Jumaat, 6 Oktober 2017

(OST TITIAN CINTA) Asfan Shah - Sumpah Cintaku [Official Lyrics Video]

Assalamualaikum....

Alahai..hari2 duk dengar lagu nie....
Cam besh jerk....
sekali memang besh pung walau penyanyi nyer x berapa popular...


Sumpah Cintaku by Asfan Shah 

Di saat saling mengenali
Ku tahu cinta ku memanggil
Dalam perasan yang tak kau dengari
Lambaian mu di dalam mimpi
Bayangan senyum bidari

Indah segenap rasa tak terbagi
Belah lah jasadku 
Tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa
Api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini              
Sayang sampai akhir pasti
Cintaku tersimpul mati
Di syurga tetap kau ku nanti
Sumpah cintaku 
Hanya untuk padamu

Di saat saling mengenali
Ku tahu cintaku mu memanggil
Dalam perasan tak kau dengari

Belah lah jasadku 
Tirai kenangan ku
Pasti akan kau jumpa
Api cinta menyala

Hingga akhir nafas ini               c/o
Sayang sampai akhir pasti
Cintaku tak bisa  berganti
Sumpah ku hanya kau disisi

Gengam tangan mu yg suci
Sampai rambut ku memutih
Cinta ku tersimpul mati
Di syurga kau tetap ku nanti

Sumpah cintaku hanya padamu....
oooooo.....

ulang c/o










Pssst :...terfelinggg noqq...



Rabu, 4 Oktober 2017

Titian Cinta_bersemut weyyy...

Assalamualaikum....

Lama dah cik ja tak layan drama nie...
sekali  tengok teaser yang zulripin berlakon....
ermmm....apa lagi.....harussss nengok nih....
kih2...since minat zulripin masa drama Rindu Awak 200% tue...

Cik Ja nie lau spesis berbadan sado @ tuff memang melting....
haa2...tahh tak tahu kenapa...since dari sekolah lagi minat jejaka cenggitu...
*terimbau plaks kenangan dulu ehhhh*
mungkin rasa safety kot bila ada cik abang yang bertubuh sasa nie kot....
miahahahahha....

Sekarang der drama yang Cik Ja rasa..boleh layan ler....
sebelum nie..lau tengok para2 pelakon & tajuk citer tue....
ermmm...nampak macam xbesh jerk...terus x layan...
layan budak berdua tue jerk .....

La nie....drama nie dah masuk episod ke-13....
adaptasi dari novel "Titian Cinta"...tapi bila Cik Ja review skit pada novel nie...
memula macam x sama jerk...tapi maybe director punya alasan tersendiri kan...
pepe pun penangan zulripin lah nie....

......

Bermula 11 September 201, pada setiap hari Isnin hingga Khamis, pukul 7.00 malam, 
drama Titian Cinta turut dijayakan oleh gandingan barisan pelakon kegemaran ramai seperti 
Zul Ariffin, Farah Nabilah, Daler Yusuf, Tisha Shamsir, Dian P. Ramlee dan Marisa Yasmin.


DRAMA : TITIAN CINTA
Titian Cinta berkisar tentang percintaan antara Aisy (Farah Nabilah) dan Harris (Zul Ariffin). Kepulangan Aisy memang ditunggu-tunggu oleh Harris. Disebabkan hatinya dikaburi oleh perasaan cemburu, Harris sanggup menghina dan menghalau isterinya sendiri pada empat tahun yang lalu. Dia menyesal dengan tindakannya akibat mempercayai fitnah serta hasutan Sofea (Tisha Shamsir), dan ingin menebus segala kesalahannya.
Aisy yang menyangkakan dirinya sudah dicerai, terkejut dengan perubahan suaminya yang dahulu bersifat panas baran, kini sangat penyayang. Harris sabar dengan karenah dan sikap Aisy terhadapnya. Dia juga langsung tidak berputus asa untuk memikat semula hati isterinya yang telah dilukai. Pelbagai perkara telah dilakukan oleh Harris untuk melembutkan hati isterinya itu.
Lama-kelamaan, hubungan antara Harris dan Aisy bertambah pulih. Aisy juga dapat menerima kembali suaminya itu. Dia menganggap jodohnya bersama Harris masih kuat lagi. Namun, apa yang tidak diketahui Aisy ialah sifat cemburu Harris sebenarnya masih belum hilang.
Tatkala saat bahagia muncul kembali, dugaan baru melanda rumahtangga pasangan ini sekali lagi. Kemunculan Rayyan (Daler Yusuf) iaitu bekas tunang Aisy yang pernah ditangkap khalwat dengan Sofea, mengubah kembali perangai Harris kepada asal. Sifat cemburunya juga semakin menjadi-jadi. Sofea pula berdendam dengan Aisy kerana mengahwini bekas tunangnya iaitu Harris. Dia ingin memporak-perandakan rumahtangga Aisy dan Harris agar mereka berdua bercerai.
Adakah kebahagiaan akan menjadi milik Aisy dan Harris? Mampukah titian cinta antara dua insan yang hampir retak ini boleh dicantum semula? 
Nie novel nya.....



Lau tak salah..pelakon perempuan nie Cik Ja x pernah tengok lagi...
maybe pelakon baru...tapi tengok dia berlakon not bad....
x macam sesetengah pelakon perempuan tue....muka jerk cantik...tapi feel berlakon....sedihhhhh
*wahh....macam pengkritik plaks kan....*





 Psstt:- lau dah terjebak ....cengini ler....








#babyH again_finale

Assalamualaikum....

sambungan yang ritu....

Bila dah boleh duk ngan baby kemahin Cik Ja heppi sebab dah boleh menyusu...
Baby pon suka..ibu ada dekat kan....

Tinggal 1 malam kat wad ting.6 lau tak salah...
Bacaan kuning dah turun dari 200++ pada 100++..

Doc ada pesan lepas dah kuar nanti make sure kena follow up tuk wat check up kuning kat
KK (klinik kesihatan yang berdekatan)...
baik doc....
Alhamdulilah ....dah boleh balik rumah...
windu nak pantang kat rumah...

Lau x salah ...kat 1minggu cik ja & cik abang ulang alik hospital...jadi masa tuk diri cik ja nk berpantang memang x ada lagi....
jadi bila dah boleh balik rumah nie...
1st Cik Ja dah plan nak panggil bidan tuk mengurut...
Ok...esok pagi2...bidan dah datang nak mengurut....

Makk aiii...siyoknya boleh mengurut.....
(dah x ingat dah kena follow up babyH kat klinik)....
punyalah siyok kan....
BabyH plak syok tido dari pagi - tengahari...
jenuh kacau sebab nak mandikan ....pergh tak bangun2 jugak...

Last tue..abg der cakap...tadi Nurse dari hospital ada col tanya...
pasal check up kuning...ada pergi tak ?
Allahhuu tak cik ja x ingat langsung...

jadi nak tak nak....
petang kul 2pm kena pergi Klinik Kesihatan Jalan Gambut...
*selalu lau nak check kuning kena datang pagi2...nie sebab lupa....datang petang*..

Datang awal..dapat no.giliran awal...dengan harapan cepat lah boleh balik...
bila nurse kat situ amik darah kat kaki babyH....menangis sekejap...
tak lama tue...dapat result...200++ rasanya....(melebihi tahap normal)..
jadi doc suh admit wad...(ala....baru jerk kuar semalam)...
*nie lah sebab cik ja cuai sangat.....tak pasal2 kena masuk wad balik*

cik abang dah pot pet dah kat cik ja...(tahan telinga laa...) nak kata apa lagi kan...
dah salah cik ja...huuu2...

Balik rumah trus packing baju2....(baju yang masuk wad ritu..x sempat lagi kemas...) dah kemas balik.......

Kali nie kena duk wad kuning...ting.5 rasanya....
maka duk lah cik ja kat ngan babyH

BabyH kena duk bawah lampu....
kat sinie plaks....time nak amik darah kul 3@4am pagi macam tue...(resultnya pagi tue)...
tapi kat sinie amik darah kat tangan bukan kat kaki....

Pagi tue...tengah syok...doc tolak troli babyH nak amik darah....
tetiba....dengar nangis (kena cucuklah tue)....
then lepas tue datang hantar tak ilang lagi nangis (esak2 bunyinya)
ololo....sian kat anak ibu....kecik2 dah cucuk bagai.....
dahlah tangan tue kecik lagi....bab cucuk lau libatkan baby memang x leh nak tahan
simpati & kesian sebab kecik lagi (huuu2...)..memang x leh jadi Nurse lau macam nie cik ja kan...
asyik kesian jerkkk...


Nampak tak....kena duk dalam nie memang doc tak kasi pakai baju..
hanya pampers sahaja....(sejuk ke panas ke) tetap kena macam tue...
nampak macam kesian jerk kan...
mata kena tutup sebab sinaran lampu tue yg kuat....
macam kat katil sebelah...macam tue lah kena bukak lampu
dari pagi hingga ke petang...
dari petang ke pagi.....



Bila babyH buang air besar @ kecik...potensi tuk kurangkan bacaan kuning memang cepat...sebab hanya cara tue sahaja...bacaan kuning akan hilang sikit demi sikit....
Penyakit kuning nie lau yang tak tinggi....alhamdulilah tak ada2 risiko selepas itu...
tapi lau tinggi akan menyebabkan macam2 penyakit....

Mujur yang babyH nie...tak berapa nak tinggi .....alhamdulilah....
bermalam hanya 2 hari...dah boleh balik....
Allahhhuuu....syukran2....dah boleh balik rumah...
senang hati....

Berpantang ler di rumah....tapi masih kena follow up lagi kat KK....

Jemur pagi sekejap...masa nie dah otw nak klinik...stop jap...


Air kopi tuk berjaga malam...
maklumlah bila dah baby...
x cukup tido tue...biasa kan ...
mata panda pon biasa jugak kan....
so...nak x nak memang kena minum jugak lah air kopi nie...
heee2


Nie air teh herba...tuk ibu menyusu....
elok bagi dalaman si ibu selain dari memperbanyakkan air susu....
rasanya....ermmm memang x der rasa...
tawar ajer...tapi so far cik ja boleh minum ler....



