Rabu, 30 November 2016

Wahhh..dah ada Hobi baru ....

Assalamualaikum....

Menjak dah ada anak nie...pebenda yang nampak comey @ segala menda alah yang ada kaitan ngan anak mesti tertarik...kau memang daaboommm.....
haaa2...

Ikutkan kat negara luar dah femes 'Busy Book' nie kan....
tapi kat negara kita baru nak trending....
Cik Ja pon terjebak juaa.....

Ada ramai supplier @ personal yang jual Busy Book nie, tapi yelah lau tengok macam senang jerk cara buatnya kan.....
Nak kena banyak menjahit ler......
Lau yang jenis x nyabor...x leh wat menda alah nie.....
maklumlah sekecik2 menda alah tue kena...jahit lelelok...lau tak nampak tak comeyyy....
gitewww...

CJ banyak gak skodeng blog-blog yang buat 'Busy Book' nie....
dan selepas itu...terus jadik teruja yang amat.......
CJ rasa macam nak wat sendiri ler....tue yang datang semangat berkobar2
lagipon kekadang kat opis ada masa terluang..
bleh ler luangkan masa buat menda alah nie kan

Dan-dan tue jugak gie kedai DIY.....
nengok yang mana berkenaan....& beli alatan2 yang berkenaan....

Bahan Utama of coz ler Kain Flet.....
CJ beli 2 paket dahulu ( 1 paket ada 3keping kain Flet)
nak tengok macamana kan.....
then masa pilih akesesori tue.....geram nau nau....
rambang mata...semua ciut-miut....comey-comey lagi...
last-last beli yang mana nak senang nak buat dulu....
macam pic kat bawah tue...

Tue hasil tangkapan di sebabkan teruja sangat kan...


1) Alphabet...Clip...Kain Flet....Set jahitan....Gam & gunting.
Macam nak masuk sekolah laks beli menda alah nie....tapi seronok weyy....heppi jerk....masa ambil barang2 nie.....masa bayor pon heppi sangat (tangan kat bahu...mata kat atas)....kih2...



1st plan..tuk Cover nak letak nama Cik Adawiyah...tapi biasa ler...Alphabet tue kan semuanya serba satu...mana ada serba dua......
dah nama Adawiyah guna 3 huruf A.....memang dapat watt lagi ler...
Lainlah lau nak letak nama Cik Wiyah....ngam2....
hee2...





 Psstt:- buat menda alah nie...suke sensorang laks ...sebab macam jadi bebudak....ciut - miut.....kih2..









Rabu, 23 November 2016

Baju pusing-pusing...

Assalamualaikum....

😃 Semalam dah nak kuar hantar CA kat rumah pengasuh..tetiba CA kata
ibu...kakak..sishi2...habis seluar nie haa...
Sekali tengok tak der pongg...saje ler teww...

Last CJ pon kata....lau macam tue....ibu mandikan terus nak tak ?
then baju musing-musing....
terus CA kata ...nakkkk...
(*selalunya memang tak pagi lagi sebab awal sangat...melainkan CA poo poo ker...sishi ker...kena seluar ker...rasa x padan lau nak tukar pampers ajer...baik mandi teruskan .....)

lepas mandi tue...CJ tunjuk baju nie....
(dress nie achik wawa yang kasi_bini sepupu CJ)...
dulu penah kasi pakai.....tapi CA tak nak....mengamuk x nak pakai...
sekarang nak pakai plakss....

Kasi pakai cantik-cantik...nampak plak beg die...(beli masa CA kecik2 senang nak letak botol susu)...
terus cakap nak bawak jugak...
yelah nakkkk.....
bawak jer lah ....

Sampai rumah mak ngah .....
CJ tanya ler macamana CA ....
terus mak ngah bagi pic nie....
then katanya....lepas mandi pon nak pakai baju nie jugak....
alahai nakkk....

