Jumaat, 30 Oktober 2015

Nasi Paprik ala2 manja.....haaa3....gediksss..

Assalamualaikum....

Monick semua....
dah bf belum nih....

rini koi nak stori pasal menu semalam...
koi bawak bekal.....

Nasi Paprik ala2 manjaaa gitew....
haaa3....

maaf cakap ler...rata2 lau koi pergi kedai makan....
mintak nasi paprik.....dorang akan served paprik color merah (masak merah)
ermmm....jarang jumpa yang color kuning macam koi buat nie...
*bukan kata koi nak berlagak pandai masak ke apa...koi memang tak terrer masak sangat pong...
cuma kekadang tue bila koi dah biasa kerja kedai makan....
koi rasa macam2 pesen lauk & tukang masak pon lain2 kan...

memang kat area koi nie lau bab kedai makan...
majoriti tukang masak semuanya orang siam @ thailand...
bukan kat orang tempatan tak ada cuma sedikit ajer...

kan dulu penah orang duk sohor@teruja dengan masakan Tomyam kan...
koi macam tue jugak....suka ngat Tomyam...

lau orang tempatan buat mesti tak sama ngan orang siam kan...
tapi bila dah biasa makan hari2...cuba buat....
tak ada beza pong cuma bahan-bahan tue ler kena pandai ....

koi nie pon amik resepi Paprik dari dorang...
selalu perhati apa yang dorang letak....
then practice kat rumah...

memang dulu ada try & error...
tapi bila dah rasa macam ok dah.....kite modified sikit2
ikut selera kita....

Paprik nie boleh pelbagaikan...
Paprik daging, ayam, sayur....semua boleh...
letak sayur2 sikit....
jadik....

tak yah masak lauk lain pon tak aper....coz dalam tue dah cukup lengkap
cuma nak besh lagi...tambah lah telur dadar ker....
sambal belacan ker...siyok2...


ok..tue jer nak citer...



 Psstt:- kena bawak bekal lau nak jimat....

Khamis, 29 Oktober 2015

Disney vs Anakku....

Assalamualaikum....

Lunch tadi koi ada janji ngan sil (nono) nak kuar g jenjalan kat Megamall
1st tue koi sesaje nak tanya.....x nak join koi ker cuci-cuci mata ...
*koi nie suka bab cucuk-cucuk tuk g soping...tapi bukak cucuk-cucuk tuk cari gaduh aaarr..
nooononoooo kata cik wiyah

then nono cakap ok jadik.....jumpa kat DIY...
koi ingat nono lambat sampai coz nak cari parked lagi bagai....so koi wat lambat2 ler..
alih-alih nono sampai dulu.....ohmaagadddd....cepat betul...
semangat nihhh....haaa3...

koi terus g DIY tue...bermula lah adegan cuci-cuci mata....
memang akan beli barang tapi x adalah banyak macam penuh jerk bakul tue.....
dah plan nak beli Pengukur (coz plan nak amik ukuran pintu & tingkap...nak cari kain wat langsir rumah)
pah tue...nampak Penyepit baju yang jenis besar (tuk sepit kat batang besi)...tengok lagi....berkenaan plak...
Hanger baju (kecik tuk cik wiyah)...then terbekenan lagi......Wallpaper (nak try kat almari kayu)
* pic koi tak snap coz barang-barang tue koi export kat sil suh bawak balik....
koi nak balik berlengang..malas nak pegang barang...

x per nanti entry lain koi updated k..

lepas tue...jenjalan lagikkk....
nak try cari baju cik wiyah (wat modal nak soping....asyik2 baju wiyah)....aci kan..

sil dah kena balik coz time lunch die dah habis...
koi still on lagi....

sensorang duk pusing bahagian baby tue...
tengok brand Kiko....ermm mahal ....t-shirt (sehelai) RM18...
tak apa pusing lagi...
carik lagi....koi memang suka bab nie...
bab cari mencari.....kih3..

tengok brand Pigeon...ermm tak berkenaan ....
tengok brand Disney & Anakku...der wat sales
2pasang RM45....der yang harga RM59...tengok atas pattern...

cantekkkk....
koi suka beli baju wiyah brand Disney..coz color2 memang comey...
n then lau pakai kan kat wiyah..ngam2 jerk...
tapi der 1 brand nie ...Anakku....pattern & kain cantik2
tapi kekadang ngan tubuh cik wiyah tue...
tak padan lagi...means lau size 6-12 bln....besar lagi...

lau size 1-2tahun lagi lah besar nyer...
habis tue bila boleh pakai macam nie...
dah banyak beli brand Anakku...lau seluar mesti kena auter sikit...kasi kecik..
coz besar lagi walau size kecik...

cik wiyah kan kecik......
bertabah lah selalu kena auter ...

akhirnya..koi beli jugak....2pasang
Disney & Anakku...

koi berkenaan kat baju Anakku tue....ikutkan seluar pendek bergetah...
tak apa lau seluar tak muat....kasi pakaikan baju jerk..
matching ngan seluar jeans @ skirt ker...

