatuh jaa Manja tue memang tak di nafikan...asyik nak berkepit ajer, tapi lau dah hantar kat pengasuh tak apa plak, janji tak tengok muka ibu....lau tengok muka ibu...terus nak ibu.


3. Jadi SURIRUMAH, kadang2 rasa bosan sebab tiap hari rutin yang sama. Bangun, kemas rumah, masak, mendobi, rumah berselerak, kemas semula. Lipat baju, rumah selerak, kemas semula. Kadang2 tak sempat makan. Nak pulak kalau buat bisnes macam saya, terkejar2 antara rumah & bisnes. Paling boring ialah kemas rumah. Berkali2 sehari sebab saya jenis tak boleh rumah selerak. Paling penting, time suami nak balik, rumah wajib spotless clean. Anak2 pon dah tahu, kalau saya papa dah nak sampai dorang takkan selerakkan rumah lagi. Papa dah sampai, baru boleh sambung projek selerak rumah...
 * Yang nie pon sama....rutin yang sama...lau takat 1minggu ok lagi...tapi lau hari2 dah jadi boring...koi nie plaks cepat boring....dulu masa tak kahwin lagi...habis SPM...tak lama pon duk rumah...terus cari kerja...tak macam kakak koi...kat 1tahun jugak duk rumah...masak kat adik2...kemas rumah...koi pon der tolong gak...bukan kakak koi tak nak keje cuma masa tue mak koi dah kerja...so die kena duk rumah...berbeza ngan koi...habis SPM tak lama ngat duk rumah...trus cari kerja....bila dah kahwin dah ada anak baru sorang...tak ada lah selerak sangat sampai tak leh lalu...mainan si wiyah ler...


4) Jadi SURIRUMAH, kita akan rasa lonely. Tak ada kawan. Time kerja dulu, masuk kerja jumpa orang, sembang2 makan sama2.  Jadi SURIRUMAH sembang ngan anak, sembang ngan TV, sembang kat wassap...Makan sorang sambil layan FB. Itu ajer. Antara benda yang paling rasa missing bila dah tak kerja ialah kurang bersosial. Time amik anak balik sekolah dapatlah jumpa mak2 @ nenek yang amik anak. Dapatlah sembang dalam 10min. Bila suami cerita makan2 ngan oficmata kadang2 rasa jealous.
* Pon ada jugak terkena....anak tak ada lagi...teman nya tepon ler...main sms ngan kengkawan..tanya kabar mereka....bab hantar anak sek...memang tak ada experience lagi...cuma masa bersosial tak ada ler...memasing sibuk kan....koi jerk yang tak berapa nak sibuk ngan anak2.....tue kekadang jenjalan pon sorang2 pon boley...


5) Jadi SURIRUMAH tak ada cuti sakit @ cuti rehat. Time kerja dulu, kalau sakit boleh amik MC. Hantar anak kat Taska & rehat kat rumah. Sekarang ? Time sakit pon kena layan anak buat sarkas. Takder nak dapat rehat tido dengan tenang & bahagia...* Yupp....sebelum nie x ada anak kan...boleh ler nak rest puas2 lepas makan ubat...sakit kan...sekarang makan ubat ke tak still kena jaga jugak....demam tak demam pon kena gagahkan diri jugak....walaupon koi nie tak fully lagi jadi surirumah....time sakit nak tinggal kat pengasuh tak sampai hati plaks....nak tak nak amik ler jaga...walau pon koi MC....


6) Jadi SURIRUMAH, dah bertahun tak berdating dengan suami. Dulu time kerja kami amik cuti sehari, pergi jalan2 tengok wayang. Anak kat taska. Sekarang dah tak merasa. Rindu moment tu..tak aper..anak2 dah sekolah nanti boleh repeat semula.* Yang nie..terbalik laks...bukan takat surirumah ajer....yang macam koi nie still kerja pon macam tue jugak..kalau dulu dah plan amik cuti sesama cth : aniversary, besday...celebrate..tengok wayang, makan2 , jenjalan....tapi sekarang lau amik cuti @ time cuti dating ngan anak....pon seronok walaupun letih...


7) Jadi SURIRUMAH, orang akan pandang rendah kat kita " Belajar tinggi2 tapi jaga anak kat rumah jer" 'dulu lepas SPM tak dapat offer masuk U ker?" "Tak kerja tak takut ker kalau suami buat hal? Nanti terkontang-kanting kena tinggal" Syoklah dapat duk rumah tak payah kerja. Relax2 je main dengan anak.* Isshhh ada ke macam mikir nyer.....geram nau nau lau der mulut longkang macam nie...bukan nak doa2kan menda yang elok...yang tak elok jugak di katanya....ishhh.....



