Jumaat, 2 Disember 2016

Disember sudaa...

Assalamualaikum....

Rinie dah masuk 2hb Dis 2016, dah hujung2 tahun kan...
aisshhh..jap jerk...pejam celik pejam celik dah nak habis tahun 2016...

Masuk musim tenkujuh pun yer jugak...
nasib ada balance lagi cuti....
hee2....memang selalu kena standby tuk hujung tahun....
teringat masa tahun 2014 lau tak salah....
yang banjir besar melanda kawasan sekitar bandar Kuantan tue...
Cik Ja masa tue tengah bercuti....kira x ada masalah nak fikirkan nak pergi kerja macamana
begitu jugak dengan cik abang...
jadi masa2 genting macam tue...lebih elok lau duk rumah...
standyby apa yang patut kan....
tahun nie pon ramai yang cakap akan berlaku lagi....tapi mungkin tak seteruk tahun 2014...
pepe pun langkah berjaga2 itu penting kan...

Bila dah masuk hujung tahun nie....terasa macam cepat laks masa berlalu...
tahun depan Cik Adawiyah dah nak masuk 3 tahun....Cik Ja pon dah nak masuk trismester ke-2 (alhamdulilah....mood swing2 tue dah tak ader)....syukur2...

Antara kerja & bisnes part time (#jamu2 & #dexandra) alhamdulilah
masih lagi berjalan seperti biasa.....
sesapa nak order ....
pm@ ws jerk cik ja yer
019.9239018





 Psstt:- terasa cepat masa berlalu.....








Rabu, 30 November 2016

Wahhh..dah ada Hobi baru ....

Assalamualaikum....

Menjak dah ada anak nie...pebenda yang nampak comey @ segala menda alah yang ada kaitan ngan anak mesti tertarik...kau memang daaboommm.....
haaa2...

Ikutkan kat negara luar dah femes 'Busy Book' nie kan....
tapi kat negara kita baru nak trending....
Cik Ja pon terjebak juaa.....

Ada ramai supplier @ personal yang jual Busy Book nie, tapi yelah lau tengok macam senang jerk cara buatnya kan.....
Nak kena banyak menjahit ler......
Lau yang jenis x nyabor...x leh wat menda alah nie.....
maklumlah sekecik2 menda alah tue kena...jahit lelelok...lau tak nampak tak comeyyy....
gitewww...

CJ banyak gak skodeng blog-blog yang buat 'Busy Book' nie....
dan selepas itu...terus jadik teruja yang amat.......
CJ rasa macam nak wat sendiri ler....tue yang datang semangat berkobar2
lagipon kekadang kat opis ada masa terluang..
bleh ler luangkan masa buat menda alah nie kan

Dan-dan tue jugak gie kedai DIY.....
nengok yang mana berkenaan....& beli alatan2 yang berkenaan....

Bahan Utama of coz ler Kain Flet.....
CJ beli 2 paket dahulu ( 1 paket ada 3keping kain Flet)
nak tengok macamana kan.....
then masa pilih akesesori tue.....geram nau nau....
rambang mata...semua ciut-miut....comey-comey lagi...
last-last beli yang mana nak senang nak buat dulu....
macam pic kat bawah tue...

Tue hasil tangkapan di sebabkan teruja sangat kan...


1) Alphabet...Clip...Kain Flet....Set jahitan....Gam & gunting.
Macam nak masuk sekolah laks beli menda alah nie....tapi seronok weyy....heppi jerk....masa ambil barang2 nie.....masa bayor pon heppi sangat (tangan kat bahu...mata kat atas)....kih2...



1st plan..tuk Cover nak letak nama Cik Adawiyah...tapi biasa ler...Alphabet tue kan semuanya serba satu...mana ada serba dua......
dah nama Adawiyah guna 3 huruf A.....memang dapat watt lagi ler...
Lainlah lau nak letak nama Cik Wiyah....ngam2....
hee2...





 Psstt:- buat menda alah nie...suke sensorang laks ...sebab macam jadi bebudak....ciut - miut.....kih2..









Rabu, 23 November 2016

Baju pusing-pusing...

Assalamualaikum....

😃 Semalam dah nak kuar hantar CA kat rumah pengasuh..tetiba CA kata
ibu...kakak..sishi2...habis seluar nie haa...
Sekali tengok tak der pongg...saje ler teww...

Last CJ pon kata....lau macam tue....ibu mandikan terus nak tak ?
then baju musing-musing....
terus CA kata ...nakkkk...
(*selalunya memang tak pagi lagi sebab awal sangat...melainkan CA poo poo ker...sishi ker...kena seluar ker...rasa x padan lau nak tukar pampers ajer...baik mandi teruskan .....)

lepas mandi tue...CJ tunjuk baju nie....
(dress nie achik wawa yang kasi_bini sepupu CJ)...
dulu penah kasi pakai.....tapi CA tak nak....mengamuk x nak pakai...
sekarang nak pakai plakss....

Kasi pakai cantik-cantik...nampak plak beg die...(beli masa CA kecik2 senang nak letak botol susu)...
terus cakap nak bawak jugak...
yelah nakkkk.....
bawak jer lah ....

Sampai rumah mak ngah .....
CJ tanya ler macamana CA ....
terus mak ngah bagi pic nie....
then katanya....lepas mandi pon nak pakai baju nie jugak....
alahai nakkk....

Dulu penah CA tegur kat budak tue....
Ibu..tengok tue...kakak baju pusing-pusing (dress kembang)
CJ cakaplah.....tengok kakak tue pakai...
yang adik (CA) ngape tak nak pakai plakss...

Tanya jugak...kenapa panggil baju pusing-pusing...
CA tunjuk bila pusing-puisng kan...baju tue kembang ginie...
"haaaa.....amik nokkkk"


CA dah besar dah.....
2 tahun 8 bulan...alhamdulilah anak ibu.....
nak jadi Kakak kena pandai tolong ibu & baby yer....

Hari-hari duk sapu perut ibu.....cakap kat baby
"baby jangan nakal-nakal...kakak tak sabar tunggu baby....nanti kakak nak pakaikan pampers & buatkan bak bak (susu)...nak main sesama...."

Hee2...mudah2an kan.....CA nie ringan tulang nanti bantu baby....
Jangan buli baby sudah yerrr....








 Psstt:- selalu CJ sebut....baju kakak yang tak muat nanti kita kasi kat baby pakai plak yer...mula2 marah2...x nak kasi....lepas tue CA cakap nak kasi plaks.....heee2..








Khamis, 17 November 2016

Kudap2an di kala bosan...

Assalamualaikum....

Di kala petang2 kat opis....tak ader mende nk mengunyah....
CJ amik nie ler...
Coco Crunch & Choc....kih2....
nie macam nak mengemukkan badan ajer...

Ishh, bukanlah....
Lau Coco crunch selalu orang makan time bekpes + susu...
tapi CJ tak...sungguh enak di makan begitu sahaja.....hee2..
dah macam bebudak pon ada....walau pon dah jadi mak budak...

Maunya tak ....choc tue.....
peberet sangatttt...
memang dari kecil sampai ler sekarang....
pantang dengar choc ....tak kisahlah...biskut choc ker...kek choc ker...
choc yg memang choc.....terus jadi teruja ....
haaa2....

Mujur CA x leh makan choc sebab ada alahan....
lau tak haruss menurun peel ibu kan....
hee2...
nie pon lau CJ nak makan makanan yang berunsurkan choc
kekadang tue sorok2 kat CA ....tapi itu dulu..
sekarang CA dah x heran....coz dia tahu dia memang x leh makan....

Tapi yelah....kesian jugak kan...
nengok ibu makan choc....
pernah gak CA tanya..."ibu makan per tue.."
"makan choc"...adik tak leh makan...nanti naik gatal2"
di jawap " ooooo "..
tapi still jugak nengok ibu makan....
kesian plak nengoknya...
tue ler kekadang nak makan...sorok jugak....
walau CA tak mintak tapi kesian nengok muka nya tuhh...

