Selasa, 29 Mac 2016

Gedikssss...

Assalamualaikum....

Lama tak citer pasal anak dara sorang nie
Hamboiii2 CA nie....
dah pandai nak gediksss depan camera yer...

Yelah selalu pepagi duk ngan Kakak Syafiqah, main tepon...
asyik duk edit pic dalam B612..
ermmm...budak zaman sekarang kan...

dolu2 time koi memang tak ada nyer...
nak snap sana snap snie...
sekarang tengok ....

advance betull budak zaman sekarang kan...



Kemahin lagi kan...
gewam nengok nie...
peluk hari-hari pon tak puas.....
kuasa ibu ngan anak kan.....
tue lah nama kasih sayang.....
alhamdulilah....
syukur ngan rezeki nie....






 Psstt:- penah CA cakap....dahlah ibu (koi duk gomol2)..rimas ler tuh.....koi jawap....biarlah ibu nak peluk @ gomol anak ibu kan....




Isnin, 28 Mac 2016

Menu midnight...

Assalamualaikum....

Semalam main masak-masak....
coz cik abang request nak bawak bekal....
so kenalah wat kan....

masa masak tue kasi CA tido dulu.....
nak kasi tido bukan senang sekarang nie...
macam-macam pesen .....orang dah besar kan.....
lau dulu nak berkepit ngan koi sebab menyusu....sekarang dah tukar peel plaks..
sebelum tido nak bak..bak...dulu....pah tue...tutup lampu...nak selimut lahh....
layan je lah kan...."jantung pisang ibu & ayah nie"...

kul 10pm lebih gak baru tido....
koi apalagi....cepat-cepat g dapur ......
nak masak "sotong goreng kunyit" ajer.....tapi di sebabkan sotong tak di bersihkan lagi ....bahan2 lain tak siap lagi.....so makan masa sikit ler....

tapi tak apalah.....lau masak tanpa ganguan nie....
cepat sikit siap....kih3...

keluntung kelentang.......
akhirnyaaa....siap jua....

"Sotong Goreng Kunyit"


1) Tumis Bawang merah + Bawang Putih + Halia
2) Sotong yang telah di bersihkan...
3) Setelah di letak serbuk kunyit + sotong.....biar mendidih
4) Sotong dah siap.....nak kuah banyak @ pekat.....biarkan lama sedikit...

yang koi sengaja wat kuah banyak...coz pag esok panaskan plaks....

fuh.....akhirnya.....
dah siap....
alhamdulilah....







 Psstt:- kite main masak-masak....







Jumaat, 25 Mac 2016

Ketumbit ker nie ?

Assalamualaikum....

Baru nie mata CA naik ketumbit....
risau jugak......kot2 sakit @ lagi besar...

mujur kecik....n cepat surut....
ikut koi nak ajer picit kasi kasi kuar *air bisa* tue...
tapi Cik Abang larang coz nanti mengamuk plak CA ...

biarkan ketumbit tue pecah sendiri.....
ermmmm....koi geram nengok sebenarnya...


cian tengok anak ibu ......
CA nie walau macam tue pon....lasak kemahin....
tak ada nyer nak cengeng terlebih....


nasib baik tak lama kena tue....
sekarang dah ilang daa...


syukur2....








 Psstt:- penah kena jugak.....geram nak picit.....hee3.





Khamis, 24 Mac 2016

Kasut peberettt..

Assalamualaikum....

Nie adalah koleksi kasut koi...
flat shoes kata koq...

simple & selesa.....
koi nie kan orangnya simple n square...
haaa2..
Yg sebelah kiri Cik Abang bg besday...yg kanan koi beli sendiri
Yg kasut besday ada lagi until sekarang...cuma yang kanan tue jer dah koyak kat tapak..
koi memang lenjan sungguh kasut nie....
lau kasut peberet memang akan jadi mangsa...

selalu pakai sampai koyak....
haaa3....nampak tak....
yang kita beli sendiri kemahin pakai kaw2
yang cik abang bagi pandai plak ....pakai bila tiba masa....
jaga elok2 (kalau tuan jaga saya elok-elok....saya akan jaga tuan elok-elok)....ececeh..sekali kuar
Tuan Awang (bukan tuan anas mikail taw...) rupanya....
heee3....

pengaruh drama betulll....







