Jumaat, 11 Disember 2015

Yang penting NIAT...

Assalamualaikum.... 
Setelah 4tahun berhenti kerja untuk jaga anak + bekerja dari rumah, ini apa yang saya rasa :-
1) Jadi SURIRUMAH jaga anak memang 200% ganda penat & stress daripada bekerja.
    * Koi penah ritu jadi surirumah (masa nie x ada anak lagi)...duk rumah...otak beku...masa nie tak hot lagi bisnes o9..so duk rumah masak kat cik abang ( Breakfast + Lunch + Minum Petang + Dinner)...fuhh3...


2) Jadi SURIRUMAH, susah dapat Me Time. Time mandi pun ada penonton. Kalau tutup pintu. Ada yg ketuk pintu non stop sampai telinga kita bingit & terpaksa buka pintu. Bila buang air, ada orang kat sebelah tolong flushkan adalah perkara biasa. Sebab ?? Anak yang 24/7 duduk dengan mak nie manja lain macam ..melekat tak boleh berenggang...Tak per dah besar nanti ok lah..tak lama dahh..
   * Bab nie ada jugak yang sama ngan koi.....bab mandi tak leh duk berendam lama-lama...walaupon tak bukak open sangat pintu nyer...koi nie jap2 jenguk..jap2 jenguk, yelah mana lah tahu cik wiyah senyap tengah buat apa... koi selalu "umpan" buku-buku ngan flash card nak suh ralik skit...tapi lau buang air cik wiyah tak ada tolong flushkan coz koi risau bilik air nie kan licin...risau kot jatuh jaa Manja tue memang tak di nafikan...asyik nak berkepit ajer, tapi lau dah hantar kat pengasuh tak apa plak, janji tak tengok muka ibu....lau tengok muka ibu...terus nak ibu.


3. Jadi SURIRUMAH, kadang2 rasa bosan sebab tiap hari rutin yang sama. Bangun, kemas rumah, masak, mendobi, rumah berselerak, kemas semula. Lipat baju, rumah selerak, kemas semula. Kadang2 tak sempat makan. Nak pulak kalau buat bisnes macam saya, terkejar2 antara rumah & bisnes. Paling boring ialah kemas rumah. Berkali2 sehari sebab saya jenis tak boleh rumah selerak. Paling penting, time suami nak balik, rumah wajib spotless clean. Anak2 pon dah tahu, kalau saya papa dah nak sampai dorang takkan selerakkan rumah lagi. Papa dah sampai, baru boleh sambung projek selerak rumah...
 * Yang nie pon sama....rutin yang sama...lau takat 1minggu ok lagi...tapi lau hari2 dah jadi boring...koi nie plaks cepat boring....dulu masa tak kahwin lagi...habis SPM...tak lama pon duk rumah...terus cari kerja...tak macam kakak koi...kat 1tahun jugak duk rumah...masak kat adik2...kemas rumah...koi pon der tolong gak...bukan kakak koi tak nak keje cuma masa tue mak koi dah kerja...so die kena duk rumah...berbeza ngan koi...habis SPM tak lama ngat duk rumah...trus cari kerja....bila dah kahwin dah ada anak baru sorang...tak ada lah selerak sangat sampai tak leh lalu...mainan si wiyah ler...


4) Jadi SURIRUMAH, kita akan rasa lonely. Tak ada kawan. Time kerja dulu, masuk kerja jumpa orang, sembang2 makan sama2.  Jadi SURIRUMAH sembang ngan anak, sembang ngan TV, sembang kat wassap...Makan sorang sambil layan FB. Itu ajer. Antara benda yang paling rasa missing bila dah tak kerja ialah kurang bersosial. Time amik anak balik sekolah dapatlah jumpa mak2 @ nenek yang amik anak. Dapatlah sembang dalam 10min. Bila suami cerita makan2 ngan oficmata kadang2 rasa jealous.
* Pon ada jugak terkena....anak tak ada lagi...teman nya tepon ler...main sms ngan kengkawan..tanya kabar mereka....bab hantar anak sek...memang tak ada experience lagi...cuma masa bersosial tak ada ler...memasing sibuk kan....koi jerk yang tak berapa nak sibuk ngan anak2.....tue kekadang jenjalan pon sorang2 pon boley...


5) Jadi SURIRUMAH tak ada cuti sakit @ cuti rehat. Time kerja dulu, kalau sakit boleh amik MC. Hantar anak kat Taska & rehat kat rumah. Sekarang ? Time sakit pon kena layan anak buat sarkas. Takder nak dapat rehat tido dengan tenang & bahagia...* Yupp....sebelum nie x ada anak kan...boleh ler nak rest puas2 lepas makan ubat...sakit kan...sekarang makan ubat ke tak still kena jaga jugak....demam tak demam pon kena gagahkan diri jugak....walaupon koi nie tak fully lagi jadi surirumah....time sakit nak tinggal kat pengasuh tak sampai hati plaks....nak tak nak amik ler jaga...walau pon koi MC....


6) Jadi SURIRUMAH, dah bertahun tak berdating dengan suami. Dulu time kerja kami amik cuti sehari, pergi jalan2 tengok wayang. Anak kat taska. Sekarang dah tak merasa. Rindu moment tu..tak aper..anak2 dah sekolah nanti boleh repeat semula.* Yang nie..terbalik laks...bukan takat surirumah ajer....yang macam koi nie still kerja pon macam tue jugak..kalau dulu dah plan amik cuti sesama cth : aniversary, besday...celebrate..tengok wayang, makan2 , jenjalan....tapi sekarang lau amik cuti @ time cuti dating ngan anak....pon seronok walaupun letih...


7) Jadi SURIRUMAH, orang akan pandang rendah kat kita " Belajar tinggi2 tapi jaga anak kat rumah jer" 'dulu lepas SPM tak dapat offer masuk U ker?" "Tak kerja tak takut ker kalau suami buat hal? Nanti terkontang-kanting kena tinggal" Syoklah dapat duk rumah tak payah kerja. Relax2 je main dengan anak.* Isshhh ada ke macam mikir nyer.....geram nau nau lau der mulut longkang macam nie...bukan nak doa2kan menda yang elok...yang tak elok jugak di katanya....ishhh.....



Sebab tue ada ustaz yg kata SURIRUMAH adalah pekerjaan paling mulia bagi seorang wanita. Sebab memang tak mudah. Pengorbanan paling besar ialah tinggalkan kerjaya dengan jawatan & gaji kita semata-mata untuk anak & suami. Allah juga yg akan member balasan di syurga nanti...In Sha Allah
###Sumber FB####





Psstt:- Tak kisahlah SURIRUMAH @ BERKERJAYA yang penting pandai uruskan keluarga....besar pahala...Tepuk Dada tanya selera...kan..kan..







Tiada ulasan: