Jumaat, 26 Februari 2016

#CintaHatiNyawa_Ibu & Ayah (Nur Adawiyah)

Assalamualaikum....

Koi nak post awal sikit coz esok dah cuti...
koi memang tak updated time cuti...
*lagipon time with famili*

Lau ikut tarikh rnie....koi dah check-in....
malam nanti tiba ler waktu melahirkan cik Adawiyah...

bila ingat balik...seronok & teruja....
pepe pun alhamdulilah....rezeki dari Allah swt...
Yang Maha Mengetahui....

Selamat Hari Lahir anak Ibu...
Sahyammm dieee....

Ibu & Ayah doakan anak ibu menjadi anak yang solehah....
hormat orang tua....& belajar rajin2.....





Layanzss...






Love this picture......


nie jiran @ classmate @ jiranmate...kat rumah....

Alhamdulilah...



Pic bawah nie ....
anak sedara koi...Nur Ain Najihah...
bila koi perhati betul..nampak Cik Adawiyah ada iras2 kan...










 Psstt:- alhamdulilah....

Khamis, 25 Februari 2016

Slurrpppp...

Assalamualaikum....

Cik Adawiyah nie lau bab hirup kuah singang x leh nak challenge..
slurrppp....slurrpp......peberet diee....
siap ada bunyi tuee......

bukan takat kuah singang...lau kuah sup ayam....
(ikut jejak cik abang.....kuah singang).....
lauk yang jenis berkuah....suka benor....
tak bagi lain pon tak apa...
janji ada nasi + kuah......

haaa....siap arrr.....
tak heran dah kat ibu & ayah nie...
slurrpppp....slurrppp....
bila dah habis dalam mangkuk tue....
mintak tambah....
"nak lagi"....

bila habis....."nak lagi"...
dan lagi....dan lagi....
(koi tak letak banyak pong.....sikit2 ajer)

alih-alih koi tegur...
ok dah ...last nie haa....

bukan aper...risau gak
bila cik adawiyah makan banyak...
*ritu bila cik adawiyah tak makan....ibu & ayah suruh makan*
*bila dah makan banyak...udah2 makan banyak*

tup-tup pening cik adawiyah....
haaa2...

dappp.....slurpppp.....

sekali ngan mangkuk daaa...

jangan kaco......layanzsss
perghhh......







 Psstt:- anak2 korang suka lauk aper....


Opis punya....

Assalamualaikum....

Koi nie kan...lau beli barang opis pon sukooo...
walau takat stationery.....
lau barang2 lain apatah lagi...
lain macam suka nyer...

haa2...nampak tak permainan nyer kat situ...
*point nyer adalah....kaum wanita suka sopinggg @ membeli*
even barang opis pon kan....

betul ke idoookkkkk ?
lau yang tak biasa beli macam koi memang tak leh nak kata apa lah...
tapi apa yang pentingg.....hepppiiiii....

tue pon salah satu terapi gak tue...
koi lau beli stationery tak adalah banyak sangat..
takat 10 batang setiap jenis Pen....(merah + hitam + biru)
murah-murah ajer korang....RM1/pcs...
kan...murah jerk pong....



dalam banyak-banyak Pen.......
pen biru ler yang habis dulu....coz koi memang suka ngan pen biru...
pen merah & hitan jarang-jarang guna...
lagipon koi memang suka color biru....tak macam kengkawan koi...
ada yang suka pen hitam....
koi dari dulu memang suka color biru....
blue sky......ececeh...

korang suka tulis pakai pen aper ?
cer kongsi ngan koi ....




 Psstt:- pantun 2 kerat.....pen merah pen biru...cer sambung...

Peberet jugak nie....

Assalamualaikum....