 Psstt:- dolu2 suka high heels tapi tak adalah sampai 3'@5' cukup sekadar nampak tinggi jerk...miahahah..







Rabu, 23 Mac 2016

Karipap ituuu.....

Assalamualaikum....

Minggu lepas punya cerita....
Alkisah....

Anak tekak teringin nak makan karipap (tak kisahlah inti apa pun)..
dah penah wat 1x....masa tue tak peknen lagi....
lau sesap penah baca blog koi nie dari awal akan perasan...

"Karipap-karipap Cinta"
http://raisa1311.blogspot.my/2012/10/karipap2-cinta.html

Lau tak salah koi wat tue hari Jumaat malam...
plan esok x kerja.....so bleh wat tuk breakfast....
jimat tak yah nak beli nasi lemak @ nasi minyak bagai....
coz tengahari tue plak nak masak plaks....
so makan yang ringan2 dah ler kan...

Then ceritanya.....
1) Koi wat intinyer dahulu (kentang + ayam)...karipap ayam...


ok...dah settel bab inti (suksess), sukoooo....
masa nie CA kacau coz ralik duk main kat depan tue....

2) nak wat kulit karipap plaks,
tengah duk uli tepung nak kasi jadi doh kecik-kecik tue...sebelum nak letak kat acuan tue...
tetibaaa.......
CA datang kat dapur.......
"Ibu....meh...meh...teman adik tengok TV".....sambil tarik tangan koi nie....
 Koi laks...cakap....."Jap...jap...Ibu nak basuh tangan dulu" CA ada kat situ sambil menunggu...


Ingat temankan sekejap tengok TV ok lah kan,
koi pun pergi ke dapur....uli lagi dan lagi.....sambil wat karipap....
tetiba....datang lagi CA...
"Ibu...Ibu...teman adik tgk TV"......
koi laks....lagi sekali......ooook ok.....jap yer....sambil basuh tangan....

salah satu peel CA nie lau duk tengok TV nak kena ada orang temankan...
tak kiralah Ibu & Ayah ker...mesti nak kena ada orang....melainkan ada citer yang CA nengok macam citer Upin & Ipin.....
Koi panggil pon wat2 tak dengar (bertuah sungguh)

nie laks citer tak menarik ...tapi nak suh orang temankan jugak.....
kekadang tv terbukak.....CA duk main......tapi nak kena ada peneman...

dah macam charlie chaplin plak.....koi nie...
jap g kat depan...tgk CA ralik....cepat-cepat wat karipap.....
last-last CA dah tak tahan nengok koi nie...
terus nangis....asyik kena tinggal sorang2...
walhal ruang tamu ngan ruang dapur ...dekat jerk pongggg.....aiishhhhh CA nie....

Ibu ngah excited nie nak wat karipap....
huuuu3....

nak tak nak.....hold kan adunan tue....layan dulu CA nie sampai tertido....
last-last .......hanya 10biji sahaja yang dapat di selamatkan....
dari 1kg tepung gandum =  10biji....shj....
korang rasa......kat mana lagi lebihan tepung tue....
koi buang daaa.....
yelah asyik wat tak jadi....uli lagi........tak jadi uli....
pah ke sudah.....ngan CA memanggil ngan nyaringggg nyer...
konsentrasi tue ilang *salahkan CA plaks*


adventure betul koi nie .....
nak wat karipap jerk pong....
haduuuusss.......


Hanya ini dapat buat.....simpan dalam peti......
esok baru goreng tuk breakfast....


Fuhhh....cabaran betullll.....

Ke esokkan pagi nyer...
Tue diaaa.....
Karipap Ayam.....
Cik Abang bawak bekal sikit g opisss......
heee3......

nie dah 2nd wat.....
lau masuk 3rd macamaner yer...





 Psstt:- cabaran betul nak wat kuih.....



Yang mana korang suka pakai selalu ??

Assalamualaikum....

Orang perempuan mesti ada semua jenis kasut kan..
1) Sandal...
2) Kasut Sukan
3) Kasut Flat
4) Kasut Tinggi..

koi suka pakai no.1 & 3 ...
yang no. 2 & 4 tue....jarang2 pakai coz ikut keadaan...
cuma yang no.2 tue dulu ada 1 pasang .....tapi dah rosak....
then lepas tue....terus tak beli....sampai sekarang...

dalam laci kasut hanya ada no.3&4 sahaja....
no. 1 duk kat luar ...senang nak pakai ....
selesa sangat....


