Jumaat, 21 Julai 2017

Lamanya berperap....

Assalamualaikum....

Salam Jumaat...
Salam 27 Syawal...hanya berbaki 3 hari sahaja lagi di bulan Syawal...

Lamanya Cik Ja x update entry baru....
Sejak dah jadi ibu beranak 2 nie....alahai....
masa selalu mencemburui Cik Ja....
haa2...ada ke macam tue kan....

Rutin harian Cik Ja & Cik Abang pon dah berubah...
Kalau dahulu hanya guna motor sahaja hantar Cik Adawiyah ke rumah pengasuh tapi sekarang tak dah....kena guna kereta...
Then masa nak hantar tue kena awal sikit dari biasa...coz Cik Ja & Cik Abang lebih suka pergi kerja dengan motor....
* Pergi hantar anak2 dahulu...balik rumah...tukar kereta ngan motor plaks.*
haaa2....pening tak ?...
Cik Ja & Cik Abang rilek jerkk hari2....
#babyH pon dan masuk 4 bulan dah....
hari2 cenggitu ler...

Time balik kerja plaks...time speed ...
Kenapa ?....Cik Abang nak kena pergi anak2 kat rumah pengasuh...
Manakala Cik Ja settel hal rumah...lau nak masak..prepare ler apa yang patut...@
mendobi dsb...sementara bebudak tue sampai sempatlah sikit cik ja wat kerja tue

Tapi bila dah sampai bebudak2 tue...
terus spend time dengan dorang....
lau #babyH tido...boleh Cik Ja & Cik Adawiyah makan sama2 ker..main sama2 ker
lau tak memang CJ akan melayan #babyH...
sampai Cik Adawiyah pon jeles...sebab ibu duk belek2 adik jerk...
hee2....

#babyH lau tak menangis ok jerk wat kerja rumah...smooth jer
tapi lau menangis memang kena stop apa bende kerja tue...
settel kan #babyH dulu....
kekadang nak makan malam kul 11.30pm ....korang rasee...
Badan Cik Ja akan naik tak lau tiap2 malam makan lewat...
Huu2.....

Bila tiba hujung minggu...memang masa spend kat anak2 jerk...
fuhh....kekadang terasa macam pack giler ...
nasib x semput.....

Tak puas cuti....lau time ada kerja plaks tue...
bila tiba hari isnin mula lah rasa macam lemau ajer nak masuk kerja...
yang mana ada baby kecik mesti akan rasa macam nie kan....
bertabahlah .....





Psstt:- tak cukup tido...rehat...itu kan biasa kan....
















Jumaat, 23 Jun 2017

Last day kerja..yahoooo...

Assalamualaikum....

Minggu nie last day Cik Ja kerja...
& minggu terakhir hari Jumaat bersamaan 28 Ramadhan_alhamdulilah

wahhhh syokkk....
walaupun kat rumah ada lagi benda yang tak settel...
hee2..

Last day kerja pon dah heppi....
mahunya tak heppi ....dapat cuti lama...
seronok2 kan...


Then masa raya nanti memang tak ada ler nak up entry baru...
sibuk kata ko....
haa2...

Jadi..kat sinie
Cik Ja nak ucapkan buat teman2 Cik Ja yang selalu baca blog nie..
walau kenal @ tak....
tak kisahlah kan....janji Cik Ja dapat kongsi ngan korang semua...

pepe pun
"Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua_Maaf Zahir & Batin"

yang mana balik kampung tue....
"hati-hati memandu yer...peringatan tuk Cik Ja juga"...

Coz Cik Ja macam biasa...akan balik kampung juga....
cuma tahun nie beraya tanpa AYAH di sisi...
Al-fatihah buat AYAH....






Psstt:- Walau pun bertambah ahli keluarga baru, tetap terasa kehilangan_...AYAH damailah di sana...






Rabu, 21 Jun 2017

Mood dah kelaut...

Assalamualaikum....

Yuhuuu....
Masih kerja lagi korang semua...
Cik Ja still lagi kerja sampai Jumaat nie...

Then 1 minggu cuti Rayooo....
ya beda bedu...cuti lagikkkk....
sukoooo....

Tahun nie raya bertambah ahli keluarga....
dengan kehadiran #babyH...alhamdulilah...
segala persiapan tak berapa nak umphh sangatt coz guna apa yang ada sahaja
ala kadar.....
Kuih rayooo...tak buat tahun nie....mintak kakak Cik Ja buatkan...
hanya 3 jenis kuih ajer....(almond london, tart nenas & semperit)
dah itu pon dah banyak...selebihnya beli kerepek @ kekacang ....

Baju rayoo tahun nie hanya 1 pasang baju kurung..
nak tempah baju berpesen2...tak leh lagi wat masa nie...
Cik Ja masih bf....so lau baju kurung rasa macam selesa....loose pon loosee
lau pakai kebaya...kebarung....jenuh cik ja....
yang selebihnya pakai ajer baju tahun lepas....
masih boleh pakai lagi....then baju kurung 3 tahun lepas pon still helok lagi..
(nampak tak kat situ....cik ja dah kuruih....kih2...)

Rinie dah masuk 26 Ramadan.....
kejap jerk kan...sedar tak sedar...dah nak masuk penghujung ramadan...
Seperti tahun lepas (sejak ada anak)...
time berbuka memang cik ja x dapat berbuka sesama ngan cik abang....
cuma minum air + kurma dahulu....
kerana nak kasi #babyH tido dulu....lau tak memang x leh nak makan lagi....
bertabahlah cik ja.....

then menu tuk berbuka....memang CJ & CA x sempat masak...
beli kat bazar ramadhan ajer.....tapi tak banyak pun
hanya 1 lauk...then kuih2 skit....
@ CA yang masak tuk berbuka
tapi lau time sahur...CJ ler yang masak @ prepare apa yang patut....
tue pun kelam kelibut....coz #babyH bangun
kul 3am @ 4am tue time dialah.....
kasi minum susu...kasi kenyang ....baru lah CJ sambung balik prepare...
@ pon CJ masak nasi goreng, lauk yang simple2......

Memang mencabar der dak kecik kan....
nak2 time puasa.....
masa time CJ berpantang ritu...2minggu puasa then kena masuk kerja...
bila dak kecik tido....CJ cepat2 prepare bahan masak...
lau x...memang lambat ler siap masak...
nak nak plak ada si kakak_cik adawiyah....lagilah....
memang ritu cik ja x hantar kat pengasuh coz masa tue dah rasa badan dah sihat skit...
jap pegang dak kecik tue...jap tengok kat CA...
memang tak menang tangan leww..

Masa CJ berpantang...mak ada teman kat rumah...
yelah x berani mak nak tinggalkan CJ & baby...
terima kasih mak....
CJ x harapkan mak suh wat kerja2 kat rumah tue....coz dah tahu kesihatan mak berapa nak elok...
temankan CJ tue pun dah mujur..

Minggu nie last CJ kerja....
wat kerja pun tapi hati dah kat rumah....
heee2....




 Psstt:- mood x sabar nak cuti lelama.....











Isnin, 19 Jun 2017

Anak JAMU...

Assalamualaikum....

Alahai....
rindu betul nak mengomel kat blog kesayangan Cik Ja nie...
mahunya tak rindu kan...
dah berbulan2 tak up entry....

Cik Ja baru jerk masuk kerja 2 minggu
dah nak raya.......
kali rasa macam cepat betul masa....
Nie minggu terakhir Cik Ja kerja...
then cuti raya lakss......
sukooo....cuti pantang ritu tak puas lagikkk
haaa2...

Nie nak citer...
masa cuti Wesak ritu...(pahang cuti)....
sepupu Cik Ja ada datang ngan mak sedara kat rumah Cik Ja
Sepupu Cik Ja nie pun baru jugak bersalin bulan 3 & si penjual jamu jugak macam Cik Ja
kira 'Anak Jamu' coz makan #jamu2Hrr....
terus wat testimoni....heee2...
Alhamdulilah...

Kira nie DUA PUPU ler....
yang sorang lelaki...yang sorang lagi pompuan...
Sepupu Cik Ja anak ke-3 (laki jugak)
Cik Ja anak ke-2 (pompuan jugak).....

sebelum nie pun tersama jugak...
spupu Cik Ja anak ke-2 (laki jugak)
Cik Ja anak 1 st (pompuan jugak)
*alahai macam berjanji laks....kira nanti anak2 sama umur*

kalu dulu masa Cik Ja berpantang kat Cik Adawiyah...
Sepupu Cik Ja x bersalin lagi....

sekarang Sepupu Cik Ja bersalin dulu...
then baru Cik Ja....hee2....
tersama lakss....
Alhamdulilah....

Sebelah Kiri (anak dua pupu_muhammad Anas Mikail)
Sebelah Kanan (anak Cik Ja_baby H)

Hee2...Cik Ja tak kasi full lagi nama baby kali nie..
saje nak suprise....

Masa tue...#babyH tak cukur rambut lagi....
tue yang nampak terpacak jer....

