Rabu, 30 September 2015

Nasi Goreng Daging lah sangat...

Assalamualaikum....

Korang lunch per rnie...
makan kat kedai @ bawak bekal...

rinie koi bawak bekal...
cik abang request nak nasi goreng dah 2@3 hari dah
asyik tak sempat wat....

so rnie sempat masak...
bawak bekal g opis....
jimat ceng...ceng...

nie lah hasil nyer...

Nasi Goreng Daging....
*kan raya baru korban baru nie....daging fresh...sedap ler...



Dah lama tak bersilat kat dapur.....
skill pon tak berapa ligat dahhh...
huuu3...



 Psstt:- korang selalu masak berapa kali dalam seminggu...




Siapa selalu kena macam niee...

Assalamualaikum....

Penah tak hadapi situasi macam nie...
koi memang selalu kena..



last-last nangis tepi bucu meja...
wuaaaawuaa....




 Psstt:- betul kan....

Bodyguard Aki...

Assalamualaikum....

Hamboii....
jadi bodyguard Aki yer..

kemahin bawak bakul tue....
nampak macam tak sadooo...
tapi nie tulang besi urat dawai nie...

haahaha2....
nampak tak ...


Pic 1 - Tolak bakul kat kaunter....nak byor ler tuh
Pic 2 - Muka terkejut kot...dengar akak tue cakap....tapi tangan lepas dari pegang bakul tue...

Wiyah....wiyah...
macam-macam pesen..




 Psstt:- alahai....

Selasa, 29 September 2015

Senyuumm...

Assalamualaikum....

Layan jer lah anak dara nie...








Psstt:- anak dara ibu .....

1tahun 7bulan...

Assalamualaikum....

27/9/15 - Genap 1tahun 7bulan cik wiyah koi...
besar panjang dah anak dara...
mulut pon banyak dah sekarang...

lau tanya ...nama Nur Adawiyah binti apa...
Cik wiyah jawap....Awang....
lau tanya Ibu g mana ?
di jawap nyer.....kijeeeee...
tanya ayah mana.....
kijeee...*der ler pelat2 sikit bunyi nyer...

yang part koi suka nie...
lau nak pergi kedai....
duit mana...
di jawap nyer ...tak dokkkkk

tue kakak koi ler ajar....
takk....dokkkkk

koi ajar laks....
tak ada.....
cik wiyah ikut ....takkkkk..deerrrr...
*hadu...kelakar nau nau bunyi nyer ...

Ahad baru nie....cik abang bawak pergi main kat pantai..
nie pantai depan rumah mak...
1st bawak cik wiyah main air & pasir...

ingatkan geli @ takut...
rupanya terlebih excited...

tengok tue....

Cik abang & cik wiyah.....anak ayah





Nie anak sedara koi...
der 3 beradik....
cik wiyah lau dapat jumpa ngan kakak @ abang suka ngat...








ntah apa lah cik abang cakap kt cik wiyah tue..




dah nak balik..
di panggil nyer...
cik wiyah tak nak balik...
seronok ngat dapat main cenggitu..


ingatkan cik wiyah nie takut ngan air....
rupanya tak....coz masa kakak & abang main air...makin lama makin jauh..
di ikut nya jugak...
risau plak koi...

tue pon dah cik wiyah tertelan air masin 2x...
coz masa ombak lalu...die boleh duduk dalam air tue...

sampai nak termuntah-muntah dibuat nyer...

alahai...






 Psstt:- suka tengok anak dapat main macam tue....coz kita dulu2 macam tue jugak...asyik nak main jerk keje nyer...

Macam taw-taw ajer...

Assalamualaikum....

Dah puas bercuti korang....
masih blum terlambat lagi koi nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha buat kengkawan semua...

Koi masuk keje semalam...ikutkan nak stori mori...
der keje laks...
so nie free skit...bleh ler borak-borak jap kan..

Nak citer nie pasal koi nyer phone...
ritu kemahin lagi....koi nak guna camera tak leh...
tup-tup ritu bawak g kedai...kekonon nak repair ler..
sekali bukak camera...elok pulak nyer...
*laa....saje jerk taw...nak kasi suspen kat koi nie..

last-last tak jadi nak repair...
*bila fikir balik...Jimat $$$ lau tak melayang gak $$$ kan...

pandai yer tepon nie kesian kat koi...
dah elok dah...