Sebab tue ada ustaz yg kata SURIRUMAH adalah pekerjaan paling mulia bagi seorang wanita. Sebab memang tak mudah. Pengorbanan paling besar ialah tinggalkan kerjaya dengan jawatan & gaji kita semata-mata untuk anak & suami. Allah juga yg akan member balasan di syurga nanti...In Sha Allah
###Sumber FB####





Psstt:- Tak kisahlah SURIRUMAH @ BERKERJAYA yang penting pandai uruskan keluarga....besar pahala...Tepuk Dada tanya selera...kan..kan..







Mikraj Cinta_Dato' Siti Nurhaliza

Assalamualaikum...

Tetiba tangkap feeling laks lagu nie...
sayu...mendayu-dayu...bak hang...

x caya...
dengarlah sendiri...





Psst : Layanzssss...

Nie nak kena Hempuk ker ??

Assalamualaikum....

Statement yang kat atas tue dah ok dah...

sumber FB Resepi Sheila Rusly

Yang last sekali tue...nampak macam ada yang tak kena jerk...
Lau dah sampai terlupa tue.....
ada nanti adegan pinggan terbang bak UFO...
haaa3...

pepe pon....mintak2 di jauhkan kan...
yang penting Niat tue.....
Baik yang Lelaki @ Perempuan dah berkahwin...
jagalah ia sebaik mungkin....



 Psstt:- aci ke gitu...main lupa2...

Khamis, 10 Disember 2015

Dah lama tak g Giant_Kuantan

Assalamualaikum....

Mlm minggu lepas last minute koi plan nak Pasaraya Giant_Kuantan
dah lama tak pergi sana...
Niat nyer nak cari kasut @ sandal tuk cik wiyah...
coz selalu kat Giant nie ada kiosk cantek2 jual barang baby...

Koi g mak & Cik Syafiqah....kakak koi tak nak join..
nak pergi pasar malam katanya....
ok...no hal...

Then dah sampai tue....ada 1 kiosk tue der jual barang baby...
kasut comey-comey...geram wooiiiii....
test kasut kt cik wiyah.....
size kasut tue memang paling kecik sekali...
sekali test tak muat plaks....
alaaaaa.....

test yang lain plak....ngam-ngam tapi 1 pattern ajer...
ermmm...koi plaks tak berapa berkenaan...
last x jadi beli...

masuk dalam Giant ..kot2 ada ler...
sekali masuk....ermmm...x ada yang berkenaan di hati...
lau g Giant koi suka beli roti keras tue (macam roti perancis)

harga memang murah RM1/pcs...
pusing-pusing...sesaje cuci mata....
lagipon koi lama tak g snie....
lepas gian kejap...
haaa3...

Cik wiyah ngan kakak syafiqah...

dah jadi habit...lau masuk pasaraya mesti amik troli...
senang letak cik wiyah....haaa3...
bukan apa ..lau kasi jalan kat bawah....
alamatnyer...semput nak kejar....
cik wiyah lagi suka duk macam tue...



pusing kat bahagian eletrik.....
macam-macam barang yang der sales...
maklumlah dah ujung-ujung tahun nie....
banyak ler sales.....
cuma poket jerk tak berapa nak tebal
kan...kan...


dah letih pusing tue....beli roti
terus balik....ingat nak g makan jap....
sekali cik wiyah tido daaaa...
ngantuk sangatlah tue.....
coz petang tue masa kat rumah cik wiyah tak tido....
koi pujuk suh tido jap....x nak...
kan dah mengantuk.....

heee3...cik wiyah...cik wiyah...



 Psstt:- sekali sekala kena jugak window soping ....nie asyik nak soping ajer....tak gitu...

Pernah rasa tak ??

Assalamualaikum....

Sumber dari FB "resepi sheila rusly"


 Psstt:- wat tak tahu jer ler....

Rabu, 9 Disember 2015

Murah rezeki Achik Wawa....amin3..

Assalamualaikum.....

Terima kasih bebanyak Achik Wawa belikan dress nie kat Cik wiyah...
Achik Wawa nie sebenarnya bini sepupu koi yang duk kat Kemaman tue...

