Khamis, 28 April 2016

Si tukang jahit....erkkk...

Assalamualaikum....

Lama koi tak membebel kat blog kesayangan nie.....
yelah macam-macam hal yang berlaku sepanjang minggu lepas....
tak nyempat koi nak update.....

In sha Allah...nanti koi cari masa tuk citer kat korang yer....
ok...rnie koi nak bebel sikit pasal tailor....
ermmm....sesapa yang baca nie jangan salah faham taw..cuma koi nak tanya jerk...memang rata-rata tailor macam nie ker ?

KES 1
** Pergi jumpa tailor Melayu, nak tempah baju raya bukan banyak pong...1 pasang ajer dulu niat nak try coz lau rasa selesa @ jahitan kemas...boleh on jerk kan.....

Tailor tue tanya nak buat baju aper....Si Penempah nie jawap nak wat baju kurung biasa jerk
di tanya lagi....pernah tempah sini @ ada bawak baju contoh......
di jawap nya lagi.....belum pernah tempah & baju contoh dulu punya dah ketat (means kena amik ukuran baru)....

Terus tailor tue jawap.....lau baju contoh tak ada @ nak kena amik ukuran baru....
lau nanti bila dah siap, memang tak sempat nak outer-outer dah....coz banyak sangat tempahan tahun nie...bla..bla..bla..

Si penempah tue jawap......oooo yer ker, ok lah lau macam tue....
terus berlalu dan mengomel...."dah nama nya tailor, adatlah lau tempahan banyak...pandai2 lah adjust kan, nie tak main pilih2 bulu lak....ngan orang baru tak amik tempahan...tapi bila regular customer datang....terussss amik.....acaner tue.....

KES 2
** Tailor Melayu lagi.....si Penempah tanya amik tempahan lagi tak ?
Tailor jawap, lau orang baru terus tak amik......erkkkkk, coz amik yang regular customer jerk....
si penempah hanya mengangguk tanda faham....dan terus berlalu...
                              

KES 3
** Tailor Chinese, si penempah col dulu tanya....ada amik tempahan raya lagi tak ?
terus di jawab.....ADA....datanglah....


Korang rasa ?? apa perasan Si Penempah tue.....
Apa beza Tailor Melayu & Tailor Chinese ??
cer citer kat koi nie....






 Psstt:- Murah @ Mahal bukan isu tetapi layanan buat customer...fikir2kan...






Rabu, 20 April 2016

Serasi bersama...

Assalamualaikum....

Korang suka makan nasi goreng ngan aper erkk...
koi lau nasi goreng selalu match kan dengan kerepok..tak kisah lah kerepok lekor ke kerepok keping...janji kerepok...

mabelesss....*orang ganu memang suka makan kerepok nihh*
lebih-lebih lagi Cik Abang.....sampai CA pon sama...ngikut jugak
pantang nampak kerepok dalam bekas tupperware tue....terus cakap
buu....nak kepok....'anak ayah betul lah nie"...suka ngan kerepok...
hee2..

ritu koi bawak bekal nasi goreng....kerepok tak lupa....mesti kena bawak jugak
sedap bak hang....kruppp...krappp..bunyi nyer....
kih3....alhamdulilah kenyang perut.....
jimat pon jimat.....

Nasi goreng + kerepok_alhamdulilah...
lagi satu....lau makan laksa @ laksam mesti nak kena ada kerepok
baru siyokkk....
korang mesti pelik kan......
haaa2....
itulah anak orang ganu....
miahahha...










 Psstt:- semua nak kena match ngan kerepok....





Isnin, 18 April 2016

Apo bendo yang di bueek tue...

Assalamualaikum....

Nie pic punya lah lama dalam folder tue....
dah tak ingat ....
bila selongkar balik....belek punya belek barulah perasan pic nie...

hee2....kan koi nie sibuk memanjang....tak sempat nak belek-belek folder lama...
bila x berapa nak sibuk...angin nak bercerita  tue mula lah merasuk...
haaa2...

korang lau beli kelapa suka yang belum di kupas @ yang dah di kupas
of coz yang dah kupas kan....senang....ketuk sikit kasi terbelah dua...(koi dulu-dulu suspen nak belah kelapa nie) asyik tak sama macam mak buat.....

