Selasa, 31 Mei 2016

27.5.2007 - 27.5.2016_ alhamdulilah....

Assalamualaikum....

Dah ujung-ujung bulan 5 nie koi baru nak citer kan....
tak sempat doooo....
.
Bulan 5 adalah bulan Ulangtahun perkahwinan Koi & Cik Abang_ alhamdulilah dah 9 tahun bersama....+ di kurniakan seorang Puteri comel yg banyak mulut.....Nur Adawiyah yg membawa maksud 'Cahaya Penawar'...
.
Kalau dulu koi pernah kehilangan seorang puteri yang hanya sempat 24@26minggu macam tue dalam kandungan dan di beri nama 'Hawa' (anak yg 1st) then gugur kali ke 2nd.....
dalam 2@3tahun rasa kot tuk peknen kali ke 3rd....alhamdulilah....
'Cahaya Penawar' bagi Ibu & Ayah....
.
Terima kasih Ya Allah dengan rezeki ini.....
Akan ku jaga & didik CA agar menjadi anak yang solehah, hormat orang tua, berjaya dunia akhirat...amin3....
.
9 tahun sudaaa...

Selamat Hari Ulangtahun_alhamdulilah...
tetiba laks mata masuk habuk....
huu2....teringat suka-duka asam garam kehidupan berkeluarga....
.



 Psstt:- Jagalah hati pasangan & anak2 dengan sebaik2nya....






Khamis, 26 Mei 2016

Tunggu koi datang...

Assalamualaikum....

Dah berkurun pic nie nak citer.....
asyik terdelay ajer....
haaa2..

Ritu kat Megamall ada sale Parkson wat "Jualan Gudang"...yg nie memang derang selalu wat...
Dah lama koi tak rewang2 macam selalu tue kan...

Tapi kali nie tak leh tahan wooo.....jantung asyik dup dap dup dap ajer...
means...nak jugak ler tue....haaa2..

Tunggu koi datang taww.....
zassss...

Tup2...lunch time koi kuar g cuci mata ajer dulu ...tengok yg mana berkenan, lau tak memang x sopim ler ...

zassss....koi datang jugak akhirnya....

Carik puna carik....belek punya belek...
akhirnya jumpa gak...
Baju - RM15 + Seluar - RM25 = RM40...perghh..
nampak macam tak banyak kan...tapi rabak gak lah....

1st tengok barang CA dulu....baru nak tgk barang koi & cik abang ...
last2 barang koi & cik abang tak ada yang berkenan....
so memang cari barang CA ler...

tue..hasil cuci2 mata koi....
haaa2..


ok daaa....





 Psstt:- nie dah nak masuk bulan puasa....mesti sales2 kaw2 punye....alahaiii...






Jumaat, 20 Mei 2016

Hamboiii...hamboii

Assalamualaikum....

Ya ampun....lama tak bebel kat blog nie...
bukan lupa....tapi memang tak sempat up entry baru - ayat klise sangat kan...
hee2...

Rinie nak citer pasal CA.....
nampak tak kat jari color per....
Koi saje ngtest pakai inai kat kuku CA....
Nie bukan Inai terlajak laris tue.....ala inai yang selalu bebudak2 pakai tue...mak budak macam koi pon pakai gak.....
bila tiba waktu meroyan ler tuh.....haaa2

1st tak leh pakai 10jari sekali gus....risau kot2 lah CA nie x duduk diam....
so koi pakaikan 5 jari dahulu....
tak lama pon..dalam 10min@15min, koi basuh ler.....
risau ehhhh lama2 ngat duk kat jari nyer....
nanti habih melekat kat sana sini...sinun......
haru-haru ibu nakkkk....

lepas dah basuh bagai tue.....
CA cakap....cantekk nyer ibu.....
Haaa2....anak ibu sangat nihhh.....
suka melaram bagai......

tue tengok lah...acaner rupenyer....
tantekkk tak ?
jap2 pandang jari...jap2 pandang ....tak senang duduk...
sekali sekala ok lah kan.....
pakai kan kat anak....
lagipon comey taw....tangan kecik...pakai inai....
tue mujur tak merah menyala macam mak ngah....
lau tak......


hee3...
ok baiii..