Apalagi suko ler.....
lepas nie bleh snap pic cik wiyah banyak-banyak
koi sukoooo...........



 Psstt:- koi lau guna barang...selagi tak rosak selagi tue guna....korang acaner...selalu tukar-tukar ker ??

Rabu, 23 September 2015

Baru tahu....

Assalamualaikum....

Koi muncul lagi...
sila jangan jemu yer...
lau jemu scroll lelaju....haaa3

Nie hah lau boleh koi bkn nk menyibuk sangat pasal hal jiran tue...
tapi baru dapat info dari sumber-sumber yg boleh di percayai....
*kira orang yg dah lama duduk situ*

memang jiran nie eksyen sikit...
lagipon jiran nie hanya menyewa jerk...
laki memang tak bertegur sapa.....si bini laks jenis yang cakap besar
*mana2 pon ada spesis jenis nie*

yang tue pasal laki die...
nie plaks pasal si bini die.....dah ada anak 2 orang lelaki semuanya...
yang sulong 5 tahun yang 2nd kecik lagi....dlm 3@4 tahun macam tue
menurut sumber nie.....si bini nie ada jaga budak 1 orang dalam lingkungan 5@6bulan macam tue..

yang jadi hal nyer....tiap kali si bini nie nak hantar anak nyer yg 2nd tue....
si bini nie tinggal kan baby tue ngan anak 1st tue....yg berumur 5 tahun
penah gak jiran nie menegur...kata nya bahaya tinggal macam tue...
di jawap si bini nie tak apa.....lagpon dekat ajer pong...

ermm....bukan soal dekat @ jauh ....
yg penting soal keselamatan si baby tue...
di katanya lagi....mak si baby tahu kalau si bini nie tinggalkan..
* ye ker ?? agak-agak mak si baby nie macamana reaksi

kalau koi memang tak bagi wat mcm tue...
koi nie depan mata pon wiyah boleh jatuh gak...apatah lagi tak depan mata...

alahai....macam nie pon ada jugak ker...
iskk..iskk...

makan tak sudah kalu jadi apa2 kak ohoiiii....
nanti nak salahkan sape tue...
korang rasa.....



 Psstt:- mencegah lebih baik.....huuu3

Nak 1/2 day...boleh ke idokkk...

Assalamualaikum....

Keje lagi rnie...
nak 1/2day ....
boleh ke idok...

panggg..kasi penampo....
huuu3....
Jumaat nnti dah amik cuti...
rnie nak 1/2day pulok...
banyak cantekkkk...

mood cuti dah nie....
tak leh ingat pepe dah..
parah-parah...



 Psstt:- duk diam-diam arrr...

Kat situ jugak...ermmm

Assalamualaikum....

Citer semalam...
pasal jiran koi lagi nie...
haduss lah....

ritu punya kes....koi dah letak tong sampah....
ingat dah tak parked kt situ...
tup-tup semalam.....parked jugak..
sebelah tong sampah koi...
korang ghase....
nie jenis ada akal ke tak ?

korang nampak tak arrow tue...
kat situ tempat free boleh parked...
kat depan rumah koi jugak nak parked...
hangin..hangin...

yang koi heran tue...
si jiran nie tak ada ler plaks nak parked depan rumah die...
rumah orang jugak nak parked nyer...


lebih kurang gini ler..
yang bentuk segiempat tue...tong sampah koi *sample jerk tue*
yang jiran nie laks...lori bukan bas macam dalam pic tue *cari pic lori tak ada jumpa*
tapi nie pic bus..lebih kurang lah...just nak show how my jiran tak ada fikir perasan jiran lain..



 Psstt:- ada cadangan tak nak kasi taw jiran nie ??

Isnin, 21 September 2015

Kenapa kiut sangat nihhh...

Assalamualaikum....