Disney vs Anakku_mana satu pilihan anda.....koi of coz Disney
lepas jerk bayar ...koi tak pandang dah...
terus jerk balik...
malas nak tengok dah...

nanti kan terbekenan plop.....
rabak..rabak...
nangis bucu meja lepas nie...



 Psstt:- agak memang koi tak leh keje promoter kat bahagian kanak2....lau tak memang tiap2 bulan rabak...mati lah nakkkk

Kuih bom @ Pau Goreng...

Assalamualaikum....

Monick....
korang dah bf blum ?
koi baru jerk sudah...

pagi nie bf kuih Bom ngan nescafe...alhamdulilah...
beli kuih rm2 (6biji)....dah kenyang...

nanti lunch baru cari nasi-nasi...hee3.

koi selalu dengar orang panggil kuih nie...
Pau Goreng.....koi panggil kuih bom...
(inti sambal ikan...macam inti kuih Temosa tue..)

kuih nie wat dari Tepung Pulut....
tue yang rasa kenyal-kenyal sikit...
lau jenis gigi yang tak kuat jangan makan ..nanti gigi patah
(haaa3....just joking aje naaq..)

korang panggil nama apa kuih nie ?
cer share ngan koi...



koi minat kuih dolu-dolu....
maklumlah koi nyer lahir 80an.....
ok...bai...



 Psstt:- kuih dolu2 sedap...walau kekadang cara buat memang cerewet tapi rasa memang sedap bak hangg

Rabu, 28 Oktober 2015

Ohhhmaaaiiii....

Assalamualaikum....

Hujung-hujung bulan nie ...macam biasa ler..
jap koi ada..jap koi tak ada...
hee3....

ok...report dah settel ....time tuk diri sendiri laks...

nie citer jumaat lepas...
koi try cuba masakan Nasi Beriyani Ayam versi melayu...(COD dari group Warga Kuantan -FB)

harga RM6/pax.. (rasa macam mahal....tapi yelah jaman sekarang nie kan...macam2 kena charge, so faham2lah kan....)
koi nie suka try n error, banyak yang dapat tak berapa sedap....
tapi tak apalah....koi try sekali...lepas tue tak ada order dah...

tapi yang nie...koi rasa kena ngan selera ...
koi expect macam Nasi Beriyani yang macam kedai mamak tue...der lauk kari, papadom..decal...
tapi yang nie tak ada seme tue...

tak ada kuah kari.....hanya ada ayam panggang....sambal ...n acar skit...
nasi sedap ...(koi suka nasi letak banyak)....tapi nie kire ok lah...

memang rasa nak tambah lagi....tapi koi order 1bungkus jerk..
nak test dulu kan...

time jumaat memang kedai makan tak bukak
so nak tak nak koi main order jerk ler...



nie ler Nasi Beriyani Arab....
so far ok lah...




 Psstt:- koi bagi 4 bintang for this food.....heee3..

Selasa, 27 Oktober 2015

1tahun 8bulan sudaaa....

Assalamualaikum....

27/10/14 - Genap rinie 1tahun 8 bulan Cik Wiyah......alhamdulilah..
dah besau anak dara ibu nie....
macam-macam pesen peel.....mulut pon banyak...asyik pot pet...
tapi yang still x leh pisah lagi......
Cik wiyah masih bf lagi......(alhamdulilah rezeki tuk wiyah ada lagi)
koi niat sampai 2tahun...if ada lagi....In sha allah

Nie pic cik wiyah....
mejak cik wiyah dah ada rambut panjang nie..
koi selalu beli pengikat rambut...
tapi tak lama sangat pon ..

cik wiyah cepat bosan...
sekejap jerk elok...lepas tue terus cabut...
alahai....

Senyuman kami....kuasa kami....ala2 iklan colgate....


 Psstt:- tahun depan dah masuk 2tahun...kejap jerk..

Isnin, 26 Oktober 2015

Santai hujung minggu....

Assalamualaikum....

Menjak dah der anak nie....
asal cuti bawak g jalan...
asal jalan time cuti....

lau duk masa berdua...bawak anak sedara jalan-jalan...
sekarang dah der cik wiyah....bawak dia ler
ke hulu - hilir....

sampaikan anak sedara koi ada tegur...
dah lama x bawak dorang ikut sekali...

anak sedara koi dah besar-besar.....
yang nie yang sulong...umur 12tahun....

koi nie bawak yang ini bukan aper ...
bleh gak tolong tengokkan cik wiyah tue....
boleh harap cik syafiqah nie...

lagipon koi belanja makan lepas jalan-jalan...
seronok ler die....
hee3...

nie pic kat minggu lepas....
bawak cik wiyah tengok haiwan...
lau dulu bawak jugak tapi kecik lagi..
sekarang dah besar....dah boleh kenal....

kat Kuantan nie hanya ada 1 tempat yang paling dekat lau nak tengok haiwan...
Taman Teruntum_Kuantan...

koi tak snap pic haiwan....
phone koi kekadang ok..kekadang KO...
stress....