Plan nak updated pagi tadi.....
ada keje plak kena settel...
so nie dah ada masa...koi citer

pagi tadi koi tapau Nasi Himpit @ Kapit kuah kacang kat gerai tue...
dah lama terliuq nie....

kat kedai tue...ada 2 perisa (cewah..)..
yang kuah kacang & sambal hitam....dua-dua koi suka...
tapi peberettt....kuah kacang (sambil belek jerawat kat muka)...tak kira daaa....

tapiiiii....
ermmm....
korang tengok ler....tue tuk 1 bungkus...
8 ketui sahajaaaaaa.....kuah banyak...
(maybe tuan empunya kuih nie..wat terlebih kira2 kot)...

koi nie lau makan apa2....especial nyer....bab makanan...
semua nak banyak.....nasi nak banyak...lauk pauk nak banyak.......inti kuih muih nak banyak...
(kasi pelempang naakkkkk?).....

tak nak lahhhh....haaa3...
then bila bukak ..tengok....(amik nafas...tarikkk...hembussss)...
pas tue makan ajelah kan...

lau nak banyak....buat sendiri kat rumah...
pagi ...tengahari..petang ..malam boleh makan...
makan sampai lebam......toing...toing....

tak apalah...janji dah lepas nk makan...

Nasi Himpit kuah kacang...
koi suka makan......
cik abang plop tak suka, dari kecik lagi...memang tak suka
.....waduhhhhh2.....



 Psstt:- belajar wat sendiri.....lagi syok...lagi untung...boleh makan puas2 kan...

Rabu, 24 Februari 2016

Sama tapi bukan diaaa.....

Assalamualaikum....

Korang layan citer kartun Masha and the bear tak ?
koi ritu tak layan gak...
tapi tengok iklan rasa macam besh laks...

citer nie selalu di mainkan kat NTV 7
kul 11.30am setiap sabtu...
cik adawiyah memang suka nau nau citer nie...

siap panggil ...
bear...bear

koi pon terjebak gak...
geram nengok si kecik nie
si Masha ...selalu wat huru hara kat bear tue...
cute pon cute....

yang koi suka nengok pic tue...
lawa korang....
rumah bear tue...nampak sangat bear tue
perfectionist....

serba serbi bear pandai wat...
dari berkebun....memancing...
bertukang...semua nyer bear pandai wat...
cuma 1 jerk..bear tak ada...
couple @ soulmate....
kih2....

selalu si masha ler pengubat bear nie...

lau korang tak caya
korang trylah layan....
tak sempat tengok kt TV tak aper...
youtube kan ada....

lau nak tahu kisah bear nie....
1st episod....How They Meet....



Cik Adawiyah suka sangat ngat citer nie....

koi try match si masha ngan cik adawiyah...
sama tak ?
.....hee3...

Sama tapi bukan diaaa.....
haaaa3...




gigih benau koi nie ....nak match kan ...






 Psstt:- koi dari kecik mmg suka layan kartun....sampai sekarang...peberet tue....



<<<< I'm lovin it >>>


Assalamualaikum....

Koi nie memang suka coklat....
bagi lah apa pon kuih @ kek yang berasaskan coklat memang koi takkan tolak punye...
kih2....
bak kata....rezeki jangan di tolak kan...musuh jangan di cari...
kan..kan..

nie nak citer....
SIL koi ritu ada wat kek coklat moist....
hantar kat koi suh rasa....

apa lagi koi pon ngan tak zabarrrr....
rase ler....
1st bagi koi kek coklat moist nie manis bagi yang tak suka manis
bagi koi ok ler....
koi kan suka manis...tapi tak adalah tahap bermanis2san tue...
bak kata manis2 buah.....
hee3...


1st try.....yg nie manis sikit...
Kek & coklat ok...gebu....& bila makan....rasa coklat tue mencair dalam mulut...
wahhh giteww......cam pengacara jalan2 cari makan lakss...

1st try...
then sabtu lepas...kat taman rumah koi der wat bbq ayam (sowie koi tak snap pic)....cik adawiyah sibuk nau..nau lari sana sini...(koi nak makan pon tak sempat)....
apatah nak amik pic.....

koi der order kat SIL nie....suh wat kek coklat moist ....
then separuh koi bawak g bbq....separuh lagi koi nak makan...
sambil-sambil layan tv...sambil makan kek...
bawak g opis...sambil wat keje...
hamekkkk noqq....

maunya badan tak kembang setaman....
fuhhhh2....

sebelum....