Mak koi terror....wooo bab2 kelapa nie....
sebab aper.....sekali ketuk ajer...dah terbelah dua ...cantekkk ajer....
tak ada macam koi senget benget....nak parut kelapa payah....
fuhhh...mencabar tenaga taw.....

pah tue lau nak parut kelapa tak boleh sesapa duk dekat...cok nak fokus betul-betul...
even orang nak ajak berborak ngan koi ....koi cakap tak boleh...
nak fokus parut kelapa....sampai tahap gitu koi kan...
kih2...



tue si Aqil (anak sedara koi) niat nak tolong nenek....tapi tak pandai....
nenek jugak yang terrer......
cayalah nenek.....
koi memang 'mission fail'...
haaa2...







 Psstt:- orang dulu punya skill....perghhhh...kalah orang sekarang kan...


Jumaat, 15 April 2016

Seba Med_ph5.5

Assalamualaikum....

Sekarang nie...CA guna brand Seba Med ph5.5 "for the delicate skin"..giteww...
yang mana ada alergik kulit ..try guna produk nie....
In sha Allah......serasi ngan kulit kanak2...

Ikutkan dulu CA guna mandian Emstan lebih kurang gitu namanya...
doktor yang suggest....memang wangi & sejuk rasa tapi bila dah habis nak kena beli kat klinik...
part tue yang lemah sikit.....
klinik tue selalu ramai orang.....even koi yang nak ubat sahaja tanpa perlu jumpa doktor pun
memang kena que....letih menunggu..

So di sebabkan keadaan klinik yang selalu ramai orang....koi pon try g farmasi...
tanya staf tue...ada tak mandian brand nie Emstan.....jawap nya....'ohh....x ada stok tapi lau nak cuba produk nie Seba Med pon boleh'....
untuk anak alergik kan ?...katanya....

koi pon cakap  lah....haah.....
then terus die rekemen kan.....produk Seba Med nie...
'Baby wash & lotion pon ada'....tapi i jenis nak cuba mesti beli 1 ajer dulu
if CA serasi baru nak go on....

Mula2 i beli yang Baby bubble bath...then tukar Baby wash....fungsi nyer sama jerk...
cuma bentuk botol tue jerk lain ....hee2

i prefer mandian berbanding sabun macam dalam pic tue...
bukan aper nak bawak g mana2 kan...
hee2..


Bila anak dah serasi...terus tak cari yang lain dah....
hee2.....
Koi nie suka ngan bau mandian Johnson tue...tapi CA tak bleh pakai....
lau pakai...terus naik merah-merah......alahai...
Ibu CA nie tak over tak sah....kan....








 Psstt:- dah jadi mak2 nie...kena lah alert dengan produk yang sesuai ngan anak2 kan..




Rabu, 13 April 2016

Bila anak ada Allergik_

Assalamualaikum....

* Sumber dari Pa&ma

~ Pernah tak si kecil tiba-tiba bersin tak berhenti-henti dan mata menjadi bengkak ? Ia kerap berlaku apabila dia makan makanan laut, terdedah pada habuk atau berada di cuaca panas terik.

Ada setengah kanak-kanak pula akan di tumbuhi bintat merah yang gatal. Sebenarnya gejala ini menunjukkan anak anda alergi terhadap makanan laut & habuk.

Biasanya, alergik ditandai dengan simptom seperti cirit-birit, bengkak pada bahagian tubuh serta muntah-muntah. Bagi mengetahui dengan tepat alergi yang di hadapi oleh si kecil ujian khas akan dilakukan.

Kira-kira 15% bayi dan kanak-kanak di Malaysia mengalami alergi seawal usia dan angka ini meningkat saban tahun. Hal ini tidak boleh diambil mudah kerana ia memberikan kesan fizikal dan emosi kepada si manja.  Alahan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor yang luaran dan pemakanan.

Mari kenali pencetus alergi yang biasa di kalangan anak kecil.

1) Susu Lembu  - mengandungi protien yang asing buat si kecil.  Sebaik-baiknya diperkenalkan selepas mencecah usia 1 tahun.  Sebarang produk yang dihasilkan menggunakkan susu lembu seperti Yogurt, Keju, Aiskrim, dan dadih boleh menyebabkan si manja cirit-birit dan muntah.