Nie anak sedara yang snap....
nampak koi nie dah gemuk......
huuu3....cik abang koi nie maintain jerk...nyampah
*jeles ler tuhh*
nie koi laks yang snap...
tue ler cik syafiqah.....anak dara dah pon...
boleh harap nie...


Hamboiii...suka sangat bior macam tue...
suh pegang tangan tak mau....
nak jalan sorang cenggitu...
rasa dah besar sangat ler tuh...


nie masa cik syafiqah pegang kot masuk longkang....
cik wiyah marah...


nie dulu-dulu masa koi kecik baya-baya anak sedar koi ...
tempat bermain basikal...kereta...
*mak selalu bawak datang sini*
Trek jalan....nie untuk ajar bebudak @ dewasa tentang penggunaan jalan raya...
tentang lampu isyarat..papan tanda...baca signboard...dsb...
dulu ler meriah...
sekarang dah tak ada lagi..

tinggal ahsoi tue duk jaga basikal & kereta ajer...
tue pon banyak letak kon...
maybe tak nak kasi bebudak main lama sangat kot...

coz lau sewa basikal @ kereta nie berapa pusingan sangat...
ermmmm.....macam nie pon ada ker ?

koi cuma datang tengok jerk ler...
nak suh cik wiyah memang tak ler coz
tak pandai nak control
jangan cari pasal....
 nampak tak cik wiyah tue...

kon merah tue....tak nak kasi pusing jauh-jauh


kebetulan masa koi datang tue...rombongan budak sekolah datang...
serbu kat tempat jual Giant Bubble...
seronok plak nengok nyer main...

cik wiyah pon excited....asyik duk kejar-kear belon tue...
koi pon beli ler
terjebak jugak....*untuk anak tak apa
lagipon rm2 ajer pong....
Stick...
tue cik wiyah main bubble...
kemahin lagi...
lau ikut kan...menda alah nie dah biasa main kat rumah..
time basuh kasut ker...kain ker....
main wat belon.....tak ada macam sekarang nie...
guna stick ler apa...tali lah....

suka sangat tue....



cik syafiqah pon join....seronok...
ok tue jerk.....



pssst : sekali sekala jadi bebudak.....

Tertangguh...

Assalamualaikum....

Korang lau wat kerja suka tertangguh x ?
koi nie kekadang ader jerk macam tue...

Mood kemahin berkobar-kobar nak wat...
plan tue ini....lepas tue...tak jadi...

Koi nie plan nak menanam pokok kat rumah tue...
Pasu koi tak yah beli...amik yang mak punya banyak...

Plan nak tanam pokok kari, Lada, ngan daun pandan
(bukan per kekadang lau masakan yang guna bahan-bahan nie segan nak mintak jiran)..

lau kat area rumah mak...no hal...
yelah kan....umur baya-baya mak-mak kite...
mintak banyak mana pon tak kisah...

coz dah kenal lama....
nie baru lagi kenal...
nak mintak-mintak bagai....
ermmm...x apalah.....
baik beli @ tanam sendiri....
jimat pon jimat...

plan dah ada..pelaksanaan tue jerk belum wat lagi...
nak wat time petang balik keje memang tak leh ler..

Cik wiyah ada....nanti keje nak cepat siap...jadi lambat..
duk tengok kat dia....
*very protected sangat koi nie kan kekadang*

aissshhh...agak-agak bila lah boleh siap tue...




 Psstt:- dulu rumah lama penah tanam pokok...tak banyak jenis pong... (lada-berbuah n mati & serai-hidup elok)....

Jumaat, 23 Oktober 2015

Doa Penghulu Istighfar

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
dah breakfast belum nie ?

koi nie ngah bf kuih jerk...

rnie koi nak share 1 doa yang senang nak ingat....
Koi masuk kelas ngaji..Ustazah Maziah le yang kasi tahu nie

Doa nie bagus tuk di amalkan...iaitu "DOA PENGHULU ISTIGHFAR"
baik selepas solat @ nak baca Al-quran ker...
baca doa nie dulu...

nak masuk kerja pon boleh....
koi dah share tue...
ada makna sekali...

semoga bermanfaat yaaa...








pssst : selalu lah membaca doa.....

Khamis, 22 Oktober 2015

Beli...Koyak...pas tue Makan....

Assalamualaikum....

Korang suka makan kudapan @ jajan tak ?
koi mana lah tak gemuk...
asyik makan jerk keje nyer...

Yelah sambil wat keje....sambil mengunyah..
sedar sedar dah habis...waaaa.....nak  lagi nak lagi *sambil hentak kaki*
sapa yang nak layan...sengal sungguh koi nie orrkk...
haaa3...

dah habis ....kena beli lagi....
kih3....

koi memang suka makan coklat...
tak kisahlah kek coklat ker...coklat bar ker...
snek coklat ker...janji der coklat.....
sukoooo ngat...

ritu g masuk Tunas Manja_Tg.Lumpur...nengok biskut nie...
*dalam hati...beli & wat stok kat ofis*...heee3...

so apa lagi....
Beli bawak g opis.....
Koyak & Makan....ermmmm dap..dap...
Lau bebudak selalu wat.....
Putar...Lick (cari dlm kamus, segan nak tulis) then makan.....

koi nie takyah nak cicah2 dalam air pon...
makan macam tue jerk
sedap....