Teringat masa time kerja dolu2....
suka sangat pakai kasut no.4 tue.....
pantang kedai wat sales....mula lah menonong jerk koi....
kedai yang selalu pergi...tak lain tak bukan...."Leonardo da Vincci"
hamekkkk.....haaa3
kedai kasut Vincci......

tapi sekarang lau pergi hanya cari kasut no.3....coz senang nak jalan...
nak nak bawak CA lagi ler nak kena pantas......
kan...kan..







 Psstt:- wanita dengan kasut memang tak dapat di pisahkan....kan kan..






Nampak sikit....tapiiiii

Assalamualaikum....

Dah breakfast belum ?
koi dah sudaa...
tue nampak menu bf...
Kuih karipap + Kuih Bom + Kuih Koci + Nescafe...
nampak sikit tapiiiii......

Ikut plan nak wat nasi goreng....tapi ada masalah teknikal...(ye ker ??)
heee3...
so tak dapat nak wat.....
tapau ajer....


Tengok karipap teringat cerita ritu (nanti sat koi citer k)...
"Karipap...oooo....karipap"
alahaiiii....

Alhamdulilah.....kenyang perut....
dah tue....x reti-reti nak sambung kerja...
ok...ok....koi sambung kerja jap...

nanti dah siap kerja....
koi updated lagi yooo.....


peaceee yoooo...






 Psstt:- kuih @ nasi ker...tak kisah janji kenyang kan....









Selasa, 22 Mac 2016

So far so gud..

Assalamualaikum....

Bermalam kami di situ....

TV rendah sangat, CA nak main
Pagi nyer.....nak singgah rumah MIL sebelum balik Kuantan..
sebelum kuar chalet..tengok gelagat CA tue...
aissshhh....sandal ibu jugak nak di pakai nyer...
dah pesan .....x yah pakai...besar....
nanti jatuh......
di pakai jugak.....

Tengoklah tue...


Koi duk kemas barang2 kat chalet nie sebelum check out


Semalam masa koi parked tue chalet yang ada Kipas sahaja...
sebelah sini yang ada a/cond...
nampak macam cute jerk kan...
kecik ajer...

kalau lah kawasan rumah koi ada tanah lapang....
buat satu macam nie....
nampak kemas jerk.....buat ala2 macam chalet....
*veranggannn lagiii*

ok dah kemas-kemas barang....singgah rumah MIL...
masa untuk balik rumah...

CA habit mmg macam nie ler...
suka tido.....
haa3...


serius Cik Abang drive.....senyum sikit....
then singgah kat Mesra Mall plak...
saje...nak menyinggah....window shopping...
kat sini nak shopping ....rata2 barang2 nyer mahal2 taw....
lau tak caya trylah g...

ramai plak orang.....yelah cuti sekolah plaks...
time cuti ....lagipon kat sini dah macam2 ada...
panggung wayang...bowling...dsb...

kasi belanja pic cik abang + CA ....
heee3

koi plaks.....ready lagi
cik abang dah snap....
ishhh...
tetiba perasan tang baju tue.....
Nampak macam besar jerk kan.....
bukan perut taw.....baju tue ...*salah kan baju laks...*
wink...wink...

masuk TMS ...saje nak nengok harga pampers....
fuhhh.....mahal tue...
Drypers Wee Wee Dry....RM41
lau biasa RM35.90
nampak tak....
lau orang tak biasa beli...maybe akan kata....ok ler tue...
tapi lau yang dah biasa beli macam koi nie...
mahal gilerrrr siot....

Cik Abang pon cakap....barang2 kat sini semua nyer mahal...
lau takat nak jenjalan...oklah ....

di dalam Mesra Mall
*sowie erkkkk....pic blur....guna camera tepon....(tepon cap ayam)*




CA tak nak jalan ngan ayah....nak jln ngan Ibu....