Gula2 yang berasaskan choc @ susu memang tak leh makan...
tapi lau yang jenis x ada susu...CJ bagi jugak sekali sekala...
macam tue jugak aiskrim....yang perisa Vanilla lagi lah tak bleh coz ada susu kan
lau makan pon yang perisa...sirap ker...limau ker...
haa...macam tue jerk boleh...
yang lain memang tak boleh .....

Mintak-mintak ler besar nanti
alahan CA nie dah berkurang @ dah tak ada....
mudah2an...




Coco crunch..bekalan tuk kat opis...
time tak ader makanan tue....boleh ler makan...
sedar-sedar dah tinggal separuh......
huu2...


Dairy Milk choc...peberet.....
kekadang brand TANGO....
hee2...
mentang2lah....result 1st air gula ritu NORMAL
ko belasah makan makanan manis yer.....CJ







 Psstt:- mood heppi ker...mood swing2 ker....makan ler choc...gerenti muka ada senyummmm





Khamis, 10 November 2016

Cik Adawiyah_will to be KAKAK ??

Assalamualaikum....

Haiii...cakkk....
lama x jenguk kat sinie kan...
fuhh...rindu giler nak bebel....
tak kisahlah ada orang baca ke tak blog CJ nie....(lau ada mekaceh banyak2...CJ suka..)
jemput tinggalkan blog u'olls jugak.....
bleh CJ follow ye dak ?

Tajuk kali nie macam suspen jerk kan...
Nampak CA nie tersengih2 jerkkk....
suka ler teww...nak jadi KAKAK....
opsss .....dah x leh nak rahsia dah....

Sejak akhir2 nie mood x berapa nak ok...swing2 lah...badmoodlah....malaslah....
macam2 lagi...
rupan2nya ada 'orang baru' lagi.....alhamdulilah...rezeki2.....
syukur2.....
CA pon tahun depan dah masuk 3tahun.....
kira dah besar ...boleh bawak diri kan ....tak gitu kakak...

Sekarang asal Ibu panggil adik.....
Marah...
CA kata..bukan Adiklah....
Kakaklah....

ermm..yelah Kakak....
muka ada senyum.....
hari2 duk cakap kat baby....
nanti bila baby dah kuar....
kakak x sabar nak bagi baby susu...
pakaikan pampers kat baby
nak mandi sama2 ngan baby...

haa2..nampak macam caringgg nya si kakak nie kan
ok...kita tunggu baby nie kuar yer....
hee2...

alhamdulilah.....

sambil makan Jamu2 yang CA jual tue.....
dapat rezeki yang tak sangka2.....
& berita baik lagi....sis yang jual sama2 ngan CA jugak pon ada "isi" jugak....
beza ngan CA hanya 1 bulan jahhh....
...haaaaa nampak tak.....
berkesan tak jamu2 tue....(asbab jugak...if dah tertulis rezeki tak kemana....Dia yg maha mengetahui kan)....

Suka CJ nak share kebaikan Jamu2 nie....
yelah bukan CJ fikirkan huntong semata-mata taw.....
segala masalah kaum wanita yang sebelum nie CJ pernah alami....
alhamdulilah dah beransur sihat ...janji x skip dari makan Jamu...
kena konsisten baru dapat hasil yang umphh giteww...

So bila dah peknen nie segala Jamu2 bagai...kena STOP....
lepas bersalin nanti baru makan balik .....
untuk masa berpantang.....(jamu nie bukan hanya yg dh kahwin..single mingle, lepas bersalin, utk menyusu dll).....banyak weyyyy benefit nyer...


Nie pic dalam kete....ada songkok Cik Abang standby....
CA terus pakai.....alahaiiii....

Ibu suh senyum lelelok.....
CA kasi senyum cenggitu.....
heee2...








 Psstt:- Ingat peknen kali ke-2 (ikutkan dah kali ke-4) tak der alahan.....tidak rupanya...sama jugak... 3bulan masa kurantin....mood swing2......huuu2






Rabu, 2 November 2016

Lolipop...saya suka...saya suka..

Assalamualaikum....

Sabtu baru nie ada majlis akikah kawan mak & ayah ....
CJ sefamily...and mak, ayah, serta 2 org anak sedara...yang lain tak dapat join sebab ada hal...

Alhamdulilah...kenyang perut kami sefamily...
terima kasi achik Nobie....

Tapi part yang paling CA suka nie dapat door gift...
Lolipop...yeaaa......
dapat 2 Lolipop....(yang nie boleh makan sebab tak ada kandungan susu, mujur) lau tak nanti habis merah2....

Tengoklah tue....tak kasi chance kat CJ nak pegang lagi 1 tue...
dua-dua CA pegang...
Kanan makan 1, Kiri pegang....
risau yer ibu makan .....
heee2....



Heppi betul yer layan 'lat' (coklat a.k.a gula2)


Dah lama tak dapat makan cenggini....selalu kena control dek ibu....
maunya tak nak oiii.....
lau hari-hari makan gula-gula boleh rosak gigi tuee...




terus x pandang yang dah tue....
habis 1....terus makan lagi yang ke-2...
suka ngattt......









 Psstt:- Gula2 memang tak dapat dipisahkan dari kanak-kanak kan ??







Isnin, 31 Oktober 2016

Tido pon ada style_aishhhhhh

Assalamualaikum....

Pagi tue...sebelum nak pergi kerja....
CJ & Cik Abang dah siap2 dah...tunggu anak dara nie bangun....

Sekali tengok Cik Adawiyah tido cenggini....
mak aiii....ada style tue.....


Bagi salam....panggil nama....ada gerak ...
tapi biasalah (lau malam tido lewat memang liat sikit nak bangun pagi)....
lau tak Cik Adawiyah bangun dengan muka ada senyum....siap gelak2 lagi....

Nie kes tido lewat ler ...CJ ajak tido awal...x nak katanya....
nak main lah....nak tengok TV lah...macam2 peel nya....

memang cenggini ler pesen tido nyer....
lau di alih sikit...mula lah...marah kat Ibu & Ayah ...
aisshhh.....CJ tengok lenguh kepala tue  tido macam tue...

ada bantal pon tak lekat nya.....
ganazsss sangat tido nyer....
huu2...


nanti lau ada Adik cam aner ler nanti.....
opss.....







 Psstt:- time kerja bangun lewat.....time cuti bangun awal plaks.....cik adawiyah niee.....





Rabu, 26 Oktober 2016

Hamboiiii.....

Assalamualaikum....

Senin baru nie cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Pahang...
so seluruh Pahang bercuti....
yahoooo.....

Sebelum tue CJ ngan Cik Abang & Cik Adawiyah balik Dungun....(hari Ahad)....
kira esok tak kerja lagi...kira siyok ler....
bleh santai-santai kat rumah kan...

Nie pic lepas singgah rumah mak....
CA nak pekena ABC ...CJ pon sama....nak pekena Cendol....
tapi tuk Cik Adawiyah nak minum apa yer...

ABC tak leh coz der letak susu cair & kacang2 bagai....Cendol penah bagi....tak suka
last-last mintak ais kepal + sirap....
haaa2...suka ngattt....
lagak macam orang dewasa jerk....

tengok lah tue....
sampai habis ais kepal tue....



Muka ada senyummmm.....dapat minum macam Ayah & Ibu...


Pengaruh Upin & Ipin ada jugak nie....
tapi Upin & Ipin suka minum air ABCD kat kedai uncle Muthu...tapi Cik Adawiyah tak leh minum ABCD ......ais kepal pon boleyyyy....



Dah habis minum....sengih sampai balik rumah....
suka ngatt lah tue....
siap tanya ayah lagi.....
bila plak nak minum lagi nie ayah....

Ayah cakap nanti hari cuti ...kita minum lagi....
.....
ok...