Korang pernah berangan tak nak pakaikan anak macam nie...
then bersiar-siar...
sanggup tak ?

koi nampat kiut sangat...tpi nengok pada jenis kain nyer
tebal semacam jerk...macam panas jerk...
dorang tak apa lah kan...cuaca sejuk..
kena pakai tebal-tebal....lagi siyok...

lau koi pakai macam tue...bawak wiyah...
tak sampai 10min cik wiyah dah mengamuk....suh cabut...
panas.....
haa3...

ikutkan nie pic dalam FB ..koi copy coz koi tgk kiut jerkkk
tengok jerk ...suka sensorang....coz nampak comey kan...
dalam banyak-banyak pic tue
*walhal 3 keping jerk pong*

koi minat yang pop corn tue...
lau yang Crab & Sheep....ermmm
x berapa minat pakai...
tapi suka tengok...
cehhh...ceh...

* nie semua nyer pic dari FB @ Google taw....
  nengok orang pon dah tahu kan...

Olololo.....suka nyer die....dua-dua comey...
kan ...kan..

Koi minat yang nie....nampak penuh jerk cik wiyah duk dalam tue...
kih3...


Yang nie pon suweet jerk....dua-dua lawo kan...
baby pon pandai pose....
hee3....
sengih sorang-sorang lagi...
haaa3


 Psstt:- ngah free skit...jangan kecam koi bila entry membuak-buak....

Sekadar renungan...

Assalamualaikum....




 Psstt:- fikir-fikir kan...

Jumaat, 18 September 2015

Ketagih betul menda alah nie....

Assalamualaikum....

Korang suka makan jajan tak ?
koi suka menda alah nie...
wat kudap-kudap kat ofis...
ilang ngantuk sikit...

haa3...
adik ipar koi panggil koi kanak-kanak ribena (apa kena mengena ribena ngan nie)..confuse jap
haduyai...
suka makan makanan bebudak...

1) Waffle - crunchy yang iklan Jaws & Awal tue...
suka makan..tapi tang biskut tue kecik jerk...
makan 1 tak puas...nak lagi....nak lagi...
tak sedar dah habis....
huu3....nie makan ke melantak...
coklat ohoiiii..peberet koi...

dlu ketagih makan coklat cadbury....mejak-mejak owang duk kecoh pasal DNA tue nie...
koi dah stop....
dah tukar selera plaks...

kat ofis memacam kudap2an...
duk sorang-sorang.....makan ler apalagi....
ape...ape...keje.....still on maaa.....
tengok meja koi tue.....
hura hara kan...tue ler namanyer bekerja....
lau kemas ajer...nama macam x wat keje....

2) Coco crunch ....kotak kecik2 tue...
ikut kan ader 3 kotak ...koi dah perabih.....
tak sempat nak snap....
so tinggal yang nie ler....
krup krap krup krap bunyi nyer...
ralik taw....


* nie pic lama duk terperap dlm folder....baru rinie letak...
  phone still x leh guna camera lagi.....
  frustedddd...



 Psstt:- korang suka kudap2 yang macamaner ?

Jiran...oooo...jiran...

Assalamualaikum....

Koi nak citer pasal Jiran rinie...ritu koi citer pasal Jiran sebelah kanan...
nie plak jiran depan rumah...

alkisahnya...
Husband jiran nie keje nyer bawak lori....isteri tak berkerja...
Selalu nyer Husband die parked lori kat tepi taman tue....
tak ada ler menganggu @ menghalang laluan kan...
tak ada owang nk kisah pong...

so sekarang ada orang kisah coz husband die parked tepi rumah koi...
coz tempat parked tue dah di ambil oleh jiran sebelah kiri koi nie...
parked Van....die laks parked lori....

ermmm.....
nak jadikan citer....koi punya depan rumah ada lah pokok mempelam yang dulu kemahin ada dedaunan..
tpi sekarang dah tak dah...pokok tue dah mati....siap ngan pokok tak ada...tercabut...
then plan nak tanam balik...tak kisah lah buah apa pon...
memakan masa ler sikit kan...
then husband jiran depan rumah nie.....senonong2 parked lori...
lau sekali dua ....koi tak kisah...
walaupun kekadang annoying bunyi enjin pepagi..(bilik kat depan) memang hari2 ler dengar..
koi tak aper lagi...tue cik wiyah ....
pantang dengar bunyi bising....terjaga ler...

koi dah perasan tempat pokok yg mati tue dah pecah simen nyer....(kira 4 penjuru simen)...
koi wat lek wat peace jer dlu...
petang semalam hujan boleh tahan gak lebat nyer...

koi nie tertengok ler tempat pokok tue...
astaga....semua simen 4 penjuru tue dah pecah.....then nampak dah ada macam lubang kat tengah2 tue...
OMG...nnti lau musim tenkujuh ..hujan tak berhenti apa jadi..
korang pon bleh fikir kan...

lau silap hari ...kereta lalu...memang tayar akan terjelus....

ermm....agak-agak korang lah....
jiran tue perasan tak kat tempat pokok tue ?
@ saje wat tak nampak...

so sekarang koi nak wat aper...
Terus g serang @ slow talk @ bior ajer macam tue...

korang ghase ?
ada cadangan ?
cer citer kat koi....acaner nak settel prob nie..