Nah...nie adalah fenomena biasa bagi ibu2 dalam pantang...
Ikan bakar....kuah sawi...nasi putih....
dah cukup tuk kasi tenaga buat ibu tengah berpantang...
Cik Ja masa dalam pantang pon masih berselera.....
tak macam sesetengah ibu dalam pantang....
time makan...selera kurang...jadi makan nyer sikit...
habih nak datang mana tenaga lau makan sikit kan..
Cik Ja nie tak kira pantang ke tak...selera tetap selera....
haa2...baik macam tue kan...

Nie lau...tak ada selera...
badan pon cengkung....tak bermaya sebab x ada tenaga...
hee2...
lain orang lain pesen nyer....

BabyH sampai nak masuk 3minggu (21hari) kena check up kuning kat KK...
nak tak nak memang kena sebab nak bacaan bawah dari 10...
ritu hari yang last...dapat bacaan 5....
so tak yah datang dahh....
alhamdulilah.....lega rasanya....

Habis tempoh cui bersalin 2 bulan nanti kena masuk kerja...
ala lemau terus sebab dah lama duk rumah kan.....
haa2...aci tak lau x nak datang opiss.....
kih2....

*pepe pun yang berlaku semua ada hikmahnya....Kali nie babyH x ada alahan @ allergic macam kakak adawiyah....coz babyH boleh minum susu lembu (Dutch baby)...
Kakak adawiyah dari kecik memang x boleh sebab ada alahan...

Jenis darah : Kakak Adawiyah (O) ikut Ibu (O) jugak =  selalu kuning cepat turun tapi potensi tuk dapat alahan....tinggi...

 Jenis darah : Baby H (A) ikut Ayah (AB)  =  potensi tuk alahan kurang....alhamdulilah...boleh minum susu yang berasaskan susu lembu dsbnya....lagipun stok senang nak dapat....
lau macam Kakak...asyik habis stok ajer.....huuu2.


Maka...bermula lah ibu anak dua nie bekerja....seperti biasa.....





 Psstt:- setiap anak berbeza ....hargai lah & sayangi lah mereka....tapi takkan lupa yang 1st baby kan...












Rabu, 27 September 2017

My babyH_continue babeh....

Assalamualaikum....

Sambungannyer cengini...

Dah lepas doc wat 'jalan' tue...Cik Ja kena admit wad ting.2 lau x salah...
Cik Abang dh hangkut segala beg2 & bakul air bagai....

Masa nie Cik Ja x berapa nak sakit teruk lagi...like-like jerk...
then bila Nurse bagi katil semua...explain sikit2 pasal peraturan wad nie....
then terus g kat katil....

Kali nie katil Cik Ja nung tepi pintu (kat koridor)...tak kisah lah...
tapi yang tak syoknya...
Nyamuk banyak wooo....yang pelik nya Cik Ja tengok orang lain tido kemahin nyenyak nya
Cik ja baru letak kepala....nyamuk duk main kat telinga nie...
berbunyi2....haduss....memang x leh nak tido dah lah...

Then....kesakitkan pon bermula sikit demi sikit....
Cik Ja x dapat nak tido sebab nyamuk 1 hal...
then sakit kontraksi 1 hal....
fuh memang mencabar .....

masa Cik Ja admit tue dalam kul 1am lebih macam tue...
masuk kul 3am cik ja memang x dapat tido....
jap jap g tandas....
then masa tue dah kuar tanda2....
lendir campur darah.....sikit demi sikit....
pinggang tak soh cakaplah......sakit wooooo.....
lenguh habis..sampai nak jalan ke tandas pon sekejap2 berhenti....
Nurse pon tegur....ok ke tak nie....

Cik Ja ok lagi...setakat nie saya boleh tahan lagi...
"kekadang tue ...sakit beria2 tapi bukaan jalan baru 2cm@3cm"...x pasal asyik kena check ve jerk....
tak sanggup ehhh cik ja....

Tido memang dah tak boleh...
jap ke kanan...jap ke kiri...ngan nyamuk lagi....
huu2...dugaan betul kali nie....

Cik Ja dah tak tahan sangat...terpaksa ler menyerah....
nak suh wat ve...nk tahu brapa bukaan dah....
yang jaga malam tue...doc pompuan...syukran.....
sekali doc check dah 4cm....
ok dah boleh masuk labour room....(dengar macam tue suka sangat, sebab dah tak tahan sakit nie)..
tapi berdebar jugak ....macamanalah nanti ...
nurse pesan suh bawak pampers, baju, selimut tuk baby nanti...
ok..dah standby awal2 dah....

Air selusuh pon minum sikit jerk...memang dah ingat apa2 dah masa tue....
terus col cik abang suh datang.....

Kul 4am lebih macam tue masuk LB....
alhamdulilah dapat doc pompuan semuanya...
ermm macam biasa lah..kena tukar baju....
then part yang paling tak best tue...cucuk kat lengan...pasang CTG kat perut nak nengok jantung baby...
doc pompuan tanya....brapa cm dah tadi masa check
Cik Ja cakap dah 4cm....
oh ya....tak lama dah tue.....
tenang dulu yer.....
tak lama tue...doc pompuan tue datang lagi...tanya sakit tak....
cik ja cakap sakit...sekejap2 jerk....
x per kita check jalan lagi sekali yer....
ermmm.....check lagi....baru 4cm jugak....tak aper....
saya pecahkan air ketuban dulu yer.....
ok....tak lama lepas tue...cik abang ada datang temankan cik ja dalam bilik tue...
alhamdulilah mujur cik abang ada temankan (masuk kali ke-2 cik abang temankan sampaikan masa bersalin)....

Borak2 nak kasi kurang sakit....tak lama doc pompuan tue dah tukar shift....
then datang macam sister @ bidan...muka nampak macam dah senior....
datang tengok cik ja....
then suh cik ja teran tengok ...kot2 dah rasa nak bersalin....
walaupon masa tue sakit tak sangat....cik ja cuba tuk kali 1st...
oouchh.....semput....x lepas....
Cik Ja ada cakap ritu masa saya bersalin...derang letak besi kat kaki saya...
...owh...tak per sekarang tak yah....tangan wak tue pegang kat buku lali sampai boleh...
Dah cakap x boleh....abih daya dah....
di suruh jugak...huu2....

Jam dah masuk kul 6am...still lagi cik ja x bersalin....
dah banyak kali teran...x lepas...(maybe tak ada tenaga sebab malam tue x makan banyak)...huuu2
cik abang berkali2 bagi semangat suh teran kuat2.....
tepat kul 6.30am ja bersalin....kali nie memang cik ja teran sekuat hati..suara turut terkeluar...
then kena tegur......tutup suara tue.....
huk huk....

Lahirnya seorang puteri lagi (masa scan doc dah cakap gegurl)....cik abang memang tak berganjak dari cik ja.....
"tegur...rambut baby macam rambut ibu..kerinting"...cehh kat situ plaks di tegurnya...
alhamdulilah....lega rasanya.....Cik ja bersalin normal...
dan masa tue jugak Cik Abang kena potong tali pusat ....
selalu nya tak lagi ....cepat2 sister@bidan tue suh kat cik abang....
pelik jugak....

Baby keluar tue x henti2 nangis....sister@bidan tue letak kat dada cik ja nie....
nampak baby dah berak.......
ku semangat....sihat...baby....tapi baby still nangis lagi ...
ingat normal...rupa2nya....sister@bidan tue cakap....lain macam nada bunyi nyer....
"cik ja dah rasa x sedap hati...kenapa erkkk"

Terus bagi kat nurse suh lap2kan...suara baby cik ja memang kuat sangat...dengar suara dia jerk...
Cik Ja tunggu gak kot2 lepas lap2 tue nak kasi nyusu kan...
rupan2nya tunggu punyalah tunggu.....x sampai2...
pelik jugak....kenapa...kenapa.....
haduh macam2 cik ja mikir nie....

Datanglah doc lelaki bagitahu kat cik ja...
Yang baby cik ja kena bawak naik wad NICU kerana pernafasannya laju sangat dari biasa...
"ohh....memang cik ja x dapat nak menyusu ler lau macam nie"....

kira dalam pemantauan lah nie....
Cik abang masa tue dah kena kuar...lepas jek proses bersalin tue...
then bila nak time nak jahit tue....
sister@bidan tue g solat jap...x leh jahit lagi...
nurse @ yang lain x jahit sebab sister@bidan dah cakap...dia kan buat....
so....menunggu lah Cik Ja dalam bilik tue...
bilik tue dah sejuk.....ketor weyyy....

tak lama lepas tue...time menjahit ....cik ja rasa macam lama jerk...
tanya jugak....banyak ker....
sikit ajer katanya....tapi kenapa lama sangat kan....huu2...

dah selesai menjahit tue....nak kena balik wad bersalin plaks...
menunggu lagikkkk....
huu2....tahap dewa nunggu nih....

dari lepas cik ja bersalin tue ...kul 8.30am lebih baru  boleh masuk wad...
tue pon duk kat tepi jalan....punyalah ramai orang bersalin waktu tue...
crowed wooo....cik ja punya katil kat tengah jalan....biasalah lau wad 3 nie kan...
x kisahlah kan....

Kali nie Cik ja bersalin ...ada rasa pening2...(mungkin banyak darah)....hanyut kepala2
tapi cuba kuatkan semangat pergi tandas....
mula2 memang kena naik wheel chair....lau tak mahu pengsan kat stu....
nanti jadi kes lain plaks....


Nie katil Cik Ja...tepi jalan tue....



Baby Cik Ja di tempatkan wad NICU.....
berat baby 3kg tapi lau nengok badan nyer macam lebih dr 3kg....
nampak besar dari kakak....dlu kakak 3.4kg....

ada time nak masuk....
lau tak salah petang baru cik ja dapat masuk sebab....pagi tue cik ja x berapa nak kuat lagi...
asyik pening ajer....
dah boleh masuk tapi doc tengah check sekarang....