Biskut Oreo.....color kotak pon comey
Biru + Putih
Dalam nie ada 9 Packs....

Dalam 1 packs tue ada 3 keping biskut Oreo...
asal bukak 1 pack..makan...tak sedar dah habis 2 pack...
huuu3....


besh2......
ermm nanti wat stok Biskut Chipsmore laks...
tue lagi beshhh...chip banyak....
kih3...


 Psstt:- oohhhmaaaiiii....sedap weiii

Rabu, 21 Oktober 2015

LeLaki @ BaWang ??

Assalamualaikum....

Korang rasa yang mana satu ??
cer kabo..cer kabo kat koi...






 Psstt:- haaa3...

Tipss....

Assalamualaikum....

Banyak yang boleh kita pelajari dari
tips-tips nie kan...



In sha Allah...
Mudah2an...



 Psstt:- muhasabah diri...

Selasa, 20 Oktober 2015

Sales lagikkkk....ANAKKU bukan ANAKMU...

Assalamualaikum....

Brand Anakku selalu wat sales taw ....geram pon ada....coz time-time cenggini (claim dah masyuk)
nak suh koi tergoda...

Anakku sales kat Berjaya Megamall (14/10 - 25/10) nie jerk...
so far macam tahun lepas....
masa tue Cik wiyah baru nak masuk setahun macam tue...
baru dapat kaki...bawak ke tempat macam nie...asyik nak berjalan jerk keje nyer..
koi nak belek-belek pon x siyok....duk asyik tengok ...huuu3

dulu masa sales nie..ada gak beli 2 pasang baju cik wiyah...
(RM25/pasang)..ok lah....
tapi tadi pergi usha....dah tak ada dah...

koi nie satu peel lau tempat sales...
koi pusing dulu...tengok segala setiap ceruk tue...
then baru pilih-pilih yang mana berkenaan..

bagi koi tak banyak pilihan kali nie...
lau macam ada anak bawah 1tahun ...ok lah...
coz baju banyak yang baby....adik ipar koi pon teruja nak pergi...coz baby 2nd nie boboy...
nak usha-usha jugak katanya..

Anakku sales nie...banyak mainan....botol-botol susu macam AVENT, NUK, TOMMIE TIPPIE dsb..
cooler bag...pon ada...semua kelengkapan baby ler ...tilam-tilam pon ada...

koi tak berani nak snap detail...coz staff dorang ada tengah wat keje..
nanti tak pasal koi kena tegur lakss...

so tadi koi hanya cuci-cuci mata sahaja....
ingat nak beli jugak tuk cik wiyah...
tapi ibu tak berkenaan.....sowiee wiyah...
heee3...

layan pic...

kat tepi nie tak banyak baju tuk toddler
baya usia cik wiyah nie...
(1tahun lebih gitu...)

tue nampak tak?...tilam, buaian pon ada...
tadi masa koi duk cuci-cuci mata...nampak that girl peknen...
cari barang baby....
kekadang ada baik beli time sales macam nie...
kekadang tak ada beza pon...coz harga tak banyak beza @ tak ada less...
cuma dorang nie pusing harga ......
tepuk dada tanya selera...

sebab tue koi suka cuci-cuci mata sambil tengok harga dahulu...
macam tadi....
kat sales nie....baju yang rm25 dah tak ada...
tapi bila koi pergi Parkson kat bawah....baju yang harga tue...dah jadi rm29...
hamikkkk.....
lau yang tak biasa...maybe kata murah...
sedangkan baju yang sama...kain yang sama...
cuma harga yang tak sama....


koi snap dari tingkat 1...
masuk kat DIY....
memang tak sah lau tak mencandat barang tuk wiyah...

baju anak tak ada......ganti baju ibu plop.....aci tak ??

masuk kedai buku POPULAR..selalu usha-usha buku tuk wiyah...
belek punya belek dapat buku nie....Buku cover tebal berkisahkan animal pets (haiwan peliharan)
buat sementara nie...koi kena beli buku yang berkulit keras...coz cik wiyah suka gigit @ koyak...
(dah penah beli Flash card....cik wiyah gigit....koyak sikit...) alahaiiiii...

so jumpa yang ini....harga RM9.90 ...ermmm bolehlah ....
lau sampai rm20...koi fikir dulu...
maaf cakaplah.....koi tercari-cari buku tuk kanak-kanak muslim (tak kisahlah..buku @ flash card huruf Hijiriah ker...kisah-kisah Nabi yang berkulit tebal macam nie..)
memang tak ada....rata-rata semua yang Dwi-bahasa...

takkan koi nak beli tuk cik wiyah ada tulisan lain (selain bahasa melayu)
tak apa...nanti ibu usha lagi yerrr...

ibu wiyah kan suka bab-bab..servey-servey nie...
*suka berjalan kata koo*



 Psstt:- lama tak usha-usha.....sekali usha ...hamikkk...rabak2...

Sabun..oooo...sabun...

Assalamualaikum....