 Psstt:- Kedai ABC dekat ngatt ngan rumah...apalagi...pantang nampak ler....suh singgah...huuu2







Khamis, 13 Oktober 2016

Rumah kecik itu RUMAHKU_...

Assalamualaikum....

8/10/16 (Sabtu)

Maka bermula lah episod baru bagi Mak & Ayah Cik Ja.....
Dah start berpindah barang kerana dah tak tahan dengan debu, pasir merah, udara pon dah tak selesa, bising dengan kerja-kerja timbun tanah yang tidak tahu sampai tinggi mana mahunya....

Walaupun rumah nie kecik bagi setengah orang...tetapi ianya amatlah besar jasa buat keluarga Cik Ja
Mak & Ayah membesarkan 4 orang anak termasuk Cik Ja (anak yg ke-3)...dari kecil (2 orang lahir di Terengganu CJ & Abang) manakala 2 orang lagi (Kakak & Adik) lahir di Kuantan, Pahang...

Biarpun CJ & Abang lahir di Trg, tapi kami 4 beradik membesar di sini.....
dari kecik hingga dewasa...sehingga lah kami 4 beradik berkahwin.....mempunyai anak
(Abang - 4org, Kakak - 3org, CJ - 1org, Adik - 2org) dah 10org cucu Mak & Ayah.....

Memang Mak & Ayah bab tanggungjawab tangg menjaga anak2 dah lepas coz semuanya dah berkahwin....memasing ada rumah sendiri...keluarga sendiri...tapi walau macamana pon tetap akan cari Mak & Ayah jugak kan....

Kekadang time cuti ..mesti kat rumah Mak & Ayah penuh dengan kami adik beradik...
masak lau special...makan reramai2....lepas tue...time waktu petang buat kuih....
tak kisahlah kuih pepe pun....janji wat makan2...letih memang dah biasa...tetapi seronok....
boleh kumpul reramai rumah mak.....
Yelah memasing kerja.....hanya waktu cuti sahaja dapat berkumpul kat rumah Mak & Ayah...

Tue x termasuk dengan sedara sepupu sepapat yang datang bertandang....sekali sekali dorang akan datang jenguk Mak & Ayah bertanya khabar....tido kat rumah 2malam pass tue balik....

Kekadang jiran2 tetangga datang menyembang petang kat luar rumah sambil di hidangkan air teh 'o' panas serta kuih2....menghadap laut....menghirup udara petang...(masa nie tak lagi...projek2 @ kren bagai).....memang nyaman ......arghhh.....rindu suasana nie....

Tapi itu dulu....memang tak dapat CJ putarkan masa kan....
nak tak nak...hidup mesti di teruskan walau apa pun yang datang......
pasrah & redha.....hanya memori yang masih terpahat di hati.....
pepe pon CJ bersyukur kerana...sempat jugak Cik Adawiyah merasa kehidupan Rumah Kecik ini....
Rumah Nenek katanya.....rumah itu jugalah Ibu di besarkan yer sayangggg.....

Rumah Kecik itu banyak kenangan buat Ibu.....
Bukan hanya kenangan manis sahaja.....kenangan pahit...masam....masin semuanya ada...
Ibu rindu dengan Rumah Kecik ini.....

Biar pon Rumah Kecik, tapi tak pernah sunyi.....
ada jerk tetamu yang datang....sedara sepupu sepapat....silih berganti....
pernah ritu....CJ bersungut kat Mak & Ayah.....dari pagi hingga ke petang...ada jerk orang datang bertandang...jenuh nak wat air...huu2...

Ayah cakap....nak buat macamana...rumah nie orang suka datang bertandang...
walaupon rumah nie kecik...tapi orang suka datang....biarlah rezeki kata Ayah...
Dulu CJ memang x faham apa maksud Ayah......
Yang CJ tahu....CJ penat nak layan wat air...(penah gak membebel dalam hati, orang nie tak tahu ke tuan rumah dah letih nak melayan wat air bagai....)....
baru jerk lepas basuh cawan...dah tercantik tersusun kat rak tue.....
tetiba dengar orang bagi salam......haduuuussss.....baru nak rileks skit.....
tue masa CJ tak kahwin lagi.....nak tak nak kena lah wat air bagai....lau der kerepok...hidangkan sekali.....

ermm cenggitu ler....keadaan rumah kecik ini.....
sekarang dah tak ada semua itu.....


Nie pandangan SISI.....
dulu masa kenduri kahwin CJ....rumah kecik ini di cat warna PUTIH....tetapi sekarang dah pudar dimamah usia perkahwinan CJ......dah 9 tahun CJ berkahwin.....
lama dahh kan...


Nie pula pandangan DEPAN...
Kelihatan anak sedara CJ yang duduk di kerusi kat luar....
ruang di  luar inilah selalu nya tempat kami anak beranak berborak....bergelak ketawa...bermain....
jika sedara sepupu sepapat datang memang tak muat lau nak duduk....memasing2 nak amik udara kat luar....sambil berbual bertemankan air teh '0' panas.....(itu minuman WAJIB)...hee2..



Nie pula pandangan BELAKANG...
nampak tak garisan anak panah tue....
hari-hari lori keluar masuk...timbun pasir...
tue tak tahu berapa kali dah timbun tue.....nie pon dah tinggi....
kalaulah musim hujan tak berhenti...memang aliran air tak mengalir.....
nak tak nak akan masuk jugak kat belakang dapur rumah mak....
Mak dah tak boleh bukak tingkap langsung....
mahunya hari-hari kena sapu debu.....kat lantai tak sah cakaplah....
sapu sapu....nampak pasir merah.....alahai...memang tak selesa ler....


Nie pandangan BELAKANG Dapur mak....
kalau dulu...hanyalah rumput menghijau sahaja...tapi sekarang...
tengoklah....hanya pasir merah ....
jiran sebelah rumah mak tue...pon kena jugak....tapi tak ketara macam rumah mak nie hah....


Nampak tak garisan anak panah yang kat terpi pokok tue...
yang zink color biru tue....
tue yang 1st projek.......habis ditutup...pandangan laut kat depan rumah...
yang pokok-pokok semuanya di tebang...semata-mata nak tutup dengan zink biru nie...
bila time cuaca panas...memang terasa bahangnya....& udara dah se nyaman seperti dulu....
bagi projek nie....selalu kren keluar masuk...bawa batang paiplah...besilah...simen lah....macam2...



Yang bertanda dengan batang pokok tue adalah tuan tanah kedaunggg...opsss...
yang nie projek lain plaks...tak sama dengan projek kat depan pantai tue....
Nak x nak memang bahagian Dapur rumah mak kena....dah perlu di robohkan....
tetapi Ibu rumah (means yang kat depan tue) tak ada kena mengena dengan tuan tanah...kerana itu adalah Tanah Kerajaan....(memang Kerajaan takkan usir penduduknya tanpa ada pampasan @ bagi rumah lain)...tapi nak tak Mak & Ayah terpaksa berpindah jugak.....

Dah bermacam2 borang permohonan di isi untuk mendapatkan rumah mampu milik @ kos rendah tetapi....hampa.....tak pernah ada jawapan....walau pon Mak & Ayah dah menetap kat sini berpuluh2 tahun......
Nak salahkan siapa bagi hal ini......Kerajaan kah ? Penduduk kat situ kah ? Tuan tanah kah ?
arghhhh.....bikin serabut sahaja.....walhal hal nie tak pernah selesai....
cuma boleh CJ kata....yang mana lebih berkemampuan...mampu miliki rumah kos rendah berunit (walhal dengan status kewangan sepatutnya beli rumah yang mahal)....& bagi yang rumah murah @ kos rendah hanya untuk yang kurang berkemampuan ......itu baru ADIL bukan ?