Masa nie, cik ja x nampak betul2 muka baby kerana wayar berselirat...tapi lau nengok tubuh memang sihatt..

Ikutkan tak boleh snap pic kat wad nie...tapi cik ja curi2 amik pic...
berselirat wayar kat tubuh baby ....masa nie cik ja & cik abang x dapat tahan nengok keadaan baby..
Nurse & Doc cakap...nafas baby laju dari biasa....
kena pantau...pakai mesin...then yang x tahan tue...ada wayar masuk dalam mulut tue..
bila nurse terangkan...katanya ada kuman @ cecair dalam perut baby...
setiap 4jam kena sedut n buang...memang cik ja & cik abang tengok nurse buat...then memang ada cecair kotoran dalam tue...
sekarang dalam proses tue kuarkan cecair tue....jika dah berkurang
in sya allah baby boleh transfer wad lain....
coz nak kata baby tak cukup...ngam2 39w ...

Lama jugak cik ja & Cik abg duk kat situ....nampak baby nangis pegang tangan...gosok2 badan..
mata tak sah kata ler...berlinang nengok nya...
"cik ja kata....anak ibu kuat nie....cepat sembuh yer sayang....kakak x sabar nak tengok baby nie"
Allahuu...

Cik Ja & Cik Abg tengok kat dalam wad tue....macam2 pesen baby...
yang tak cukup bulan...yang hidap penyakit serius...
cik ja ingat baby cik ja yang teruk...rupanya ada lagi yang teruk...
baby cik ja sebilik ngan baby sorang lagi.....
yang nie memang duk dalam inkubator...tak cukup bulan...
diagnosis.....pendarahkan dalam kepala...walhal baby jerk...macamanalah boleh dapat kan...
mak & ayah derang ada kat situ....
masa cik abang tanya tue...ayah baby tue x dapat menahan sebak....
masyAllah.....setiap dugaan mu Allah....

bila time nak balik tue...cik ja sambil2 tue bilik2 yang mana tempatkan baby....
kebanyakkan baby dalam inkubator...baby kecik...x cukup bulan...
kekadang kena tunggu baby cukup berat baru boleh kuar....
ada kes tue...sampai 1 bulan baby kena duk kat spital.....

Baby Cik Ja x lama duk kat situ....
cik abg selalu pegi jenguk ...cik ja x dapat selalu coz time datang pening2...
baby dah tukar wad.....
kena jangkitan kuning plaks.....
duk wad kuning....huuu2....
lega dah yang tue....yang kuning plaks...

Cik Ja duk kat wad tanpa di temani baby....
hu2....duk tengok kiri kanan katil semua ada baby....
....
tak lama pon duk kat wad dalam 2hari macam tue dah boleh kuar
tapi baby x sure lagi boleh kuar ke tak..sebab ada kuning lagi...
erm..rasa macam x selesa plaks....cik ja boleh balik...
tapi baby duk kat spital....

ada ritu masa cik ja dah boleh balik....
cik abang nak g tengok baby...bawak cik ja sekali...
cik ja masa tue baru boleh menyusu kat baby....
Allahuuu...terasa sayu plaks...sebab masa kakak...
lepas bersalin terus bagi...tapi si adik dah beberapa hari baru dapat rasa air susu ibu nie....
kemahin rapat ngan ibu nie....
cik ja pegang pon rasa penuh tangan2....

doc ada wat checking then tengok cik ja duk menyusu....
doc ada tanya...ibu nak duduk ngan baby tak...
"terus cik ja cakap...nak doc...."
ok...nanti kita check ada katil kosong tak...then bila kosong....ibu boleh duk ngan baby yer...
rasa nak melompat waktu tue...coz boleh duk ngan baby...

 Nampak lain muka nya....




Yang tak tahan pipi tue...
labuh semacam jerk....



continue lagi babeh....






 Psstt:- dugaan masa bersalin tak adalah sangat....tapi dugaan selepas bersalin....huuu2....makan hari2 jugak tue.....








Selasa, 26 September 2017

My 2baby....#babyH

Assalamualaikum....

Cik Ja nak perkenalkan anak ke-2 Cik Ja
walau sekarang dah berusia 5bulan++....
X sempat nak updated hari2....
Nie dah ada masa..lelaju up entry....
kih2....

Cik Ja bersalin pada 9/4/17 (6.30am)....
ikut due 10/4/17 kira...1 hari awal....
memang ikutkan tak ada tanda2 nak bersalin lagi...
macam keluar darah ker...lendir ker....
hanya sakit constaction ajer....dalam 15min sekali
sebelum nie dah pernah bersalin....kira dah tahu ler
serba sikit jika dah sampai waktu nak bersalin....

Cik Ja mula rasa sakit malam tue (sabtu)....
ikutkan boleh tahan lagi...tapi yelah risau jugak...kot2 tengah malam
sakit ...x dan nak packing barang bagai (baju cikja & baby) dah siap awal2..

Tue pon sambil2 jerk...kemas sikit2....bawak air, makanan bagai...
mana lah tahu kot g hospital terus kena admit...
tak yah dah cik abang nak balik rumah kemas2 barang kan...
so kira standby jelah dalam kereta...

Cik abang ada tanya jugak..nak pergi hospital @ tak nie...
serba salah jugak cik ja nak cakap...
ikutkan sakit tak berapa heavy lagi...like-like jer...
tapi yelah kot risau pepagi wat sakit...
kang mula lah gelabah...sebab jarak rumah ngan hospital
boleh tahan gak ...dalam 30min macam tue....
nanti kang tak pasal2 bersalin dalam kereta sebab dah tak tahan dah....

Air selusuh yang mak bidan bagi tue...Cik Ja x minum lagi ...
risau plaks sakit teramat tapi jalan x lagi kan...
naya gak tue....

Last result Cik Ja ajak Cik Abang g hospital gak...
HTAA_bahagian LOW RISK...risiko rendah...
macam biasa ler....amik tekanan darah bagai....then kena CTG jantung baby...
then yang x tahan nak kena wat VE....erk...erk...
tapi selalu Cik Ja request nak Doc pompuan....alhamdulilah....
Doc check...katanya baru 1cm....(adoii...sakit punye cenggitu baru 1cm...ingat dah 3@4cm ker)
oklah kan...kan ...kan...

Cik Ja selalu akan sakit pinggang macam period tue....dari pinggang terus ke bawah....
fuhh....x leh nak kata sakit tue macamana....
Allah jerk yang tahu....

Then doc tanya duk kat mana....Cik Ja jawap tue...
Doc kata...ermm memandangkan jauh ler sikit....awak kena admit ler senang....
then saya wat 'jalan' sikit yer....kasi cepat jalan terbukak
*opsss....yang nie Cik Ja x tahan*...sebab doc wat 'jalan'.....
sakit wooo....

Eh...salah tulis tue....ADIK (9/4/17)..bukan bulan 6.....
Tak habis lagi nih nak stori....
tak per...Cik Ja kasi nengok pic dulu yer....kih2....
Pic adik tue dah beberapa hari baru leh snap ...sebab sebelum tue x leh nak snap
atas sebab2 tertentu...
nanti Cik Ja stori yer...

Layan pic dulu...

Nak lebih kurang pattern tido nya dua beradik nie kan...

Nie Cik adawiyah eksyen jerk hisap puting.....tapi lau Cik Humaira memang gemar ngan puting sebab aper....
ada sebab nya....


Nie pic lepas rambut #babyH dah botak...
Cik Abang yang cukur....lau dulu masa kakak....Aki yang cukur
tapi sekarang Aki dah tak ada.....& Aki pon x sempat ngan #babyH
begitu juga #babyH....tak sempat kenal ngan Aki....
Allahuuu....



Jap agi Cik Ja sambung yer....






 Psstt:- Ingat yg ke-2 cepat coz jalan dah ada...tapi tak jugak...huuu2....









Mana nak mula dulu nie...

Assalamualaikum....

Di sebabkan lama tak updated ..Cik Ja dah tak tahu nak stori yang mana dulu....
Cuma nak cakap...

Cik Ja rindu kat blog nie.....
X pernah x sayang...ohoiii....

Dah nak masuk hujung tahun2 dah...
Baru Cik Ja teringat...yang Cik Ja x share kisah #babyH kan....
Hee2....tak aci lah kan...

Yang Kakak Adawiyah...Ibu ada stori...
Nie yang adik ....ibu x stori.....
Bukan x nak stori.....bizi yang amat....

Ok sekarang nie....
Keje dah settel....
So bleh ibu citer  pasal adik yer....
Heee2....












Psstt:- #babyH dah nak masuk 6bulan sudaaa.....makin bambam, ibu dah x larat nak dukong...

Rinduuu weyyyy....

Assalamualaikum....

Phewww..lama betul x singgah kat blog nie...
sungguh...sungguh....rindu weyyy...

























 Psstt:-

Jumaat, 21 Julai 2017

Lamanya berperap....

Assalamualaikum....

Salam Jumaat...
Salam 27 Syawal...hanya berbaki 3 hari sahaja lagi di bulan Syawal...

Lamanya Cik Ja x update entry baru....
Sejak dah jadi ibu beranak 2 nie....alahai....
masa selalu mencemburui Cik Ja....
haa2...ada ke macam tue kan....

Rutin harian Cik Ja & Cik Abang pon dah berubah...
Kalau dahulu hanya guna motor sahaja hantar Cik Adawiyah ke rumah pengasuh tapi sekarang tak dah....kena guna kereta...
Then masa nak hantar tue kena awal sikit dari biasa...coz Cik Ja & Cik Abang lebih suka pergi kerja dengan motor....
* Pergi hantar anak2 dahulu...balik rumah...tukar kereta ngan motor plaks.*
haaa2....pening tak ?...
Cik Ja & Cik Abang rilek jerkk hari2....
#babyH pon dan masuk 4 bulan dah....
hari2 cenggitu ler...