~ Cik Adawiyah memang tak leh langsung minum susu @ makanan yang berasaskan Susu lembu, sampai sekarang masih lagi minum susu Isomil Plus (kacang soya) ~
Pernah cuba tukar susu Pediasure....tak boleh....naik merah-merah & bengkak muka2....
alahai anak ibu ....Susu Isomil Plus (1-10tahun)...fuhhhh....

2) Tungau debu - Organisma kecil yang turut dikenali sebagai dust mites ini hidup di dalam habuk dan membiak di tempat panas & lembap seperti selimut, tilam, tuala dan kain.  Ia menyebabkan si manja bersin dan selsema. Dalam kes kronik boleh menyebabkan sakit dada, asma dan sukar bernafas.

3) Telur - Mengandugi protein yang menyebabkan si manja menunjukkan reaksi alergi seperti kegatalan dan tumbuhnya gegata.  Si kecil yang alah telur turut alah kepada daging ayam dan spesies unggas.

4) Kekacang - Ada juga si kecil yang alah terhadap kekacang. Ia akan menyebabkan kegatalan sehingga rasa tidak selesa.

5) Ikan & makanan laut - Bagi si alergi makanan laut, simptom yang terjadi ialah sesak nafas, muntah, bengkak pada bibir. Makanan laut seperti udang, ketam dan spesis ikan tertentu perlu dielakkan baginya.

FAKTOR UTAMA PENYEBAB ALAHAN :-

Anda perlu tahu alahan tidak hanya disebabkan oleh keturunan semata-mata. Ada faktor lain yang menyebabkan hal ini berlaku antaranya ialah..

Faktor Cuaca
* Cuaca yang panas & lembap dan kadangkala ekstrem menyebabkan kesan alergi terutamanya kepada bahagian kulit.

Faktor Persekitaran
* Persekitaran memainkan peranan penting di mana lingkungan yg berhabuk, asap kenderaan, bau cat dan asap rokok boleh mencetuskan kesan alergi pernafasan pada si kecil. Cthnya seperti sesak nafas, gatal mata, dan batuk

Faktor Genetik/Keturunan
* Ya. Ia di warisi secara genetik dan mengalir dalam darah anda ! Jika anda seorang yang mempunyai elergi makan, anak anda mempunyai risiko 60% berbanding si kecil yang mempunyai ibu bapa yang tidak mempunyai alergi.

Faktor Fizikal
* Tubuh yang lemah menyebabkan sistem antibodi badan tidak boleh menyaring apa yang masuk ke dalam tubuh sehingga pencetus alahan ini terlepas masuk dan mula menunjukkan kesannya.

Faktor Emosi
* Stress dikenal pasti sebagai punca yang memicu masalah alergi ini. Ketika tertekan, tubuh menjadi keliru dan menghasilkan igE iaitu imuniglobolin E dan protien yang menyebabkan reaksi alergi.


TANGANI EMOSI ANAK ALERGI

~ Melihatkan orang lain bebas memakan makanan yang alah olehnya, si kecil perlu lah sentiasa di berikan sokongan moral yang positif. Tidak dinafikan dia akan rasa terasing dan lemah. Maka anda perlu bijak menghadapi kerenah anak alergi.

>>>  Katakan kepadanya.."Sayang tidak boleh makan telur sebab nanti sayang akan jadi gatal-gatal. Sabar ya. Mama ada sediakan ikan. Ikan yang paling selamat<<<

>>>> Berikan nilai positif dan jangan lupa dengar luahanya. Paling mustahak terangkan kepadanya tindakan anda melakukan semua itu  semata-mata demi kebaikan dan kesihatanya<<<

>>> Jangan jadikan alergi sebagai penghalang untuk si manja berkembang sihat<<<

>>> Usah berpantang makan sehingga malnutrisi dan menyekat perkembangan semula jadinya
Carikan makan pengganti yang mempunyai nutrien seakan-akan sama agar dia boleh mendapatkan vitamin dan mineral yang di perlukan untuk pembesarannya<<<

**panjang kan entri kali ini...tak apa sebagai rujukan semua**
kan sharing is caring.....hee3



ok daa...