 Psstt:- ermm...lau tegur nanti sentap plak..tak tegur makin menjadi2 ..pening2...

Khamis, 17 September 2015

Siapa tak sayang bini ooooiiii......

Assalamualaikum....

Semalam 16hb Sept...cuti umum bagi semua rakyat Malaysia..
Alhamdulilah Malaysia masih aman.....

Citer semalam....
last minute plan....ikutkan malam tue dah discuss...utk plan esok....
kan cuti....selalu macam tue ler...
kena plan...coz senang bagi koi nak prepare apa yang patut...
(nak prepare baju & pampers wiyah.....bekas air tuk susu wiyah...
baju apa nak pakai utk esok...lau perlu gosok....
gosok trus malam tue....esok pagi terus sarung jerkkk)
macam nie ler bila dah ada anak....

sapa wat macam koi......
kite geng....give me 5
kihhh3...

ok sambung citer....
plan x nak kuar...just nak lepak kat rumah ..main masak-masak...
kata cik abang....
last-last pagi tue...dah siapkan wiyah semua.....
jom kuar....jenjalan nokkk...
koi dengar ....senyum pah telinga....
*bukan selalu dapat macam nie...bonding time...*
slalu cik abang nak rest kat rumah...

koi pon cakap....nak pergi mana...
cik abang cakap..
kite g ECM nok....window shopping nak ?

gila tak nak kan....window soping dlu...
nanti berkenaan terus beli.....
koi pon...trus zap..zap...
bertukar.......
haaa3......dalam kepala dah plan ...
ok gak bleh cari baju wiyah nie.....
*perempuan mmg macam nie....dan dan jerk....ada jerk yg nk beli*

dalam window shopping tue...........koi trus mencari baju wiyah....
*ikut nak baju lengan panjang....lau boleh nk sepasang....
x dapat sepasang ...baju pon ok*

dapat jugak....kat Parkson_der less pon 10% jerkk...
tak kisahlah janji de less jugak kan....

cik wiyah pon kemahin boleh jalan macam tue...
suka bebenor...
tapi saaayyaaangg......
*koi tak leh nak snap pic....tepon tak repair lagi*
nangis tepi bucu katil.....hua..hua...
bukan aper ...suka nengok keletah cik wiyah nie....
lau boleh setiap moment's tue.....koi nak snap...
simpan tuk koleksi....macam2 gaya....& pesen kan...

dah dapat apa yang di cari....
time tuk balik rumah....
*part nie paling beshhhhh*
cik abang belikan lauk tuk masak....
Ketam & sayur bendi & Ikan
(cik abang siap tanya.....nak makan Gulai @ Sambal)

koi jawap nak yang ketam masak sambal....
*ikutkan koi nie tak leh makan seafood, tapi sekali sekala teringin..belasah gak*

cik abang jawap..ok...
nanti cik abang masak...
*koi dah tersengih macam kerang busuk....haaaa3...
sapa x nak laki yg masak kan....
koi jaga cik wiyah.....

coz cik wiyah memang tak leh berenggang ngan koi...
koi g dapur...menonong jerk....dah tue siap peluk kat kaki...
koi masuk bilik...ikut jugak....
dah tue macamana koi nak masak bagai tue....

so...cik abang yang masak ler.....koi cuma tolong sikit2 jerk..
macam masak nasi..prepare bahan2.....
cik abang yang buatkan semua....