Dulu penah CA tegur kat budak tue....
Ibu..tengok tue...kakak baju pusing-pusing (dress kembang)
CJ cakaplah.....tengok kakak tue pakai...
yang adik (CA) ngape tak nak pakai plakss...

Tanya jugak...kenapa panggil baju pusing-pusing...
CA tunjuk bila pusing-puisng kan...baju tue kembang ginie...
"haaaa.....amik nokkkk"


CA dah besar dah.....
2 tahun 8 bulan...alhamdulilah anak ibu.....
nak jadi Kakak kena pandai tolong ibu & baby yer....

Hari-hari duk sapu perut ibu.....cakap kat baby
"baby jangan nakal-nakal...kakak tak sabar tunggu baby....nanti kakak nak pakaikan pampers & buatkan bak bak (susu)...nak main sesama...."

Hee2...mudah2an kan.....CA nie ringan tulang nanti bantu baby....
Jangan buli baby sudah yerrr....








 Psstt:- selalu CJ sebut....baju kakak yang tak muat nanti kita kasi kat baby pakai plak yer...mula2 marah2...x nak kasi....lepas tue CA cakap nak kasi plaks.....heee2..








Khamis, 17 November 2016

Kudap2an di kala bosan...

Assalamualaikum....

Di kala petang2 kat opis....tak ader mende nk mengunyah....
CJ amik nie ler...
Coco Crunch & Choc....kih2....
nie macam nak mengemukkan badan ajer...

Ishh, bukanlah....
Lau Coco crunch selalu orang makan time bekpes + susu...
tapi CJ tak...sungguh enak di makan begitu sahaja.....hee2..
dah macam bebudak pon ada....walau pon dah jadi mak budak...

Maunya tak ....choc tue.....
peberet sangatttt...
memang dari kecil sampai ler sekarang....
pantang dengar choc ....tak kisahlah...biskut choc ker...kek choc ker...
choc yg memang choc.....terus jadi teruja ....
haaa2....

Mujur CA x leh makan choc sebab ada alahan....
lau tak haruss menurun peel ibu kan....
hee2...
nie pon lau CJ nak makan makanan yang berunsurkan choc
kekadang tue sorok2 kat CA ....tapi itu dulu..
sekarang CA dah x heran....coz dia tahu dia memang x leh makan....

Tapi yelah....kesian jugak kan...
nengok ibu makan choc....
pernah gak CA tanya..."ibu makan per tue.."
"makan choc"...adik tak leh makan...nanti naik gatal2"
di jawap " ooooo "..
tapi still jugak nengok ibu makan....
kesian plak nengoknya...
tue ler kekadang nak makan...sorok jugak....
walau CA tak mintak tapi kesian nengok muka nya tuhh...

Gula2 yang berasaskan choc @ susu memang tak leh makan...
tapi lau yang jenis x ada susu...CJ bagi jugak sekali sekala...
macam tue jugak aiskrim....yang perisa Vanilla lagi lah tak bleh coz ada susu kan
lau makan pon yang perisa...sirap ker...limau ker...
haa...macam tue jerk boleh...
yang lain memang tak boleh .....

Mintak-mintak ler besar nanti
alahan CA nie dah berkurang @ dah tak ada....
mudah2an...




Coco crunch..bekalan tuk kat opis...
time tak ader makanan tue....boleh ler makan...
sedar-sedar dah tinggal separuh......
huu2...


Dairy Milk choc...peberet.....
kekadang brand TANGO....
hee2...
mentang2lah....result 1st air gula ritu NORMAL
ko belasah makan makanan manis yer.....CJ







 Psstt:- mood heppi ker...mood swing2 ker....makan ler choc...gerenti muka ada senyummmm





Khamis, 10 November 2016

Cik Adawiyah_will to be KAKAK ??

Assalamualaikum....

Haiii...cakkk....
lama x jenguk kat sinie kan...
fuhh...rindu giler nak bebel....
tak kisahlah ada orang baca ke tak blog CJ nie....(lau ada mekaceh banyak2...CJ suka..)
jemput tinggalkan blog u'olls jugak.....
bleh CJ follow ye dak ?