Seronok beronok ler Cik Abang....
coz CA tak nak jalan dengan Ayah....
nak jalan ngan Ibu....

koi nie lau jalan...mata melilau nengok kiosk2 kat situ...
biarlah tak nak beli pong....
terapi mata kan.....
sukooo..sukoo..

Dah puas jenjalan.....
Cik Abang dah cakap........jom balik...
dah puas kan....

Koi & CA .....redha......
ok lah balik......*ikutkan tak habis lagi pusing2*
gitu ler lau orang pompuan jenjalan....
mana boleh sekejap.....kan...
paling lama pon berjam jugak...







Psstt:- masa untuk balik....






Last minute...

Assalamualaikum....

Masih lagi berada di Terengganu....
Semalam tido rumah mak sedara kat Batu Rakit..
esok pagi gerak plak g Dungun ..nak tengok FIL...kurang sihat..

Gerak dalam kul 10am cenggitu....
cik abang tak drive laju pon...
like-like ajer....
x rushing sebab x kejar masa....

dah sampai....rumah FIL.....ramai plak yang datang
anak sedara...ipar duai....maklumlah dah masuk musim cuti sekolah....
crowed rumah MIL.....

then Cik Abang & koi plan nak bermalam kat chalet....
bukan x nak stay rumah MIL...tetapi ramai sangat....full
tak ada tempat tuk koi nak celah2.....

tengah duk servey2 chalet tue....cik adawiyah ngah tido
cam tue ler....lau duk dalam kete....tido ajer memanjang...
kebanyakkan chalet full house.....

cari punya cari...
akhirnya....dapat jugak...
syukran...
*dulu penah plan nk g holiday...sewa chalet...nk bawak CA, tak jadi*
Last minute plan...selalunya menjadi...
tapi lau plan...selalu nyer tak jadi...



Syok kemahin lagi CA tido nie....

Chalet nie ler tempat koi bermalam...
1st bercuti bertiga.....sejak CA masih lagi baby memang tak pernah bawak berjalan jauh....
selalu nyer stay rumah mak sedara mara ajer...

Merantau Inn, Kuala Abang_Dungun
1 malam - RM80 ajer...(a/cond)
               - RM60 (Kipas)

Cik Abang amik yang der a/cond.....
heee3...

mula-mula nak masuk chalet..nampak papan tanda nie

kat bahagian luar chalet....
koi duk dalam kereta coz CA ngah tido...
Cik Abang ada kat reception....nak register..

bahagian luar...
Nampak tak cik abang
ngah duk discuss ngan staff chalet tue...
~blaa...blaa..blaa...~


Nie bahagian chalet bagi yang datang ngan family yang ramai....


Chak....
CA dah bangun daaaa....
tanya ayah...mana ?
koi cakap tue....*sambil tunjuk CA kat sana*

CA duk tengok ayah discuss ngan staff chalet


Masa nie tak salah dalam kul 12pm lebih...
nampak kan...terik sangat...
fuhh...

ok set....
dah counting.....dapat 1 bilik....
bilik yang mana....
heee3...

nanti sambungggg....
aaalllaaa....






 Psstt:- Cik Abang boleh lagi tawar menawar harga bilik....korang rasa dapat berapa ?? kih3...






Isnin, 21 Mac 2016

Campur @ Kosong ??

Assalamualaikum....

Korang kenal tak kedai ini ?
lau sesapa yang duk area Dungun @ Terengganu memang familiar coz kedai nie tepi jalan ajer..

Kedai Roti Paung...
koi memang suka roti nyer...
lembut ajer...
Selalu lau beli mesti lebih dari 1....
Campur + Kosong.....hanya RM3 ajer...
*maaf pic roti tak sempat snap....terus masuk mulut...lapor ngat*
kih2...

cik abang pergi beli coz CA dalam kereta...
koi pon snap ler pic....
pandai tak ??

Kedai Roti Paung...


Kedai tepi jalan susah sikit nak parking....
tue yang cik abang parked jauh sikit...maklumlah jalan kat situ under construction lagi...
bersusun cone atas jalan tue.....bahaya wei lau tak hati-hati...

Dah dapat roti terus ngapppp...
tak ingat lain dahh...
layan roti......
*cik adawiyah lena tido......ibu duk ngap roti*
haaa3..




 Psstt:- Lau balik Trg mesti ingat makanan.....semua nak cuba try test......