Achik Wawa memang manjakan cik wiyah since dari cik wiyah baby lagi..
coz masa cik wiyah baby...achik wiyah belikan romper...skirt...kasut...dress...
masyAllah terima kasih .....

Mudah2an nanti achik wawa pon akan ada rezeki menimang cahaya mata jugak...
nanti boleh jadi geng ngan cik wiyah....

Baru nie kakak koi bagi dress nie...
ikutkan achik wawa nak tengok cik wiyah tapi waktu tue....
achik wawa rushing datang kuantan so tak sempat jumpa...
tak apa achik wawa....cuti sekolah kan lama...boleh datang lagi kan...

achik wawa nie ialah seorang cikgu yang mengajar sekolah pendidikan khas...
koi dulu ada cita-cita nak jadi cikgu jugak....tapi koi nie banyak main-main kat sekolah...
result pon cukup2 makan ajer....so nak tak nak jadi cikgu buat anak-anak jer lah kan...
pon boleyy....

Koi salute & tabik spring lau yang keje sebagai cikgu nie...
bukan apa..nak kena banyak bersabar....x boleh marah2....(koi nie kekadang lau cik wiyah tak dengar kata...hangin jugak)....
nie kan plak sekolah pendidikan khas....lagi ler nak kena banyak-banyak sabar....
sedangkan yang sekolah biasa pon cikgu kekadang tension, stress nie kan pula sekolah pendidikan khas...

koi tengok achik wawa nie relaks...sempoi jerk...
muka selalu ajer senyum.....awet muda tue....
lagipon die suka bebudak.....jadi soal stress ker apa ker memang no hal kan...
lagi satu.....sebab MINAT.....walau keje apa pun....bila ada MINAT....takkan boring @ stress kan...

panjang plak koi berceloteh rnie....
pepe pon koi doakan achik wawa ngan Herri di kurniakan anak-anak yang comel nanti...in sha allah
yang penting jangan putus asa...teruskan berdoa....pedulikan suara2 sumbang tue...janji achik wawa & herri hepi sokmo dehhh...

nie lah dress yang achik wawa kasi tue...
cantek tak ....
color purple
size 18mth - 24mth....
ikutkan umur cik wiyah dah boleh pakai....
tapi lau tengok pada fizikal cik wiyah nie....tahap selim melim lagi...
haaa3....


nie pic masa dorang kahwin kat melaka
achik wawa asal kelantan lau tak salah...tapi menetap di melaka...
then masa dorang kahwin tue wat kat dewan....

masa nie koi & cik abang masih dalam mood honeymoon lagi...
cik wiyah tak ada lagi masa nie...
badan pon selim melim lagi kan...

Gambar dalam bulatan tue ler Achik Wawa
Sepupu koi tue lelaki_Herri....
then yang kat sebelah Herri tue ayah saudara koi yang menetap kat kemaman
masa nie ayah saudara koi tengah sihat lagi...
tapi sekarang dah kurang sihat.....dah pencen dah pun....duk rumah ajer lah....
kekadang lau dorang boring datang rumah mak.....jalan-jalan....
yelah kekadang ayah sedara koi nie nak jugak tengok kakak die (mak koi)....

Satu sifat adik beradik mak & ayah koi ....lau lama tak dengar khabar @ citer....
dorang akan tepon @ datang melawat kat rumah....
sambil bertanya khabar.....
jap g kemaman..jap g terengganu...jap g kuantan...
macam tue ler.....

mudah2an adik beradik koi pon macam tue jugak...
walau duk dekat2....sekali sekala kena jugak bertanya khabar adik beradik yang lain kan....
itulah nama nyer kasih sayang....



 Psstt:- bertanya khabarlah selalu....

Saya suka...saya suka....

Assalamualaikum....

Rinie koi tak bawak bekal.....
breakfast just kuih ajer...

bila tiba time lunch perut mula lah berbunyi...
kedai makan yang selalu koi tapau tak bukak plaks...
haduyaiii...

ermmm....memula hanya servey ajer...
bukak tenet tgk Pizza Hut Delivery....acah-acah order (buleh ke macam tue)..
then log out.....(fikir balik....x nak lah...asyik makan fast food ajer)

alih2 bukak balik tenet (see...iman tak kuat).....alahai...
perut laks asyik ajer berbunyi...
bukan x ada stok makanan kat opis...
ada...biskut chipsmore....(tue tuk kudap2an waktu petang)...

koi tengok pizza Signature series nie macam sedap ajer...
koi tak penah try lagi..
ok....koi nak try rinie....

maka sampailah....order yang koi mintak tue...
1) Signature Series - Regular (Fishermans Catch)
2) Garlic bread - 1 pcs
3) Mushroom soup - 1 pcs..

agak-agak korang berapa erkk...

keting......RM21.20...berbaloi tak...
sekali koi bukak tengok rupa pizza tue...
penuh cover....
besar gak tue.....syok..syok....

koi suka...suka....