 Psstt:- sapa ada anak pompuan mesti buat cenggini kan.....kan...kan..








Selasa, 10 Mei 2016

Babai Isomil.....Come Dugro...

Assalamualaikum....

Alhamdulilah.....
Oh yeah....sukooo.....sebab...CA dah boleh tukar susu FM...
mujur ada yang murah ikit....

Lau dulu Isomil (RM38++)..
sekarang Dugro (RM19++)....fuh banyak beza tue...


Dugro Soy keluaran Dumex adalah produk terbaru, sebelum memang tak ada...
ritu ler..koi & Cik Abang di attend seorang salesgirl tue....
puk pang puk pang duk explain...kata nya
Dumex der launching produk terbaru...iaitu Soy.....
suka koi....bleh jimat sikit .....
sebelum nie...Isomil tahan 1 minggu paling kurang ler...lau tak dalm 3@4hari jerk....lau 1 bulan
huuu3...cer korang kira .....

now dah dapat yang jimat....apalagi korang...
try ler ngan CA ....ok tak....

beli n try bagi kat CA...
so far ....ok jerk.....
syukran2..


CA pon dah masuk 2tahun ++.....
so far, ok ngan CA...









 Psstt:- jimat janji serasi ngan anak kan...






Jumaat, 6 Mei 2016

2tahun 1bulan_dah wean off

Assalamualaikum....

Alhamdulilah genap 2tahun 1bulan CA dah wean off...
ikutkan CA nak lagi, tapi koi dah train slow-slow tuk kurangkan masa BF tue
ngan cara ikut petua orang tua-tua...

Petua orang tua2, koi try & adjust...

1) Guna sirap - tak jadi.....still nak jugak...
2) Guna serbuk kopi - x jadi...still nak jugak..
(maybe koi letak sikit kot...yelah nak letak banyak kangg...kesian laks)

then yang paling besh......Cik Abang suh letak "GARLIC a.k.a bawang putih....
haaa2...nie baru menjadikkk....

mula2 koi sapu sikit dulu...ehhh nak lagi....lepas tue...
koi sapu penuh....mean bawang putih tue kena belah dua...then gosok...kira getah yg ada kat bawang putih tu yg kasi bau kuat ....

dah sapu....CA tanya.....bau per nie bu.....
koi wat tak tahu jerk.....nak bf....CA dah perasan ada bau tak menyenangkan....
terus di tolak.....
haaa2.....
tiap kali CA request nak...koi sapu bawang putih.....der kat 1 minggu jugak macam tue...
tup-tup....terus putus selera......

eeiii....nakal kan koi nie.....
bukan per kekadang lau bf ngan CA nie....boleh lenguh pinggang taw.....
apa yang penting...niat koi ritu nak kasi bf sampai 2tahun....alhamdulilah....

mana2 yang nak try cara koi nie...
cubalah.....
mana lah taw kan.....

bukan niat koi nie nak kata tak suka pada si anak tue....cuma faktor persekitaran, fizikal si ibu kena jugak amik kira.....
terpulang pada masing2......

lagipon kekadang budak2 nie...dah jadi habit.....
tak gitu....
anak dara ibu_banyak mulut nihhh

lepas dah wean off tue.....
bab minum susu laks....
fuhhh...memang kerap.....
jap..jap...nak bak....
tak lama nak bak lagi......
*masa mula2 dah wean off tue...mungkin rasa tak selesa kot...yelah lau dulu selalu nak menyempeng aje ngan ibu kan*....

pepe pon koi suka moment tue....bonding with my sweet cahaya penawar (nur adawiyah)...





 Psstt:- dah tak perlu risau bila kena tido tempat terbuka (lau datang rumah sedara)...dlu segan coz CA selalu nak menyempeng....