*frust lagi....tak leh snap lauk yang cik abang masak...
ketung ketang....dah siap cik abang masak
* Masak sambal ketam
*goreng sayur bendi
* ikan goreng - tuk cik wiyah....koi suapkan gaul ngan nasi jerk...
   (lauk lain semua pedas kan).....

kasi suap kat cik wiyah dulu.....kasi kenyang...
cik abang & koi tak makan lagi.....
koi bagi tido cik wiyah.....last2 cik abang cakap...
nak makan...makan lah dulu...nak tido jap....
coz nanti bila cik wiyah dah bangun susah laks makan...

then.....korang mesti dah agak kan....
koi mesti kena makan dulu....
tapi tak syok plak makan sorang-sorang...
tak leh nak berebut...haa3...
so koi layan lah sorang2 ngan ketam tue....

alhamdulilah ....
kenyang......& sedap laks cik abang masak...
hee3...
*bertuah punya bini*.....



 Psstt:- suami & isteri saling membantu..barulah harmoni rumahtangga.....betul ke idok...

Selasa, 15 September 2015

Yang lama jugak di cari....

Assalamualaikum....

Bila fikir-fikir ritu masa koi tak kahwin lagi
koi penah makan Jamu nie...
perghh.....memang besh...
nie betul ho liaw punya jamu....

Coz berbentuk pil..nampak lah serbuk jamu tue..
bau pon kuat.....patut lah kena minum ngan air suam...
ikut cara....2biji Pagi & 2 biji Malam
lau makan tuk malam...pagi esok bangun rasa ringan jerk tubuh nie...
*nie bukan iklan taw*....

nie betul-betul punya...
alkisah cari Jamu nie balik coz ritu cari Jamu yang tut...tut..
tak ada stok....alih2 terus beli yang nie....senang dapat..

malas nak tunggu stok *entah bila ler tuh*...
koi pergi beli kat stokis tue...pelik skit sebab dah bertukar wajah
dlu macam tue...sekarang dah lawo....mcm dalam pic tue...

sumber cik google..maklumlah sekarang camera tepon tak leh guna lagi ...huuuu3

yang tue pic lama......
sekarang dah bertukar wajah...
cam nie hah...

sumber google lagi.....lawo kan
ada botol kecik tuk 15biji....tak sampai 1 bulan
koi beli yang 60 biji tuk 1 bulan...
haaa....amik....

baru jerk nak makan...
aunty rose laks datang......
ikut pantang jamu...lau aunty rose datang stop dlu yer...
jangan nak makan....koi tak jamin....& jangan nak memandai2..

nanti koi bagi testimoni laks setelah lama tak makan jamu nie...
check it out....

daaa...



 Psstt:- dulu kemahin masa bujang...2 keje sekali gus bleh wat...sekarang dah daya dah....maklumlah faktor usia....huuuu3..

Isnin, 14 September 2015

Tak ada stok lagi...ermmm...

Assalamualaikum....

Nak jadikan citer masuk nie dah kali ke-2 dengar staff dari stokis teeeet....teeeet...
cakap tak ada stok lah kak...

1st pergi tanya....x ada stok lagi...
then 2nd pergi...semalam punya citer.....
tanya 2 item pon tak ada stok jugak....

ingat yg 1 st tue jerk tak ada stok...
rupa2 nya yang nie pon tak ada stok...
bila di tanya bila sampai stok tue...
di jawapnya....tak pasti lah kak...

ermmm ....nie nak meniaga ke @ tak ?
lain kali bagilah jawapan yang memuaskan hati customer...
bleh gak koi plan nk bila-bila kan...

dah tanya produk tue ......tak ada stok...
kuar kedai...membebel sorang-sorang....
*itu x ada stok...nie tak stok....baik cakap dah x keluarkan dah..senang kan*...
aishhhh....aishhh geram plak rasa...

korang penah kena macam nie tak ?


 Psstt:- masuk kereta ckp kat cik abang...barang tak ada stok...lau payah sangat koi create produk sendiri...
*dlm mimpi ajelah*....

Khamis, 10 September 2015

Macam-macam...

Assalamualaikum....

Nie anak sedara koi.....
baru balik dari tuisyen....penat menapak...

nak di jadikan citer ....

Koi memang tak amik coz koi nak singgah kedai beli lauk tuk masak rumah mak...
Tuisyen dorang memang dekat ngan kedai....
ikutkan ayah yang amik....
kakak koi tak sempat nak amik....

so kebetulan ritu...koi & cik abang lalu & parked kat tepi kedai tue....
anak sedara koi panggil kemahin lagi kuat....then lari-lari kejar kete koi...

koi & cik abang memang tak perasan....
nasib baik kete parked kat situ
terus meluru sambil tercungap-cunggap....

astaga.....kesian plak....
dah memang koi tak perasan...lau tak memang dak pick up...

penat berlari-lari....haaa3
ayah koi lambat laks datang....
koi terus col cakap tak yah pick up ler....coz dorang dah ada dengan koi nie....
macam-macam hal ......
nasib baik ...pusat tuisyen dorang nie dekat ngan rumah mak & ayah....
rasa tak risau sangat...

then dah settel beli lauk tue...
apalagi terus masak ler....
nah lauk simple ngat....
yang lain tak sempat snap....
nie ajer yang sempat...
haaa3....

nampak tak tue...
budu.....
tue seme cik abang koi ler...
suka ngat ngan budu...
korang suka makan tak...
nak nak lau makan ngan lauk singgang + ulam petai...
pergh....mabeles bak hang...
orang lalu kat belakang pon tak perasan...
nasi....mestilah bertambah....
terliur tak....
lagi pedas lagi siyok wooo...

buduuuuu...




 Psstt:- korang suka makan pedas tak ? cili wat ulam...terbaik lah....koi tak berani wat ulam cili....lau petai ok...kih3..

Pulakk..

Assalamualaikum....

Haduyai....camera tepon wat hal..
asal buka jerk...gelap terus...
acaner nie....

function lain ok ....normal..
tang camera tue tak normal...
alahai....nak kena hantar kedai ler nampak gaya nyer....








 Psstt:- dah biasa snap pic guna tepon..alih2 tak syok laks....tak leh guna...huuu3..

Jumaat, 4 September 2015

Nie diaaa....

Assalamualaikum....

Seperti yang koi janji....
nie resepi nya...menu simple gila mehhh...

1st : Sambal Telur (nie tuk 2 biji ajer mcm dlm periuk tue)

(korang agak2 ler...coz koi lau masak main letak jerk), bergantung pada lauk (ikan & ayam & telur & dsb) banyak, bahan pon kena banyak....

Bahan2 nyer...:-
* Lada kisar (lada kering)
* telur ayam (kena rebus dahulu & baru goreng) tak perlu garing sangat...
* Bawang Merah  - di kisar (#1)
* Bawang Putih (sama jugak) - di kisar (#2)
* Halia (ikutkan kena letak..tpi semalam halia dah habis...so tak letak ler) - di kisar (#3)
pon bole...tak kisah sangat ....kihhhh
* Air asam jawa
* serbuk perasa (garam & gula & perisa)
* Minyak utk menumis
* Sedikit air

Caranyer...:-
* Panaskan minyak..masukkan Lada kisar, tumis sampai Lada masak (nmpk berketul2 @ berbutir2 bak kata owg ganu) then masukkan bahan yang di kisar (#1+2+3) iaitu Bwg Merah+Bwg Putih+ Halia...
Tumis lagi sampai masak @ naik bau...
* masukkan sedikit air.....biar seketika....nampak mendidih
* masukkan telur rebus tadi....biar seketika....*kasi bahan2 tue meresap ke dlm telur rebus*
* nampak kuah dah pekat...letakkan serbuk perasa ....
* biarkan.....kuah semestinya pekat sedikit....
* ok dah....siap pon....



2nd : Sambal Bilis

Bahan2 nyer...:-
* Ikan bilis (nie bahan utama) - di goreng dahulu
* Bawang Merah  - di tumbuk (#1)
* Bawang Putih (sama jugak) - di tumbuk (#2)
* Lada kecil @ cili api - di tumbuk (#3)
   - sapa suka pedas boleh tambahkan lagi
* Bawang besar - di hiris2 nipis
* serbuk perasa (garam & gula & perisa)
* Minyak utk menumis

Caranyer...:-
* Panaskan minyak...masukkan bahan yang di tumbuk (#1+2+3) iaitu Bwg Merah+Bwg Putih+Lada kecil
* Biar bahan2 tue masak @ garing sedikit...jgn lama sangat nnti hangus pulak
* masukkan Ikan bilis yg telah di goreng
* masukkan Bawang besar yg di hiris nipis
* masukkan serbuk perisa..
* ok dah....siap pon....

acaner korang....
senang jerk kan...

then the last one semalam...
koi masak nasi.....
periuk nie untung taw....
kenapa untung....
periuk nie cepat masak..tak perlu tunggu lama sangat...
coz selalu nya lau koi masak nasi nak tunggu lampu
dari COOK ke WARM  kejap jerk...