Time balik kerja plaks...time speed ...
Kenapa ?....Cik Abang nak kena pergi anak2 kat rumah pengasuh...
Manakala Cik Ja settel hal rumah...lau nak masak..prepare ler apa yang patut...@
mendobi dsb...sementara bebudak tue sampai sempatlah sikit cik ja wat kerja tue

Tapi bila dah sampai bebudak2 tue...
terus spend time dengan dorang....
lau #babyH tido...boleh Cik Ja & Cik Adawiyah makan sama2 ker..main sama2 ker
lau tak memang CJ akan melayan #babyH...
sampai Cik Adawiyah pon jeles...sebab ibu duk belek2 adik jerk...
hee2....

#babyH lau tak menangis ok jerk wat kerja rumah...smooth jer
tapi lau menangis memang kena stop apa bende kerja tue...
settel kan #babyH dulu....
kekadang nak makan malam kul 11.30pm ....korang rasee...
Badan Cik Ja akan naik tak lau tiap2 malam makan lewat...
Huu2.....

Bila tiba hujung minggu...memang masa spend kat anak2 jerk...
fuhh....kekadang terasa macam pack giler ...
nasib x semput.....

Tak puas cuti....lau time ada kerja plaks tue...
bila tiba hari isnin mula lah rasa macam lemau ajer nak masuk kerja...
yang mana ada baby kecik mesti akan rasa macam nie kan....
bertabahlah .....





Psstt:- tak cukup tido...rehat...itu kan biasa kan....
















Jumaat, 23 Jun 2017

Last day kerja..yahoooo...

Assalamualaikum....

Minggu nie last day Cik Ja kerja...
& minggu terakhir hari Jumaat bersamaan 28 Ramadhan_alhamdulilah

wahhhh syokkk....
walaupun kat rumah ada lagi benda yang tak settel...
hee2..

Last day kerja pon dah heppi....
mahunya tak heppi ....dapat cuti lama...
seronok2 kan...


Then masa raya nanti memang tak ada ler nak up entry baru...
sibuk kata ko....
haa2...

Jadi..kat sinie
Cik Ja nak ucapkan buat teman2 Cik Ja yang selalu baca blog nie..
walau kenal @ tak....
tak kisahlah kan....janji Cik Ja dapat kongsi ngan korang semua...

pepe pun
"Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua_Maaf Zahir & Batin"

yang mana balik kampung tue....
"hati-hati memandu yer...peringatan tuk Cik Ja juga"...

Coz Cik Ja macam biasa...akan balik kampung juga....
cuma tahun nie beraya tanpa AYAH di sisi...
Al-fatihah buat AYAH....






Psstt:- Walau pun bertambah ahli keluarga baru, tetap terasa kehilangan_...AYAH damailah di sana...






Rabu, 21 Jun 2017

Mood dah kelaut...

Assalamualaikum....

Yuhuuu....
Masih kerja lagi korang semua...
Cik Ja still lagi kerja sampai Jumaat nie...

Then 1 minggu cuti Rayooo....
ya beda bedu...cuti lagikkkk....
sukoooo....

Tahun nie raya bertambah ahli keluarga....
dengan kehadiran #babyH...alhamdulilah...
segala persiapan tak berapa nak umphh sangatt coz guna apa yang ada sahaja
ala kadar.....
Kuih rayooo...tak buat tahun nie....mintak kakak Cik Ja buatkan...
hanya 3 jenis kuih ajer....(almond london, tart nenas & semperit)
dah itu pon dah banyak...selebihnya beli kerepek @ kekacang ....

Baju rayoo tahun nie hanya 1 pasang baju kurung..
nak tempah baju berpesen2...tak leh lagi wat masa nie...
Cik Ja masih bf....so lau baju kurung rasa macam selesa....loose pon loosee
lau pakai kebaya...kebarung....jenuh cik ja....
yang selebihnya pakai ajer baju tahun lepas....
masih boleh pakai lagi....then baju kurung 3 tahun lepas pon still helok lagi..
(nampak tak kat situ....cik ja dah kuruih....kih2...)

Rinie dah masuk 26 Ramadan.....
kejap jerk kan...sedar tak sedar...dah nak masuk penghujung ramadan...
Seperti tahun lepas (sejak ada anak)...
time berbuka memang cik ja x dapat berbuka sesama ngan cik abang....
cuma minum air + kurma dahulu....
kerana nak kasi #babyH tido dulu....lau tak memang x leh nak makan lagi....
bertabahlah cik ja.....

then menu tuk berbuka....memang CJ & CA x sempat masak...
beli kat bazar ramadhan ajer.....tapi tak banyak pun
hanya 1 lauk...then kuih2 skit....
@ CA yang masak tuk berbuka
tapi lau time sahur...CJ ler yang masak @ prepare apa yang patut....
tue pun kelam kelibut....coz #babyH bangun
kul 3am @ 4am tue time dialah.....
kasi minum susu...kasi kenyang ....baru lah CJ sambung balik prepare...
@ pon CJ masak nasi goreng, lauk yang simple2......

Memang mencabar der dak kecik kan....
nak2 time puasa.....
masa time CJ berpantang ritu...2minggu puasa then kena masuk kerja...
bila dak kecik tido....CJ cepat2 prepare bahan masak...
lau x...memang lambat ler siap masak...
nak nak plak ada si kakak_cik adawiyah....lagilah....
memang ritu cik ja x hantar kat pengasuh coz masa tue dah rasa badan dah sihat skit...
jap pegang dak kecik tue...jap tengok kat CA...
memang tak menang tangan leww..

Masa CJ berpantang...mak ada teman kat rumah...
yelah x berani mak nak tinggalkan CJ & baby...
terima kasih mak....
CJ x harapkan mak suh wat kerja2 kat rumah tue....coz dah tahu kesihatan mak berapa nak elok...
temankan CJ tue pun dah mujur..

Minggu nie last CJ kerja....
wat kerja pun tapi hati dah kat rumah....
heee2....




 Psstt:- mood x sabar nak cuti lelama.....











Isnin, 19 Jun 2017

Anak JAMU...

Assalamualaikum....

Alahai....
rindu betul nak mengomel kat blog kesayangan Cik Ja nie...
mahunya tak rindu kan...
dah berbulan2 tak up entry....

Cik Ja baru jerk masuk kerja 2 minggu
dah nak raya.......
kali rasa macam cepat betul masa....
Nie minggu terakhir Cik Ja kerja...
then cuti raya lakss......
sukooo....cuti pantang ritu tak puas lagikkk
haaa2...

Nie nak citer...
masa cuti Wesak ritu...(pahang cuti)....
sepupu Cik Ja ada datang ngan mak sedara kat rumah Cik Ja
Sepupu Cik Ja nie pun baru jugak bersalin bulan 3 & si penjual jamu jugak macam Cik Ja
kira 'Anak Jamu' coz makan #jamu2Hrr....
terus wat testimoni....heee2...
Alhamdulilah...

Kira nie DUA PUPU ler....
yang sorang lelaki...yang sorang lagi pompuan...
Sepupu Cik Ja anak ke-3 (laki jugak)
Cik Ja anak ke-2 (pompuan jugak).....

sebelum nie pun tersama jugak...
spupu Cik Ja anak ke-2 (laki jugak)
Cik Ja anak 1 st (pompuan jugak)
*alahai macam berjanji laks....kira nanti anak2 sama umur*

kalu dulu masa Cik Ja berpantang kat Cik Adawiyah...
Sepupu Cik Ja x bersalin lagi....

sekarang Sepupu Cik Ja bersalin dulu...
then baru Cik Ja....hee2....
tersama lakss....
Alhamdulilah....

Sebelah Kiri (anak dua pupu_muhammad Anas Mikail)
Sebelah Kanan (anak Cik Ja_baby H)

Hee2...Cik Ja tak kasi full lagi nama baby kali nie..
saje nak suprise....

Masa tue...#babyH tak cukur rambut lagi....
tue yang nampak terpacak jer....

Kalau dulu...masa Cik Adawiyah ...
Aki yang cukur rambut....tapi sekarang Aki dah tak ada...sob sob...
Al-fatihah...
Cik Abang ler yang akan cukur rambut...masa CA kali ke-2 Cik Abang cukur sebab Aki cukur tak habis....

Rindu kat ayah....
CA pun asyik2 duk tanya....
'Ibu...mana Aki'...

Allahu....CA rindu kat Aki...






 Psstt:- Tahun nie beraya..tanpa Ayah & Aki di sisi anak2 & cucu2nya....









Khamis, 8 Jun 2017

Cik Ja is BACK....hee2

Assalamualaikum....

Selamat berpuasa semua .....
baru rinie Cik Ja masuk ofis setelah bercuti 2 bulan...
terasa sekejap jerk kali nie bercuti.....
yelah sejak dah masuk anak 2 nie, terasa macam tangan sotong dah...
serba serbi nak wat.....

Yelah jap pegang Cik Adawiyah....
jap pegang baby H..
mujur ada mak duk ngan Cik Ja
tolong tengokkan baby...terima kasih mak...

Sekarang nie masih lagi tak caya
dah ada anak 2 orang....
heee2...


Nanti sambung erkk...
dapat col plakss....


















 Psstt:- fuh....masuk2 jerk ofis....kerja dah bertimbun....rileks2...




Khamis, 6 April 2017

Last DAY working......hip hip horayyyy.....sukoooo

Assalamualaikum....

Pagi tadi ada check up kat Klinik....
Ramai plaks patient rinie....
crowed tue.....
Sama naik ngan ibu mengandung...bapak...& anak, bayi
memang ramai ler.....

Cik Ja nyer turn 1076....
sekarang baru 1040....
hameq noq.....
nunggu ler weyyy...

Rinie jumpa nurse sahaja...
next week appointment jumpa Doc laks tuk scan (jika tak bersalini lagi lerrr)

macam biasa....amik Urin & HB ....
berdebar gak tunggu result urin sebab ritu dah 2x urin sangkut...
Then masa tengok result tue....
Alhamdulilah.....Normal....x der pepe dah....syukran2....
HB pon ok...13....