Kalau dulu...masa Cik Adawiyah ...
Aki yang cukur rambut....tapi sekarang Aki dah tak ada...sob sob...
Al-fatihah...
Cik Abang ler yang akan cukur rambut...masa CA kali ke-2 Cik Abang cukur sebab Aki cukur tak habis....

Rindu kat ayah....
CA pun asyik2 duk tanya....
'Ibu...mana Aki'...

Allahu....CA rindu kat Aki...






 Psstt:- Tahun nie beraya..tanpa Ayah & Aki di sisi anak2 & cucu2nya....









Khamis, 8 Jun 2017

Cik Ja is BACK....hee2

Assalamualaikum....

Selamat berpuasa semua .....
baru rinie Cik Ja masuk ofis setelah bercuti 2 bulan...
terasa sekejap jerk kali nie bercuti.....
yelah sejak dah masuk anak 2 nie, terasa macam tangan sotong dah...
serba serbi nak wat.....

Yelah jap pegang Cik Adawiyah....
jap pegang baby H..
mujur ada mak duk ngan Cik Ja
tolong tengokkan baby...terima kasih mak...

Sekarang nie masih lagi tak caya
dah ada anak 2 orang....
heee2...


Nanti sambung erkk...
dapat col plakss....


















 Psstt:- fuh....masuk2 jerk ofis....kerja dah bertimbun....rileks2...




Khamis, 6 April 2017

Last DAY working......hip hip horayyyy.....sukoooo

Assalamualaikum....

Pagi tadi ada check up kat Klinik....
Ramai plaks patient rinie....
crowed tue.....
Sama naik ngan ibu mengandung...bapak...& anak, bayi
memang ramai ler.....

Cik Ja nyer turn 1076....
sekarang baru 1040....
hameq noq.....
nunggu ler weyyy...

Rinie jumpa nurse sahaja...
next week appointment jumpa Doc laks tuk scan (jika tak bersalini lagi lerrr)

macam biasa....amik Urin & HB ....
berdebar gak tunggu result urin sebab ritu dah 2x urin sangkut...
Then masa tengok result tue....
Alhamdulilah.....Normal....x der pepe dah....syukran2....
HB pon ok...13....

Then nak jumpa nurse laks....
ramai plak yang sama bilik ngan Cik Ja
tunggu punya tunggu....
sampai turn Cik Ja
macam biasa..amik berat (64.90kg) naik skit....last week (64.50kg)....so far ok ler...
BP ok...104/64...
then check jantung baby....143...
ok...Normal...tak der pepe prob...
alhamdulilah....

Nurse ada bagi advise ler...
lau dah ada tanda2...seperti keluar show (samaada lendir@darah) cepat2 g hospital
begitu jugak lau anak kurang gerakan....jangan tunggu lama2...
terus pergi hospital ....

Ok...Cik Ja faham...
nurse ada tanya gak...
" tak ada rasa sakit2 @ keluar tanda2 lagi ker?

Cik Ja cakaplah...
" x ada pun lagi nurse...baby suka lagi duk dalam perut nie...heee2"

so..nurse cakap next der appointment lagikk...
if awak tak bersalin lagi......
huu2.....

dah habis check up tue
dah boleh balik ofisss....

yahuuu....
rinie dah last day kerja....
esok dah start cuti panjang......
sukoooo......




Psstt:- 39w3d....hee2...nak kuar sama ngan kakak Adawiyah yer....












Rabu, 5 April 2017

Dah Apply Cuti.....

Assalamualaikum....

Jam di dinding terus berdetak arrr...
pe hal laks nie...tetiba kuar lagi Ayda Jebat...
haaa2..

Ikutkan memang plan nak amik cuti awal kali nie...
tengah duk berkira2....
setelah berbincang ngan Cik Abang...
& Cik Ja pon dah decide nak amik cuti
bermula 7hb April - 14hb April...(6 hari)...nie di kira cuti tahunan

if Cik Ja dah bersalin ...automatik terus
dapat Maternity leave (2bulan)....hee2...
suka ngatt dapat cuti noqq...

Ikut Due Cik Ja 10/4 nie dah....
if Cik Ja dah bersalin...ada lagi balance cuti tue...tak tolak ler...(untung ler kan)...walau 1hari pon nk kira jugak....
cuti tuueee...sapa tak nak kira kan.....
miahahahha....

So dah email surat leave & maternity bagai...
tak der per nak risau dah....
just duk rumah.....rest betul2....

Esok der check up kat klinik....
hopefully result ok.....
fuhh.....

lusa dah start cuti....
heaven rasa bila dapat duk kat rumah.....(nie time nak cuti)
nanti bila dah boring.....
terasa laks nak kerja ......
haaa2....





 Psstt:- time Cik Adawiyah dulu...Cik Ja amik cuti 1hari jerk...hari yang kena SERAH DIRI tue...esok kan dah bersalin....kira tak amik awal sebab dah tahu tarikh kan......
Kali nie....Cik Ja nak amik awal ikit....
* hai lah baby....tak nak kuar lagi ker.....Ibu & Ayah & Kakak Adawiyah tak zabbarr nak tengok baby nie...









Selasa, 4 April 2017

Time cuti...apa lagik...jenjalan yunkkk...

Assalamualaikum....

Asal hari minggu adalah hari penuh ngan aktiviti...
macam-macam nak di buatnya...
Yelah Cik abang pun ada masa time hari ahad jerk....
time tue jugak nak rest ker...nak santai2 ker....
nak lepak2 kat rumah ker....time nie je lah....

Bila dah masuk hari Isnin....
bermula lah hari sibuk nyer....

Ahad baru nie....
plan nak g bayar segala bil2....
bukan aper....dah ada masa...terus je lah g UTC bayar bil2...
nanti bila Cik Ja dah bersalin....dah tak ada masa nak wat semua tue...
bukan kata Cik Abang tak leh g bayar...
cuma dah time bersalin nanti mesti Cik Abang nak ulang alik spital kan...
nak g bayar bil2 bagai memang tak sempat lah kan...

So bila dah settel segala bil2 tue....baru lega ....

Pepagi Cik Ja dah prepare menu tuk tengahari.....
masak awal2 coz nak kuar kan....

Then kuar pun dah lewat dalam kul 11am lebih macam tue...
Alas perut apa yang ada jer dulu...
lau tak baby nanti duk menendang jerk...

Last g makan Mekdi dulu....
makan kenyang2....then pusing2 skit Mall tue...
kasi exercise skit....
hee2...

dah puas pusing2....
g beli barang dapur.....& bayar bil2....
fuhhh...!!!...
boleh tahan gak penat weyyy....

Sampai rumah tak lama pung.....
baru jerk bukak kipas bagai...
last2 tak ada eletrik plaks.....
alahaiii......
Cik Adawiyah dah penat...tertido dalam kereta....
haaa2....penat pusing2 ler teww...

Nak x nak letak jerk dalam bilik ....
memang tak gerak langsung.....*nie kes mengantuk sangat nih....

Yang best tue....
walau elektrik tak ada....
masakan tuk Lunch dah siap...
nasi pon dah masak awal2.....
hee2....baru syok  kan....
kalau lah tadi Cik Ja tak masak nasi lagi.....
alamatnya....nunggu pah ceroh jugak kan....

penat memang penat....
plan nyer lau elektrik sampai malam tak ada lagi...
nak kuar....
coz memang rasa membahang sangat...

Lama jugak.....black out tue...
dari kul 4pm - 7pm macam tue....

mujur kul 7pm lebih macam tue dah ada elektrik...
so tak jadi keluar....
duk rest kat rumah....
waaaa....bestnya.......
lepak2 kat rumah setelah penat berjalan ....

Selalunya lau hari ahad....
malam baru balik rumah....
esok dah nak kerja...
semput...semput....

Esok Isnin...x der cek up...
Cik Ja tukar hari khamis plak.....
Yelah lau hari Isnin rasa macam semput plaks...
lagi satu....hari ahad tue minum macam2...
nantikan result urin x comey plop....
hee2....


Ntah apa yang di tengoknya 2 beranak nie....



Cik Ja dah sudah makan....
Cik Adawiyah ler tak siap lagi....
nunggu dia lah nie...habis makan....


Cik Ja cakap.....
Ibu nak snap nie.....Kakak senyum....
tup..tup...dia tutup muka......

bila tanya...kenapa tutup muka
maluuuuuu.....jawapnya.....
ngada betull...


Ok yang nie cunn.....
Cik Ja pun cakap....
macam nie ler.....
hee2....

* baby still lagi syok duk dalam yer.....bab mengeras tue memang selalu ngatt rasa.....
   tapi tak ada tanda2 lagi......
   nak ikut Kakak Adawiyah ker baby....ngam2 40w....hee2






 Psstt:- orang sekeliling duk bertanya...tak bersalin lagi ker.....tak lagi...doa2kan yer....mudah2an senang bersalin yer......












Isnin, 3 April 2017

April sudaaa....dag dig dug

Assalamualaikum....

Nie dah 3hb April....
due Cik Ja 10hb April.....
fuhhh !!!...
Dup dap dup dap .......