Nie tak ....maaf cakap....orang KAYA...boleh beli rumah MURAH & berunit2...untuk dijadikan ASET & buat SEWA kepada yang tak mampu....manakala yang ingin memiliki rumah mampu milik tak dapat sebab dah habis di JUAL @ dah PENUH katanya.....
(salah siapa sekarang nie.....pihak yang meluluskan ker ?)....bagi pihak pemaju memang bukan hal dia dah....janji projek perumahan dapat pulangan....samada orang itu layak @ tidak itu bukan masalah bagi pihak nya....kan ?.....

Maaflah bagi terasa jika CJ berkata seperti ini.....
kekadang CJ tak faham sistem @ prosedur untuk memiliki rumah nie.....
arghhh...bikin serabut lagi erkkk.....


Nie sebahagian dari projek Tuan tanah....
nak dirikan Kondo katanya....(di sewa & di jual)...pada sesiapa jua....
Jika korang mampu dengan harganya....beli lah....
jika tidak mampu.....hanya...MAMPU TENGOK ajer bukan...
dan kat sinie siapa yang mempunyai wang @ KAYA nak senangkan cerita....
anda boleh tinggal di sini....(agak2 siapalah yang KAYA setakat kalau bukan kaum satu lagi)...
CJ bukan nak kata suka berpuak-puak @ diskriminasi...tapi realiti begitulah....

Kaum Melayu...anak jati kampung...semuanya harus berpindah....& di beri rumah yang nung jauh di pedalaman (itu pun jika permohonan di LULUSKAN, jika tidak...duduk menyewa ler seumur hidup)......
dan Kaum lain yang akan jadi penduduk di sini......Kampung Tg. Lumpur & Kampung Teluk Baru hanyalah tinggal kenangan.....
kalau dahulu majoriti.....Kaum Melayu yang menopoli di kawasan sini....dan hanya beberapa kerat Kaum Cina (derang pon membesar di sini...sampaikan pandai cakap melayu....tak pelat langsung...ada jugak yang dah meninggal kat sinie).....

Nanti CJ tak tahu kaum mana yang akan menopoli kawasan ini.....
tunggu lah 5@10tahun akan datang (walau sekarang dah sikit2 projek masuk).....
huuu2...

Nampak tak....masih ada lagi rumah penduduk kat situ yang masih menghuni di kawasan nie....
sikit sikit...di tarahnya....di robeknya kawasan yang dulu nyaman....harmoni....
sekarang....arghhhh.....
bila di tengok banyak kali gambar...geram, sedih, kecewa pon ada......

Mahunya tak touching kan....rumah yang banyak kenangan....
kawasan rumah yang selesa....nyaman....

Maaf..rinie terpanjang plak entry.....





 Psstt:- rumah yang selalu ada tetamu...adalah REZEKI bagi tuan rumah...kata ayah....










Rabu, 5 Oktober 2016

Tak lama dah....

Assalamualaikum....

Dalam beberapa bulan kebelakangan nie....area rumah mak & ayah sentiasa sibuk bebenor...
dengan kren lah...lori pasir lah...besi lah.....then rata-rata penduduk kat situ pon dah slow-slow berpindah kat lain....

Dulu ingat kawasan kat rumah mak tak adalah kena 'usik', @ lambat lagi tuan tanah nak amik kan..
last-last kena jugak....
Bukan nak kata kawasan rumah mak tue semuanya tanah orang....ada jugak tanah kerajaan...
dah bertahun-tahun Cik Ja duk situ (rata-rata yang duk kat situ memang atas tanah kerajaan)..& sekarang pon kerajaan ada bagi tawaran untuk bagi rumah kepada sesiapa yang menduduki tanah kat area situ termasuk rumah mak & ayah....

Memang Cik Ja di besarkan kat situ...dari sekolah tadika hingga ke Menengah.....sampai semua adik beradik Cik Ja dah kahwin ...rumah mak & ayah masih lagi utuh seperti mana kasih sayang mak & ayah....bermacam-macam kenangan manis, lucu, pahit, sedih semuanya silih berganti....
arghhh....sapa laks yang kupas bawang nie.....haduss......
maaf  Cik Ja ter'emo lakss....
mahunya takkan....tempat jatuh lagikan dikenang...inikan pula tempat bermanja......

Kalau dulu, heboh pasal nak wat projek resort & hotel (berjuta2 dengar) yang nak di bina depan rumah mak & ayah (depan tue adalah pantai..laut)...memang pemandangan cantik....Laut China Selatan.....dan sekarang nie projek tue dalam pembinaan.....
dah tak ada lagi lau yang sentiasa menjadi peneman di kala waktu petang....
habis ditutup dengan zink biru....pokok-pokok yang ada kat situ dah bertahun2 (walau tuan pokok dah meninggal) tapi pokok2 kat situ masih utuh.....dek kerana pembangunan.....pokok2 terpaksa di tebang.....alahaiiiii.....







tue masa dalam bulan Aug'16....baru lagi.....then masa nie derang tak letak lagi zink kat depan tue...masih boleh tengok lau lagi...tapi sekarang dah jadi biru mata hitam ku....huuhhhhh....

dan lepas tue ada lagi......kat belakang rumah mak & ayah dah rancak lori2 duk menimbun tanah2 tuk bina Kondominum kata si Tuan Tanah.....
nak di jadikan citer....kat dapur tue kena lah sikit tanah si tuan tue....nak tak nak memang kena roboh separuh rumah mak & ayah tue....
walaupon tuan tanah x cakap suruh robohkan bila-bila...tapi bila dah hari2 lori keluar masuk kat belaakang rumah mak......dah duduk pon dah x senang kan...

huuu2....nnti cik ja sambung lagi....
tetiba der keje laksss.....











 Psstt:- lepas nie dah tak leh nak lepak2 kat rumah mak & ayah....tak leh hirup udara petang2...tak leh tengok lau dah..tak leh main pantai dah....tak leh main pasir dah.....
arghhhh......kembalikan kenangan itu...pleasezzzz...







Rabu, 28 September 2016

Si Mulut Popcorn....Cik Adawiyah ler tuee...

Assalamualaikum....

Dekat hujung-hujung baru nak updated Cik Ja ooiii...
lama berkurun dah blog nie.....
"ampunkan saya penghulu gua"....
"ampunkan saya penghulu gua"....
(haaa2...sapa penghulu gua kat sinie....)...

Lama Cik Adawiyah interframe kan.....
rinie nak citer anak dara Cik Ja nie....
dah masuk 2tahun 7bulan....tak lama dah nak masuk 3tahun....
aisshhh.....besar dah anak ibu...

Sekarang nie, asal amik jerk dari rumah pengasuh (mak ngah dia) macam2 demandnya...
nak singgah kedai nak beli itu ler...ini ler....
mulut tak sah cakaplah......macam2 citernya....

ibu..ibu...tadi adik makan itu...makan nie.....wat tue ...wat nie...
sampai ada 1 tahap tue....cik ja tutup mulut cik adawiyah jap....
kih2....suh stop jap....pot pet pot pet dari tadi....
haaa2....

tue 1 hal....bila dah sampai rumah.....tengok jiran sebelah....
adalah 2 beradik tue (kakak & adik lelaki).....main2 kat luar......
terus x nak masuk rumah....nak main ngan kakak & abang
pah tue tanya...."kakak wat per tue...abang wat per tue"
kepoh betul CA nie kekadang....
ikut peel sapa ntah....kih2...

Cik Ja & Cik Abang gelak jerk lau CA tanya cenggitu...
penah gak Cik Ja cakap....haii adik nie....banyak tanya betull....
lau kakak & abang tak ada kat luar.....
tanya....mana kakak...mana abang...

Cik Ja cakaplah...kakak ada dalam rumah wat keje sekolah.....
abang duk main kot....
dah-dah...jom masuk rumah.....

Dah habis part kat luar rumah...
part dalam rumah laks...
menanya banyak betul soklan.....
letih ibu nak oiii...






 Psstt:- lau tak ada mulut popcorn nie...sunyi laks rumah .....heee2..