Tetiba....

Assalamualaikum....

Cerita di pagi khamis....
koi bawak bekal ....nasi + sardin + telur rebus....coz dah plan
nak bawak g ofis....

keje so far okay....
then tetiba dapat col dari ayah dalam tengahari macam tue...
Pak sedara koi (abang sulong mak)..meninggal kerana implikasi buah pinggang (sebelum nie kencing manis + lelah).....selalu kuar masuk spital.....
Tergezut......coz baru plan nak g tengok kat spital Terengganu.....(bru apply cuti next week)
nak x nak koi terus amik EL......gerak ker Terengganu....

Semua anak2 sedara...@ adik beradik mak...terus dapat inform...
then pakat gerak ke terengganu....

koi gerak sensorang coz kakak @ ayah dah gerak dlu...
yelah amik cik adawiyah dulu....
prepare baju...susu..lampin semua bagai....
tengah duk prepare tue....cik adawiyah tertido...
nak kejutkan ...kesian plak....
nak tak nak ..biar kan dulu....
kasi cik adawiya puas tido dulu....nanti tak cukup tido ...
meragam laks....

opss...jangan lupa kena standy by ubat demam....
singgah klinik beli ubat demam + selsema....
tahulah sekarang nie kan musim panas.....ramai bebudak demam....
ubat sentiasa kena ada....
maklumlah nak jalan jauh nie......lau anak demam kat kampung...
jenuh nak cari klinik .....lagi pula kat Terengganu klinik tutup hari Jumaat...sabtu pon rasanyer
Ahad baru bukak.....

dah settel pasal ubat ...terus gerak Trg...
pesan kat cik abang...tak yah nak drive lelaju sangat....
bukan suh rushing.....coz lau sampai pun memang dah lewat (ingat tak sempat tengok, maybe dorang nak uruskan dengan cepat).....

tup2 ayah cakap ...lepas Isyak baru nak kebumikan..
sampai tue dah petang.. (alhamdulilah sempat tengok Arwah pak sedara) sehingga selesai...
*semoga roh di cucuri rahmat......amin2...*

Adik beradik mak kebanyakkan ....ada penyakit keturunan....
Kencing manis....& darah tinggi.......
nak buat macamana...faktor pemakanan dsb....
tapi belah adik beradik ayah tak ada lagi setakat nie lah....(alhamdulilah)..
pepe pon....itu semua kita boleh elak kan.....
yang penting jaga pemakanan......

~ mencegah lebih baik dari merawat ~


nie pic bekal...





 Psstt:- Tak sangka.....



Jumaat, 18 Mac 2016

Berjamu-jamuan_jom try...

Assalamualaikum....

Perghhhh....
lama betul tak bukak blog nie...
sowie .....baru masuk kerja....
cuti mengalakan budak sekolahkan....

koi der nk stori nak tell nie....
pasal Jamu2 nie....

korang mesti suka makan jamu2 nie kan....
koi pon suka....

banyak khasiat nyer kan...
lau tak caya....
try ler tengok....

sekarang koi jual 4 jenis Jamu nie....


1) JAMU RATU (rahsia kembali perawan)....gitewwww
 


2) JAMU RATU JELITA (rahsia wanita anggun)...walllahhh


3) JAMU RATU LANGSING (rahsia langsing menawan)....phewiitt...



4) JAMU RAJA GAGAH (rahsia pahlawan gagah)....fuyooooo



Amacam.....
banyak kan khasiat nyer...
tak try tak tahu kan.....
lau nak tahu kenalah try....
tak gitu.....

* tue harga tak termasuk Pos taw....
(+ Pos RM6.00)






 Psstt:- badan nak pakai lama....kenalah jaga.....tak gitewww..







Rabu, 9 Mac 2016

Bercerai Susu @ Teruskan Penyusuan ??

Assalamualaikum....

#Sumber : Majalah Pa&Ma

*Ada 5 jawapan Ibu menyusu mesti tahu*
Moh kite baca..moga-moga dapat membantu kaum ibu-ibu di  luar sana...
ececeh sejak bila koi jadi pakar laktasi nie....
kih3....

Boleh menjadi rujukan koi jugak nanti .....manalah taw kot2 bertambah ahli baru lagi...amin2..