Baby tak ada tanda-tanda lagi nak kuar....
ermmm, masih syok lagi yer duk dalam perut ibu.....
Hari-hari g kerja ...turun naik tangga....
exercise hari2.....walau kekadang naik semput jugak Cik Ja....

Yelah kan....ujung2 nie kan bagus...
banyakkan berjalan, melakukan aktiviti yang di sukai...tapi tak leh extrem sangat
coz buatnya tetiba sakit nak bersalin....
tak ada tenaga plak masa nak meneran nanti...

Rata2 Cik Ja tengok yang mana sama due ngan Cik Ja
sorang...sorang dah bersalin....
hai...bila laks plaks turn Cik Ja nie...

Tak zabbar nak tengok baby.....
tak zabbar nak cuti lama....nak rest kat rumah....
hee2....

Mudah2an semuanya selamat & di permudahkan....
Kengkawan2 Cik Ja....mintak tolong doakan buat Cik Ja yer...
terima kasih semua....







Psstt:- 39w...tungguuuu....







Jumaat, 31 Mac 2017

Tetiba jerk....

Assalamualaikum....

Semalam punye citer....
Dapat col dari my sis....katanya nanti nak kuar sopim ngan adik & SIL
Cik Ja pon apalagi....
terus kata nak join jugak walau tengah berkerja
(bukan curi tulang yer....time lunch baru kuar).....

Yelah..kekadang tue boring gak asyik terperap kat ofis jerk...
sekali sekala nak gak cuci mata kan...
Lama rasa x g cuci mata...& cuci poket sekali
haa2

Kul 12.30pm adik datang amik kat ofis...
Tak gie jauh pun....
ECM jerk..coz belakang ofis jerk  (lau ader transport ler)
lau jalan kaki....Cik Ja x sanggup...
coz banyak anjing liar....
nak cari nahas...lalu kat situ time2 Cik Ja peknen
kang x pasal terbersalin kat situ plaks....
dah anjing2 liar selalu duk berkeliaran kat situ
memang x ader pengawasan langsung

dah nama pun anjing liar kan....
Cik Adawiyah ada sekali...
Dah pesan kat my SIS.....
kena selalu alert kat CA tue...
coz CJ dah tak larat nak kejorr....

pada asalnya temankan my SIL sopim ajer...
last2 x pasal2 terjebak....
CJ pon terkena tempias nyer....
tersopim gak .....
huu2.....rabak2...


Masa nie duk kat luar....temankan CA....
suh pose le elok....last CA tutup muka....
apesal nak tutup muka laks.....
anak dara ibu nie...


Ececeh...wat2 sibuk laks pilih baju yer...
macamlah baju tue sesuai tuk dia kan....
acting betullll.....

tak lama pun sopim....
dah namanya tetiba....
plaks tue dah habis hajat hati nak beli...
so balik lah....
nak tunggu apa lagi kan....

Dah sampai ofis.....
baru terasa lenguh2 kaki & badan....
hameq noqq....
nak ikut sangat kan....






 Psstt:- dah 38w....hai lah baby....tak nak kuar lagi yer.....syok yer duk kat dalam....






Rabu, 29 Mac 2017

Nasi Lemak....bukan Kopi O....tapi Milo....hee2

Assalamualaikum....

Semalam punya citer bekpes...
Tapau Nasi Lemak telur mata_nasi lebih...
of coz ler.....
sejak dua mejak...selera kemahin....
ohoiiii...lgppon sekarang nie ada check up
kena tengok berat badan tiap2 minggu
ada naik ke tak ?
lau tak naik pon susah....
naik banyak pon susah....
jadinya kena naik so-so jerk...

orang kata aper...
maintain jahhh......
ritu ada turun....then latest checkp up ada naik sikit...
ok lah dari tak naik langsung kan....


Kali nie minum air Milo laks....
stop sekejap air nescafee....
ikutkan Cik Ja x berapa suka sangat Milo nie...
tapi yang tue ajer ada kt opis nie....

Nanti masa berpantang memang kena air minum Milo + sekut....ajelah..
air masak + air herba.....yang tue jelah....@ air kopi...
selain dari air tue...x leh minum....
air teh x leh...angin....air batu...nak kena hempuk ker ?
waktu pantang mana ada orang minum ais...nanti rahim kembang....
tue pon kira Cik Ja minum banyak air...
setengah orang pantang...air x kasi minum banyak sangat....

Habis tue...nak menyusu macamana lau kekurangan air kan...
nak tak nak kena jugak minum air yang banyak tuk mengeluarkan air susu + tenaga sikit kan...
nie dahlah air kena minum sedikit....makan plak tak ada kuah....habis macamana badan nak ada tenaga......

Cik Ja masa bersalin kat Cik Adawiyah ...memang dah amalkan macam tue....
jadi bila dah masuk yang 2nd nie...dah tahu selok beloknya sebab Cik Ja menyusu waktu tue...
nak tak nak memang kena minum banyak air....
bab makan memang Minggu 1st tue makan x ada kuah....
masuk Minggu 2nd baru ler ada kuah skit.....
baru lah syok...kan....

Apa yang pernah amalkan masa berpantang dulu..
In sha Allah...Cik ja akan amalkan tuk kali nie pula....

*hai lah baby....asyik mengeras jerk yer....
nak kasi hint kat ibu yer.....
cepat2lah kuar.....Ibu + Ayah + Kakak Adawiyah tak zabar tunggu baby nie....







 Psstt:- #dah38minggu #12harilagikk








Selasa, 28 Mac 2017

2nd_sangkut lagikkk.....

Assalamualaikum....

👀👀👀 Semalam der cek up lagikk.....
yang lain ok...Urin laks sangkut plak...
dah masuk 2nd dah nie.....
ala tak siyok rasanya.....

Jenuh dah Cik Ja minum air masak...dah kembung perut nie hah...
result tak berapa nak comey lagiii.....
grhhh....stresss plaks rasanya....

Ikutkan hanya cek perut sahaja semalam....
dah result urin tak berapa nak ok...
kena jumpa Doc laks.....
lama tue nunggu....
perut dah lapor nie.......
selalu siap check up sebelum kul 10am macam tue ....paling lewat pun kul 11am...
tapi semalam.....kul 11am baru siap....grhhhh....

nak tak nak next week ada lagi checkp up...
macam tue ler selagi tak bersalin....
ok faham...sebelum nie masa Cik Adawiyah macam tue jugak...
tapi biasalah ....nurse akan selalu reminder....reminder....
jika dah ada tanda2 nak bersalin cepat2 pergi hospital yer....
jangan di tunggu2 pula....
ok.....

Sekarang Cik Ja dah masuk 38minggu......
tinggal 2 minggu lagi nak sampai due.....
Dengar nurse tue cakap...if sampai due pon tak bersalin...
selama 1 minggu datang klinik....dah selepas itu ...jika tak bersalin lagi
Doc akan rekemen gie hospital @ erti kata...SERAH DIRI
waaaa.....lepas tue tengoklah...sama ada nak induce @ macamana
depends pada bukaan tuee.....

fuhhh...bab SERAH DIRI tue yang tak tahan....
tue lah hari2...duk cakap ngan baby
jangan bagi ibu sakit lama2 taw....nak kuar kasi hint
senang ibu & ayah prepare....hee2..

Mudah2an kan......
yang penting selamat + di permudahkan....
amin2....








Psstt:- bab induce dah pernah rasa masa bby 1st HAWA_ubat masuk 5x kali der.....fuhhhh....










Jumaat, 24 Mac 2017

Aduh...aduh....aduh...sayang.....

Assalamualaikum....

Dah ujung2 trismester nie wat hal laks...
baru nie check up...ada prob skit
Urin kotor....berat badan turun...huu2..
Selalu macam nie ler.....
Time pekne kat CA memang cam nie....
ujung2 nak bersalin wat hal.....

Ngan baby asyik mengeras tue memang dah biasa....
kena laks check up der prob...terus susah hati...
baru nie ler....angkut barang sikit rumah mak lama tue....
memang tak masak....makan kat kedai jerk...
apalagi musim panas kan...
order air buah lewww.....
lunch makan nasi ayam + fresh orange habis 1 gelas der...
selalu nya tak pung...mesti ada baki.....
dah musim panas....selalu rasa dahaga....minum air masak pon x berapa nak hilang dahaga tue...
so apa lagi...rembat ler air batu...

then lepas tue gie rumah my kezen_suhana...(tengah tunggu due nak bersalin 23/3 nie)...
Mak Cik Ja ada join sekali coz mak datang hari Jumaat baru nie....
ikutkan nak join kakak CJ pergi bercuti...tapi mak tengok CJ nie macam tak larat
nak tinggalkan kesian laks....so datang rumah CJ

jumpa tengok...fuhhh...perut nya kemahin besau.....macam peknen twins plop....
pedehal tak pung...memang tubuh besar....memang sesuai ler...
lau Cik Ja nie kecik....tapi bila Cik Ja rasa perut Cik Ja pon besar gak....