Jangan x caya...koi habiskan 3 bekas tue taw...
tak caya....cer tengok tue...



selepas
memang sah HANTU COKLAT nieee.....





 Psstt:- coklat kan membangkitkan mood gumbira.....kan..kan..

Jumaat, 19 Februari 2016

Lagu Cinta (OST Cinta Teruna Kimchi)

Assalamualaikum....


Lagu Cinta

Di atas perit kau menari
Di atas tangis kau bernyanyi
Kau sayat hatiku
Dengan cintamu

1 * Cinta.......                               Ulang  1* c/o
Bukan hanya harapan
Cinta....
Tapi kepastian..
Cinta.......
Bukan menyakiti hati...

2* Di saat luka kau tak ada          Ulang  2* c/o
Di saat duka kau tak setia
Cinta...seharusnya
tak begitu..

Cinta ....
Bukan hanya harapan
Cinta..
Tapi kepastian..
Cinta...
Bukan menyakiti hati..

Ulang 1 & 2 c/o





Koi memula tak amik port citer nie...
tapi bla dengar lau OST tue...lagu Cinta rasa tertarik laks..
maybe melodi...smooth ajer kan...
mendayu-dayu gitew...

then koi pon speed nengok kat tonton dari 1st episod...coz nak tahu apa citer kan..
then baru faham.....ooooo....
banyak pengajaran dari citer tue....
korang pandai2lah nilaikan sendiri...

Memasing ada bahagian citer masing2...spt Yee Jun....(nak cari ayah & cari identiti)....manakala cik Suraya laks (mahu berubah setelah kehilangan ayahnya)......Amin (gara2 cinta ditolak bertekad cinta yang Maha Esa adalah cinta yang paling agung....) manakala Saidah (tersempit antara perasan sendiri & menjaga hati ibu nya).....

lau nak tahu lebih lanjut....
korang kena lah tengok citer nie sampai habis taw....

hee3....
sekali sekala layang lagu jiwang2 nie....

CINTA TERUNA KIMCHI
(Rabu - Jumaat....9.00mlm-10mlm)
hanya di TV3....




pssstt : tersurat & tersirat.....

1st bagi Nur Adawiyah...

Assalamualaikum....

Cuti CNY ritu....koi & cik abang plan nak bawak Adawiyah mandi kolam...
yelah nak masuk 2 tahun tak pernah bawak jenjalan jauh skit...
selalu balik kampung tue adalah....macam Dungun...Kemaman...Terengganu...

bukan apa.....koi & cik abang fikir tunggu adawiyah besar sikit baru nak bawak g mandi kolam nie hah.....
nak bagi seronok sikit kan...
bebudak memang suka main air nie...

Nie koi bawak g Indera Sempurna Resort_Kuantan...
tak tido pon....hanya masuk tuk main air ajer...

koi ajer yang kena charge (RM10).....adawiyah tak kena charge...
tapi lau ada famili nak temankan tak ada hal...
cuma nak tahu sapa yang nak mandi tue...
yang tue kena charge....
lau bebudak RM5 ajer...
murah lah kan....

1st pakai bikini @ swiming suit....haaa3...
terkedek-kedek nengok nyer...
adawiyah nie mandi macamana sangat......
takat main air ajer.....
tak lama dah sejuk....mengigil sejuk...yelah pergi time CNY kan...musim sejuk tue...
maunya tak terketar2 sejuk...

nak wat acaner kan.....ibu & ayah excited sangat nak bawak kan...
adawiyah pasrah ajer.....
haaa3....