*sebenarnya ada stori mori berkaitan isu nie....antara Koi & CA ...
coz CA dah berusia 2tahun...masih lagi bf walau pon tak fully....tapi sekarang tidak lagi...
(masuk 3hari dah CA tak bf...kenapa??....nanti koi  citer)....
tapi biar koi share nie dulu....
ok tak ....

#Situasi (cth):-
"Alhamdulilah hari ini anak ibu dah genap 2tahun. Eh, maksudnya dah lengkaplah misi ibu menyusukan Ain dengan susu ibu sampai 2tahun. Jadi, lepas ni nak terus menyusukan ke @ bercerai susu ??"

Adakah persoalan itu bermain di fikiran ibu menyusu semua? Macam-macam versi fakta yang dikongsikan oleh rakan-rakan tapi yang mana satu betul dan perlu diikut ?

Fahami penerangan dari Kaunselor Laktasi bertauliah, Zatul Hijanah Ramzi tentanng dilema yang dialami oleh kebanyakkan ibu menyusu selepas selesai misi menyusukan anak dengan susu ibu selama 2tahun.

Soal Jawab :-

1) Biasanya selepas anak mencecah usia 2tahun, adakah ibu perlu terus menceraikan susu @ biarkan sahaja anak terus menyusu ?

Jawapan : Penyusuan susu ibu selepas umur anak 2tahun adalah pilihan ibu & anak. Ini bermaksud bergantung kepada KEHENDAK ibu & anak. Jika ibu & anak masih selesa utk meneruskan penyusuan, penyusuan boleh di teruskan selagi kedua-dua pihak berkehendakkanya.

Bagaimanapun mungkin juga pada usia ini ada anak-anak yang sudah menunjukkan tanda-tanda bersedia untuk bercerai susu @ ibu sendiri yang sudah merasakan sudah sampai masa untuk anak bercerai menyusu.  Pendapat bapa sebagai ketua keluarga juga perlu diambil kira dan perlu dilibatkan dalam proses ini.

2) Sebenarnya bagaimanakh KEPERLUAN penyusuan anak usia 2 tahun?

Jawapan : Kanak-kanak yang berusia 2 tahun tidak lagi di perlukan susu sebagai diet utama mereka. Pada usia begini, susu hanya menjadi sebahagian daripada makanan tambahan dalam diet mereka. Apa yang penting dalam diet mereka ialah pemakanan seimbang.

Mereka perlu di perkenalkan kepada makanan "Keluarga" yang bermaksud makanan yang dimakan oleh ahli keluarga yang lain apabila berumur 1tahun keatas.  Melali pemakanan seimbang ini dapat membantu perkembangan motor halus dan deria rasa mereka seperti pengenalan kepada tekstur, rupa bentuk, warna dan rasa dengan membenarkan bayi untuk memegang dan menyuap sendiri makan mereka.

Namun begitu, tidaklah menjadi kesalahan untuk memberikan susu sebagai salah satu makanan tambahan dalam diet kanak-kanak yang berusia 2 tahun ke atas.  Keperluan susu sebagai makanan tambahan  dalam diet hanyalah 16ml @ 2 gelas sehari.

3) Adakah selepas anak sudah bercerai susu, dia perlu diberi terus susu formula @ sebarang jenis susu segar dlm kotak/botol yang boleh terus di minum ?

Jawapan : Tidak perlu !! Yang penting adalah memberikan makanan yang seimbang.  Segala nutrisi yang di perlukan sudah cukup dalam pemakanan seimbang.  Ibubapa perlu bijak mempelbagaikan rupa, tekstur dan warna makanan agar dapat menarik minat anak untuk mengambil makanan seimbang ini.

Namun begitu, jika ibu bapa masih ingin meneruskan penyusuan susu ibu, ia adalah digalakkan.
Walau terdapat sedikit penyelidikan dilakukan keatas kanak-kanak yang menyusu di luar usia 2 tahun, maklumat yang ada menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu terus menjadi sumber nutrisi dan perlindungan penyakit selama penyusuan berterusan.