Then nak jumpa nurse laks....
ramai plak yang sama bilik ngan Cik Ja
tunggu punya tunggu....
sampai turn Cik Ja
macam biasa..amik berat (64.90kg) naik skit....last week (64.50kg)....so far ok ler...
BP ok...104/64...
then check jantung baby....143...
ok...Normal...tak der pepe prob...
alhamdulilah....

Nurse ada bagi advise ler...
lau dah ada tanda2...seperti keluar show (samaada lendir@darah) cepat2 g hospital
begitu jugak lau anak kurang gerakan....jangan tunggu lama2...
terus pergi hospital ....

Ok...Cik Ja faham...
nurse ada tanya gak...
" tak ada rasa sakit2 @ keluar tanda2 lagi ker?

Cik Ja cakaplah...
" x ada pun lagi nurse...baby suka lagi duk dalam perut nie...heee2"

so..nurse cakap next der appointment lagikk...
if awak tak bersalin lagi......
huu2.....

dah habis check up tue
dah boleh balik ofisss....

yahuuu....
rinie dah last day kerja....
esok dah start cuti panjang......
sukoooo......




Psstt:- 39w3d....hee2...nak kuar sama ngan kakak Adawiyah yer....












Rabu, 5 April 2017

Dah Apply Cuti.....

Assalamualaikum....

Jam di dinding terus berdetak arrr...
pe hal laks nie...tetiba kuar lagi Ayda Jebat...
haaa2..

Ikutkan memang plan nak amik cuti awal kali nie...
tengah duk berkira2....
setelah berbincang ngan Cik Abang...
& Cik Ja pon dah decide nak amik cuti
bermula 7hb April - 14hb April...(6 hari)...nie di kira cuti tahunan

if Cik Ja dah bersalin ...automatik terus
dapat Maternity leave (2bulan)....hee2...
suka ngatt dapat cuti noqq...

Ikut Due Cik Ja 10/4 nie dah....
if Cik Ja dah bersalin...ada lagi balance cuti tue...tak tolak ler...(untung ler kan)...walau 1hari pon nk kira jugak....
cuti tuueee...sapa tak nak kira kan.....
miahahahha....

So dah email surat leave & maternity bagai...
tak der per nak risau dah....
just duk rumah.....rest betul2....

Esok der check up kat klinik....
hopefully result ok.....
fuhh.....

lusa dah start cuti....
heaven rasa bila dapat duk kat rumah.....(nie time nak cuti)
nanti bila dah boring.....
terasa laks nak kerja ......
haaa2....





 Psstt:- time Cik Adawiyah dulu...Cik Ja amik cuti 1hari jerk...hari yang kena SERAH DIRI tue...esok kan dah bersalin....kira tak amik awal sebab dah tahu tarikh kan......
Kali nie....Cik Ja nak amik awal ikit....
* hai lah baby....tak nak kuar lagi ker.....Ibu & Ayah & Kakak Adawiyah tak zabbarr nak tengok baby nie...









Selasa, 4 April 2017

Time cuti...apa lagik...jenjalan yunkkk...

Assalamualaikum....

Asal hari minggu adalah hari penuh ngan aktiviti...
macam-macam nak di buatnya...
Yelah Cik abang pun ada masa time hari ahad jerk....
time tue jugak nak rest ker...nak santai2 ker....
nak lepak2 kat rumah ker....time nie je lah....

Bila dah masuk hari Isnin....
bermula lah hari sibuk nyer....

Ahad baru nie....
plan nak g bayar segala bil2....
bukan aper....dah ada masa...terus je lah g UTC bayar bil2...
nanti bila Cik Ja dah bersalin....dah tak ada masa nak wat semua tue...
bukan kata Cik Abang tak leh g bayar...
cuma dah time bersalin nanti mesti Cik Abang nak ulang alik spital kan...
nak g bayar bil2 bagai memang tak sempat lah kan...

So bila dah settel segala bil2 tue....baru lega ....

Pepagi Cik Ja dah prepare menu tuk tengahari.....
masak awal2 coz nak kuar kan....

Then kuar pun dah lewat dalam kul 11am lebih macam tue...
Alas perut apa yang ada jer dulu...
lau tak baby nanti duk menendang jerk...

Last g makan Mekdi dulu....
makan kenyang2....then pusing2 skit Mall tue...
kasi exercise skit....
hee2...

dah puas pusing2....
g beli barang dapur.....& bayar bil2....
fuhhh...!!!...
boleh tahan gak penat weyyy....

Sampai rumah tak lama pung.....
baru jerk bukak kipas bagai...
last2 tak ada eletrik plaks.....
alahaiii......
Cik Adawiyah dah penat...tertido dalam kereta....
haaa2....penat pusing2 ler teww...

Nak x nak letak jerk dalam bilik ....
memang tak gerak langsung.....*nie kes mengantuk sangat nih....

Yang best tue....
walau elektrik tak ada....
masakan tuk Lunch dah siap...
nasi pon dah masak awal2.....
hee2....baru syok  kan....
kalau lah tadi Cik Ja tak masak nasi lagi.....
alamatnya....nunggu pah ceroh jugak kan....

penat memang penat....
plan nyer lau elektrik sampai malam tak ada lagi...
nak kuar....
coz memang rasa membahang sangat...

Lama jugak.....black out tue...
dari kul 4pm - 7pm macam tue....

mujur kul 7pm lebih macam tue dah ada elektrik...
so tak jadi keluar....
duk rest kat rumah....
waaaa....bestnya.......
lepak2 kat rumah setelah penat berjalan ....

Selalunya lau hari ahad....
malam baru balik rumah....
esok dah nak kerja...
semput...semput....

Esok Isnin...x der cek up...
Cik Ja tukar hari khamis plak.....
Yelah lau hari Isnin rasa macam semput plaks...
lagi satu....hari ahad tue minum macam2...
nantikan result urin x comey plop....
hee2....


Ntah apa yang di tengoknya 2 beranak nie....



Cik Ja dah sudah makan....
Cik Adawiyah ler tak siap lagi....
nunggu dia lah nie...habis makan....


Cik Ja cakap.....
Ibu nak snap nie.....Kakak senyum....
tup..tup...dia tutup muka......

bila tanya...kenapa tutup muka
maluuuuuu.....jawapnya.....
ngada betull...


Ok yang nie cunn.....
Cik Ja pun cakap....
macam nie ler.....
hee2....

* baby still lagi syok duk dalam yer.....bab mengeras tue memang selalu ngatt rasa.....
   tapi tak ada tanda2 lagi......
   nak ikut Kakak Adawiyah ker baby....ngam2 40w....hee2






 Psstt:- orang sekeliling duk bertanya...tak bersalin lagi ker.....tak lagi...doa2kan yer....mudah2an senang bersalin yer......












Isnin, 3 April 2017

April sudaaa....dag dig dug

Assalamualaikum....

Nie dah 3hb April....
due Cik Ja 10hb April.....
fuhhh !!!...
Dup dap dup dap .......

Baby tak ada tanda-tanda lagi nak kuar....
ermmm, masih syok lagi yer duk dalam perut ibu.....
Hari-hari g kerja ...turun naik tangga....
exercise hari2.....walau kekadang naik semput jugak Cik Ja....

Yelah kan....ujung2 nie kan bagus...
banyakkan berjalan, melakukan aktiviti yang di sukai...tapi tak leh extrem sangat
coz buatnya tetiba sakit nak bersalin....
tak ada tenaga plak masa nak meneran nanti...

Rata2 Cik Ja tengok yang mana sama due ngan Cik Ja
sorang...sorang dah bersalin....
hai...bila laks plaks turn Cik Ja nie...

Tak zabbar nak tengok baby.....
tak zabbar nak cuti lama....nak rest kat rumah....
hee2....

Mudah2an semuanya selamat & di permudahkan....
Kengkawan2 Cik Ja....mintak tolong doakan buat Cik Ja yer...
terima kasih semua....







Psstt:- 39w...tungguuuu....







Jumaat, 31 Mac 2017

Tetiba jerk....

Assalamualaikum....

Semalam punye citer....
Dapat col dari my sis....katanya nanti nak kuar sopim ngan adik & SIL
Cik Ja pon apalagi....
terus kata nak join jugak walau tengah berkerja
(bukan curi tulang yer....time lunch baru kuar).....

Yelah..kekadang tue boring gak asyik terperap kat ofis jerk...
sekali sekala nak gak cuci mata kan...
Lama rasa x g cuci mata...& cuci poket sekali
haa2

Kul 12.30pm adik datang amik kat ofis...
Tak gie jauh pun....
ECM jerk..coz belakang ofis jerk  (lau ader transport ler)
lau jalan kaki....Cik Ja x sanggup...
coz banyak anjing liar....
nak cari nahas...lalu kat situ time2 Cik Ja peknen
kang x pasal terbersalin kat situ plaks....
dah anjing2 liar selalu duk berkeliaran kat situ
memang x ader pengawasan langsung

dah nama pun anjing liar kan....
Cik Adawiyah ada sekali...
Dah pesan kat my SIS.....
kena selalu alert kat CA tue...
coz CJ dah tak larat nak kejorr....

pada asalnya temankan my SIL sopim ajer...
last2 x pasal2 terjebak....
CJ pon terkena tempias nyer....
tersopim gak .....
huu2.....rabak2...


Masa nie duk kat luar....temankan CA....
suh pose le elok....last CA tutup muka....
apesal nak tutup muka laks.....
anak dara ibu nie...


Ececeh...wat2 sibuk laks pilih baju yer...
macamlah baju tue sesuai tuk dia kan....
acting betullll.....

tak lama pun sopim....
dah namanya tetiba....
plaks tue dah habis hajat hati nak beli...
so balik lah....
nak tunggu apa lagi kan....

Dah sampai ofis.....
baru terasa lenguh2 kaki & badan....
hameq noqq....
nak ikut sangat kan....






 Psstt:- dah 38w....hai lah baby....tak nak kuar lagi yer.....syok yer duk kat dalam....