Khamis, 8 September 2016

Mati kutu terusss.....

Assalamualaikum....

Selamat tengahari gaisss....
Dah makan belum ??

Cik Ja baru jerk sudah makan...alhamdulilah kenyang....
dah 2@3hari dah bawak bekal dari rumah.....malas nak tapau (walhal nak jimat weyyy)
yelah sekali tapau habis anak beranak.....botak kepala Cik Abang & Cik Ja pon x der duit elaun tuk pagi tue.....rugi kan.....

Lau bawak bekal...duit elaun Cik Abang kasi ler....boleh simpan (dah banyak boleh sopimmm, yahooo...)

Kih2....bijak tak Cik Ja.....
bijak kan...cuma pepagi tue adalah sikit vitamin "M" tue kuar......
sekarang Cik Abang yang take over tuk masak Bekpess......
sebabnya Cik Ja x larat.....kih2.....kukuh sangatlah alasan tue....

Rinie Cik Ja nak citer.....ada lah staff opis yang duk Key eeL tue datang...
Singgah duk wat keje kat opis nie.....
Teruss mati kutu Cik Ja.....
mahunya tak.....selalu duk sensorang2...makan sensorang2...layan drama sensorang2...
tetiba ada orang kat opiss.......terus x leh nak wat apa....segan megan sangatt.....
(yolah tue....)..


Hai..bila lah nak balik nie....
Cik Ja dah tak tahu nak wat aper....(bukan nak kata x der keje, cuma kekadang tue rasa ler nak wat aktiviti bebas skitt....)....aci tak macam tue...

Nasib baik di inform der staff nak datang, lau tak buatnya cik ja ngah layan perasan ker @ tido ker (opss...bukan selalu yer)...sebab letih taw.....
so boleh lah prepare apa yang patut.......

Fuhh...lambat plak masa rinie....selalu cepatnya jerk....



Psstt:- dah terbiasa kat opis tak ada orang....nah sekali der orang teruss rasa tak selesa kan....











Rabu, 7 September 2016

Si Kolot Suami ku ?..ishh bukan lahh...

Assalamualaikum.... 

Lam dah rasa Cik Ja x review drama kan, yelah sekarang Cik Ja x berapa nak layan dah drama @ telenovela yang panjang berjela bagai tue.....
Menjak ada Cik Adawiyah nie...dah x leh nak layan sangat daahhh...

Nie pon lau tengok drama yang mana Cik Ja tengok pelakon & ceritanya...
lau merepek merapu meraban...x layan dah eehh.......
lau cintan cintun bagai nak rak memanjang....busan jugak kan......

Jom kita layan citer nie plaks......
Nie pon sebab trending & pelakon cik ja suka....iaitu Siti Elizad.....
kelakor pon ada....geram pon ada....kih2...

Drama terbaru adaptasi Novel Si Kolot Suamiku karya Fazlyn Ridz yang bakal menggantikan drama Lelaki Macam Dia di Astro Ria. Drama komedi romantik arahan sutradara Eyra Rahman iaitu mengandingkan Amar Baharin & Siti Elizaad Sharifuddin sebagai teraju utama...
Dah di tayangkan pon....setiap hari Isnin - Khamis jam 10malam di saluran Astro Ria 104 & Astro Ria HD 123.

Judul    : Si Kolot Suamiku
Episod  : 16 Episod
Hari/masa : Isnin - Khamis (10.00malam)
Siaran : Astro Ria 104 & Astro Ria HD 123
Pengarah : Eyra Rahman
Terbitan : MIG Production Sdn Bhd
Pelakon : Amar Baharin, Siti Elizad, Faizal Hussein, Waris, Kuza Atikah Suhaimie, Sheila Mambo, Lisdawati, Kazar dll


Sinopsis Si Kolot Suamiku

Tengku Nur Edrina seorang anak yang degil dan mempunyai ego yang tinggi kerana ayahnya berketurunan raja dan emaknya dilahirkan di kalangan bangsawan. Angkuh dahn bangga dirinya membawa hidupnya jauh dari nilai murni seorang wanita Melayu.  Di sebabkan dia dibesarkan di Kuala Lumpur, maka suasana di kampung memang tidak kena dengan jiwa bandarnya. Kepada lelaki seorang itu dia memandang rendah & jelak !

Kudin seorang lelaki kampung yang hidup membanting tulang kepada tanah untuk mencari rezeki. Kudia suka hidup berdikari dan lebih gemar hidup sederhana dari segala segi.  Hidup di kota besar tidak pernah menjadi impianyan, bahkan wanita seperti Edrina tidak pernah tersenarai sebagai calon bakal surinya.

Mereka dipertemukan apabila Tengku Ahmad Ehsan mengunjungi Mak Kunah (emak Kudin) untuk melunaskan janji lama yang pernah tersimpul kukuh antara moyang mereka dahulu. Kedatangan lelaki itu untuk membuka cerita yang terperuk lebih berpuluh tahun lalu, agar segala amanah dan wasiat dapat diselesaikan tanpa ada hutang piutang yang tidak dilunaskan sebelum dia menutup mata.

Perkahwinan atas rancangan keluarga membuatkan hidup mereka berdua kian sesak. Konflik bertambah meruncing apabila Edrina tidak mahu terus tinggal di kampung, dan Kudin pula enggan berpindah & bernafas di kota besar.


jadi bagaimana? Siapa yang akan mengalah akhirnya ? Benarkan Kudin itu seroang lelaki kolot yang menjengkelkan ? Dan selama mana Edrina mampu mempertahankan ego dan mengelak hatinya jatuh kepada lelaki seperti Kudin ?

Best kan......sekarang Cik Ja baru duk nengok....episod 7.....
aduhh...nak gelak pon ada...kesian pon ada.....
hai lahh...Kudin bertabahlah dapat bini rupa itu.....(Edrina_banyak songeh....) haaaa2


Psst : dah layan sekali ...pasti dah terjebakkkk kan...


Selasa, 6 September 2016

Rinduuuunyaaa....

Assalamualaikum....

Lama x updated blog nie..rindu weyyyyy...
macam-macam nak citer...

asal bukak blog nak citer...terus blank...
acaner.....hadusss....

dalam kepala nie kemahin memacam nak citer....
dah bukak blog....terus jadi "freeze" hamik kooo....

aishhh acaner nie.....











 Psstt:- Dah masuk bulan Sept sudaa....





Jumaat, 19 Ogos 2016

Jangan tak tahu...

Assalamualaikum....

Salam Jumaat gaisss...

Cik Ja nak kabo nie.....selain Bisnes Jamu ada lagi bisnes online Cik Ja cuba2 try test....
coz nampak macam seronok jerk nak buat...

Maklumlah dah seronok bisnes online Jamu kan...x salah kita pelbagai produk janji kita pandai uruskan nyer....betull ke idokkk ?

Bisnes Dexandra nie baru lagi cik ja join...dalam bulan July ritu....
Sebelum nak join tue...cik ja banyak wat research skit2 tentang Dexandra nie....
salah satu yang wat Cik Ja tertarik adalah Founder nya adalah orang Melayu iaitu Pn.Erna....
lau baca kisah Pn.Erna bukan senang nak capai tahap sekarang nie....

Jangan tak tahu Dexandra perfume nie dah pemes & trending....sebab aper...
#tahanlama #hargabudget #wangisangatt #setandingjenamaantarabangsa....
tak caya...teraii ler.....

Si Nabil & Si Zahira menjadi duta Dexandra nie....memang sempoi bak hanggg....
Dexandra bukan hanya untuk perempuan....untuk lelaki pon adaaa.....
so bleh ler sama2 mewangi....