My kezen ada cakap....tanda2 bersalin tak ada lagi....
nanti nak tak nak kena Serah Diri.....
ermm bab serah diri tue ler yang tak tahan bebenor....
My Kezen der GDM ....nak x nak memang kena serah diri....
maklumlah Doc kata ada risiko.....

Then CJ di jamu pula cekodok + Tea O ais.....
apa lagi 2 gelas CJ minum air.....cekodok tak sangat sebab dah kenyang
fuhh...super duper kenyang ....
balik rumah rest.....

Malam tue...sebelum hantar mak rumah kakak
singgah kedai makan.....
Dinner.....Kueh tiaw ratna + apple susu....
fuh....habis jugak 1 gelas air...
memang 1 hari tue...kurang betul minum masak...
asyik minum air manis....
agaknya tue lah result yang tak berapa nak comey sangat kan....








Psstt:- 1st peknen tak ada sangat prob nyer....2nd nie memacam laks...sakit celah kangkang laks...hadusss.....









Jumaat, 17 Mac 2017

Sample tuk Baby_pampers NEW BORN

Assalamualaikum....

Dah lama Cik Ja x dapat sample dari Drypers nie...
Yelah masa ngan CA ritu semua nak try kan....
then sekarang CA still lagi pakai pampers Brand Drypers size L....
Ikutkan dah nak train x nak kasi pakai pampers dah....
tapi slow2 ler.....

Coz ritu penah wat time CJ tak kerja....
dah pesan kat CA....lau kakak nak sishi g taw ibu yer....
Ibu bawak g tandas tuk Kakak sishi yer...

1st ok lagi.....
then masa CJ tengah nak masak2 tuk tengahari...
Kakak datang kat dapur...tunjuk pada seluar...
Ibu....seluar kakak basah.....kakak dah sishi....
huk2....dah pesan tadi....
Budak2 kan...nak wat macamana...

Mengikut apa yang CJ baca lau bab2 nak kasi anak tak bagi pakai pampers @ potty train tue...
setiap 15min kena bawak g tandas....
tapi yelah...waktu tue memang CJ tengah nak masak....
tak ingat nak bawak g tandas @ tanya...nak sishi tak ?
huuu2...

Last2 CJ terus pakaikan pampers.....
nak cepat.....huu2....
macamana lah anak tue nak belajar potty train kan.....

CJ nie pun kenalah bersabat kan....

Lau dulu CJ selalu letak alamat rumah mak tuk seisi penghantaran segala bagai....
tapi sekarang rumah mak tue dah bagi sewa.....
then CJ pon tukar alamat ofis...senang sikit....

CJ der apply sample pampers tuk baby_NEWBORN
then rinie dah sampai....
dapat 2 pek (1pek ada 2 keping)...total dapat 4 keping




Waa...tenkiu2...
boleh bawak tuk stand by kat spital nanti kan....
sebelum ja dah beli....
tapi tak apalah....tuk stand by kan.....






 Psstt:- sekarang baby asyik mengeras jerk....dup dap dup dap....Cik Ja pon dah x larat dahhh...










Rugi plaks rasanya kan ???

Assalamualaikum....

Sejak dah masuk ujung2 trismester nie, Cik Ja selalu ajer rasa lenguh sana,
lenguh sini....sakit sana...sakit sini...
badan pon kekadang rasa tak larat dah...

Bila fikir nak amik cuti awal.....
rasa macam rugi plaks....yelah walau tak bersalin lagi...
duk rest kat rumah pun....kekadang boleh gak rasa letih lau tak buat apa2 kan...

Sebelum nie masa CA dulu....nak tak kena SERAH DIRI walau sakit ke tak so memang dah ada tarikh nyer.....tapi sekarang tunggu sakit @ tanda2 dahulu baru gie spital....

Ofis Cik Ja nie tingkat 2..memang tak ada lift...
so nak tak nak hari2 menapak naik tangga.....
bila dah naik ofis tue....rasa macam malas plak nak turun....
turun x turun masa time balik jerk....
tapi lau datang mood berjalan tue....
tak kira dah tangga ker....jalan jauh ker....
jalan tetap nak jalan......
nampak tak ?? gigih betullll

My kezen Cik Ja sekarang dah tunggu masa....ikut due 23/3 nie...tapi dah ada rasa tanda2 nak bersalin tue......
tak lama dah tue..lau dah ada 'tanda2'...mudah2an semuanya berjalan dengan mudah & selamat....
amin2.....
tak lupa tuk diri Cik Ja jugak....
mintak2 kali nie....semuanya di permudahkan.....amin2...
hari-hari duk cakap ngan baby....

Baby lau nak kuar....g taw kat ibu yerr...
jangan tetiba nak kuar....kelam kabut ibu nanti....
kasi 'hint' dulu yer kat ibu.....
senang ibu prepare.....
hee2...
Kakak Adawiyah & Ayah & Nenek dan semua tak sabar nak tengok baby....
Cepat keluar yer sayang.....
jangan bagi ibu sakit lama yer.....
sayang anak ibu nie.....

Lagi awal bersalin....lagi awal berpantang.....hee2...





 Psstt :- Cuti bersalin macam biasa ler....2 bulan ajo....rasa macam dah tak sabar nak cuti...tapi bila dah cuti lama....x sabar plop nak keje kan.....hai lahhhh....














Khamis, 16 Mac 2017

Losyen Pemutih Cik Ta_terkeno edennn...

Assalamualaikum....

Ermmm...tak tahu nak gelak @ sedih....
1st...Cik Ja memang dah lama admired kat Losyen Putih Ajaib Cik Ta nie...
selalu tengok dalam IG.....
tapi sekarang IG Cik Ja memang tak dapat guna buat sementara waktu...
so nak tak nak tengok kat FB jelah...

Nak jadikan citer.....
Cik Ja ada wassap kat group Cik Ja tanya ada kenal sesapa tak yang jual
Losyen Putih Cik Ta nie...
then adalah member Cik Ja yang rekemen kan...

Proses urus niaga berjalan lancar....
cuma yang ada rasa terkilan skit ler....
kebetulan member Cik Ja pon nak tumpang beli
a.k.a Rossa..pon nak jugak...
no hal...Cik Ja belikan dulu....

Cik Ja pon deal ngan Seller tue...
set time ...dah datang COD kat ofis Cik Ja....
then waktu tue Cik Ja pon tak mintak kurang...
Seller tue pon x adalah nak kasi less skit...
sebab amik 2 botol kan
Agaknya nak tunggu Buyer tanya kot
lau tak tanya kira harga macam tue ler kot...
harga RM35.90 x 2 botol = RM71.80
ermm....Cik Ja bayar macam biasa....

Bila dah kasi taw kat member Cik Ja tue (Rossa)
dia ada tegur...Seller tue tak kasi Less ker...
Cik Ja pon lupa nak mintak.....huuu2...
kelam kelibut nak putih sangat lah tue....

Nak wat macamana tak rezeki Cik Ja ...
rezeki Seller tue....
ermmm....lepas nie dah tak nak urusniaga dengan dia dah...

Yelah dalam masa yang sama
Cik Ja pon SELLER jamu & BUYER jugak..
lau ada customer beli lebih @ extra...
of coz kita sebagai Seller akan bagi less kan....
ermmmm....


Nie lah Losyen nyer....

1 tuk Cik Ja...1 tuk Rossa member  Cik Ja

Nampak tak rege...RM35.90
Then selasa baru nie Cik Ja kan ada cari barang pantang .....
singgah kat kedai Toko Jamu....
sekali terpandang Losyen Cik Ta nie....
tanya tn kedai...
berapa yer Losyen Cik Ta tue....
Tn Kedai jawap....owh yang tue....
RM30 jerk....hamik noqqq....
lagi murah.......
hadusss......terkeno edennnnn....

tak aper..lau dah serasi ngan losyen nie...
nak top up ...baik beli kat snie....
murah tue 1 hal....harga pon boleh di runding2....
kan senang.....
kenapa mahu cari yang susah kan
*peringatan tuk diri sendiri....jangan terlampau excited @ teruja ngatt nak beli barang....nanti jadi macam nie lah.....bukan nak kata di tipu ke aper....cuma lau barang yang sama tapi harga berlainan kenapa perlu cari harga yang mahal kan....*

huu2...
dah serik...






Psstt:- dah terkena baru serik...lau tak kena memang tak serik kan......huuuu2
















Rabu, 15 Mac 2017

Gigih mencari barang pantang_huuu2

Assalamualaikum....