1st koi rasa nie.....
ermmm...sedap....ada rasa hirisan ikan & crab stik ngan hirisan nenas...
besh...besh.....



 Psstt:- ikutkan dah tak nak order online...tetapi tewas juga akhirnya.....ooo....tidakkkk....

Selasa, 8 Disember 2015

Anak Ayah sangat kan....

Assalamualaikum....

Nie pic masa balik Terengganu ritu...
Otw balik Kuantan singgah rumah MIL kat Dungun...

Masa nie cik wiyah ok lagi....
x caya tengok ler muka tue...
suka sangat.....
dapat main cenggitu...


Nak nak ada si Kakak Syafiqah
lagilah suka...cik wiyah nie...
der teman nak melayan...


duk nyanyi lagu rupanya....

 hamboiii....suka ngat tue...

ermmm...molek benor muncung tue cik abang
si cik wiyah plak sengihh ajer...
nampak gigi...


gitu ler lau ada orang melayan cik wiyah nie...
ngan koi memang x nak layan dah
lau si ayah duk asyik melayan.....memang cik wiyah duk bertempek cenggitu ler...


 Psstt:- time nak tek..tek..baru cari ibu....lau tak ngan ayah ler....wiyah..wiyah...

Belum sembuh lagi.....

Assalamualaikum....

Koi &  Cik Wiyah belum sembuh sepenuhnya lagi....
alahai....

Demam dah ok....batuk tak ilang-ilang lagi....
last koi & cik abang bawak g klinik....
masa koi g ritu....klinik FULL HOUSE....rata-rata bebudak semuanya batuk-batuk...demam...
memang musim demam & batuk kata doc...

Mujur cik wiyah tak berapa teruk sangat....coz koi dah bagi ubat batuk..x berapa nak ilang...
maybe x makan antibiotik kot...
last doc bagi 3 jenis ubat.....
Ubat Antibiotik tuk 5hari jerk...Ubat Paru-paru utk 7hari jerk then Ubat Kahak...
total 88hinggit....amekkk koooo....

lap peluh kat dahi.....selalu lau g klinik cik wiyah nie kena standby lebih sikit...
memang macam nie ler.....nasib ritu koi dah beli ubat batuk & ubat demam...
lau maunyer 100lebih.....huuuu3...

dah settel jumpa doc...amik ubat...balik rumah terus bagi ubat kat cik wiyah...
malam tue lena cik wiyah tido....lau tak...jap-jap terkejut coz batuk..
kekadang sampai muntah sebab batuk (maybe geli tekak)....
alhamdulilah...koi pon bleh tido jugak...
lau tak dengar jerk cik wiyah batuk....koi bangun tengok....

mudah2an kan...sembuh lah wahai anak....



Psstt:- koi nie pon tak sembuh sepenuhnya lagi.....

Khamis, 3 Disember 2015

Muka kesiannyer.....

Assalamualaikum....

Ahad lepas kuar g beli barang dapur kat Tunas Manja Transit_Kuantan
Cik wiyah x berapa sihat lagi...tue yang muka cenggitu...
sebek ajer....

lau selalu time nak beli tak ada nak duduk cenggitu...
memang x nak duduk dalam tue...
mesti nak jalan sama naik nak tolak troli tue...

Time nie koi & cik abang datang full house...
maklumlah orang gomen pon dah dapat salary kan...
memasing sibuk nak beli barang dapur...
then kebetulan cuaca pon ok...

lau hujan memang x ramai ler...
koi pon cakap kat cik abang...time cuaca ok
elok g beli lau tak nanti....
time ujan lebat memang x dapat nak kuar..
apatah lagi ada anak kecik...
kesian taw...
nak main usung masuk kuar budak kecik nie...

silap kena air hujan nanti demam...
kite tak apalah kan...
lau demam pon x apa lagi...
nie budak kecik....kesian sangat...

layanzss ler pic...

nampak tue muka tue....
muka tak berapa nak ceria jerk..


tolak troli g kuanter....
dah nak bayor dah......
dah habis amik barang dalam list....
so tak nak tunggu lama-lama nantikan.....ada jerk yang terberkenan.....

haru..haru....