Rabu, 29 Mac 2017

Nasi Lemak....bukan Kopi O....tapi Milo....hee2

Assalamualaikum....

Semalam punya citer bekpes...
Tapau Nasi Lemak telur mata_nasi lebih...
of coz ler.....
sejak dua mejak...selera kemahin....
ohoiiii...lgppon sekarang nie ada check up
kena tengok berat badan tiap2 minggu
ada naik ke tak ?
lau tak naik pon susah....
naik banyak pon susah....
jadinya kena naik so-so jerk...

orang kata aper...
maintain jahhh......
ritu ada turun....then latest checkp up ada naik sikit...
ok lah dari tak naik langsung kan....


Kali nie minum air Milo laks....
stop sekejap air nescafee....
ikutkan Cik Ja x berapa suka sangat Milo nie...
tapi yang tue ajer ada kt opis nie....

Nanti masa berpantang memang kena air minum Milo + sekut....ajelah..
air masak + air herba.....yang tue jelah....@ air kopi...
selain dari air tue...x leh minum....
air teh x leh...angin....air batu...nak kena hempuk ker ?
waktu pantang mana ada orang minum ais...nanti rahim kembang....
tue pon kira Cik Ja minum banyak air...
setengah orang pantang...air x kasi minum banyak sangat....

Habis tue...nak menyusu macamana lau kekurangan air kan...
nak tak nak kena jugak minum air yang banyak tuk mengeluarkan air susu + tenaga sikit kan...
nie dahlah air kena minum sedikit....makan plak tak ada kuah....habis macamana badan nak ada tenaga......

Cik Ja masa bersalin kat Cik Adawiyah ...memang dah amalkan macam tue....
jadi bila dah masuk yang 2nd nie...dah tahu selok beloknya sebab Cik Ja menyusu waktu tue...
nak tak nak memang kena minum banyak air....
bab makan memang Minggu 1st tue makan x ada kuah....
masuk Minggu 2nd baru ler ada kuah skit.....
baru lah syok...kan....

Apa yang pernah amalkan masa berpantang dulu..
In sha Allah...Cik ja akan amalkan tuk kali nie pula....

*hai lah baby....asyik mengeras jerk yer....
nak kasi hint kat ibu yer.....
cepat2lah kuar.....Ibu + Ayah + Kakak Adawiyah tak zabar tunggu baby nie....







 Psstt:- #dah38minggu #12harilagikk








Selasa, 28 Mac 2017

2nd_sangkut lagikkk.....

Assalamualaikum....

👀👀👀 Semalam der cek up lagikk.....
yang lain ok...Urin laks sangkut plak...
dah masuk 2nd dah nie.....
ala tak siyok rasanya.....

Jenuh dah Cik Ja minum air masak...dah kembung perut nie hah...
result tak berapa nak comey lagiii.....
grhhh....stresss plaks rasanya....

Ikutkan hanya cek perut sahaja semalam....
dah result urin tak berapa nak ok...
kena jumpa Doc laks.....
lama tue nunggu....
perut dah lapor nie.......
selalu siap check up sebelum kul 10am macam tue ....paling lewat pun kul 11am...
tapi semalam.....kul 11am baru siap....grhhhh....

nak tak nak next week ada lagi checkp up...
macam tue ler selagi tak bersalin....
ok faham...sebelum nie masa Cik Adawiyah macam tue jugak...
tapi biasalah ....nurse akan selalu reminder....reminder....
jika dah ada tanda2 nak bersalin cepat2 pergi hospital yer....
jangan di tunggu2 pula....
ok.....

Sekarang Cik Ja dah masuk 38minggu......
tinggal 2 minggu lagi nak sampai due.....
Dengar nurse tue cakap...if sampai due pon tak bersalin...
selama 1 minggu datang klinik....dah selepas itu ...jika tak bersalin lagi
Doc akan rekemen gie hospital @ erti kata...SERAH DIRI
waaaa.....lepas tue tengoklah...sama ada nak induce @ macamana
depends pada bukaan tuee.....

fuhhh...bab SERAH DIRI tue yang tak tahan....
tue lah hari2...duk cakap ngan baby
jangan bagi ibu sakit lama2 taw....nak kuar kasi hint
senang ibu & ayah prepare....hee2..

Mudah2an kan......
yang penting selamat + di permudahkan....
amin2....








Psstt:- bab induce dah pernah rasa masa bby 1st HAWA_ubat masuk 5x kali der.....fuhhhh....










Jumaat, 24 Mac 2017

Aduh...aduh....aduh...sayang.....

Assalamualaikum....

Dah ujung2 trismester nie wat hal laks...
baru nie check up...ada prob skit
Urin kotor....berat badan turun...huu2..
Selalu macam nie ler.....
Time pekne kat CA memang cam nie....
ujung2 nak bersalin wat hal.....

Ngan baby asyik mengeras tue memang dah biasa....
kena laks check up der prob...terus susah hati...
baru nie ler....angkut barang sikit rumah mak lama tue....
memang tak masak....makan kat kedai jerk...
apalagi musim panas kan...
order air buah lewww.....
lunch makan nasi ayam + fresh orange habis 1 gelas der...
selalu nya tak pung...mesti ada baki.....
dah musim panas....selalu rasa dahaga....minum air masak pon x berapa nak hilang dahaga tue...
so apa lagi...rembat ler air batu...

then lepas tue gie rumah my kezen_suhana...(tengah tunggu due nak bersalin 23/3 nie)...
Mak Cik Ja ada join sekali coz mak datang hari Jumaat baru nie....
ikutkan nak join kakak CJ pergi bercuti...tapi mak tengok CJ nie macam tak larat
nak tinggalkan kesian laks....so datang rumah CJ

jumpa tengok...fuhhh...perut nya kemahin besau.....macam peknen twins plop....
pedehal tak pung...memang tubuh besar....memang sesuai ler...
lau Cik Ja nie kecik....tapi bila Cik Ja rasa perut Cik Ja pon besar gak....

My kezen ada cakap....tanda2 bersalin tak ada lagi....
nanti nak tak nak kena Serah Diri.....
ermm bab serah diri tue ler yang tak tahan bebenor....
My Kezen der GDM ....nak x nak memang kena serah diri....
maklumlah Doc kata ada risiko.....

Then CJ di jamu pula cekodok + Tea O ais.....
apa lagi 2 gelas CJ minum air.....cekodok tak sangat sebab dah kenyang
fuhh...super duper kenyang ....
balik rumah rest.....

Malam tue...sebelum hantar mak rumah kakak
singgah kedai makan.....
Dinner.....Kueh tiaw ratna + apple susu....
fuh....habis jugak 1 gelas air...
memang 1 hari tue...kurang betul minum masak...
asyik minum air manis....
agaknya tue lah result yang tak berapa nak comey sangat kan....








Psstt:- 1st peknen tak ada sangat prob nyer....2nd nie memacam laks...sakit celah kangkang laks...hadusss.....









Jumaat, 17 Mac 2017

Sample tuk Baby_pampers NEW BORN

Assalamualaikum....

Dah lama Cik Ja x dapat sample dari Drypers nie...
Yelah masa ngan CA ritu semua nak try kan....
then sekarang CA still lagi pakai pampers Brand Drypers size L....
Ikutkan dah nak train x nak kasi pakai pampers dah....
tapi slow2 ler.....

Coz ritu penah wat time CJ tak kerja....
dah pesan kat CA....lau kakak nak sishi g taw ibu yer....
Ibu bawak g tandas tuk Kakak sishi yer...

1st ok lagi.....
then masa CJ tengah nak masak2 tuk tengahari...
Kakak datang kat dapur...tunjuk pada seluar...
Ibu....seluar kakak basah.....kakak dah sishi....
huk2....dah pesan tadi....
Budak2 kan...nak wat macamana...

Mengikut apa yang CJ baca lau bab2 nak kasi anak tak bagi pakai pampers @ potty train tue...
setiap 15min kena bawak g tandas....
tapi yelah...waktu tue memang CJ tengah nak masak....
tak ingat nak bawak g tandas @ tanya...nak sishi tak ?
huuu2...

Last2 CJ terus pakaikan pampers.....
nak cepat.....huu2....
macamana lah anak tue nak belajar potty train kan.....

CJ nie pun kenalah bersabat kan....

Lau dulu CJ selalu letak alamat rumah mak tuk seisi penghantaran segala bagai....
tapi sekarang rumah mak tue dah bagi sewa.....
then CJ pon tukar alamat ofis...senang sikit....

CJ der apply sample pampers tuk baby_NEWBORN
then rinie dah sampai....
dapat 2 pek (1pek ada 2 keping)...total dapat 4 keping




Waa...tenkiu2...
boleh bawak tuk stand by kat spital nanti kan....
sebelum ja dah beli....
tapi tak apalah....tuk stand by kan.....






 Psstt:- sekarang baby asyik mengeras jerk....dup dap dup dap....Cik Ja pon dah x larat dahhh...










Rugi plaks rasanya kan ???

Assalamualaikum....

Sejak dah masuk ujung2 trismester nie, Cik Ja selalu ajer rasa lenguh sana,
lenguh sini....sakit sana...sakit sini...
badan pon kekadang rasa tak larat dah...

Bila fikir nak amik cuti awal.....
rasa macam rugi plaks....yelah walau tak bersalin lagi...
duk rest kat rumah pun....kekadang boleh gak rasa letih lau tak buat apa2 kan...

Sebelum nie masa CA dulu....nak tak kena SERAH DIRI walau sakit ke tak so memang dah ada tarikh nyer.....tapi sekarang tunggu sakit @ tanda2 dahulu baru gie spital....