Nie sebahagian list jenama ....tak salah kat 80 jenis bau (lelaki & perempuan)
Nampak tak....siap boleh pilih-pilih bau yang mana menjadi kesukaan kan....lagipon harga hanya RM65/botol.....lau kat pasaran mahunya beratussss2.....
betullll...siyess weyyy....

tak habis lagi nie nak citer...tapi tak apa.......
nanti-nanti cik ja citer lagi k.....


ok bhaiii...



Psstt:- Lakukan apa yang kita minat....







Selasa, 16 Ogos 2016

Nak citer niee...

Assalamualaikum....

Cerpiressss.....
wah tanjat Cik Ja dapat suprise gine...
Minggu lepas bertalu2...abg posmen hantar parcel kat cik ja.....macam retis plakzss....(perasan terlebih nie)...kih2...

Bisnes Jamu cik ja masih berjalan seperti biasa.....
dan nak di jadikan cerita......Kak Sue stokis area Pahang nie ada kasi heppi2 kat Pengedar & Dropship termasuk ler Cik Ja....

Then Kak Sue nak kasi hadiah kat 2 orang (pengedar&dropship) yang salesnya dari bulan 4 until bulan 7......
jeng2......

Kak sue umumkan bagi Pengedar (si Mas) & drop. (cik Ja)...ohmaii gaddd.....
rasa macam tak caya laks coz niat Cik Ja hanya suka2 di samping nak belajar macamana cara wat bisnes online.....tup2 dapat TOP SALES....alhamdulilah.....

dan dengan itu .....Kak Sue bagi hadiah nie.....
(macam taw2 jerk k.sue nie, memang cik ja ngah survey2 nak beli handbag....sekali dapat handbag....Allahu akbar....dahlah tue....ada lagi....seutas Jam tangan).....

Alhamdulilah....rezeki x pernah salah alamat.....
jika niat berbisnes hanya untuk bagi manfaat kat orang lain.....mudah2an di permudahkan  Allah swt...

terima kasih kak sue & team HRr Resources s/b kerana bagi peluang kat Cik Ja join team nie....
memang dulu Cik Ja join team nie hanyalah untuk merasa sendiri penangan jamu2...

sekali serasi ngan Cik Ja ...tue yang cik ja cakap...tak rugi mencuba....sebabnya kesan korang akan rasa sendiri.....




Sekali tengok handbag nie macam tak caya.....
yelah...tak sangka dengan bisnes kecil2 cengini dapat hadiah gak....
lepas nie kena wat sales kaw2.....bukan niat mencabar sesapa....cuma nak kasi taw kat korang
tentang kelebihan Jamu2 nie....

#cikjamakan
#cikjajual
















 Psstt:-

Isnin, 15 Ogos 2016

Sudah masuk bulan OGOS deyyyy...

Assalamualaikum....

Alahai...tahap kemalasan apa nie....
kejap on ...kejap off.....

bizi bebenor gayanya....
tengok kalendar dah masuk bulan Ogos sudaa...

aishhh ....nak citer satu-satu pon makan masa jugak kan....
alih2..tang tue jugak....tak tulis2...acaner....

pepe pon banyak perkara yang baik berlaku di awal bulan Ogos nie...
nanti2 yer...

dengan projek baru nyer lagi.....macam2....pepe pon alhamdulilah dengan rezeki Allah swt bagi...
syukran2....



























 Psstt:-

Selasa, 26 Julai 2016

Al-fatihah...

Assalamualaikum....

10 Syawal (Jumaat)....

Dapat col dari CA suh kuar awal sikit ofis sebab dapat info yang Ayah mertua sakit dan berada kat Hospital Terengganu...ikut plan nak balik esok tengok then terus dapat col siap2 balik rumah
prepare baju2....

Masa otw tue....dapat col dari adik CA katanya Ayah dah tak ada....
Innalilah...Allahuakbar.....mujur raya baru nie ada balik jenguk arwah ayah....then CA & koi saling bersalaman ngan ayah minta maaf.....
yelah kan....kira tak lah ralat sebab dah jumpa.....
lau tak jumpa haruss terkilan jugak selaku anak & juga menantu...

Koi & CA sampai kul 9.30mlm....mayat arwah ayah dari hospital KT - Dungun memakan masa jugak....lewat jugak sampai.....& bincang ngan adik2 yg memang duk kat situ (yg duk Selangor otw)...semua pakat kata kebumi esok pagi .....setelah merujuk kepada Ustaz yang ada kat situ....

Kesokan nya....dalam kul 10am lebih macam tue....jiran2 & adik beradik CA dah siap2 nak g tanah pekuburan dekat ngan area rumah.....

Kebetulan mak & ayah koi der terengganu...then koi dah bagitahu semalam....pagi nie derang sampai melawat besan....
dah selesai semua mak & ayah terus balik kuantan....koi & CA memang stay lagi....lagipon ada benda lagi nak kena uruskan....

Malam tue ada wat tahlil kat surau....
esokkan nyer...hari minggu CA & koi ngan SIL g Jabatan Pendaftaran Negara tuk wat report & dapatkan Sijil Kematian....
Belah Terengganu Ahad derang dah keje....so tak ada masalah ngat bab tue....
tak lama pon...dah siap.....

Pergi kat JKM & badan khairat........alhamdulilah dah selesai.....
CA & koi pon balik Kuantan pon dalam petang...coz esok amik EL....so tak perlu nak rushing2 balik kan....slow n steady.....

dalam kul 8pm lebih gak sampai kuantan.....
alhamdulilah.....


 Psstt:- semoga roh dicucuri rahmat...amin2...





Rabu, 20 Julai 2016

Biasa2 ajer....

Assalamualaikum....

Salam 15 Syawal...
masih mood beraya lagi koranggg..

Sebelum tue Cik Ja nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri' buat semua kengkawan yang mana kenal ngan cik ja.....begitu juga ngan blogger2....walau cik ja x pernah bersua muka...
tapi tak kisah janji korangg igt cik ja.....cik ja ingat kat korangg....

fuhh....
letih x habis lagi.....
nak citer mana satu dlu erkk...coz macam2 citer nak stori mori....

ok...1st stori...
Masa raya.....macam biasa....cik & cik abang akan balik kampung kat Dungun,,,rumah MIL...selepas jumpa mak & ayah cik ja....(memang macam tue tiap2 tahun)....

Raya tahun nie cik ja & cik abang tidak membazir...bersederhana itu lebih baik kan.....
hanya tempah baju 1 pasang seseorang ajer....baju kurung + baju melayu....
tak beria sangat sebab raya ke-3 cik abang dah kena masuk keje walaupun cik ja masih lagi mood bercuti....

Raya ke-2, pergi bertandang rumah sedara belah ayah kat kemaman....

Raya ke-3, cik ja & cik adawiyah duk rumah.....rest...coz cik abang dah keje....
Raya ke-4, pon cik abang keje lagi...1/2day....kawan cik abang datang beraya.....
Raya ke-5, duk lepak rumah mak.....
Raya ke-6, cik ja & cik abang cuti....masak2 kat rumah....
esok dah masuk keje.....

maka bermula lah....rutin seperti biasa......

begitulah habis minggu beraya.....kih2....excited tak....
hee2...

then tak habis lagi minggu nie dapat berita yang menyedihkan.....
nanti cik ja citer yer...




 Psstt:- sederhana itu lebih baik kan....


Jumaat, 24 Jun 2016

Beg Cik Adawiyah...

Assalamualaikum....

Pepagi cenggini ler selalu...
beg letak pakaian & paper bag letak susu & botol..
tak lupa bekal...yelah bulan puasa...tak ada kedai makan bukak
so koi bawak ler bekal .....



 Paper bag nie letak....2 botol susu, bekas susu, botol air masak dan bekal

Yang beg nie plaks....6 keping pampers...baju kat 5 pasang termasuk baju tido & napkin ...


beg Fiffy tue hadiah dari officemate cik abang...still boleh pakai lagi...
Cik Adawiyah dah 2 tahun++ masih elok lagi....alhamdulilah..terima kasih kerana bagi beg nie...