 Psstt:- time beli barang dapur...sukoo.....

Selasa, 1 Disember 2015

Ujian itu_bersabarlah

Assalamualaikum....

Minggu lepas koi MC 1 hari...demam....
memang tak larat sangat dah...

petang khamis tue masa kat opis..
muka dah merah-merah...mata dah berair.....
dah tahap teruk sangat dah....
trus pergi klinik dapat MC....

Jumaat tak g keje.....
bleh rest kat rumah......
Cik wiyah plaks....ada bunyi batuk-batuk laks....
ermmmm.....mak cakap ada muntah sikit...
alahai....ngape anak ibu nie....
kesian nyer....

malam tue....badan koi still  lagi panas.....
cik wiyah nak tek...tek.....koi bagi lah ....
siap cakap..."anah..anah..(panas) badan koi nie...

yelah lau koi tak bagi....
memang nangis ler jawap nyer...
bila bagi...risau jangkit kat die plaks....

cik wiyah ada batuk jerk...demam tak lagi...
koi dah belikan ubat batuk, bukan tak nak bawak g klinik....
sebab nyer batuk tak berapa teruk sangat.....
lagipon selalu lau jenis yang minor2 nie....bagi ubat yang biasa doc bagi dah ok ...

badan koi nie tak berapa nak sembuh lagi.....
esok lusa dah nak masuk keje...risaukan cik wiyah tue coz tak sihat sepenuhnya...

Bila malam cik wiyah wat batuk-batuk...n muntah2...
bab makan dah x nak...
koi sua nasi..roti...biskut...semua nya tak nak...
habis tue sayang nak makan per....

kesian tengok ..dah lah badan cik wiyah tue kecik...
harap minum susu ajer....
nasi-nasi x nak.....
kesian anak dara ibu.....
esok lusa ada apoointment lagi kat klinik...
nak tengok berat...ada naik tak...



 Psstt:- anak ngan ibu kurang sihat....

Khamis, 26 November 2015

Roti bersalut Telur...

Assalamualaikum....

Korang breakfast per pagi nie...
koi nyer simple jerk...

Koi panggil Roti bersalut Telur tapi ada tak owang panggil Roti Telur...
walhal benda yang sama kan...

Dah lama tak makan....
teringin plaks ....

Koi teringat masa sekolah dolu-dolu lau tak salah Form. 1 rasa
kan ada Subjek Kemahiran Hidup Bersepadu (bhg Rumahtangga)...
di ajar cara-cara menjahit...memasak...bertukang....
seronok ohooiiii......
rasa nak masuk sekali lagi boleh ?

nie menu simple yang cikgu ajar selain dari Sandwich....menu yang heavy ada gak...
macam masak sambal ikan....
Lau bab menjahit...penah belajar wat Apron, Sarung Kotak Syiling,
lau bab bertukang plaks.....rak buku....then x ingat dah...
alahaiiiii....seronok beronok lau di kenang kan...

Kalau dulu menu nie ...senang coz resepi simple sahaja
macam Roti, Telur, Garam sikit & minyak tuk mengoreng...
tapi koi dah upgrade sikit...
koi tambah Bawang merah sikit...Lada besar sikit...tambah perisa sikit...
ok...siap....


 Psstt:- time sekolah lah time paling beshhhhh.....

Tutup Buku tuk tahun nie...

Assalamualaikum....

Tanggal 21/11/15 (Sabtu) - sepupu koi bertunang...
koi nyer belah pihak lelaki...

sowie pic sepupu koi tak sempat snap...
teruja ngat pose ngan sepupu sepapat yang lain...
haa3...

macam tue ler lau sekali sekala balik kampung..
jumpa sepupu sepapat...
then sepupu koi nie orang yang last tuk Generasi X....gitewww..
sepupu koi nie baya2 adik koi ler...
dalam 20an gitu.....

yang mana umur dah 30an keatas (sepupu sepapat) semuanya dah kahwin...
tinggal yang nie jelah.....
tutup buku kata orang...

lepas nie..tunggu anak memasing besar laks....
dah tak ada nak wat kenduri kahwin bagai...
lau dulu...time kakak koi...time koi...& adik koi...
memang bergilir-gilir.....jadual pack betui...

yelah jap g Terengganu....jap kat Kuantan...
rata-rata sepupu belah koi nie semuanya lelaki....
lau belah Kuantan....pompuan laks...
ulang alik...sampai dah ada anak.....
tak kisahlah anak dah ada sorang ker @ 2 orang ker....

so majlis kahwin In sha Allah di adakan tahun depan 2016
tarikh tak ada lagi...masih dalam perbincangan...

no hal...coz tahun depan koi nyer cuti dah bertambah...
sukoooo...

pic pon tak banyak snap....
ini jerk yang ada...
layanzzs...