Tajuk kali nie macam suspen jerk kan...
Nampak CA nie tersengih2 jerkkk....
suka ler teww...nak jadi KAKAK....
opsss .....dah x leh nak rahsia dah....

Sejak akhir2 nie mood x berapa nak ok...swing2 lah...badmoodlah....malaslah....
macam2 lagi...
rupan2nya ada 'orang baru' lagi.....alhamdulilah...rezeki2.....
syukur2.....
CA pon tahun depan dah masuk 3tahun.....
kira dah besar ...boleh bawak diri kan ....tak gitu kakak...

Sekarang asal Ibu panggil adik.....
Marah...
CA kata..bukan Adiklah....
Kakaklah....

ermm..yelah Kakak....
muka ada senyum.....
hari2 duk cakap kat baby....
nanti bila baby dah kuar....
kakak x sabar nak bagi baby susu...
pakaikan pampers kat baby
nak mandi sama2 ngan baby...

haa2..nampak macam caringgg nya si kakak nie kan
ok...kita tunggu baby nie kuar yer....
hee2...

alhamdulilah.....

sambil makan Jamu2 yang CA jual tue.....
dapat rezeki yang tak sangka2.....
& berita baik lagi....sis yang jual sama2 ngan CA jugak pon ada "isi" jugak....
beza ngan CA hanya 1 bulan jahhh....
...haaaaa nampak tak.....
berkesan tak jamu2 tue....(asbab jugak...if dah tertulis rezeki tak kemana....Dia yg maha mengetahui kan)....

Suka CJ nak share kebaikan Jamu2 nie....
yelah bukan CJ fikirkan huntong semata-mata taw.....
segala masalah kaum wanita yang sebelum nie CJ pernah alami....
alhamdulilah dah beransur sihat ...janji x skip dari makan Jamu...
kena konsisten baru dapat hasil yang umphh giteww...

So bila dah peknen nie segala Jamu2 bagai...kena STOP....
lepas bersalin nanti baru makan balik .....
untuk masa berpantang.....(jamu nie bukan hanya yg dh kahwin..single mingle, lepas bersalin, utk menyusu dll).....banyak weyyyy benefit nyer...


Nie pic dalam kete....ada songkok Cik Abang standby....
CA terus pakai.....alahaiiii....

Ibu suh senyum lelelok.....
CA kasi senyum cenggitu.....
heee2...








 Psstt:- Ingat peknen kali ke-2 (ikutkan dah kali ke-4) tak der alahan.....tidak rupanya...sama jugak... 3bulan masa kurantin....mood swing2......huuu2






Rabu, 2 November 2016

Lolipop...saya suka...saya suka..

Assalamualaikum....

Sabtu baru nie ada majlis akikah kawan mak & ayah ....
CJ sefamily...and mak, ayah, serta 2 org anak sedara...yang lain tak dapat join sebab ada hal...

Alhamdulilah...kenyang perut kami sefamily...
terima kasi achik Nobie....

Tapi part yang paling CA suka nie dapat door gift...
Lolipop...yeaaa......
dapat 2 Lolipop....(yang nie boleh makan sebab tak ada kandungan susu, mujur) lau tak nanti habis merah2....

Tengoklah tue....tak kasi chance kat CJ nak pegang lagi 1 tue...
dua-dua CA pegang...
Kanan makan 1, Kiri pegang....
risau yer ibu makan .....
heee2....



Heppi betul yer layan 'lat' (coklat a.k.a gula2)


Dah lama tak dapat makan cenggini....selalu kena control dek ibu....
maunya tak nak oiii.....
lau hari-hari makan gula-gula boleh rosak gigi tuee...




terus x pandang yang dah tue....
habis 1....terus makan lagi yang ke-2...
suka ngattt......









 Psstt:- Gula2 memang tak dapat dipisahkan dari kanak-kanak kan ??