Ikutkan koi der beli gak tapi besar sikit...lau sangkut kat motor tue susah sikit..
so der yang nie kecik....guna  lah kan.....
hee2...





 Psstt:- terima kasih kerana hadiahkan kat Cik Adawiyah...murah rezeki korang semua...





Isnin, 20 Jun 2016

Lelaki ituu....

Assalamualaikum....

Lelaki ituuu....
sedikit coretan buat si Dia...
.
.
Kita bekerja, Dia pon bekerja

Kita letih, Dia pon letih,
Kita puasa, Dia pon puasa,Kita masak tuk sahur, Dia masak tuk berbuka,Kita jaga Cik Adawiyah, Dia pon sama,Kita nak pahala, Dia pon nak juga...Siapakah DIA ?? jeng2...
" Selamat Hari Bapa"
(tuk ayah koi & juga Cik Abang @ ayah pd Cik Adawiyah)....
..
..
..
Saling tolong menolong, bertolak ansur, memahami antara satu sama lain amatlah penting, barulah aman & bahagia....Lau gaduh2 manja itukan biasa...bak kata ustazah kan.....
..
‪#‎syukuran‬
#‎alhamdulilah
‪#‎sayasayangkeluargasaya‬‪#‎sapaxsayanglakiohoii‬‪#‎sapaxsayangbiniohoii‬‪#‎sekadarberkongsi‬‪#‎taksukascrolllelaju‪#‎kbhaiii‬






 Psstt:- Sayangi keluarga koranggg....







Jumaat, 17 Jun 2016

Sekejap nyaa....

Assalamualaikum....

Salam Jumaat koranggg,
ohhmaii lama betul koi tak updated kan...
dah masuk bulan puasa daa kan...

Nie dah 12 ramadhan (Fasa pertengahan)...jap jerk kan...
sedor tak sedor ajer...nanti nak raya ....huu2..

Time puasa lau hari koi & Cik abang berkerja memang masak kat rumah tapi lau hari cuti sabtu & ahad, pakat adik beradik berbuka kat rumah mak meriah sikit...

Jarang dapat kumpul ramai gitu....
yelah memasing dah ada keluarga & mentua.....ada sistem bergilir2 ....macam adik koi
jap rumah mak mentua belah sini....jap rumah mak sana...coz rumah mak mentua dekat ajer...

Bila dah ramai tue...memang huru hara ler....
anak-anak sedara...sepupu sepapat...memang havoc lau tiap kali nak berbuka...
luv this moment....

korangg mesti best jugak kan dapat berbuka ramai2 ngan family kan...







Psstt:- Bulan puasa ialah bulan mengeratkan silatuhrahim sesama insan....kan...









Jumaat, 3 Jun 2016

Sape sakit nihhh....

Assalamualaikum....

Lama tak mengomel kan...
nie dah masuk bulan Jun (syaaban)...tak lama dah nak masuk Ramadhan
kejap ajer rasanya kan....

Tup2...dah nak puasa, pah tue raya
....anak pun dah nak besar....alahaiiii cepat betul masa berlalu kan...

Semalam punya citer CA nie kan....
Koi x berapa sihat sikit...lenguh pinggang...
Koi cakap lah kat CA nie...

Ibu sakit pinggang niee.....
CA kata....sian ibu....sakit pinggang yerr...
Koi mintak CA tolong picitkan kat lengan koi (walau pon tangan CA kecik boleh gak lah rasa2 tue) hee2..
~ sakit pinggang, tapi suh picit lengan....ko ghaseeee ~
haaa2...
koi saje nak suruh CA nie sebenarnya.....

Erm....picit lah sekejap...pah tue....CA garu...
jenuh koi cakap...'Ibu suh adik picit...bukan garu'....
picit sekejap...pah garu plaks.....

last2 tue....Ibu.....adik nak tido
ibu garu lah kat belakang adik nie...
La.....gitu plaks...

ermmm....
siapa yang sakit nie......
Ibu @ Cik Adawiyah.....

Koi saje nak nyakat CA nie....
wat-wat garu kat lain....coz nampak mata CA dah layu nak tido....
ehh...ehh...CA tak tido lagi ler...
CA kata.....ibu ...bukan kat situ.....
kat sinie.....
amik noqq....

garu lah koi nie kat belakang CA sampai koi pon tertido jugak...
alkisahnyaaaa...

CA_si mulut POPCORN



 Psstt:- fuh...mulut tak leh tahan....pot pet pot pet..macam popcorn..






Selasa, 31 Mei 2016

27.5.2007 - 27.5.2016_ alhamdulilah....

Assalamualaikum....

Dah ujung-ujung bulan 5 nie koi baru nak citer kan....
tak sempat doooo....
.
Bulan 5 adalah bulan Ulangtahun perkahwinan Koi & Cik Abang_ alhamdulilah dah 9 tahun bersama....+ di kurniakan seorang Puteri comel yg banyak mulut.....Nur Adawiyah yg membawa maksud 'Cahaya Penawar'...
.
Kalau dulu koi pernah kehilangan seorang puteri yang hanya sempat 24@26minggu macam tue dalam kandungan dan di beri nama 'Hawa' (anak yg 1st) then gugur kali ke 2nd.....
dalam 2@3tahun rasa kot tuk peknen kali ke 3rd....alhamdulilah....
'Cahaya Penawar' bagi Ibu & Ayah....
.
Terima kasih Ya Allah dengan rezeki ini.....
Akan ku jaga & didik CA agar menjadi anak yang solehah, hormat orang tua, berjaya dunia akhirat...amin3....
.
9 tahun sudaaa...

Selamat Hari Ulangtahun_alhamdulilah...
tetiba laks mata masuk habuk....
huu2....teringat suka-duka asam garam kehidupan berkeluarga....
.



 Psstt:- Jagalah hati pasangan & anak2 dengan sebaik2nya....






Khamis, 26 Mei 2016

Tunggu koi datang...

Assalamualaikum....

Dah berkurun pic nie nak citer.....
asyik terdelay ajer....
haaa2..

Ritu kat Megamall ada sale Parkson wat "Jualan Gudang"...yg nie memang derang selalu wat...
Dah lama koi tak rewang2 macam selalu tue kan...

Tapi kali nie tak leh tahan wooo.....jantung asyik dup dap dup dap ajer...
means...nak jugak ler tue....haaa2..

Tunggu koi datang taww.....
zassss...

Tup2...lunch time koi kuar g cuci mata ajer dulu ...tengok yg mana berkenan, lau tak memang x sopim ler ...

zassss....koi datang jugak akhirnya....

Carik puna carik....belek punya belek...
akhirnya jumpa gak...
Baju - RM15 + Seluar - RM25 = RM40...perghh..
nampak macam tak banyak kan...tapi rabak gak lah....

1st tengok barang CA dulu....baru nak tgk barang koi & cik abang ...
last2 barang koi & cik abang tak ada yang berkenan....
so memang cari barang CA ler...

tue..hasil cuci2 mata koi....
haaa2..


ok daaa....





 Psstt:- nie dah nak masuk bulan puasa....mesti sales2 kaw2 punye....alahaiii...






Jumaat, 20 Mei 2016

Hamboiii...hamboii

Assalamualaikum....

Ya ampun....lama tak bebel kat blog nie...
bukan lupa....tapi memang tak sempat up entry baru - ayat klise sangat kan...
hee2...