Sambungan dari klinik .....
nak cari barang pantang.....
1) Kedai Faboulus Mum_tutup plaks hari Isnin (arghhh...wrong timing)
 last choice g kat kedai baru bukak

2) Mother Choice (cuba try bra menyusu brand yang biasa CJ beli_perghh mahal weyyy....last beli Pad washable (nie memang CJ biasa beli, lau tak salah murah jerk kt FB tue..)
kat Mother Choice rege RM13.90....(4pcs)....

then pergi plaks kedai Sendayu Tinggi
nak cari Ubat barut perut, Mandian Herba, Sabun cuci muka, minyak ...
last punya carik....banyak barang yang tak ada.......
pufff.....hangin 1 badan.....
tanya kat staff tue....boleh derang kata.....produk tue dah tak kuar dah kak....coz bahan2 susah nak dapat....(dlm hati cakap....dah lau macam tue baik tak kuarkan produk senang)
macam nie lah lau bisnes Melayu.....
*asal CJ serasi ngan 1-1 produk nie...nak maintain memang selalu derang dah tak kuarkan stok*...
hentikan pengeluarannya....habih tue macamana customer nak maintain kan...
tapi lau bab barang2 mekap...kemahin laju jerk....macam2 produk kuar nya....

tanya yang itu...dah x ader...tanya yang dah tak ader....
habis tue...nie nak jual ke tak nak....asyik tak ada jerk....
memang hangin betul plak rasanya....

Tup2..Cik Ja beli Mandian herba & Sabun pencuci muka ajer.....
aishhh.....

kekadang tue frust gak ngan produk Sendayu Tinggi nie....
ritu penah try produk tuk kulit muka...yang botol oren tue (tuk yang selalu muka bermasalah, jerawat bagai)....bila dah serasi...konsisten pakai bagai....
time CJ nak top up...dah x kuarkan produk tue.....
lau dulu...kemahin tip top....produk tue....bila dah laku....dah hentikan ....
x paham betul ler...sistem yang derang guna....
takkan nak kata tak laku kot...walhal lau dalam katalog tue kemahin banyak testi2moni bagai kan.....
huhhhh....

balik rumah...membebel sensorang....cik abang tadah telinga jer lah....
last cik abang cakap...sendayu tinggi nak bankrup ler tuh....
CJ cakaplah....lau produk kosmetik bukan main banyak lagi...
lau produk kesihatan nie payoh benor nak ada stok ......

Esok nya (selasa)
Cik Ja dah masuk keje macam biasa....
hati nie kemahin membuak2 nak cari barang2 pantang yang x berapa nak lengkap lagi tuh...
dah lah frust kat FB tue....
ngan Sendayu Tinggi lagi.....
last tue ...time lunch kuar jap.....
maka bermula lah misi mencari....

1st port......Fabolous mum.....
cantekkk....masuk tue mencari bra menyusu...
ingat nak tukar brand lain....
alih2 tak sesuai.....nak brand KELLY jugak....dah serasi....
then beli lagi washable pad tue (4pcs)...ada less dapatlah dalam rm10++
OMG....semalam beli x ader less......
huhhh......KELLY pon memang der less coz dah tengok dalam website....
sampai bulan 3 nie...less.....
huhh....lepas nie memang tak nak beli lah kat Mother Choice....
barang mahal....huuuu2...

2nd port plaks.....g kedai Toko Jamu2...
try gak cari produk Sendayu Tinggi...x ader...
last CJ amik pati hali nie (losyen) tuk sapu kat perut nanti then baru pakai bengkung....

Yang Jeli Gamat_LUXOR tue sebelum nie masa pantang kat CA ....cik ja makan nie...
tuk mempercepatkan luka2 bersalin....tahan lama ....rugi lau tak makan....
coz lau luka2 tue cepat baik.....
Jeli Gamat nie tuk minum.....dah serasi sebelum nie....so baik CJ guna yang mana CJ pernah makan @ minum kan....

CJ dari dulu memang tak beli Set Bersalin macam orang2 lain tue...
coz kekadang lau tengok barang2 yang dalam set tue...macam tak pakai semuanya....
so baik CJ beli ala carte....
yang mana penting ajer....
Lagipon selalu lau set bersalin nie sekali ngan bengkung....
walhal CJ dah ada 2 bengkung tuk bergilir2 pakai...
so CJ tambah2 jerk apa yang patut....
macam ubat sapu jerk...ubat makan ker...
tuk jamu pun CJ tak amik banyak...
cukup Jamu Ratu + Jamu Ratu Jelita tue pon dah cukup....
tapi lau bab makan Jamu kasi baby betul2 dah ilang kuning....
then ubat @vitamin yang pihak hospital bagi tue kena makan dulu....untuk tambah darah...
tak nak kasi muka pucat, letih, tak bermaya....

lepas tue baru boleh makan Jamu....
haa2...tue stail Cik Ja....
stail orang Cik Ja tak tahu....
tapi masa berpantang CA dulu macam tue ler CJ amalkan...
Janji masa berpantang kite selesa kan....
tak gitewww...

* nie lah hasil nya....
sempat lagi berjalan tue.....
lenguh dah tak di hirau, janji barang ibu dapat jugak beli...
lagipon orang cakap, lau nak cepat bersalin....
selalu lah berjalan kan.....
kih2......lepas dah bersalin.....dah tak leh nak jenjalan2 cengini dah
pantang betul2 kat rumah derrr....


Losyen pati halia, Jeli Gamat, Washasble pad & bra menyusu


Lagi murah beli kat FB....dapat less lagikkk...

Memang serasi pakai brand nie.....


Masker tuk perut_keluaran Sendayu Tinggi

Produk yang nie ler CJ cari kat sendayu....
dah x ader....hampeh betulll....

Ok...settel
barang ibu dah x der pepe dah....
tinggal barang baby sikit jerk lagi....
tue pon jenis beli & simpan.....
dah tak ada dah beli baju2 nie.....





 Psstt:- alah membeli...benang memakai.....betul2 puas hati weyyy...









36minggu @ 9 bulan sudaa...

Assalamualaikum....

Isnin baru nie Cik Ja & Cik Abang cuti
der appointment (check perut + jumpa doc tuk Scan)

Cik Adawiyah macam biasa hantar sekejap kat rumah kakak nanti bila dah siap semua
Cik Ja amik....coz bukan x nak bawak g klinik....
Tahulah jelah peel sekarang dah besar...macam2 pesen ler...
Lagipon lau bab nunggu memang lama kat Klinik nie...
nanti tak pasal2 CA ajak balik plaks...
Bukan boleh baca peel CA sekarang nie...

Then macam biasa....
Amik urin, BP, tekanan darah, berat badan....alhamdulilah NORMAL...
Nurse cek perut katanya, kepala baby dah masuk sikit dah kat sarangnya...
perut pon dah kebawah (memang gtu ler lau peknen_ramai tegur perut dah JATUH_senang bersalin)...alhamdulilah...mudah2an yer...

Then tunggu turn laks jumpa Doc tuk scan..
Oh ya...sekarang kandungan dah 36w @ 9bulan...dah sampai bulan_bila2 masa jerk boleh bersalin...
kira stand by dengan tanda2 nak bersalin...
Nurse pon dah pesan awal2...lau rasa sakit cepat2 pergi Hospital yer...
jangan tunggu lama2.....risau nanti ada risiko....
Yuppp....CJ ingat...coz sebelum nie dah kes kan....baby HAWA ritu...


Kali nie punya buku punyalah cantek....tak tebal mana pung...
Hee2..lau dulu time CA memang tebal sebab selalu follow up ngan Pakar O&G...then yang 2nd nie dah tak perlu daa.....alhamdulilah...

Sampai masa jumpa Doc_ Cik Abang pon masuk sekali nak tengok jugak...
Doc duk gelek2....tunjuk size kepala, badan, tulang peha, belakang dsb.....alhamdulilah semua ok..
air ketuban, uri pon ok...
then CA tanya doc..pasal jantina.....nak double confirm (ritu dah tahu daahh, Cik Ja nak kasi suspen skit)....
last Doc pon gelek2 lagi.....then terang2 dah tunjuk.....haah CONFIRM....nie nampak tak...
hee2....memang tak syak lagi.....

Doc tanya gak kenapa.....
Tak adalah Doc senang nak prepare barang2 nanti lau dah CONFIRM dah tahu jantina....
hee2.....Cik Ja tak nak kasi tahu lagi......nak ceprise kat korang....kih2...

Then Doc tanya lagi.....minum air gula (MOGTT) dah berapa kali nie...
CJ cakaplah last minum ritu yang ke-2 result pon NORMAL...
ermmmm ikutkan awak kena minum sampai kali ke-3...
CJ cakaplah ngan wat muka simpati.....
ala doc kan dah masuk 9bulan...bila2 masa jerk nak bersalin....
nak kena minum lagi ker Doc...

Doc pon fikir jugak tue apa yang CJ cakap....
lagipon rnie punya check up NORMAL...berat badan ok...HB ok...
tekanan darah OK....kaki pon tak bengkak....(hee2....pandai betul CJ pujuk Doc)...
then.....result nya.....

Ok lah....cukup sampai 2x jelah....
Alhamdulilah.....syukran2....sukoooo CJ taw....
CA ada dengar gak....suke jerk.....
yelah lau fikir logik...nak minum wat apa lagi kan.....dah result NORMAL...
lagipon masa CJ peknen kat Cik Adawiyah 3x minum taw....result pon NORMAL...
kire tak ada masalah lah kan......
hee2....

So sekarang Doc cakap....tunggu masa jerk....
lau tak bersalin jugak lagi....
ikut due date 10/4/2017 ada appointment lagikk....
ok doc tenkiu.....