Nie bini sepupu koi (spupu koi lelaki)......sama baya_30an jugak...
koi panggil K.Dilla....(masa dia kahwin, kakak koi peknen anak yang sulong tue....Si Syafiqah)...
masih belum di kurniakan anak lagi....still mencuba...
in sha allah...ada nanti rezeki tuk k.dilla kan...
banyak bersabar....


 pose lagi....

dah settel sarung cincin....
edisi bergambor ramai-ramai laks..
ikutkan ada lagi ...tapi maklumlah..rumah pihak pompuan...
bukan bleh nak naik semua kat pelamin tue...
control...control...

my SIL ada jugak tapi duk pegang baby Ziyad...
so tak dapatlah bergambor...
agok-agok korang mana satu bakal pengantin...
cer teka...

Bila duk atas pelamin nie...
ingat balik masa dolu2....
sukooo ngat bleh pakai baju cantik..mekap....
duk kat depan macam princesss...(eceheh....verangan jap...)...

cik abang koi ada kat luar pegang cik wiyah...
lau tak koi ajak masuk .....tuk bergambar kenang2an kan...



 Psstt:- adat bertunang nie kena jaga elok-elok...darah manis katakan...

Rabu, 25 November 2015

Appointment_Cik Wiyah

Assalamualaikum....

Khamis ritu....koi & Cik abang amik cuti coz nak settel beberapa perkara...
1st bawak Cik Wiyah g klinik....nak jumpa Doc....
coz nak tengok perkembangan nyer...

Timbang.....Cik wiyah baru 7.8kg naik 200gm...(ritu 7.6kg)..
tengok dari graf ...dah cross line... masuk line merah...ritu line kuning...
lau nak ok kena line biru....tapi cik wiyah dari awal sampai sekarang nie...
asyik line kuning ajer....
nak wat macam ner.....dah cik wiyah kena control makan....

then bila jumpa doc.....
doc pon bagi suggestion....
kena makan makanan yang berlemak & berkolestrol macam
Coklat + telur...then lau masak nasi goreng kena letak majerin....
kasi ada minyak sikit...

ermm nak bagi coklat macamaner...dah memang tak leh makan...
lau makan terus naik merah kat kulit...
acaner...

lau telur tue...koi dah start bagi sikit2....
so far ok dah...cuma sekarang susu yang berlemak kan haiwan memang tak leh lagi....
then doc bagi masa 1bulan nak tengok progress nyer...
ermm baik lah doc...

then ada soalan dari doc ....
tanya umur koi..then cakap adawiyah dah nak masuk 2 tahun....
elok lau awak nak tambah sorang lagi...coz bila umur dah masuk 35thun keatas...selalu nyer berisiko
Koi cakap...yer doc ....saya faham...
saya nak kasi anak besar sikit lagi....in sha allah...

then nurse kat situ mencelah...
doc ....ibu wiyah nie jaga badan...
(*kih...macam lah badan koi nie slim ngat)
so dah habis appoint. cik wiyah untuk bulan nie...

tunggu bulan depan laks....

nie pic masa on the way g klinik..

Masa nie coemy jerk tengok...
rambut pon elok jerk ikat...

 maintain lagi...

 bila dah start nak membuas ...


membaca ler sangat...walhal tue pamplet tuk tengok senarai cat...

habits bila bukak tingkap...
suka tengok side mirror.....muka sendiri..

 koi snap....
nampak tak rambut tue...
tengah elok lagi...

then lepas settel cik wiyah...
g bengkel plak.....
settel kereta....tukar minyak hitam...
yelah kan nak bertolak g Terengganu esok...
kereta kena dalam keadaan elok....

tengah boring ler tuh....
main2 ngan ayah...




 Psstt:- cuti pon fixed...tak dan nak rest...