Khamis, 2 April 2015

Fenggsaannnn...

Assalamualaikum...

1hb April..dah start GST....
Ikutkan me tak berapa faham sgt pasal GST nie walau pon dlm media elektronik & media cetak berkepuk2 explain..
yg me tahu ada charge sebanyak 6% utk beberapa brg yang dikenakan...

Nie citer semalam...me beli Susu & Nestum tuk wiyah
lau dlu Susu Isomil (450g) - RM36.50 & Nestum (RM7.00)
sekarang dah berubah mcm dlm resit tue...

Harga baru :- Susu (RM38.69) & Nestum (RM7.50)
nampak tak beza kt situ....
(Susu - RM2.20 & Nestum - RM0.50)
then kena + 6% plop = RM46.20

Korang perasan tak kt sebelah amount tue der simbol "S" (service tax)
means setiap barang yg korang beli tue ada charge...(ok...faham) walhal dlm masa sama barang tue dorang dah mark-up (nmpk tak permainan harga kt situ)

ok...meh snie dekat2....
me ajor cara kira...

* Harga GST     : 7.50 + 38.70 = 46.20
* Harga Normal : 7.00 + 36.50 = 43.50
* Beza               : 46.20 - 43.50 = 2.70

* ok pada resit tunjuk 6% RM2.60...
habis yg RM2.70 charge apa bondo....
me perasan dorang dah mark up harga tue (nmpk tak mcm kt atas me tulis tue)

ye tak korang @ me salah kira...
huu3..

pening3...
pepe pon mmg tak untung langsung..makin rugi ada lah...
sapa setuju....
cer komen...

Tiada ulasan: