Khamis, 17 Disember 2015

Pecah rekod...

Assalamualaikum....

Ritu cik wiyah kena jumpa Doc Pakar Pemakanan coz berat badan tak ideal...
ermmm....sebelum nie ada jugak peningkatan walau beberapa gram ajer..
slalu naik dalam 200gm ajer....tapi still duk dalam graf kuning (sesapa ada anak @ baby tahulah dalam buku rekod tue) ada graf perkembangan..

Since dari baby memang berat badan cik wiyah naik sikit2.....tue 200gm paling banyak ler tuh...
adusss...pening taw koi nak kasi cik wiyah makan banyak-banyak..
dahlah cik wiyah nie ada alahan....

nak kasi makan daging..tak leh......kena kasi makan ayam....
dulu masa umur 6bulan keatas try wat bubur....ermmmm...x nak makan...
banyak kali duk ulang2 buat bubur tak nak jugak...buat puri pon sama...
x nak jugak...

tup2 terpaksa bagi nestum cerelac yang beras tue....
yang tue ajer boleh makan...
try bagi yang ada perisa buah2 & sayur2an terus reject....coz dah naik merah2...

then bila cik wiyah dah 1tahun lebih...koi nak try bagi vitamin tpi risau plak kot2 der effect ker aper..
maklumlah koi dah servey rege vitamin tue...RM47.50....pergghhh boleh tahan gak tue ...
bukan x nak beli...andaikan cik wiyah x leh makan....sapa nak kena habiskan tue ....
anak2 sedara koi semua nyer dah besar2 belaka...
habis tue takkan koi plaks....huuu3...

nak jadikan citer .....lepas ajer kena jumpa doc ritu kat klinik desa.....
doc suggest bleh dah bagi vitamin.....(masa tue 1tahun 9bulan)
koi nekad ler......coz nanti bila berat badan kurang ideal...banyak risiko plak...
doc cakap nanti bila perkembangan tak selari ngan berat badan akan ada wat detail check up macam nak kena amik sample darah lah....najis lah.....(koi dengar dah rasa seriau)...
bukan apa risau kat cik wiyah tue....kan kecik lagi....
nak amik darah bagai.....koi nie ritu amik darah masa peknen pon seriau @ sakit gak kekadang...nie kan plak budak kecik...

So koi pon beli lah vitamin Appeton Multivitamin LYSINE_rm47.50 (staff tue cakap lau ader tulis LYSINE) nie tuk tambah selera makan.....
oooo...cenggitu erkk....
ok koi belikan yang tablet....ikutkan ada Syrup & Tablet tapi koi prefer beli tablet senang cik wiyah boleh kunyah wat macam  gula-gula kan...

tuk umur 1-3 tahun (1x sahaja)...
ok ler....dalam tue ada 60biji...means tahan 2 bulan....jimat2.. kan...

maka bermula lah cik wiyah mengenal....LAT..LAT (coklat)....nasib rasa sedap...ala2 buah gitew...
pepagi sebelum kuar nak hantar kat pengasuh kasi vitamin dulu....
botol kena sorok lau tak cik wiyah ingat macam balang gula2...boleh makan banyak2...

hari pertama...kedua...ketiga...ok lagi....tapi nampak ler perubahan nyer...
cik wiyah demand susu ....jap..jap...nak susu....jap..jap nak susu....lagipon cik wiyah baru nie kurang sihat...demam & selsema...tapi tak ler teruk sangat...sedang2 ajer...
maybe dah rasa sihat sikit tue....nak susu kan....sekali wat dah 5oz & 6oz.....
ikut kata doc ....umur macam wiyah nie dah 8oz......bukan tak pernah ajar minum banyak...tpi ritu dah pernah buat....habis memang habis....tak lama...muntah balik.....so no point lah kan....

nie koi baru nak train balik...minum susu banyak...
then bila koi wat sukatan baru.....habis.....tak lama nak lagi.....OMG....biar betul cik wiyah nie...
fuhhh......bab makan pon dah ada selera....

dah pandai mintak acikkk...acik...(nasi)....nak makan ler tuh...
pepagi koi tapau kan nasi lemak + ayam goreng....kasi kat pengasuh....
makan kemahin selera....banyak laks tue.....
then tengahari lau mak @ pengasuh masak.....suap kan kat wiyah.....banyak jugak makan nyer...
alhamdulilah...selera pon anak ibu nie....

then bila time malam...koi lambat masak ..koi tapaukan nasi @ lauk kat cik wiyah...
makan lagi....kekadang tue....kudap2an macam biskut @ roti pon makan...

sekarang bila dukung...dah ada "rasa"...semangat kata orang tua...
then rnie g klinik ..nak timbang......fuh....berdebor koi....
sblum nie 7.3kg....rnie dah 8.3kg....(naik 1kg).....alhamdulilah...syukuran2...
anak ibu dah besar.....
doc tengok pon suka.....haaa macam nie lah.....berat dah naik....
lau tak nanti kena jumpa pakar lagi...
*lau boleh tak nak dah kan...*.....

doc ada tanya memacam ler....makan aper...berapa kali sehari....
koi citer ler....pepagi nasi lemak + ayam goreng....tengahari makan nasi putih....susu pon kuat minum..
doc cakap teruskan....kasi makan makanan orang dewasa...
biar ada protien..lemak...kabohidrat....dll....
so 3 bulan lagi baru jumpa plaks.....then appointment yang biasa follow ajer...

oraite doc....
suke...suke....anak naik berat badan.....coz tak penah naik 1 kg taw...
pecah rekod....kih3...

syabas cik wiyah...

Sumber : En.google (pinjam pic)....
Nie lah vitamin tue.....atas budak jugak coz my sil cakap ritu Zara makan tak naik sangat...
tapi dulu mak koi pernah belikan vitamin nie tuk adik koi yang lelaki...
memang kuat makan jadi nyer....sampai naik tembam.....

Selepas bersunat pon badan still lagi naik....habis jerk 1 botol tue..mak koi stop dah...
risau kot terlebih nanti jadi obesti plaks...
haru2....

pepe pon vitamin nie tengok atas badan budak tue...ada kala serasi...ada kala tak...
tapi kalu tak try tak tahu kan....



 Psstt:- mudah2an....nanti naik lagi.....hee3....ibu laks excited terlebih

Catat Ulasan