 Psstt:- Dengar kata...lau anak2 ada yang alergi selalunya time kecil ....bila dah besar....in sha allah dah hilang.....mudah2an kan..







Selasa, 12 April 2016

Semeweekkkk....

Assalamualaikum....

Pagi tue sambil duk menunggu Cik Abang bersiap ...
Koi & CA duk selfie sikit....hee3

Asal nak selfie CA wat muka cenggitu...
Suka tunjuk gigi kapak 2batang tue....
jenuh suh senyum elok-elok.....cenggitu jugak dia wat...
drama sanggat nie.....

Sengihhhh...
sekali koi termasuk jugak dalam ini gambar...
kih3....
Cinta Hati Nyawa Ibu & Ayah....
Dah masuk 2 tahun 1 bulan sudaa...CA nie...
sekejap jerk kan...anak dara....dah besar...

pejam celik pejam celik....
nanti sekolah daaa.....
heee2...

ok daa..





 Psstt:- anak dah besar...macam2 pesen peel nyer..





Jumaat, 8 April 2016

Drypers Soft Touch_

Assalamualaikum....

Dapat Sample dari Drypers_Soft Touch...
hee2...
koi nie lau bab sample menyample memang sukoooo...

Lau dah jadi Ahli Drypers memang akan dapat untuk setiap produk...
yelah mesti nak suh customer test kan....



Dapat 2 pek (1 pek ada 2 keping)....
kira ada 4 keping ler.....
memang lembut .....nama pon dah Soft kan...

Pattern nie lain sikit macam yang biasa......
so far ok...dah kasi Cik Adawiyah pakai, alhamdulilah tak ada ruam-ruam....
so far so gud....

ok...baiiii

tue jerk nak citer....





 Psstt:- Masih setia ngan Drypers.......banyak kelebihan nyer.....antara collect point dapat redeem...hee3.






Style ke-2

Assalamualaikum....

Ahad lepas...CA bawak Cik Adawiyah potong rambut kali ke-2, yelah rambut dah panjang sampai kat mata....
selalu koi nak ikat rambut...memang tak bagi.....grhhhh.....

Masuk kali ke-2, g salon potong rambut dah tak ada pepe dah....smooth ajer.....Cik Adawiyah wat lek jerk.....behave anak ibu .....bravo...bravo....koi plak yang hover....
risau jugak...walau 1st dah penah g saloon.....
mood bebudak bukan boleh jangka kan....

nie pic masa kat rumah mak....
suka sangat rambut dah pendek....
memula nampak macam pendek sangat....
tapi bila dah lama-lama nampak cun....
bukan mak cun taw...

heee3...

tengok tue....sengih memanjang....

Tengah duk nengok apa ntah kat padang tue....
rambut pon dah pendek....
senang nak urus ....


Mujur Cik Adawiyah punya rambut lurus...ikut Ayah kan...
lau ikut ibu...kerinting ting..ting....kih3

ok daaa....









 Psstt:- muka nampak sama macam ank sedara koi Si nina ........sepesen jerk





Khamis, 7 April 2016

Burgerrzsss meleleh....

Assalamualaikum....

Saje koi nak share kat korang....

Sejak Cik Abang wat part time nege burgerzsss nie...
koi selalu tergoda...sebab nya......
asal malam makan burgerzss...

asal makan burgerzsss waktu malam....
ermmm....what to doo...

Burgerzsss nie lau makan sekali pasti nak lagi....bak hang
sebab aper.....
bahan-bahan tue mewah....
cam sayur2....mayonis...sos....meleleh beb....
tak caya ler tueee....

cer tengok pic nie hah....
nampak presentation tak lah mewah macam kedai2 western tue...@ ala2 JJCM ker
tapi cer try rasa tengok...


nie yang koi order....punyalah panjang namanya...
Burgerrzesss Special Ayam + Double + Black pepper....
amik noqq...

perghhh......
walau pon roti nampak kemek cenggitu tapi rasa cenggini taw.....
walllahhhhhh





 Psstt:- nak control makan...akhirnya tewas jua.....