Ofis Cik Ja nie tingkat 2..memang tak ada lift...
so nak tak nak hari2 menapak naik tangga.....
bila dah naik ofis tue....rasa macam malas plak nak turun....
turun x turun masa time balik jerk....
tapi lau datang mood berjalan tue....
tak kira dah tangga ker....jalan jauh ker....
jalan tetap nak jalan......
nampak tak ?? gigih betullll

My kezen Cik Ja sekarang dah tunggu masa....ikut due 23/3 nie...tapi dah ada rasa tanda2 nak bersalin tue......
tak lama dah tue..lau dah ada 'tanda2'...mudah2an semuanya berjalan dengan mudah & selamat....
amin2.....
tak lupa tuk diri Cik Ja jugak....
mintak2 kali nie....semuanya di permudahkan.....amin2...
hari-hari duk cakap ngan baby....

Baby lau nak kuar....g taw kat ibu yerr...
jangan tetiba nak kuar....kelam kabut ibu nanti....
kasi 'hint' dulu yer kat ibu.....
senang ibu prepare.....
hee2...
Kakak Adawiyah & Ayah & Nenek dan semua tak sabar nak tengok baby....
Cepat keluar yer sayang.....
jangan bagi ibu sakit lama yer.....
sayang anak ibu nie.....

Lagi awal bersalin....lagi awal berpantang.....hee2...





 Psstt :- Cuti bersalin macam biasa ler....2 bulan ajo....rasa macam dah tak sabar nak cuti...tapi bila dah cuti lama....x sabar plop nak keje kan.....hai lahhhh....














Khamis, 16 Mac 2017

Losyen Pemutih Cik Ta_terkeno edennn...

Assalamualaikum....

Ermmm...tak tahu nak gelak @ sedih....
1st...Cik Ja memang dah lama admired kat Losyen Putih Ajaib Cik Ta nie...
selalu tengok dalam IG.....
tapi sekarang IG Cik Ja memang tak dapat guna buat sementara waktu...
so nak tak nak tengok kat FB jelah...

Nak jadikan citer.....
Cik Ja ada wassap kat group Cik Ja tanya ada kenal sesapa tak yang jual
Losyen Putih Cik Ta nie...
then adalah member Cik Ja yang rekemen kan...

Proses urus niaga berjalan lancar....
cuma yang ada rasa terkilan skit ler....
kebetulan member Cik Ja pon nak tumpang beli
a.k.a Rossa..pon nak jugak...
no hal...Cik Ja belikan dulu....

Cik Ja pon deal ngan Seller tue...
set time ...dah datang COD kat ofis Cik Ja....
then waktu tue Cik Ja pon tak mintak kurang...
Seller tue pon x adalah nak kasi less skit...
sebab amik 2 botol kan
Agaknya nak tunggu Buyer tanya kot
lau tak tanya kira harga macam tue ler kot...
harga RM35.90 x 2 botol = RM71.80
ermm....Cik Ja bayar macam biasa....

Bila dah kasi taw kat member Cik Ja tue (Rossa)
dia ada tegur...Seller tue tak kasi Less ker...
Cik Ja pon lupa nak mintak.....huuu2...
kelam kelibut nak putih sangat lah tue....

Nak wat macamana tak rezeki Cik Ja ...
rezeki Seller tue....
ermmm....lepas nie dah tak nak urusniaga dengan dia dah...

Yelah dalam masa yang sama
Cik Ja pon SELLER jamu & BUYER jugak..
lau ada customer beli lebih @ extra...
of coz kita sebagai Seller akan bagi less kan....
ermmmm....


Nie lah Losyen nyer....

1 tuk Cik Ja...1 tuk Rossa member  Cik Ja

Nampak tak rege...RM35.90
Then selasa baru nie Cik Ja kan ada cari barang pantang .....
singgah kat kedai Toko Jamu....
sekali terpandang Losyen Cik Ta nie....
tanya tn kedai...
berapa yer Losyen Cik Ta tue....
Tn Kedai jawap....owh yang tue....
RM30 jerk....hamik noqqq....
lagi murah.......
hadusss......terkeno edennnnn....

tak aper..lau dah serasi ngan losyen nie...
nak top up ...baik beli kat snie....
murah tue 1 hal....harga pon boleh di runding2....
kan senang.....
kenapa mahu cari yang susah kan
*peringatan tuk diri sendiri....jangan terlampau excited @ teruja ngatt nak beli barang....nanti jadi macam nie lah.....bukan nak kata di tipu ke aper....cuma lau barang yang sama tapi harga berlainan kenapa perlu cari harga yang mahal kan....*

huu2...
dah serik...






Psstt:- dah terkena baru serik...lau tak kena memang tak serik kan......huuuu2
















Rabu, 15 Mac 2017

Gigih mencari barang pantang_huuu2

Assalamualaikum....

Sambungan dari klinik .....
nak cari barang pantang.....
1) Kedai Faboulus Mum_tutup plaks hari Isnin (arghhh...wrong timing)
 last choice g kat kedai baru bukak

2) Mother Choice (cuba try bra menyusu brand yang biasa CJ beli_perghh mahal weyyy....last beli Pad washable (nie memang CJ biasa beli, lau tak salah murah jerk kt FB tue..)
kat Mother Choice rege RM13.90....(4pcs)....

then pergi plaks kedai Sendayu Tinggi
nak cari Ubat barut perut, Mandian Herba, Sabun cuci muka, minyak ...
last punya carik....banyak barang yang tak ada.......
pufff.....hangin 1 badan.....
tanya kat staff tue....boleh derang kata.....produk tue dah tak kuar dah kak....coz bahan2 susah nak dapat....(dlm hati cakap....dah lau macam tue baik tak kuarkan produk senang)
macam nie lah lau bisnes Melayu.....
*asal CJ serasi ngan 1-1 produk nie...nak maintain memang selalu derang dah tak kuarkan stok*...
hentikan pengeluarannya....habih tue macamana customer nak maintain kan...
tapi lau bab barang2 mekap...kemahin laju jerk....macam2 produk kuar nya....

tanya yang itu...dah x ader...tanya yang dah tak ader....
habis tue...nie nak jual ke tak nak....asyik tak ada jerk....
memang hangin betul plak rasanya....

Tup2..Cik Ja beli Mandian herba & Sabun pencuci muka ajer.....
aishhh.....

kekadang tue frust gak ngan produk Sendayu Tinggi nie....
ritu penah try produk tuk kulit muka...yang botol oren tue (tuk yang selalu muka bermasalah, jerawat bagai)....bila dah serasi...konsisten pakai bagai....
time CJ nak top up...dah x kuarkan produk tue.....
lau dulu...kemahin tip top....produk tue....bila dah laku....dah hentikan ....
x paham betul ler...sistem yang derang guna....
takkan nak kata tak laku kot...walhal lau dalam katalog tue kemahin banyak testi2moni bagai kan.....
huhhhh....

balik rumah...membebel sensorang....cik abang tadah telinga jer lah....
last cik abang cakap...sendayu tinggi nak bankrup ler tuh....
CJ cakaplah....lau produk kosmetik bukan main banyak lagi...
lau produk kesihatan nie payoh benor nak ada stok ......

Esok nya (selasa)
Cik Ja dah masuk keje macam biasa....
hati nie kemahin membuak2 nak cari barang2 pantang yang x berapa nak lengkap lagi tuh...
dah lah frust kat FB tue....
ngan Sendayu Tinggi lagi.....
last tue ...time lunch kuar jap.....
maka bermula lah misi mencari....

1st port......Fabolous mum.....
cantekkk....masuk tue mencari bra menyusu...
ingat nak tukar brand lain....
alih2 tak sesuai.....nak brand KELLY jugak....dah serasi....
then beli lagi washable pad tue (4pcs)...ada less dapatlah dalam rm10++
OMG....semalam beli x ader less......
huhhh......KELLY pon memang der less coz dah tengok dalam website....
sampai bulan 3 nie...less.....
huhh....lepas nie memang tak nak beli lah kat Mother Choice....
barang mahal....huuuu2...

2nd port plaks.....g kedai Toko Jamu2...
try gak cari produk Sendayu Tinggi...x ader...
last CJ amik pati hali nie (losyen) tuk sapu kat perut nanti then baru pakai bengkung....

Yang Jeli Gamat_LUXOR tue sebelum nie masa pantang kat CA ....cik ja makan nie...
tuk mempercepatkan luka2 bersalin....tahan lama ....rugi lau tak makan....
coz lau luka2 tue cepat baik.....
Jeli Gamat nie tuk minum.....dah serasi sebelum nie....so baik CJ guna yang mana CJ pernah makan @ minum kan....

CJ dari dulu memang tak beli Set Bersalin macam orang2 lain tue...
coz kekadang lau tengok barang2 yang dalam set tue...macam tak pakai semuanya....
so baik CJ beli ala carte....
yang mana penting ajer....
Lagipon selalu lau set bersalin nie sekali ngan bengkung....
walhal CJ dah ada 2 bengkung tuk bergilir2 pakai...
so CJ tambah2 jerk apa yang patut....
macam ubat sapu jerk...ubat makan ker...
tuk jamu pun CJ tak amik banyak...
cukup Jamu Ratu + Jamu Ratu Jelita tue pon dah cukup....
tapi lau bab makan Jamu kasi baby betul2 dah ilang kuning....
then ubat @vitamin yang pihak hospital bagi tue kena makan dulu....untuk tambah darah...
tak nak kasi muka pucat, letih, tak bermaya....

lepas tue baru boleh makan Jamu....
haa2...tue stail Cik Ja....
stail orang Cik Ja tak tahu....
tapi masa berpantang CA dulu macam tue ler CJ amalkan...
Janji masa berpantang kite selesa kan....
tak gitewww...

* nie lah hasil nya....
sempat lagi berjalan tue.....
lenguh dah tak di hirau, janji barang ibu dapat jugak beli...
lagipon orang cakap, lau nak cepat bersalin....
selalu lah berjalan kan.....
kih2......lepas dah bersalin.....dah tak leh nak jenjalan2 cengini dah
pantang betul2 kat rumah derrr....


Losyen pati halia, Jeli Gamat, Washasble pad & bra menyusu


Lagi murah beli kat FB....dapat less lagikkk...

Memang serasi pakai brand nie.....


Masker tuk perut_keluaran Sendayu Tinggi

Produk yang nie ler CJ cari kat sendayu....
dah x ader....hampeh betulll....