Tapi minggu depan dah start check 1minggu 1x...sebab dah sampai bulan.....
check up selagi tak bersalin......
haii..haiii chippp.....
kih2....

Sukooo CJ dah tak perlu nak minum.....
cuma sekarang kena alert carta pergerakan bby & bila dah ada tanda2 nak bersalin tue
cepat2 g spital.....
Mudah2an kan......








 Psstt:- Dah  nak bersalin, barang pantang CJ tak beli pon lagikkk......tak bleh jadik nie....














Khamis, 9 Mac 2017

10 Tingkah Laku Anak Yang Nampak 'Annoying' Tetapi Sebenarnya Ciri-Ciri Anak Bijak

Assalamualaikum....

* Petikan dari Sumber Majalah Pa&MA

Pernah tak anda memerhatikan kelakuan anak yang berusia 2 hingga 6 tahun? Walaupun anda sibuk dengan bermacam urusan, cuba ambil masa untuk memerhati dan mengenali kelakuan anak anda. Ia penting untuk anda membantu mereka supaya membesar sebagai anak yang lebih cemerlang di masa depan.
Berikut adalah beberapa tingkah laku biasa yang dimiliki oleh kanak-kanak lingkungan usia tersebut. Cuba perhatikan, adakah sama dengan anak anda?
1. Suka tanya banyak soalan
Jangan cepat marah, itu tandanya otak anak anda sedang ligat berfikir. Banyak bertanya soalan bermaksud mereka sedang belajar banyak perkara.
2. Suka berlari dan melompat
Itu maksudnya anak anda seorang yang aktif dan ceria. Ada banyak perkara di sekelilingnya yang hendak diterokai. Bawalah anak buat aktiviti di padang yang luas supaya dia bebas meneroka dengan berlari dan melompat dalam persekitaran yang selamat.
3. Suka menyepahkan rumah
Tingkah laku menyepah bukan terhad kepada permainannya sendiri tetapi juga barang-barang rumah seperti mangkuk, sudu, cawan plastik di dapur, tudung ibu, sapu tangan atau pakaiannya sendiri dan bermacam lagi. Itu sebenarnya petunjuk yang anak anda seorang yang kreatif ketika bermain. Otaknya kreatif berfikir di luar kotak. Mungkin dia bosan dengan mainan yang sama, jadi dia membuat mainan sendiri menggunakan barangan di persekitarannya/
4. Suka bercakap sendiri
Jangan cepat panik dan anggap anak anda bercakap dengan makhluk halus. Sebenarnya itu adalah tingkah laku kanak-kanak normal. Mereka sedang berimaginasi dalam dunia sendiri. Imaginasi membantu kanak-kanak menjadi seorang yang kreatif dan inovatif.
5. Tak boleh duduk diam
Mungkin anda boleh bagi dia buat aktiviti seperti melukis, mewarna, bermain lego untuk membolehkan dia duduk diam seketika.
6. Kuat menangis
Adakah anak anda jenis macam itu? Mungkin dia jenis anak yang suka diberikan perhatian. Cuba luangkan lebih masa dengan anak dan layan segala kemahuannya bermain bersama. Dalam masa yang sama pujuk dan beritahu anak supaya jangan suka menangis kerana ibu/ayah sentiasa ada bersamanya.
7. Bercakap pelat
Jangan ketawakan anak yang bercakap pelat nanti dia ingatkan itu perkara yang lucu. Layan percakapannya tetapi dalam masa yang sama betulkan kesilapan perkataan pelat yang diucapkan.
8. Tak boleh berenggang
Mungkin dia pernah melalui pengalaman ditinggalkan oleh anda (pergi kerja) tanpa memberitahunya. Jadi, anak takut akan ditinggalkan lagi membuatkan dia tak mahu berenggang dengan anda. Cuba tenangkan anak dan selalu beritahunya ke mana anda pergi. Lama-kelamaan dia akan faham dan tidaklah asyik hendak 'melekat' sahaja.
9. Suka main lawan-lawan
Biasanya ini berlaku di kalangan anak lelaki. Tingkah laku ini dipengaruhi oleh hasil kekerapan mereka menonton rancangan kartun yang banyak aksi berlawan dan bergaduh. Cuba pantau apa yang mereka tonton dan mungkin perlu kurangkan kekerapannya. Sebaliknya salurkan keaktifan dan minat mereka berlawan dengan menyertai aktiviti taekwando dan sebagainya.
 10. Menconteng dinding rumah
Puas membebel dan melarang tetapi anak tetap suka membuat hasil karyanya di dinding rumah. Siapa tak angin tapi jangan larang minat dan kreativitinya. Sebaliknya korbankan sedikit ruang dinding rumah anda sebagai tempat khas untuk anak menconteng apa sahaja. Anda boleh menjadi kreatif dalam soal mengubahsuai dekorasi kediaman.
Sebenarnya terpulang kepada ibu bapa untuk mencorakkan anak masing-masing. Walaupun mereka nampak 'nakal' dan sukar dikawal tetapi kadangkala kreativiti anda dalam mendidik boleh menjadikan mereka anak yang bijak dan pintar di masa hadapan. Yang penting salurkan tingkah laku yang 'annoying' tersebut ke arah yang betul.
Fuhhh...boleh di katakan semua di atas adalah pakej lengkap bagi anak dara Cik Ja
Cik Adawiyah tue....nampak jerk gegurl tapi lasak kemahin...dah macam gaya budak laki dah....alahai....lau bab menanya serah kat dia....selagi ibu & ayah x jawap selagi tue ler menanya....bab wat muka simpati satu hal...pepagi ibu & ayah nak kerja...terus wat drama
"ibu & ayah x yahlah g kerja rnie....duk rumah temankan kakak"...
jenuh ibu & ayah explain....duk rumah mak ngah...nanti petang ibu & ayah amik..malam boleh temankan...ok.....
Dah besar 3 tahun sudaa...lagi panjang akal nya....





Psstt:- Bebudak sekarang nie pandai betul 'drama queen' kan...





Rabu, 8 Mac 2017

Anak Dara Ayah....layanzsss..

Assalamualaikum....

Petang Sabtu, Cik Abang ajak keluar g taman Esplande...(yg baru bukak tue)...
memang dah lama bukak...tapi tak berkesempatan nak pergi...
kekangan masa lah konon nya...

Last tue, Cik Abang cakap....
siap2...jom pergi taman....
Apalagi anak dara tue Cik Adawiyah excited kemahin....
nak siapkan pon laju jerk...
tak nak drama2.....
hee2....nampak sangat anak dara nie suka nau nau berjalan....
*ikut peel sapa nie*....ntah.....

Lagipun sebelum Cik Ja bersalin bolehlah temankan @ bawakan Cik Adawiyah jenjalan...
nanti bila masa berpantang memang kena duk rumah ler yer....
Anak dara kena jaga baby yer.....

Dapat main buih sabun....suke ler sangattt.....




Nie main sensorang yer Cik Adawiyah....
nanti bila dah ada "Adik" main sesama ngan adik plok
jangan nak buli 'adik' sudah yer....


Cik Ja duk kat depan....
Duk snap pic dua beranak nie....
sampai Ibu panggil nak snap pon tak layan....
ralik sangat main buih sabun yer....


Dah puas belah sinie...
duk belah sana plakss....
Anak dara ibu nie.....

Masa nie Cik Ja pon asyik selalu semput jerk lau jenjalan jauh-jauh...
alahai.....








 Psstt:- Bebudak lau dapat main cenggini...memang sukooo kan....macam cik ja jugak masa kecik2...









Nasi Kerabu lagikkkk...

Assalamualaikum....

Hee2..
Cik Ja memang tak jemu der makan Nasi Kerabu nie....
hari-hari mau.....
haa2...


Kali nie tukar lauk plaks
Nasi Kerabu + Daging Bakar...rege pon sama RM5.50
amacam terliur tak ....

Lepas bersalin nanti memang tak leh layan Nasi Kerabu nie....
pantang der.....
jadi sementara boleh makan nie....ikutkan jelah selera anak tekak
nanti tak adalah terliur @ kempunan ke ape kan...








 Psstt:- Lau pantang kena pantang betul2 yer....coz tubuh badan nak pakai lama derr....











Selasa, 7 Mac 2017

Minyak Kelapa Dara (VCO)...baru nak try....

Assalamualaikum....

Bukan sahaja dapat minum air coconut shake...
sempat lagi beli "Minyak Kelapa Dara" brand D'herbs...
Yelah nak try minum...sebelum nie masa peknen kat Cik Adawiyah memang tak pernah minum...
- rekemen dari sepupu Cik Ja, katanya VCO nie elok tuk percepatkan bukaan -
tapi memang betul pun...masa sepupu Cik Ja nak bersalin anak yang ke-2 memang tak sempat masuk bilik labour room....
kat tepi pintu dah bersalin nya....baby tak sabar nak kuar..
doc sampai tak sempat nak prepare alat2 .....
haaa2....
tak sabor2 yer.....