Sekarang koi pakai sabun nie plaks....Acne Bar Soap (sendayu tinggi)
ikutkan ritu koi try pakai sabun Ephyra Skin Bar...
*muka koi tak serasi*...then koi stop...

sebelum nie koi pakai cleanser yang green tea (dah lama tak ada stok)
koi tukar yang nie plaks...
so far...ok ngan kulit koi..
rasa macam berangin...der balm gitu-gitu...
rege murah jerk ...
RM18.00  lau ahli murah ler skit....dalam RM16.20
gitu...

Nie pon dah masuk kotak ke-2
koi potong 4 bahagian...
hee3...jimat skit kan...



Acne Bar Soap - sendayu tinggi


kekadang der frusted jugak ngan produk sendayu tinggi nie
coz produk yang sesuai ngan muka koi nie dah x ada stok
@ x sure pihak sendayu tinggi nie ada keluarkan lagi tak stok nie...
muka koi serasi ngan Oily Acne & Series yang botol color oren tue...
sadisss2...


 Psstt:- dah banyak produk cuba....bila dah serasi....tak ada stok plakss...

Jumaat, 16 Oktober 2015

Botol ke-2....

Assalamualaikum....

Sekarang koi makan Jamu Orang Kampung .....
dah masuk botol ke-2...
so far.....so good...

bagi me ler....
2 biji Pagi & 2 biji Malam...
lau time Aunty rose stop dulu...
jangan makan.....

Bangun pagi badan rasa ringan ajer...
buat keje pon seronok....
walau keje bertimbun....tak terasa letih nyer...
cuma sapa-sapa yang tak tahan bau tue...
coz jamu nie kuat bau nyer...
lau dah makan tue...
time sendawa akan ada bau...
*bukan petai jerk ada bau...jamu pon ada jugak*
tapi tak ada lah sekuat bau petai...hokeyyy...

pepe pon koi serasi ngan produk nie...
dulu penah makan.....stop kejap
makan jamu D'folia laks...keluaran Sendayu Tinggi
asyik tak ada stok memanjang....koi terus amik jamu nie...
*barang lama jugak di cari*
heee3...

nak tahu apa khasiatnyer ....
nie hah link nyer...
macam-macam ada....
http://www.orangkampung.com

pepe pun....koi sukoooo jamu nie....


 Psstt:- Jamu ngan Wanita memang tak bleh di pisahkan...

Mood kelaut_ubatnya_MAKAN @ MELANTAK....huuuhh

Assalamualaikum...

Semalam nyer citer...
mood ke laut....

penawarnyer makan....kasi ilang mood nyer tuee...
aduhaiiii.....

lepas makan rasa nyesal laks.....
coz target nak turunkan berat badan nie...

habis diet koiii....
wuaaawuaa..

Nie masalah nyer bila dah save web site nie...
https://order.phdelivery.com.my

tangan nie gatal asyik nak click ajer...
lagipon nak test E-coupon tue..

Koi test Spaggeti Chicken Meatball Bolognaise
haaa....amik berjela-jela nama nyer...


1 Pan Chicken Supreme + Spaggeti + Soup Mushroom
Order delivery semalam....

Spaggeti
Banyak kali dah koi cuba makan menda alah nie...
ermmm...memang bukan selera koi ler...
kekonon nak jadi mat saleh celup....
tapi tak jadi...haaa3...
macam ritu punye kess kan...
http://raisa1311.blogspot.my/2015/03/bukan-mat-saleh-celup.html


then dapat pamplet nie...
berpinar mata-mata nengok nye...

nie seme nak mengoda jerk keje nyer...
syohhh..syohhh.....
pergi jauh-jauh...

macam-macam ada....
duit jerk tak ada ...
acaner....

jadi mampu tengok jerk ler...
haaa3....
tengok boleh
jangan terorder plaks....


ermmm...yummmy..yummmy...



 Psstt:- target nak diet..sekali tengok tergoda plaks.....tak tahan di goda betul...

Khamis, 15 Oktober 2015

Panik...panik..

Assalamualaikum....

Hari isnin baru nie 12/10/15 - koi dapat col dari my sis
yang mak ada batuk-batuk sampai berdarah..

Ya Allah.....
my sis send pic kat whatsapp...
berketul-ketul darah keluar...
sampai ke hidung....

Koi dah x senang duduk....
terus col boss cakap ada hal emergency ...

dalam kul tengahari koi keluar terus g rumah mak...
ayah drive ...koi ngan mak & anak sedara...
then abang koi tunggu kat spital..

my sis x g coz jaga wiyah ngan baby adib (anak adik koi) yang bersalin baru nie..
terus g kat bahagian kecemasan Hospital Tengku Ampuan Afzan_Kuantan
perghh...ramai nyer orang...