Selain itu, terdapat manfaat yang tanpa kita sedar dalam kehidupan seharian.  Cthnya, menenangkan anak-anak ini semasa memulakan penerbanganke udara dan semasa kapal terbang mendarat serta lain2 manfaat, termasuk mengelakkan jangkitan telinga serta dapat mengelakkan anak-anak ini menjadi seorang yang memilih makananya kerana susu ibu mempunyai rasa yang pelbagai kerana makanan yang ibu ambil dalam diet harian.

Sekiranya membuat keputusan untuk menberikan susu  selain daripada susu ibu, ibubapa boleh membuat kajian terlebih dahulu mengenai susu pilihan yang ingin diberikan kepada anak-anak mereka.  Ini supaya dapat mengurang risiko alahan dan ketidaksesuaian.

4) Sebagai kaunselor laktasi, apakah nasihat anda kepada ibu yang masih menyusukan anak dengan susu ibu selepas anak berusia 2 tahun ?

Jawapan : Keputusan meneruskan @ bercerai susu ibu adalah keputusan ibu bapa dan juga anak. Perlu pertimbangan yang teliti sama ada ingin meneruskan @ tidak.  Selagi ibu dan bayi ingin meneruskannya, ia masih boleh di laksanakan.

Sekiranya ingin bercerai susu, ambillah masa dalam melaksanakanya.  Ini kerana bercerai susu bukan sesuatu yang mudah.  Ia melibatkan emosi ibu dan anak dan tidak sesuai dilakukan secara paksa ataupun mendadak.

Sekiranya ibu mengambil keputusan untuk menceraikan susu, ia perlu di lakukan secara berperingkat. Cthnya: mengurangkan kekerapan penyusuan secara berperingkat.
Berperingkat ini contohnya jika kebiasan menyusu 4 kali sehari, maka dalam tempoh seminggu, penyusuan dikurangkan kepada 3kali sehari.

Kemudian pada minggu akan datang, dikurangakan pula kepada 2 kali sehari.  Ganti waktu menyusu ini dengan aktiviti yang lain dan berilah anak makan dengan kerap dalam kuantiti yang kecil dan dirasakan bersesuaian.

5) Bagaimana cara terbaik menghadapi persepsi sesetengah orang yang memandang negatif terhadap ibu & anak yang masih menyusu susu ibu ?

Jawapan : Setiap orang mempunyai persepsi dan bebas dalam memberikan pandangan masing-masing dalam isu penyusuan ibu selepas 2 tahun.  Jika ada yang berpandangan negatif terhadap ibu & anak yang meneruskan penyusuan susu ibu, biarkan sahaj mereka dan teruskan sahaja penyusuan selagi ibu & anak masih mahu.

Bagi menjaga sensitiviti dan mengelak rasa kurang senang masyarakat berkenaan penyusuan ibu melebihi 2 tahun, penyusuan susu ibu boleh dilaksanakan di bilik menyusu @ tempat yang dirasakan sesuai, pakai pakaian yang bersesuaian, guna selendang @ apron menyusu serta boleh jadualkan penyusuan anak hanya semasa berada di rumah kerana pada usia ini, susu bukan lagi keperluan utama mereka.

Sekian...


Fuhhh...panjang ler plak rnie koi menaip yer...
Pendapat koi plaks....terpulang pada hak masing-masing
Janji anak & ibu ok ajer.....
kan...





 Psstt:- Masuk nie dah 3 malam CA tak menyusu....serba salah nengok nya....heee2








Tengok ajer...tak boleh main taw..

Assalamualaikum....

CA jarang dapat kuar petang..main-main kat taman...
maklumlah ibu & ayah tak sempat nak layan....
time kerja ler...
lau time cuti.....boleh ler layan sampai penat...hee3.

cuti ritu....CA dah siap-siap mandi...
koi bawak g Taman....
siap pesan....
tengok aje...tak boleh main tawww...

heee3...
bukan apa...nanti bila dah main...
habih baju kotor  & berpeluh....
tahulah jelah ...si CA nie lau main...
ngalahkan budak lelaki....
lasak kemahin.....
lau jatuh tue macam dah biasa....

so nak x nak ...i dah pesan awal2..
tengok ajer....

bertabah lah CA nie...
tengok ajer....
duk kat bangku ajer...tengok orang main...sadissss2

besh yerrr dorang main...

takkan nak tengok ajer..

issh...mana aci nie....main tak ajak CA

tengok tue...slow-slow nengok orang main bola..
sambil panggil ....
peramah sangat CA nie....jap panggil Kakak...jap panggil Abang
nak berkawan ...