Ikutkan sepupu Cik Ja cakap kena minum kandungan dah berusia 7 bulan ++
tapi Cik Ja masuk 8 bulan baru nak tercari2 minyak kelapa dara nie...
haaa2...

Cara minum:-
 * Kanak2 1/2 SUDU KECIL
(sebelum @ selepas makan)
* Dewasa 1 SUDU KECIL
(sebelum @ selepas makan)
* Ibu HAMIL 1 SUDU KECIL
(sebelum @ selepas makan)

- Cik Ja suka minum sebelum makan, coz pepagi memang rushing nak pergi kerja...so minum siap2 kat rumah...sampai kat opis baru bekpes....gitewww kekdahnyaa....

Di Minum untuk :-
* Meningkatkan ketahanan tubuh badan
* Mengembalikan tenaga dalaman
* Memudahkan proses bersalin jika di amalkan 1 SUDU BESAR setiap hari 
   (kandungan berusia 7bulan)

Cara Guna LUARAN -
* Sapu Minyak Kelapa Dara Asli pada bahagian yang di perlukan
* Urut sehingga meresap ke dalam kulit.
* Ianya boleh di bawa tidur & solat

Kegunaan Luaran -
* Mengatasi keguguran rambut
* Melebatkan & mengilatkan rambut
* Menghilangkan jeragat
* Melindungi daripada sinaran UV


Antara khasiatnya2.....
ok jugak kan....

Asal RM30.00 tapi tuan kedai bagi less dapat RM25.00 - tenkiuuu
RM25.00/60ml....
tahan tuk 1bulan.....

* Semoga kali nie proses kelahiran biar berlaku dengan cepat & mudah....amin2...
   Anak ibu kasi hint dulu taw kat ibu...bila nak kuar.....
   jangan wat ceprise....tergezut ibu nanti......
   coz sekarang nie, barang-barang tuk berpantang tak prepare pon lagi.......nak cari semua barang          dalam 1 hari memang tak larat dah sekarang nie....
   asyik mengah jerk....






 Psstt:- kasi ibu prepare barang2 dlu ....baru baby kuar yer......









Coconut shakee....best wooo

Assalamualaikum....

Semalam kuar lunch ngan Cik Abang....
Balik tue tapau air Coconut Shake....
perghh...beshhh....ngan manisnya. pekatnya...
memang sedap lah....

Piorrr jer rasa nya...
selalu beli kat pasar malam....rasa tue berapa nak ada...
kira macam tawar ler.....
Cik Ja bukannya suka manis...tapi ada ketikanya nak jugak rasa manis2 sweet giteew..
tak adalah suka manis memanjang.....lau rasa nak kena diabetes cepat.....buat ler...
haa2...

Sekali hirup...perghhhh...
dua kali hirup....perghh...
last2 habis sudaa....
haaa2....
RM 3.50 - so far ok ler....bekas besar puas hati...
Patutnya hujung2 dah nie kena banyakkan minum air kelapa
tapi Cik Ja duk sibuk minum coconut shake plaks....
apa daaa....

ala sekali sekala kan...
apa salahanya kan....
kan..kan...






 Psstt:- peknen kali nie kena alert betul-betul....stand by coz dah #35minggu sudaaa...






Jumaat, 3 Mac 2017

Makcik...nasi lebih yerr..

Assalamualaikum....

Hee2...tue semalam punya ayat...
Lepas balik dari klinik coz Cik Ja ader check up..
apa lagi perut terus berkeroncong walaupun dah bawak bekal roti ....

Mejak dah masuk trismester ke-3 nie ...
nafsu makan kemahin melampau...
asal makan jerk mesti bertambah ..tue kat rumah...
lau kat kedai terus mintak NASI EXTRA...
haaa2...

Kena laks lauk yang lama Cik Ja tak makan..
peberett nihhh..
"Sambal petai ikan bilis"....
perghhh.....merecikkkk....

Dah sampai ofis tue....
tak pandang kiri kanan dah....
terus makan dulu.....
kih2....nampak tak gelojoh kat situ.....
ala bukan selalu kan....

Nasi Extra + sambal petai ikan bilis + sayur  (RM7.00) hamikkk kauuu...
Alhamdulilah....
kenyang perut....
Baby pon kat dalam asyik bergerak2 jerk...
ibu kenyang...baby pon heppi kan....
kih2...







 Psstt:- Lauk peberett....mana boleh tahan derrr...










Khamis, 2 Mac 2017

Part nie paling sukooo_barang BABY....

Assalamualaikum....

Sudah masuk bulan Mac yer....
tak lama dah pun..tinggal 1 bulan jerk lagi...
phewww..jap jerk erkkk...

Nie citer ahad lepas....
Soping baju baby.....part nie paling suka...walau sekarang Cik Ja dah tak larat nak jenjalan coz asyik rasa sakit ajer.....
tapi bila fikir nak soping tue...sakit2 pon ku tahan jua....
haaa2...

1st pergi East Coast Mall (parkson)..bukan per
selalu ngatt Cik Ja gie Megamall..boring laks....
so tukar angin....& boleh collect point tuk Bonus Link & Parkson card....heee2

Carik punya carik dapatlah 3 pasang
then botol susu ...rembat 2 botol coz ader less 10%
ok lah dari tak ada....

2 pasang baju tidur + 1 pasang baju singlet....
ok lah kan....

then cik abang ajak plaks g Kuantan Parade (The Store)....
lama sungguh tak gie sinie.....

Masuk The Store....
ohhmaiiii.....der sale jugak rupanya...
mata dah berpinar2 nengoknya...
maaf Cik Ja x snap pic coz duk perati kat Cik Adawiyah nie...
walaupun Cik Abang ada jugak....
kena2 lebih hati2.....coz ramai plaks orang duk soping barang baby....
yelah memasing nak cari barang2 @ pakaian yang murah tapi berbaloi...

Nak jadikan cerita....Cik Adawiyah memang tak leh duk diam
akhirnya Cik Abang bawak keluar jenjalan kat lain...
Cik Ja duk sensorang kat situ....
Belek punya belek....
fuhhhh....

Macam tak caya jerkk....
5 pasang di rembatnya.....
2 pasang baju tidur + 2 pasang baju singlet + 1 pasang baju lawo....kih2
nak cari selimut....x ada yang berkenan di hati plaks.....

X per...nanti Cik Ja cari lagi....
haaa2...sukeee2....

total : 8 pasang semuanya + 2 btol susu
Fuhhh...sampai rumah baru ada rasa lenguh sana lenguh sinie
masa duk pilih2 baju baby memang tak rasa....
orang pompuan kan....lau bab soping memang terapi tuee....

Ok done.....baju dah settel....
bab lain belum settel lagi...
* Pampers *Minyak *Bakul baju + besen mandian * tisu basah *selimut

banyak lagi tue kan....tapi tak aper.....
yang penting settel dlu bab pakaian sebab nak kena basuh dahulu....
bab lain lau dah beli..simpan letak dalam beg siap2 kan.....

Nie plan minggu nie....
nak cari barang tuk Si Ibu laks....
Yer tuk Cik Ja ler....
Masa berpantang nanti

hee2.....
bab nie memang Cik Ja suke....
nanti dah bersalin...kena pantang betul2
2 bulan tue tak leh kuar mana2....apatah lagi nak soping moping macam nie kan
so masa nie ler lau nak lepas dendam kesumat....
haaaa2....





 Psstt:- Sepupu Cik Ja ikut due 23/3/2017 nie....tak lama dah tue......nanti turn Cik Ja lakss....










Jumaat, 24 Februari 2017

Rambut ibu keterr_a.k.a KERINTING....amboi2...

Assalamualaikum....

Dapat ws dari mak ngah....
Cik Adawiyah tunjuk pic ibu masa kecik2...
katanya.....
"rambut ibu keterrr_a.k.a KERINTING"
amboi2.....kata kat ibu yer...

Mentang2lah rambut Cik Adawiyah tue ikut ayah (LURUS) ajer...
ngade2 betull....
tengoklah muka tue....aksyen jerkkk

Mulut sekarang mak aiii...
burung murai pon kalah.....
pot pet...pot pet.....
letih ibu & ayah nak melayan soklan2.....
peel pon kemahin sekarang nie....
dah nak jadi KAKAK makin menjadi - jadi ....








 Psstt:- rata2 dengar memang macam tue...lau nak boleh ADIK @ anak ke-2 jerk...mesti anak yg 1 st tue akan buat peel .....bertabahlah ler....









Khamis, 23 Februari 2017

Baby teringin_si ibu turutkan jua...

Assalamualaikum....

Hee2...
Alhamdulilah dapat gak makan Donut Big Apple...
tetiba jerk rasa nak makan...
col cik abang ajak pergi beli jap time lunch....
Ok set.....goo......vroommmmm

Dah sampai kat ECM_Ktn...
Cik Ja cari ler....(ketinggalan zaman betul, maklumlah dah lama x jenjalan kat sinie)
kat area bawah...sekali pusing cari tak jumpa...
alahai kat mana plak kedai Big Apple nie....
alst sekali baru teringkat kat Ting. 3 ada jual
kiosk ajer bukan kedai....
so Cik Ja gigih jalan tue ...nak cari Donut....