Dah siap semua....nak rileks jap...
cik wiyah dah tersedar ...mintak bak..bak...
fuhh....nasib baik dah settel semua....
lau tak ...stuck ler sekejap...

cenggitu ler koi.....


 Psstt:- wat kerja biarlah ikhlas & redha....baru hati tenang dan gumbira.....haaa3

Gitu ler...

Assalamualaikum....

Korang selalu dinner kul berapa erkkk...
koi semalam kul 9 lebih macam tue ler...terkedek-kedek kat dapur haaaa..
yelah cik wiyah dah tido baru bleh nak main masak-masak...

lau tak...ermm faham2 sendiri ler....
nak ajak mainlah....nak bak..bak lah...nak tek..tek lah...

so semalam cik wiyah tido...
lelaju jerk masuk dapur masak-masak...

cik abang request nak sambal telur (nk yg rebus bukan yg goreng)...& koi laks nk makan sambal bilis
*means lau cik wiyah tido lama koi masak 2 menu yang simple sekali gus*
aiii..aiii..chif...

maka bermula lah.....adegan bersilat di dapur...
1st masak menu yg cik abang request tue...sambil2 duk layan citer Mak Cun...
haduhlah boleh tergelak koi dengar....
ruang dapur ngan ruang tamu sebaris....
so senang ler....sambil masak-masak tue...sambil jeling-jeling kt tivi...

pah tue 2nd menu laks...
ketung-ketang...ok dah siap...
*pic & resepi koi bg next entry*...
resepi lah sangat.....haaa3...

yelah menu simple..sapa yang tak leh wat kan...
tak kira koi nak share jugak....manalah tahu kot-kot ada yg bagi petua tuk kasi lagi sedap kan...
share lah ngan koi jugak....

alhamdulilah ...cik wiyah lena tido semalam....
senang koi masak lau tak malam sebelum tue....
tengah syok-syok masak....cik wiyah terbangun nak bak..bak...
koi terus tutup api dapur dahulu....utk keselamatan kan....
lau tak nanti..ralik layan cik wiyah tak sedar hanguss....
nie penting...kena alert.....
baik masak air ker @ masak apa2 pun....
janji tutup...coz kekadang tak sedar taw...

nnti koi bagi pic k....
entry selepas nie...
check it out.....


 Psstt:- mak cakap lau RAJIN memang UNTUNG...tak kira apa pun yang kita buat...ingat pesan mak tue..

Khamis, 3 September 2015

Takut kehilanganmu_Lirik

Assalamualaikum....


Layansss jiwang der....


Denis Chairis - Takut kehilanganmu

akan ku jaga
kisah cinta kita
jangan pernah ada
hati yang terluka

sungguh ku takut
jika engkau jauh
kerna aku takut
kau berpaling dari ku

* ku takut sungguh...takut               * ulang
takut kehilangan mu
jangan pernah kau pergi
pergi meninggalkan ku

ku takut sungguh takut
takut kehilangan mu
jangan pernah kau hilang
hilang dari cintaku

jangan ada dusta
di antara kita
kerna ku tak sanggup
hidup tanpa cinta mu
ku takut sungguh ..takut
takut kehilangan mu
jangan pernah kau pergi meninggalkan ku

ku takut sungguh takut        
takut kehilanganmu
jangan pernah kau hilang
dari cinta ku

sampai rambutku memutih
sampai nafasku terhenti
cinta ini kan tetap abadi

ulang *





Pssttt : touching nau..nau..



Rabu, 2 September 2015

Sabtu punya citer...

Assalamualaikum....

Pagi sabtu baru nie ada kenduri sepupu kat Kemaman (sambut menantu_sepupu koi lelaki)
koi g ngan mak & ayah....wat 1 kereta jerk....
ikutkan kakak koi nak g...tapi der hal plak...

bertolak dalam kul 10am lebih macam tue...
masa tengah on the way...
1st time koi tengok ...sebelum hanya baca dlm paper @ FB jerk...
kan kecoh pasal lori boxsite tue...
baru koi tengok....kenapa dorang yang marah sangat...
kalau jalan tak yah kira lah...dah tukar color....
merah....memang nampak buruk....
lori tak sah kira lah.....bersusun kat jalan raya....

ayah koi lalu highway....tue pon ada gak lori boxsite tue...
koi plak tengok nampak seriau jerk....
yelah lori-lori bapak besar giler....
yang kete-kete nie...kecik jerk....
muatan dalam lori tak sah cakaplah....
pack....full....
aishhh....setiap kali dorang lalu....debu-debu berterbangan...
memang pencemaran yang kaw-kaw nie bak hang.....

sedar sedar duk perhati kat lori nie ..
dah sampai dalam kul 12pm lebih macam tue...

Koi sampai tue...pihak pengantin perempuan tak sampai lagi...
koi & cik wiyah duk kat pelamin sat....
nak amik gambar....
koi dah jenuh cakap kat cik wiyah suh duk elok-elok....
ermmm...macam tue jugak...
stress koi.....


dalam banyak-banyak pic yang nie elok sikit...
yang lain koi delete....memang tak nampak cik wiyah ...asyik nak lari jerk...
alih-alih....pic tue ler yang elok....


nak suh duk elok-elok....tak jugak...
alih-alih snap macam nie....
cer tgk muka cik wiyah....macam terkojut jahhh....
kih...

tak sempat nak snap pengantin coz orang dah ramai....
nak mencelah pon x dapat....huuu3...

dah kenyang perut tue....balik ikut jalan lama....
lalu ikut Gebeng......nah amikk.....
Jalan kat situ dah banyak rosak....
kete tak soh cakap lah....
jap senget belah kiri...jap senget belah kanan...
then yang takut tengok tue....
tengok lori boxsite bersusun nak masuk kat Pelabuhan Kuantan...

perghhh.....dah macam apa nengok nya...
serik koi tengok jalan macam tue....
ingat masa balik Kuantan jerk jammed sebab lori boxsite nie...
yang dari Kuantan nak pergi ke Kemaman @ Terengganu pon jammed jugak....
walhal masa tue baru kul 3pm lebih...

Lori boxsite nie memang sentiasa ada kat jalan raya tuhhh...
haru-haru.....
huk..huk....debu boxsite ....



 Psstt:- Jalan di kuantan tak seperti dulu dah.....

Salah Faham...

Assalamualaikum....

*citer tak kena mengena...hanya rekaaan semata-mata*

Akibat salah faham....keadaan menjadi semakin rumit...
Kalau boleh di putarkan masa.....kan senang....boleh amended balik kan...tapi apa boleh buat benda dah terjadi, nak tarik balik kata-kata @ perbuatan memang tak dapatlah kan...

Hanya perlu berterus terang & berdepan bak kata face to face .....bercakap dari hati ke hati
@ memaafkan sahaja....
usah biarkan ia berlanjutan kerana akan membawa kesan yang buruk di kemudian nanti...

Jika tidak .....perasaan bersalah akan sentiasa menghantui diri...




 Psstt:- ermmmm......

Selasa, 1 September 2015

Selagi boleh sabar....bersabarlah...

Assalamualaikum....

Dah masuk bulan Sept dah kan....cepat ajer masa berlalu...
" Ku sangka panas berpanjangan rupanya hujan di tengahari "..
bermadah berhelah koi nie ...

Oh dunia.....
Oh manusia...manusia.....
dah nama nya manusia...perangai pon macam-macam...pelik-pelik...
koi tak reti nak describe....

Adakala nampak baik....adakala nampak jahat...
Kekadang elok...kekadang tak elok......acaner tue...
isshh...pening jugak kan...

Walau pon ramai yg cakap ...berbuat baik berpada-pada...
buat jahat jangan sekali....
*boleh pakai lagi tak pepatah nie ?

ermmmm.....
hati hanya ada sekeping....
bukanya berkeping-keping macam daging burger ramlee tue...
sekali terusik @ tercuit....
sakit...amat sakit......

penawar nyer...sabar selagi termampu
jika tak mampu.....
*fikir-fikir kan sendiri*




 Psstt:- sabar...sabar...sabar....