1st masuk bilik saringan dulu...
amik tekanan darah...HB...check suhu...
yang bilik saringan nie ada 2 orang staff..
yang sorang tue Nurse nama NORA (kenapa koi letak nama die)
coz kerek nyer...yang sorang lagi pembantu lelaki..yang nie ok..

yang nurse tue...kerek...
soal sakit aper...bla..bla...ngalah kan doc...
intonasi ...ohmmmaiiiiii.....garang macam nak marah...
geram plak koi...
tengok kecik besor...kecik besor...
bila fikir...bawak mak nie....
sabar ler...
nanti kan lau pepe hal....
wat lebih kurang ajer kat mak....

nasib baik tak lama duk dalam bilik saringan tuhh...
lau tak berbakul-bakul koi nyumpah dalam hati nie...
*jahatnyer koi *...geram nau nau rasa...

nie nak masuk jumpa doc...
bilik yang seterusnya...
orang memang ramai...

Ayah duk sebelah ngan kawan nyer.....kebetulan kawan ayah nie bawak anak die terseliuh jari...
nak masuk besi katanya...
tengah tunggu turn gak tue..

tue abang koi....tunggu jugak...
ikutkan pada no. giliran 1034....yang sekarang 1033...
tapi nak  kena panggil nama...
ooohhhhmaaaaiiiii.......lama tuuuueee...

koi ngan mak....
mak kejap-kejap g tandas...batuk....
kesian tengok mak....
mak dahlah x berapa nak sihat lagi....

nie anak sedara koi (syafiqah - 12tahun)....datang temankan nenek ....
*abaikan muka koi tue...nak cepat...dari opis...zaappp...zappp sampai...
tak ingat dah nak repair tudung...

lama gak produser tue...
koi temankan mak masuk bilik jumpa doc...
doc amik butir2 an.....pas tue mak kena amik darah...
nak kena tunggu result lambat jugak...
so lepas amik darah kena X-ray plaks....nak make sure yang mak tak ada simptom-simptom penyakit TIBI @ Batuk Kering....

lepas X-ray tue...masuk bilik lagi sekali ...
nurse bagi masuk air plak 1 botol....kasi tenaga kat mak....
coz pagi tue mak bf kuih jerk ngan air ....

lama jugak nak kena habis kan air tue...
koi ngan syafiqa & abang g makan dulu....
dah makan tue mak x siap lagi...

perghhh...lama tuee....
ok...dah habis masuk air tue... mak keluar jap....
kena masuk balik....
amik tekanan jantung & kena amik darah lagi....
belah kiri laks....

yang nie koi perasan nurse kureng ...
bleh die layan mak koi macam tue...
coz koi der sebelah tue...
nak pakai getak tuk ikat pada lengan....nak amik darah tuk kali ke-2...
mak koi tegur....sakitlah...
nurse tue wat dono jerk...

then sekali lagi nurse tue ikatkan...
mak koi senyap....then terus cakap.....dah sudah...boleh keluar...
koi tegur lah ...dah nie sambil koi tunjuk getah tue...
nurse tue tak cabut....
nampak koi tunjuk baru cabut...
haiiii...sengal betul auk nie kan....
aishhhh....

so lepas nak amik test tue....time tunggu result laks...
punya lama......tunggu punya tungguuuuuuu...
akhirnya kat2 kul 5lebih macam tue...
doc panggil nama mak....

kata doc....ikut dari semua test tue...
makcik tak ada penyakit kronik...mesti normal...
cuma tang result darah tue sikit ada jangkitan kuman...
tapi bukan nak kata ada TIBI...(nie kena banyak wat test...baru tahu)
so sekarang utk mak ...memang tak penyakit tue....
tak kritikal ....

cuma mak panas dalam...
banyakkan minum air....
alhamdulilah...lega koi dengar...

cuma doc pesan....nanti kena follow-up ngan klinik yang biasa mak wat check up
bawak sekali report X-ray nie....biar nanti pihak sana akan wat full test pada mak...then doc cakap...
makcik tak perlu di tahan kat wad...sebab tak kritikal
mak dengar macam tue...suka die...coz mak memang tak nak duk kat wad...
baik doc...terima kasih....





Psstt:- mujur dapat compeni @ bos yang memahami.....







Nak citer yang mana dulu nie.....

Assalamualaikum....

Pic banyak nak citer...
nak start yang mana dlu erkkk...

ritu pasal mak tak citer habis lagi kan...

ok jap yer..







 Psstt:- penuh folder ngan pic...

Selasa, 13 Oktober 2015

Hantu pizza....

Assalamualaikum....

Koi nie memang tak leh taw tengok makanan fast food nie...
asyik nak click jerk...

asalnya nak tengok kot-kot der menu baru @ disc ke aper...
last-last tergoda plaks...

gara-gara suka makan Pizza ...
dorang bagi E-coupon ler....dengan less 50% dari harga asal...
koi ingat bagi pree....
still kena bayar...tapi separuh ler...

bukak email....dorang inform....
last nak redeem 24/11/15 nie....kira 1 bulan jugak ler..

ngape tak bagi sampai 2@3bulan kan...senang sikit koi nak budget
*apa nko ingat Pizza nie ko yang punya ker cik ja ooiii*

haaa3....

tue nampak tak ...
anak panah tue....
hok tue ler dorang bagi less...

baru jerk koi nak hold jap makan pizza nie...
sekali bagi nie plaks...
geram taw....
isskk....wat-wat tak nampak dulu lah...


bukan takat E-coupon jerk...lau order dapat pamplet sekali ngan voucher
Yang pamplet tue jimat...
koi selalu guna..tapi tak adalah sampai habis...
yang tue semua ada....DELIVERY....TAKE AWAY...DINE IN...
*sowie lupa nak snap pic...

teruja ngat nak share....lupa nak snap yang tue...

tadi ler bukak email...
skali dorang inform nie...
tanjat koii....


nampak sangat hantu pizza nie..
lau dulu koi suka mekdi...kepciii...
sekarang dah tukar dah....
alahai....badan pon dah kembang..
acaner...