Jom layan pic skit....
Ikutkan hati nak ajer duk atas slide tue.....

main kat situ jerk cik adawiyah...

hamboiiii.....tunjuk BESHHHHH...

koi suh berenang...tak nak plaks....
tak lama pun....adawiyah dah sejuk...tukar baju.....
terus balik rumah.....
nasib rumah dekat ajer ......

hai cik abang....control skit tang perut tueee.....

nie dah siap2 nak balik.....adawiyah request nak bak..bak...
tapi tak minum pongg......
grhhhhh2.....

so far....ok lah....
lepas nie plan elok2.....
kita cari resort yang sesuai...then kite menginap kat situ...
boleh yer....cik abang....



 Psstt:- macam kite kecik2 dlu kan....pantang ada kolam..mesti nak main air....walau pon sekejap kan..




Pengaruh Drama kuat sangat niihhh...

Assalamualaikum....

Setelah lama menunggu makan tahun korang...
coz dari tahun lepas 2015 koi ngorder set pinggan mangkuk nie...

then jawapan nyer...tak ada stok lagik...hampeehhh...
tetiba tahun nie 2016....stok dah ada....
haaa.....sekali sampai....
hamekkk noooq.....

koi memang berkenaan color nie...
gara-gara nengok drama melayu sangat....terus berkenan....
dengan harapan lau lah ada jual...koi nak beli 1 set (1 jerk taw....tak nak lebih)

last-last dapat gak....
perghhhh...puas hati...
1 set tue....dapat semua....
Set Cawan....
Set Pinggan-mangkuk....
di panggil 33 pcs Dinner Set......see....jimat tak kat situ...
tak yah beli yang lain dah...
semua ada...

lau tetamu datang rumah.....hidangkan...
semua color sama.....kan...kan...
yang koi nie....Brand SATINI (tebal)
lau Brand Corelle (nipis)....tapi bercinntaaaa ler nak membayor...
coz mahal siot.....
yelah kan....barang ada kualiti mesti lah mahal kan....

ermmm...tepuk dada tanya selera....
apa yang penting....

koi dah dapat set pinggan nie...
pujaaaannnn hatikuuu...

syukran2....

Warna Putih (plain) then ada Gold skit yang Layers tue....
koi bukan tak berkenaan yang der berbunga cuma kekadang nampak macam serabut plaks...
pada mata koi ler...
mata korang....koi tak tahu erkkk...

nie adalah salah satu azam @ target tuk tahun nie...
bukan apa...nak tambah koleksi.....
dah jadi mak-mak kan....
mesti tak lari dari benda alah nie....
pinggan mangkuk...periuk belanga....pengukus....pembakar kan...
tue semua kan gadget bagi mak2....
haaa3...






 Psstt:- alhamdulilah dapat gak idaman hati.....



Selasa, 16 Februari 2016

Untuk Cik Adawiyah...

Assalamualaikum....

Sebelum raya CNY ritu..dapatlah gud news...
tangan sebelah kanan duk gatal2 ajer...
kata orang tua-tua .....nak dapat wang @ rezeki
alhamdulilah kan....

bukan kata koi nak percaya @ taksub.....tue semua kebetulan ...
time nak dapat gaji @ dapat wang ker...tangan kanan mesti gatal2...
bukan gatal sebab kena gigit dek serangan ke aper....cuma gatal2 manja giteww..
haa3...

cik abang koi plak kata....lau tangan gatal tue makna nak perabihkan wang...
haaa....amikkkkk..kena sedasss...

nak di jadikan citer.....minggu lepas sebelum cuti CNY tue...
dapat gud news.....rejeki anak ...

koi pon terus plan....nak cari baju tuk cik wiyah...
asal nyer nak beli botol air ngan baju...sekali tengok kasut plaks...
alahaiiii...lemah betul nengok nie...

korang mesti geram kan lau masuk butik @ kedai baby...
1st lau masuk kedai tue mesti ada bau besh kan...(bau losyen...bau bedak..etc)
kan.....