Rinie nak citer pasal CA.....
nampak tak kat jari color per....
Koi saje ngtest pakai inai kat kuku CA....
Nie bukan Inai terlajak laris tue.....ala inai yang selalu bebudak2 pakai tue...mak budak macam koi pon pakai gak.....
bila tiba waktu meroyan ler tuh.....haaa2

1st tak leh pakai 10jari sekali gus....risau kot2 lah CA nie x duduk diam....
so koi pakaikan 5 jari dahulu....
tak lama pon..dalam 10min@15min, koi basuh ler.....
risau ehhhh lama2 ngat duk kat jari nyer....
nanti habih melekat kat sana sini...sinun......
haru-haru ibu nakkkk....

lepas dah basuh bagai tue.....
CA cakap....cantekk nyer ibu.....
Haaa2....anak ibu sangat nihhh.....
suka melaram bagai......

tue tengok lah...acaner rupenyer....
tantekkk tak ?
jap2 pandang jari...jap2 pandang ....tak senang duduk...
sekali sekala ok lah kan.....
pakai kan kat anak....
lagipon comey taw....tangan kecik...pakai inai....
tue mujur tak merah menyala macam mak ngah....
lau tak......


hee3...
ok baiii..





 Psstt:- sapa ada anak pompuan mesti buat cenggini kan.....kan...kan..








Selasa, 10 Mei 2016

Babai Isomil.....Come Dugro...

Assalamualaikum....

Alhamdulilah.....
Oh yeah....sukooo.....sebab...CA dah boleh tukar susu FM...
mujur ada yang murah ikit....

Lau dulu Isomil (RM38++)..
sekarang Dugro (RM19++)....fuh banyak beza tue...


Dugro Soy keluaran Dumex adalah produk terbaru, sebelum memang tak ada...
ritu ler..koi & Cik Abang di attend seorang salesgirl tue....
puk pang puk pang duk explain...kata nya
Dumex der launching produk terbaru...iaitu Soy.....
suka koi....bleh jimat sikit .....
sebelum nie...Isomil tahan 1 minggu paling kurang ler...lau tak dalm 3@4hari jerk....lau 1 bulan
huuu3...cer korang kira .....

now dah dapat yang jimat....apalagi korang...
try ler ngan CA ....ok tak....

beli n try bagi kat CA...
so far ....ok jerk.....
syukran2..


CA pon dah masuk 2tahun ++.....
so far, ok ngan CA...









 Psstt:- jimat janji serasi ngan anak kan...






Jumaat, 6 Mei 2016

2tahun 1bulan_dah wean off

Assalamualaikum....

Alhamdulilah genap 2tahun 1bulan CA dah wean off...
ikutkan CA nak lagi, tapi koi dah train slow-slow tuk kurangkan masa BF tue
ngan cara ikut petua orang tua-tua...

Petua orang tua2, koi try & adjust...

1) Guna sirap - tak jadi.....still nak jugak...
2) Guna serbuk kopi - x jadi...still nak jugak..
(maybe koi letak sikit kot...yelah nak letak banyak kangg...kesian laks)

then yang paling besh......Cik Abang suh letak "GARLIC a.k.a bawang putih....
haaa2...nie baru menjadikkk....

mula2 koi sapu sikit dulu...ehhh nak lagi....lepas tue...
koi sapu penuh....mean bawang putih tue kena belah dua...then gosok...kira getah yg ada kat bawang putih tu yg kasi bau kuat ....

dah sapu....CA tanya.....bau per nie bu.....
koi wat tak tahu jerk.....nak bf....CA dah perasan ada bau tak menyenangkan....
terus di tolak.....
haaa2.....
tiap kali CA request nak...koi sapu bawang putih.....der kat 1 minggu jugak macam tue...
tup-tup....terus putus selera......

eeiii....nakal kan koi nie.....
bukan per kekadang lau bf ngan CA nie....boleh lenguh pinggang taw.....
apa yang penting...niat koi ritu nak kasi bf sampai 2tahun....alhamdulilah....

mana2 yang nak try cara koi nie...
cubalah.....
mana lah taw kan.....

bukan niat koi nie nak kata tak suka pada si anak tue....cuma faktor persekitaran, fizikal si ibu kena jugak amik kira.....
terpulang pada masing2......

lagipon kekadang budak2 nie...dah jadi habit.....
tak gitu....
anak dara ibu_banyak mulut nihhh

lepas dah wean off tue.....
bab minum susu laks....
fuhhh...memang kerap.....
jap..jap...nak bak....
tak lama nak bak lagi......
*masa mula2 dah wean off tue...mungkin rasa tak selesa kot...yelah lau dulu selalu nak menyempeng aje ngan ibu kan*....

pepe pon koi suka moment tue....bonding with my sweet cahaya penawar (nur adawiyah)...





 Psstt:- dah tak perlu risau bila kena tido tempat terbuka (lau datang rumah sedara)...dlu segan coz CA selalu nak menyempeng....



Khamis, 28 April 2016

Si tukang jahit....erkkk...

Assalamualaikum....

Lama koi tak membebel kat blog kesayangan nie.....
yelah macam-macam hal yang berlaku sepanjang minggu lepas....
tak nyempat koi nak update.....

In sha Allah...nanti koi cari masa tuk citer kat korang yer....
ok...rnie koi nak bebel sikit pasal tailor....
ermmm....sesapa yang baca nie jangan salah faham taw..cuma koi nak tanya jerk...memang rata-rata tailor macam nie ker ?

KES 1
** Pergi jumpa tailor Melayu, nak tempah baju raya bukan banyak pong...1 pasang ajer dulu niat nak try coz lau rasa selesa @ jahitan kemas...boleh on jerk kan.....

Tailor tue tanya nak buat baju aper....Si Penempah nie jawap nak wat baju kurung biasa jerk
di tanya lagi....pernah tempah sini @ ada bawak baju contoh......
di jawap nya lagi.....belum pernah tempah & baju contoh dulu punya dah ketat (means kena amik ukuran baru)....

Terus tailor tue jawap.....lau baju contoh tak ada @ nak kena amik ukuran baru....
lau nanti bila dah siap, memang tak sempat nak outer-outer dah....coz banyak sangat tempahan tahun nie...bla..bla..bla..

Si penempah tue jawap......oooo yer ker, ok lah lau macam tue....
terus berlalu dan mengomel...."dah nama nya tailor, adatlah lau tempahan banyak...pandai2 lah adjust kan, nie tak main pilih2 bulu lak....ngan orang baru tak amik tempahan...tapi bila regular customer datang....terussss amik.....acaner tue.....

KES 2
** Tailor Melayu lagi.....si Penempah tanya amik tempahan lagi tak ?
Tailor jawap, lau orang baru terus tak amik......erkkkkk, coz amik yang regular customer jerk....
si penempah hanya mengangguk tanda faham....dan terus berlalu...
                              

KES 3
** Tailor Chinese, si penempah col dulu tanya....ada amik tempahan raya lagi tak ?
terus di jawab.....ADA....datanglah....


Korang rasa ?? apa perasan Si Penempah tue.....
Apa beza Tailor Melayu & Tailor Chinese ??
cer citer kat koi nie....






 Psstt:- Murah @ Mahal bukan isu tetapi layanan buat customer...fikir2kan...






Rabu, 20 April 2016

Serasi bersama...

Assalamualaikum....

Korang suka makan nasi goreng ngan aper erkk...
koi lau nasi goreng selalu match kan dengan kerepok..tak kisah lah kerepok lekor ke kerepok keping...janji kerepok...

mabelesss....*orang ganu memang suka makan kerepok nihh*
lebih-lebih lagi Cik Abang.....sampai CA pon sama...ngikut jugak
pantang nampak kerepok dalam bekas tupperware tue....terus cakap
buu....nak kepok....'anak ayah betul lah nie"...suka ngan kerepok...
hee2..

ritu koi bawak bekal nasi goreng....kerepok tak lupa....mesti kena bawak jugak
sedap bak hang....kruppp...krappp..bunyi nyer....
kih3....alhamdulilah kenyang perut.....
jimat pon jimat.....

Nasi goreng + kerepok_alhamdulilah...
lagi satu....lau makan laksa @ laksam mesti nak kena ada kerepok
baru siyokkk....
korang mesti pelik kan......
haaa2....
itulah anak orang ganu....
miahahha...










 Psstt:- semua nak kena match ngan kerepok....