Selasa, 26 Julai 2016

Al-fatihah...

Assalamualaikum....

10 Syawal (Jumaat)....

Dapat col dari CA suh kuar awal sikit ofis sebab dapat info yang Ayah mertua sakit dan berada kat Hospital Terengganu...ikut plan nak balik esok tengok then terus dapat col siap2 balik rumah
prepare baju2....

Masa otw tue....dapat col dari adik CA katanya Ayah dah tak ada....
Innalilah...Allahuakbar.....mujur raya baru nie ada balik jenguk arwah ayah....then CA & koi saling bersalaman ngan ayah minta maaf.....
yelah kan....kira tak lah ralat sebab dah jumpa.....
lau tak jumpa haruss terkilan jugak selaku anak & juga menantu...

Koi & CA sampai kul 9.30mlm....mayat arwah ayah dari hospital KT - Dungun memakan masa jugak....lewat jugak sampai.....& bincang ngan adik2 yg memang duk kat situ (yg duk Selangor otw)...semua pakat kata kebumi esok pagi .....setelah merujuk kepada Ustaz yang ada kat situ....

Kesokan nya....dalam kul 10am lebih macam tue....jiran2 & adik beradik CA dah siap2 nak g tanah pekuburan dekat ngan area rumah.....

Kebetulan mak & ayah koi der terengganu...then koi dah bagitahu semalam....pagi nie derang sampai melawat besan....
dah selesai semua mak & ayah terus balik kuantan....koi & CA memang stay lagi....lagipon ada benda lagi nak kena uruskan....

Malam tue ada wat tahlil kat surau....
esokkan nyer...hari minggu CA & koi ngan SIL g Jabatan Pendaftaran Negara tuk wat report & dapatkan Sijil Kematian....
Belah Terengganu Ahad derang dah keje....so tak ada masalah ngat bab tue....
tak lama pon...dah siap.....

Pergi kat JKM & badan khairat........alhamdulilah dah selesai.....
CA & koi pon balik Kuantan pon dalam petang...coz esok amik EL....so tak perlu nak rushing2 balik kan....slow n steady.....

dalam kul 8pm lebih gak sampai kuantan.....
alhamdulilah.....


 Psstt:- semoga roh dicucuri rahmat...amin2...





Rabu, 20 Julai 2016

Biasa2 ajer....

Assalamualaikum....

Salam 15 Syawal...
masih mood beraya lagi koranggg..

Sebelum tue Cik Ja nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri' buat semua kengkawan yang mana kenal ngan cik ja.....begitu juga ngan blogger2....walau cik ja x pernah bersua muka...
tapi tak kisah janji korangg igt cik ja.....cik ja ingat kat korangg....

fuhh....
letih x habis lagi.....
nak citer mana satu dlu erkk...coz macam2 citer nak stori mori....

ok...1st stori...
Masa raya.....macam biasa....cik & cik abang akan balik kampung kat Dungun,,,rumah MIL...selepas jumpa mak & ayah cik ja....(memang macam tue tiap2 tahun)....

Raya tahun nie cik ja & cik abang tidak membazir...bersederhana itu lebih baik kan.....
hanya tempah baju 1 pasang seseorang ajer....baju kurung + baju melayu....
tak beria sangat sebab raya ke-3 cik abang dah kena masuk keje walaupun cik ja masih lagi mood bercuti....

Raya ke-2, pergi bertandang rumah sedara belah ayah kat kemaman....

Raya ke-3, cik ja & cik adawiyah duk rumah.....rest...coz cik abang dah keje....
Raya ke-4, pon cik abang keje lagi...1/2day....kawan cik abang datang beraya.....
Raya ke-5, duk lepak rumah mak.....
Raya ke-6, cik ja & cik abang cuti....masak2 kat rumah....
esok dah masuk keje.....

maka bermula lah....rutin seperti biasa......

begitulah habis minggu beraya.....kih2....excited tak....
hee2...

then tak habis lagi minggu nie dapat berita yang menyedihkan.....
nanti cik ja citer yer...




 Psstt:- sederhana itu lebih baik kan....