2nd ceria @ colorful...dari pakaian...botol susu...etc..
makk aihhhh...geram lagikk...

sekali amik botol air + baju tido 1pasang + kasut ...
dah...dah...cukup2...


putih itu bersih....

sekali sampai rumah terus test pakai..
alahaiii.....kiutnyer...

aishhh,....geram2...
memang lemah lau koi masuk butik MANJAKU kat tepi area ECM_Kuantan..
cik abang pesan awal2...
dah masuk tue....jangan melencong nak beli benda lain plak....

amik yang plan sahaja....
ingat tue...

kena sedasss lagi.....
cik abang dah warning...
huuuu3




 Psstt:- lau soping barang baby memang tak pernah puas kan...sapa setuju...kite geng




Biskut batik @ Kek Batik....mana satu nie...

Assalamualaikum....

Malam tue cik adawiyah tido awal....
koi plak duk plan....nk wat biskut batik...
ikutkan dah beli bahan-bahan tapi tengah duk celah masa....

lau time cik adawiyah ada memang tak leh wat
kasi dia tido dulu baru senang buat kerja...

lau tak nak berdukung ajer...hai lahh anakkkk....
lenguh pinggang ibu ko nakkk....

dulu dah penah wat ...
ikut resepi dari sepupu..cilok dari tenet katanya ...
so koi try ....ermm....1st memang ler ada rasa macam kureng skit kan..

then dah banyak kali wat...
koi tukar selera koi....
depends pada korang....
nak guna mana kan...

yelah lau sebut biskut batik nie...selalu letak milo kan...
tapi koi tak tuk kali nie...
tukar version lain skit...

banyak yang koi tukar....seperti...

Resepi Biskut Batik nie simple ajer...

1) Biskut Marie (koi beli cap Ping Pong_hup Seng)
2) Planta / Buttercup (ikut selera)
3) Serbuk koko Adeliac / Milo (ikut selera)
4) Esen Vanilla (x nak letak pon x per)
5) Susu pekat
6) Telur (x nak letak pon tak per)
7) Sedikit Air masak

dah settel....
average pon tak mahal sangat  kan....
bahan-bahan senang dapat....
yang koi nie...cuma beli serbuk koko jelah...
yang lain-lain tue memang ada stok kat rumah...

lagipon tiap-tiap bulan beli barang dapur....
memang barang wajikkk beli...
hee3...

nampak macam x semegah kan....but is ok 

sowie koi tak sempat nak amik pic sebelum...
nie semua selepas punyer...
ya ampun yaaa...


ie dah siap...kasi sejuk tuk letak dalam freezer selama 1 malam...


Keesok kanyer....tadaaaa....koi dah potong separuh...
banyak kan ...


ececeh....potong sebelah....
sopan lah sangat.....
koi lau biskut nie....apa yang koi nk tengok...
tang tepi tue...
layer-layer.....nampak tersusun tak biskut tue...


amacam korang....ok tak...
bagi koi...boleh lah tuk anak tekak koi nie...
manis sangat pon tak sangat...
tawar sangat pon tak...
so-so ajer....

lau nak tahu...koi sorang jerk yang perabih kan biskut nie...
cik abang koi memang tak suka coklat @ kek yang ada coklat...
lau kek perisa vanilla....suka...
lau coklat....

nehi..nehi...





 Psstt:- si bini memang hantu coklat....si anak memang tak leh makan....si suami laks memang tak suka coklat.....huuuu2...



Isnin, 15 Februari 2016

Sama lahhhh.....

Assalamualaikum....

Korang yang ada anak-anak kecil mesti selalu cenggini kan...

boleh katakan cik adawiyah suka buat macam nie
walau pon hanya gambar tapi membawa seribu makna bagi kaum ibu kan...

tak caya....
cer tengok....sama kan ...
pantang koi tunduk @ duk baring....cik wiyah main rambut....
mula-mula ok lagi....sekali main tarik rambut...
hadooiii......

yang nie selalu wat...
peluk dari belakang....kedua belah tangan duk kat tengkuk koi...
sambil cik adawiyah bergantung....
tercekik koi....
bila koi cakap...tercekik...sambil suara nipis....
gelak sakan cik adawiyah...


bab nie memang hari2 kena peluk....sambil cium pipi....
tanya...."sayang ibu tak?"...
cik adawiyah jawap..."sayang"
koi plop sakat ....suh sebut lamaaaaa...
cik adawiyah....cakap..."sayyyyyannnnnnggggg ibuuuu..."

haaaa3.....
tergelak koiii...