Akhirnya..jumpa gak
Syukran2....
beli 6 pcs/RM14.50
macam2 perisa Cik Ja pilih...
Ikut anak tekak....kih





Waaa....weeee....wuuuuuu...
meriah betul kan....
Cik Ja x makan semua hokey.....
1st tue....Cik Ja makan 2 pcs jer dulu......then rest jap...
petang skit baru makan lagik....
tak adalah sekali hadap weyyy....
pelahap betull nie......
memang heaven lau dapat makanan peberet nie kan...
kih2....
Lau bawak Cik Adawiyah nak beli nie memang tak kot
coz kesian plaks nanti Cik Adawiyah tengok ajer...
tak leh makan...alahan dengan coklat...krim bagai tuhhh....
kan kesian kan...
baik ibu makan ngan baby.....
haaa2....alasan betullll


Alhamdulilah.....puas hati dapat makan...
esok lusa tak tahu laks....
per selera nyer.....
time peknen jerk selera macam-macam...lepas dah bersalin nanti kena pantang 1 hal...
then nak makan makanan yang bukan-bukan kena fikir kat baby (coz menyusu)
nanti silap makan....effect kat baby.....
dulu pernah kena kat Cik Adawiyah...

Cik Ja makan sayur kailan ikan masin malam tue....
then menyusu kat Cik Adawiyah...
siang tue....muka CA naik merah-merah....dah macam sotong bakar...
tergaru sana sinie....kesian anak ibu....






 Psstt:- Yang ke-2 nie tak tahu lagi....pesen macamana lagi...(ada alahan @ tak )








Rabu, 22 Februari 2017

Merosss lagikkk...

Assalamualaikum....

Dah 2hari menu sama....
Nasi goreng meross + kerepok + nescafee
request dari Cik Abang...
Cik Ja turutkan ajer ler...

Janji bawak bekal...
jimat ohoiii....


Selalu pepagi Cik Abang ada kasi RM kat Cik Ja tuk wat belanja...
Cik Ja request ler nak RM Meross jugop...
sekali Cik Abang kasi RM Hijooo....
sadisss sungguh....
baru nak mengedik skit....
yelah dah wat bekpes 2 hari menu yang sama....
* ikhlas ke tak tuee....haaa2..*






 Psstt:- cengini ler lau wanita berkerjaya....cewahh....kerja kerja jugak....bekpes jangan lupa wat taww..baru ler cik abang sahyammmm.....haaa2..











Selasa, 21 Februari 2017

Nasi goreng merosss....

Assalamualaikum....

Rinie terlajak rajin wat bekpes...
Nasi goreng merosss + kerepok....
Selalu Cik Ja wat Nasi goreng putih (cina)...coz x berapa gemar sangat color meross nie...
bila dah x ada idea nak pelbagaikan nasi goreng..maka terjadi lah nasi goreng meross nie...

Sebelum nie ada gak wat nasi goreng ikan masin....letak sayur kailan + ikan masin...
tapi stok ikan masin x ada...so buatlah apa yang ada .....


Dah wat tak sah lau bawa bekal....
1bekas tuk cik abang, 1bekas tuk cik ja, 1bekas tuk Cik Adawiyah...
memang macam tue ler..
lau cik ja wat bekpes.....






Psstt:- Bukan x suka wat bekpes lau time kerja, tapi lau datang mood kelaut...alamatnya tapau ler...heee3....









Khamis, 16 Februari 2017

Yeahhh...dah dapat result.....tapiiii....

Assalamualaikum....

Rinie der check kat KK_Jalan Gambut....
check perut ajer....hanya jumpa dengan misi.....
hee2...

Rutin cam biasa ler...amik no giliran then wat urin test...
amik HB...so far ok 12.2....

tak pernah tak ramai orang lau kat KK_Jalan Gambut nie...sebab di kira one stop centre...
yelah kat sinie jerk satu-satu klinik keluarga yang paling dekat...
of coz ramai orang kan...kan...
macam tak biasa laks...

Mujur rnie tak lama menunggu....
mungkin sebab patient bilik L (bilik Cik Ja ler tuh_ dr jaman Cik Adawiyah lagikkk)
tak ramai...so tak lama tunggu....
nama Cik Ja di panggil...


Misi macam biasa amik berat...tekanan darah....
berat 62.80kg naik skit....tekanan darah (107/75) ok normal....

then Cik Ja tanya ler result air gula yang kali ke-2....
jeng jeng.....NORMAL...x ada masalah....
lau ada prob pihak klinik akan col patient cepat2 tuk wat BSP...

Cik Ja rasa nak melompat ajer....alhamdulilah...
tenkiu misi.....
tapi...yang x bestnya.....walau result awak ok...
tetap akan kena minum tuk kali ke-3....
owhhhh tidaakkkkk misi....
Cik Ja cakap...aci tak nak mengelat tuk kali ke-3 nie...
hee2...

Sengih ajer misi.....
yelah kan....lau fikir logik...dah cukup 2x minum result OK...
tak yah lah....
Misi jawap apa lau korang nak tahu....
"kat KK nie memang prosedur macam tue.....NORMAL kena minum 3x"
huwaaaaa......

kena minum lagikkkk....
ku kiciwaaa.....
result air gula ke-2_NORMAL...tetap kena minum tuk kali ke-3
Demi baby...
terpaksa ku relakan......huuuu2....

next month der appointment lagi.....
1st check perut.....
2nd jumpa doc laks....nak scan....

dah masuk 32minggu @ 8bulan sudaa....
alhamdulilah.....
duk elok-elok yer baby kat dalam tue...
jangan nakal2 bak kata  Cik Adawiyah....
heee2...







 Psstt:- jap jerk.....baby ibu dah besar.....Kakak Adawiyah jerk tak besar2....heee2













Rabu, 15 Februari 2017

Eh....baru perasan....semua PINK...

Assalamualaikum....

Ritu punyalah boring tak ada kerja kat ofis nie....
merayap ler.....kih2...
yelah lepas jerk CNY memang kes akan slow skit....
so Cik Ja nie lau hari2 menghadap PC sampai mata pon naik juling
mula lah plan last minute....
g jenjalan kat port biasa....

Plan nyer nak cuci mata ajer.....sekali cuci poket sekali
oohhh tidaakkkkk....
pusing punya pusing mall tue....
nie lah barangnya....
sekali tengok macam sikit jerk...
bila dah kumpul2 cengini....nampak boleh tahan gak
mak buyung duk pegang sampai ke sudah...
haaa2.....lau soping punya pasal.....
penat dah tak rasa...bila dah puas soping tue akan rasa lenguh2...
betul tak ??
haaa2.....

then terperasan.....ehhhh..semua PINK ler...
macam berjanji laks....cuma ada 1 barang tue jerk color kuning kan...
yang lain semua PINK
haaa2....

Nie lah HASIL nya lau mood jenjalan sudaaa datang
Fuhhh.....
berpeluh mak buyung jenjalan (kekonon nak selalu berjalan, agar mudah nanti nak bersalin)
alasan klise sangat kan....
lepas tue mula lah ...time malam....
datanglah lenguh-lenguh....sakit urat .....sakit badan...
nak bersungut kat Cik Abang tak leh....coz nanti Cik Abang pulang paku buah keras....
"dah tahu tak larat.....kenapa nak pergi jugak"...
huuu2.....
so...baik duk diam-diam sudaaa....




Psstt:- barang baby tak beli lagi nie.....yiieee bab nie lagi sukoooo.....coz lau gie tempat baby...bau die memang best.....kalau boleh nak beli semua.....(melampau nihhh)








Jumaat, 10 Februari 2017

Makan saja yerr....

Assalamualaikum....

Semalam bekpes Nasi Kerabu + Ayam madu....
perghhh...lama tak pekena...
sesekali layanzsss....
pekena laks ngan air nescafee (opss...ikutkan masa peknen kat Cik Adawiyah memang x sentuh langsung nescafee nie)...
kali nie plakss....makin menjadi-jadi air nescafee...
tapi Cik Ja tak adalah minum sampai jadi habit....
paling komen pun 1x @ 2x jerk...
kira ok lah kan....

Nasi Kerabu + Ayam Madu _ RM5.50 ok lah kan ....

Ritu laks bekpes roti paung + nescafee (opss nescafe lagikkk)..
Selalu nak cari Roti paung kat Ganu jerkkk...
nie tak kat area bandar kuantan dah ada....
gara-gara Cik Abang ler mention ritu....
cepat-cepat suh pegi beli.....kih2.....
nampak nau nau bini x tazabarrr.....
haaaaa2...
Roti Paung inti planta_ RM5.00/loyang.....
Masa check up ritu, berat badan tak naik banyak ngatt...
nah sekarang misi tuk tambahkan berat badan...
nanti timbang hopefully naik ler skittt....
jangan terkejut sudaa....






 Psstt:- teringin nak makan aper....cepat2 pergi cari...nanti masa berpantang mula lah..terliur sana sini....kih2...