 Psstt:- cik abang banyak kali pesan...tak elok makan fast food nie....huuu3

Culasss....

Assalamualaikum....

Mak koi nie culass makan ubat...
ritu pergi klinik.....doc bagi ubat macam2 suh makan....
lau makan ubat In sha allah cepat baik....

ermmm....payoh nau nau nak pujuk mak makan ubat...
dah dekat 1 minggu mak still lagi tak berapa sihat..

tetiba semalam....
der hal yang wat panik....

nanti koi citer...
sambung keje laks....

urat dada koi dengar....
dugaannn...dugaann..



 Psstt:- korang culass makan ubat tak ?

Jumaat, 9 Oktober 2015

Jom skodeng_....

Assalamualaikum....

Lunch tadi...koi g skodeng kat Kamdar yang baru bukak tue....
nak gak tahu apa yang menarik tertarik kau memang da boom...
haa3....

Ermm...koi nak snap pic pon x berani ngat
coz risau ada memata (betul tak koi cakap nie) yang pandang..
so snap curi-curi...
bukan curi kain arrr...
curi snap ajer...

der 3 tingkat semuanyer...
koi naik 1 per satu....
check line katanya .....kalah supervisor kata ko...

1st tingkat 1, pakaian wanita....ingat ada yang berkenaan
belek punya belek....ermmm tak ada menusuk di jiwa...
nampak pakaian pada patung...comey...tapi bila tengok ...
ermmmm...tak lawo...
cancel....
next...

Koi g plop tingkat 2, Langsuir opsss...Langsir...bantal2...carpet....alas kaki...dsb..
pusing punya pusing.....
koi terbekenan Alas kaki nie....amikkk 2 .....
haaa3....

next ..tingkat 3, Pakaian lelaki...
koi pusing gak....tak menarik...
ermm nak menarik apa kejadah nyer...
pakaian lelaki....haaa3...

next tingkat last, Pakaian budak2...
siyes....nengok dari jauh...lawo....
tapi bila tengok dekat....
hampeh.....koi tengok tak lawo...
nan hadooooo........

kemahin koi nak usha tuk cik wiyah...
tak ada yang berkenaan....
tak lawo di mata koi...

alih2....beli alas kaki jerk...
then tingkat bawah tue...Kain pasang...
koi musing jap...
sambil pegang kain...sambil mulut duk mengomel
*duk baca berapa RM/meter...kekonon lah*

nampak tak tue...
hasil dari koi curi-curi snap..


koi banyak snap tapi pic semua kabur...
dalam banyak-banyak...yg nie ok ...clear...
tue siap ada contoh pic langsuir....eh salah lagi....langsir...


tue nampak tak....
kain alas kaki....koi rembat 2 helai...
der less 10% (rege RM6.90)..so dapat lah..RM6.21
ermmm...boleh lah dari tak ada less kan
kat rumah sebelum nie pakai yang macam ala-ala carpet...
bila lama sangat....bahagian bawah tue bergetah...
melekat kat lantai.....
nampak tak canteekk.....

masa koi lalu kat bahagian carpet nie...
koi dah tak tengok carpet jenis tue...
dah tahu penyakit nyer...
so amik yang nie ler..
senang nak basuh nanti...

ok tak.....


 Psstt:- kain2 nampak cantek...tapi koi memang tak berapa pandai pilih kain....acaner...

Hamboiiii....

Assalamualaikum....

Nie citer semalam...
koi suh pose nak snap....

1st pic ok lagi...
masuk yang 2nd terus jadi macam tue..
terteleng-teleng bak hang....
feeling supermodel ker tuee...

isshh....anak dara ibu nie...


#cintahatinyawa_ibu

selalu tido awal....semalam ntah macamana mata cik wiyah tak nak lelap...
sampai ayah balik pon still lagi mata tue tak mengantuk..

ajak ayah main plakss...
nasib baik rnie hari jumaat....
keje tak banyak sangat...




 Psstt:- dah pandai demand sekarang....huuu3

Khamis, 8 Oktober 2015

Sudah pindah lorr...

Assalamualaikum....

Korang yang duk  Kuantan mesti der perasan kan bangunan Kamdar dah berpindah...
lau dulu kat Jalan Tun Ismail...
sekarang dah berpindah kat Jalan Haji Ahmad...

Macam dalm pic tue...
Jalan Tun Ismail
Nie pic bangunan Kamdar yang lama....