 Psstt:- nanti tak sedar anak dah besar...rindu moment cam nie kan.....touching lagikkkk...

Lama nyer bertapa ...

Assalamualaikum....

Haisshhhh....rindu betul nak bebel.....
nak pot pet....

asyik mood hilang ajer....
acaner tue...

yelah ritu kemahin cuti raya kan...
korang mesti g bercuti kan...

koi tak ada g mana pun...
lepak kat rumah ajer...
bonding with Adawiyah & cik abang...

hee3...




 Psstt:- time cuti ler syok...dapat main2 ngan adawiyah....ok per duk rumah....

Jumaat, 5 Februari 2016

Tenyuuuummm...

Assalamualaikum....

Gitu ler lau snap pic..
tunjuk gigi wabiit....

nie time cuti....nak cari barang dapur...
dalam kereta pon jadikkk...
bertabahlah nak dapat ibu cenggini...

suka snap.....

maklumlah dulu masa koi kecik baya-baya wiyah payah nak snap pic..
lau snap kena amik kamera....kira 1...2...3...baru bleh..
kamera pon mak ai....seketuiii......
nak amik pic tue...mata kena letak kat cermin kecik (nak snap pic)
punya lah payah nak amik posisi cameraman...
kan..kan.....
korang tak ingat ker......


nie tak....
candid pon boleh....yelah zama dah canggih kan...
tepon sekarang semua ada kamera kan....
senang....ringan ajer pegangnya....

nak wat macam-macam pose ...
pon boleyyyy....

kan....adawiyah...

skaf rambut tue time nak snap pic jerkk..
lepas tue.....
x nak pakai dah....
koi plaks paksa suh pakai....
adawiyah x nak....
haa3...


nak wat Peace tak jadik lagi....
jadik rupa gitu...
pon boleyyy lah nakkk..





haaa3...





 Psstt:- time cuti cenggini ler ada masa lebih main2 ngan anak kan...lau tak malam ajer ...

Hari tue kann...

Assalamualaikum....

Koi tak beli breakfast pong....
entah maybe dah jemu kot...

yelah selalu koi beli kuih-muih 3hinggit ajer tak lebih...
then lunch baru carik2 nasi campur...

tapi itu hari....koi tak tapau @ beli pepe pon...
just layan sikut + air nescafe ajer...
nak kata diet tak jugak...

pagi amik sikut + air nescafe...
petang tue plak....
tak amik per..

perut tak adalah berkeroncong sangat...
means boleh tahan...
wat keje pon ok jerk...

ermmm...ok jugak kan...
sekali sekala....

biarkan...perut kosong cenggitu...
biarkan....biarkan...

last-last...balik rumah
meroyan...lapor...
haaaa3...

terus masak nasi...wat lauk sardin...
makan sampai tak hinggat...
amekkkk koo....


kekonon lah nk test...perut...
boleh tahan tak....

last balik rumah....mula lah ketor kepala lutut....
lapor.....



 Psstt:- korang penah wat gini tak ??

Selasa, 2 Februari 2016

Macam nie pon boleeyyyyyy....

Assalamualaikum....

Satu peel Cik Wiyah nie lau bab tido..memang tak proper...
ikut sedap badan ajer....

tengok lah tue....
badan kat atas...kaki kat bawah terjuntai....

nak lagi best...kepala ajer kat atas...
badan kat bawah....

bila koi adjust sikit....terus terjaga...
kekadang lau penat sangat ....koi angkat...
lena ngat tido nyer....

macam-macam pesen...


boleh tahan ganasz jugak ler anak dara koi nie...




 Psstt:- risau kot lenguh ajer....kan...