Ok...settel
barang ibu dah x der pepe dah....
tinggal barang baby sikit jerk lagi....
tue pon jenis beli & simpan.....
dah tak ada dah beli baju2 nie.....





 Psstt:- alah membeli...benang memakai.....betul2 puas hati weyyy...









36minggu @ 9 bulan sudaa...

Assalamualaikum....

Isnin baru nie Cik Ja & Cik Abang cuti
der appointment (check perut + jumpa doc tuk Scan)

Cik Adawiyah macam biasa hantar sekejap kat rumah kakak nanti bila dah siap semua
Cik Ja amik....coz bukan x nak bawak g klinik....
Tahulah jelah peel sekarang dah besar...macam2 pesen ler...
Lagipon lau bab nunggu memang lama kat Klinik nie...
nanti tak pasal2 CA ajak balik plaks...
Bukan boleh baca peel CA sekarang nie...

Then macam biasa....
Amik urin, BP, tekanan darah, berat badan....alhamdulilah NORMAL...
Nurse cek perut katanya, kepala baby dah masuk sikit dah kat sarangnya...
perut pon dah kebawah (memang gtu ler lau peknen_ramai tegur perut dah JATUH_senang bersalin)...alhamdulilah...mudah2an yer...

Then tunggu turn laks jumpa Doc tuk scan..
Oh ya...sekarang kandungan dah 36w @ 9bulan...dah sampai bulan_bila2 masa jerk boleh bersalin...
kira stand by dengan tanda2 nak bersalin...
Nurse pon dah pesan awal2...lau rasa sakit cepat2 pergi Hospital yer...
jangan tunggu lama2.....risau nanti ada risiko....
Yuppp....CJ ingat...coz sebelum nie dah kes kan....baby HAWA ritu...


Kali nie punya buku punyalah cantek....tak tebal mana pung...
Hee2..lau dulu time CA memang tebal sebab selalu follow up ngan Pakar O&G...then yang 2nd nie dah tak perlu daa.....alhamdulilah...

Sampai masa jumpa Doc_ Cik Abang pon masuk sekali nak tengok jugak...
Doc duk gelek2....tunjuk size kepala, badan, tulang peha, belakang dsb.....alhamdulilah semua ok..
air ketuban, uri pon ok...
then CA tanya doc..pasal jantina.....nak double confirm (ritu dah tahu daahh, Cik Ja nak kasi suspen skit)....
last Doc pon gelek2 lagi.....then terang2 dah tunjuk.....haah CONFIRM....nie nampak tak...
hee2....memang tak syak lagi.....

Doc tanya gak kenapa.....
Tak adalah Doc senang nak prepare barang2 nanti lau dah CONFIRM dah tahu jantina....
hee2.....Cik Ja tak nak kasi tahu lagi......nak ceprise kat korang....kih2...

Then Doc tanya lagi.....minum air gula (MOGTT) dah berapa kali nie...
CJ cakaplah last minum ritu yang ke-2 result pon NORMAL...
ermmmm ikutkan awak kena minum sampai kali ke-3...
CJ cakaplah ngan wat muka simpati.....
ala doc kan dah masuk 9bulan...bila2 masa jerk nak bersalin....
nak kena minum lagi ker Doc...

Doc pon fikir jugak tue apa yang CJ cakap....
lagipon rnie punya check up NORMAL...berat badan ok...HB ok...
tekanan darah OK....kaki pon tak bengkak....(hee2....pandai betul CJ pujuk Doc)...
then.....result nya.....

Ok lah....cukup sampai 2x jelah....
Alhamdulilah.....syukran2....sukoooo CJ taw....
CA ada dengar gak....suke jerk.....
yelah lau fikir logik...nak minum wat apa lagi kan.....dah result NORMAL...
lagipon masa CJ peknen kat Cik Adawiyah 3x minum taw....result pon NORMAL...
kire tak ada masalah lah kan......
hee2....

So sekarang Doc cakap....tunggu masa jerk....
lau tak bersalin jugak lagi....
ikut due date 10/4/2017 ada appointment lagikk....
ok doc tenkiu.....

Tapi minggu depan dah start check 1minggu 1x...sebab dah sampai bulan.....
check up selagi tak bersalin......
haii..haiii chippp.....
kih2....

Sukooo CJ dah tak perlu nak minum.....
cuma sekarang kena alert carta pergerakan bby & bila dah ada tanda2 nak bersalin tue
cepat2 g spital.....
Mudah2an kan......








 Psstt:- Dah  nak bersalin, barang pantang CJ tak beli pon lagikkk......tak bleh jadik nie....














Khamis, 9 Mac 2017

10 Tingkah Laku Anak Yang Nampak 'Annoying' Tetapi Sebenarnya Ciri-Ciri Anak Bijak

Assalamualaikum....

* Petikan dari Sumber Majalah Pa&MA

Pernah tak anda memerhatikan kelakuan anak yang berusia 2 hingga 6 tahun? Walaupun anda sibuk dengan bermacam urusan, cuba ambil masa untuk memerhati dan mengenali kelakuan anak anda. Ia penting untuk anda membantu mereka supaya membesar sebagai anak yang lebih cemerlang di masa depan.
Berikut adalah beberapa tingkah laku biasa yang dimiliki oleh kanak-kanak lingkungan usia tersebut. Cuba perhatikan, adakah sama dengan anak anda?
1. Suka tanya banyak soalan
Jangan cepat marah, itu tandanya otak anak anda sedang ligat berfikir. Banyak bertanya soalan bermaksud mereka sedang belajar banyak perkara.
2. Suka berlari dan melompat
Itu maksudnya anak anda seorang yang aktif dan ceria. Ada banyak perkara di sekelilingnya yang hendak diterokai. Bawalah anak buat aktiviti di padang yang luas supaya dia bebas meneroka dengan berlari dan melompat dalam persekitaran yang selamat.
3. Suka menyepahkan rumah
Tingkah laku menyepah bukan terhad kepada permainannya sendiri tetapi juga barang-barang rumah seperti mangkuk, sudu, cawan plastik di dapur, tudung ibu, sapu tangan atau pakaiannya sendiri dan bermacam lagi. Itu sebenarnya petunjuk yang anak anda seorang yang kreatif ketika bermain. Otaknya kreatif berfikir di luar kotak. Mungkin dia bosan dengan mainan yang sama, jadi dia membuat mainan sendiri menggunakan barangan di persekitarannya/
4. Suka bercakap sendiri
Jangan cepat panik dan anggap anak anda bercakap dengan makhluk halus. Sebenarnya itu adalah tingkah laku kanak-kanak normal. Mereka sedang berimaginasi dalam dunia sendiri. Imaginasi membantu kanak-kanak menjadi seorang yang kreatif dan inovatif.
5. Tak boleh duduk diam
Mungkin anda boleh bagi dia buat aktiviti seperti melukis, mewarna, bermain lego untuk membolehkan dia duduk diam seketika.
6. Kuat menangis
Adakah anak anda jenis macam itu? Mungkin dia jenis anak yang suka diberikan perhatian. Cuba luangkan lebih masa dengan anak dan layan segala kemahuannya bermain bersama. Dalam masa yang sama pujuk dan beritahu anak supaya jangan suka menangis kerana ibu/ayah sentiasa ada bersamanya.
7. Bercakap pelat
Jangan ketawakan anak yang bercakap pelat nanti dia ingatkan itu perkara yang lucu. Layan percakapannya tetapi dalam masa yang sama betulkan kesilapan perkataan pelat yang diucapkan.
8. Tak boleh berenggang
Mungkin dia pernah melalui pengalaman ditinggalkan oleh anda (pergi kerja) tanpa memberitahunya. Jadi, anak takut akan ditinggalkan lagi membuatkan dia tak mahu berenggang dengan anda. Cuba tenangkan anak dan selalu beritahunya ke mana anda pergi. Lama-kelamaan dia akan faham dan tidaklah asyik hendak 'melekat' sahaja.
9. Suka main lawan-lawan
Biasanya ini berlaku di kalangan anak lelaki. Tingkah laku ini dipengaruhi oleh hasil kekerapan mereka menonton rancangan kartun yang banyak aksi berlawan dan bergaduh. Cuba pantau apa yang mereka tonton dan mungkin perlu kurangkan kekerapannya. Sebaliknya salurkan keaktifan dan minat mereka berlawan dengan menyertai aktiviti taekwando dan sebagainya.
 10. Menconteng dinding rumah
Puas membebel dan melarang tetapi anak tetap suka membuat hasil karyanya di dinding rumah. Siapa tak angin tapi jangan larang minat dan kreativitinya. Sebaliknya korbankan sedikit ruang dinding rumah anda sebagai tempat khas untuk anak menconteng apa sahaja. Anda boleh menjadi kreatif dalam soal mengubahsuai dekorasi kediaman.
Sebenarnya terpulang kepada ibu bapa untuk mencorakkan anak masing-masing. Walaupun mereka nampak 'nakal' dan sukar dikawal tetapi kadangkala kreativiti anda dalam mendidik boleh menjadikan mereka anak yang bijak dan pintar di masa hadapan. Yang penting salurkan tingkah laku yang 'annoying' tersebut ke arah yang betul.
Fuhhh...boleh di katakan semua di atas adalah pakej lengkap bagi anak dara Cik Ja
Cik Adawiyah tue....nampak jerk gegurl tapi lasak kemahin...dah macam gaya budak laki dah....alahai....lau bab menanya serah kat dia....selagi ibu & ayah x jawap selagi tue ler menanya....bab wat muka simpati satu hal...pepagi ibu & ayah nak kerja...terus wat drama
"ibu & ayah x yahlah g kerja rnie....duk rumah temankan kakak"...
jenuh ibu & ayah explain....duk rumah mak ngah...nanti petang ibu & ayah amik..malam boleh temankan...ok.....
Dah besar 3 tahun sudaa...lagi panjang akal nya....





Psstt:- Bebudak sekarang nie pandai betul 'drama queen' kan...