Alamak sekali ibu panggil plak....

tup-tup koi panggil....terus pusing...
ahahhh....tak nak pergi jauh-jauh....
tengok kat sini ajer....
sian plak nengok nyer...

tak apa....lain kali yer ibu kasi main ...
ok x CA...
hee3..








 Psstt:- rutin pabila waktu petang....tengok kelapangan....



Selasa, 8 Mac 2016

Telenovela_UDA & DARA

Assalamualaikum....

UDA & DARA
Episod : 60
Tarikh : 24hb Feb'16
Hari/Masa : Isnin - Jumaat (6pm)
Siaran : Astro Prima & Maya HD
Novelis : Aisya Sofea
Terbitan : Global Station S/B
Pengarah : Ejump Zahir
Barisan Pelakon : Zul Ariffin (Izzat Hilman), Siti Saleha (Siti Mariam), Anis Al-Idrus (Khalidah), Dynaz Mokhtar (Kak Yah)..dll

Lagu Tema : Terimaku seadanya (Misha Omar & Hafiz Shuib)

Sinopsis :-

Sekian lama terpisah kerana masing-masing mengejar cita-cita, tidak mungkin Siti Mariam menerima cinta Izzat Hilman. Kenangan lalu yang sangat menghiris hatinya sentiasa bergentayangan di hadapan mata. Namun, si Uda tidak putus asa. Si Dara harus dimiliki walau apa pun yang terjadi.

Ya, mungkin ada rasa rindu di sebalik rasa bencinya terhadap lelaki itu. Namun, dalam diam Siti Mariam masih tidak mampu membuang perasaan sayang pada Izzat Hilman. Ah, bila memikirkan wasiat arwah ibu lelaki itu, dia jadi gelisah. Apatah lagi, kemunculan Khalidah bagai di rancang untuk memisahkan mereka. Hubungan boleh di teruskan, tetapi Siti Mariam meletakkan syarat. Mereka boleh bersama tetapi bersedia untuk berpisah.
Tempoh diberi hanya 7 bulan. Muktamad. Berat sungguh syarat itu ! Namun si Uda tidak peduli. Si Dara perlu akur cinta sejati mereka. Bagi Izzat Hilman, jodohnya bersama Siti Mariam sangat kuat.

"Abang cuma minta Mar bagi peluang sekali ini sahaja lagi, dan abang takkan sia-siakan Mar"
- Izzat Hilman


Uda & Dara - "saat aku membenci dirimu, kau datang untuk memujuk"


Lagu Tema : Terimaku Seadanya...



Layanzss







Psstt:- dah terjebak....

Sukaaa sangggattt...

Assalamualaikum....

Ahad baru nie...bawak CA g Taman Esplanet kat depan Hospital Tengku Ampuan Afzan tue..
dah jadi rutin lau time cuti bawak CA nie haa...

yelah kan...time ibu & ayah kerja memang tak sempat nak layan CA main2 kat taman
so time cuti cenggini ler time tuk bonding ngan CA..

Mak pon ada join sekali....
1st koi yang layan dulu...then cik abang plak...
penat gak berkejar2an ngan CA nie...

nampak jerk kecik.....
die punya tenaga ..kemahin lagikkk
* ibu & ayah dah masuk 3@4 series....sebab tue lah tak larat nak mengejor*
sadisss...sadiss....

suka nengok bebudak nie main....
ilang segala stress ......
nampak CA suka pon kite dah heppi....

seronok kan jadi bebudak...
tak yah nak fikir masalah....
hanya nak main ajer....gelak2....

ermmm....
aci tak koi nak jadi bebudak balik....
ilang akal aper....

haaa3..

tengok lah CA tue....
suka sangat....


Cik Abang belikan belon Upin (bebudak lain dah puas main)
CA baru nak merasa......
kih3....

Layanzzsss










koi & cik abang & mak ajak balik coz dah petang kan
CA x nak balik..jenuh pujuk rayu ....
baru nak balik....

memang pesen budak macam tue...
tak puas main.....





 Psstt:- anak hepi...ibu & ayah pun turut heppi.....kan...