Sekarang dah pindah....ke bangunan baru..
Jalan Haji Ahmad....
dekat ngan opis koi...
Port baekkk punyer nihhh...
bleh usha-usha kain, baju, langsir dan segala macam berkaitan ngan kain ler...
lau nak cari barang-barang plastik macam kedai RM2 memang tak ada ler ...


hee3....baru jerk Opening nie ....
selalu lau baru bukak mesti ada sales kan....
sabor...sabor *letak tangan atas dada*....
rinie tak dapat usha lagi...
tengok esok koi g terjah...

lau dulu port kat Megamall_10@15min....
nah sekarang 5min jerk...
syok...syok...




 Psstt:- dah jumpa port tuk cuci mata.....sukoooo.....

Kata g makan....gambor makanan maner ??

Assalamualaikum....

Ok...sambung citer pasal mak koi demam ritu...
lepas settel g klinik...
terus g kedai makan...
ayah belanja makan sate ayam + nasi himpit
kedai kawan ayah...Pak Husin...

Nie pic menunggu sate....
anak sedara koi dah order makanan panas....iaitu mihun tomyam (pic nyer manee?)
cik wiyah nak jugak...

cik abang bagi ayam ajer...coz nak suap mihun tak leh
perisa tomyam kan....kan masam tue...
so bagi makan ayam jer lah....
macam dalam pic tue..


tengok tue....wat mulut macam tue...

dah suap....dah habis....
nak lagi..

last-last ayam pon dah habis...
sate pon sampai....
koi laks tak snap pic.....lapo sangat ler tuh...
sowie geng.....

lapo tahap gaban.....sampai terus ngap....
huuuu3.....

suap kan sate ayam kat wiyah....terus di lueh nyer...
alahaiiii....


 Psstt:- koi suka makan sate ayam + kuah kacang + nasi himpit, perghhh...sate daging kureng.....

Rabu, 7 Oktober 2015

Bersambung - sambung plakss...

Assalamualaikum....

Baru minggu lepas koi g klinik coz cik wiyah demam..
nie mak plak demam...

Cik wiyah dah beransur sihat..cuma ubat antibiotik kena habiskan dalam 7 hari (rnie dah last)
Mak tak larat nak bangun....demam kuat...
ikutkan kakak koi dah ajak pergi klinik...
tak nak lagi katanya....mungkin rasa demam tak kuat sangat...

baik kakak mahupun ayah dah puas pujuk ajak g klinik
tak nak lagi katanya.....
biasa lah kan...orang tua kan...
kena bijak mainkan peranan...

nak di jadikan citer...
koi & cik abang berserta ayah bawa mak g klinik Al-Amin _kat sebelah Masjid Sultan Haji Ahmad Shah

Ikutkan nak bawa g Klinik Putramedic_Tg.Lumpur jerk....
col dulu tanya...tutup plaks waktu malam...tak ada doktor katanya...
pulakkks...

so cik abang bawakan mak kat klinik...then 1st koi masuk
sebelum nie biasa dengar...tapi tak penah pergi dapatkan rawatan kat snie..
rata-rata kata klinik nie murah & berbaloi...

service pon ok...
semalam tak ramai sangat...hanya perlu tunggu 2orang
dah sampai turn mak...

masa tengah menunggu tue...
cik wiyah memang tak duk diam....
lau dah sihat memang macam nie ler....lau tak
moody ....monyok jerk...

tengok lah ....
habis semua orang nak tegur...
tak caya....

nie koi bagi pic..


nie tengah duk tunggu turn mak...
nampak tak cik wiyah tue....

cik wiyah tegur.....
bu.....baby....baby
nampak budak atas riba tue....
si ayah budak tue...angguk jerk ...senyum kat cik wiyah

dah puas tegur orang....main bunga plaks....
nasib baik bunga kertas jerk...lau bunga betul...siaplah tue..

 hamboiii...jeling...


dah puas kat situ...
main kat pintu plaks dah...
memang tak duk diam koi nie...

jap pegang..jap kena lepas...dah cik wiyah marah pegang tangan...
aikk....marah ibu laks...

turn mak jumpa doc....dah check semua...
doc cakap demam 38.5 celcius....memang tinggi ler...
darah tinggi ok skit...tak der ler tinggi sangat..

koi cakaplah ....yang mak nie ada penyakit...
kencing manis...darah tinggi...
bukan aper ..coz lau ada penyakit kena inform coz nanti doc nak bagi ubat....
mesti ubat yang sesuai dengan penyakit...

dalam 5 jenis gak ubat nyer..
(ubat demam, pening kepala, antibiotik, cair kahak & ubat batuk)
korang rasa berapa...

koi ingat mahal ler....
tup-tup...staf tue cakap...rm48 ...

oshhh....murah & berbaloi ler...
coz ubat banyak...tak sampai rm50...
lau tak selalu kat klinik lain mesti lebih dari rm50 kan...

lepas g klinik...

g mana plaks....

sambung nanti....
*koi nak settel keje jap....
jangan maraaa aaarrr...



 Psstt:- musim jerebu memang kena selalu minum air masak coz macam-macam penyakit boleh datang...huu3