Jumaat, 12 Jun 2015

Jiran Sebelah Kanan Rumah @ JSKR...

Assalamualaikum....

Jiran...
semua orang hidup berjiran..

Hidup berJiran....tidak semudah yang di ucapkan...betul tak ?
kadang-kadang dapat Jiran yang Sombong & tak bertegur sapa & buat hal sendiri etc..
then lau ada apa-apa terjadi ke @ means yang tak elok ker * tak adalah doa macam tue*...of coz doa yang baik-baik kan...
agak-agak nak mintak tolong dengan sapa ler tuee....
mesti rumah sebelah menyebelah....
melainkan sedara - sedara yang duk dekat dengan dorang (jiran) nie...no hal


tapi ada jugak Jiran yang terlebih busybody & kepoh dan sewaktu dengan nyer...
aisshhhh...susah susah kan....
manusia nie macam-macam peel..

selama me duk berpindah-randah rata-rata tak adalah dapat Jiran kerek & sombong @ etc...
rata-rata dapat yang so-so ajer...
busybody pon idok.....sombong pon idok...

at least lau terserempak kat luar *masa jemur kain* @ duk sapu sampah ker...senyum jerk ler...
walau pon tak bercakap....lagipon senyum tue kan 1 sedekah...
kan..kan...
itu pon dah di kira saling menghormati sesama manusia ...

me nak stori pasal Jiran nie...*yg me membebel tue intro ajer dlu*
kuikuikui....nie ler citer sebenarnya...
ada 2 jenis yang me alami semenjak duk taman perumahan baru nie...

1) Baru nie kawan cik abang ada col pagi-pagi....me ingat kawan opis..walhal jiran selang dua rumah dari rumah me....mintak tolong.....coz kawan cik abang tue dah ada kat luar kawasan.....*means tak dapat nak balik*..katanya...*minta tolong amik kunci spare rumah dalam kete...rumah dah terkunci *die pegang 1 kunci*....wife & anak die ada kat dalam rumah....
so tak boleh keluar ler macam tue....
wife die dah cuba col rumah sebelah tapi tak berjawap....so nak tak nak terpaksa col cik abang me
kira gamble ler tuh....coz me & cik abang tak pergi keje lagi....
lau tak ....tak tahu macamana...
di pendekkan citer.......cik abang me tolong amik kunci rumah dalam kereta tue then buka kan pintu...
wife dia dah tunggu depan pintu....
kawan cik abang ...cakap maaf menyusahkan....& terima kasih banyak-banyak sebab sudi tolong...alhamdulilah selesai 1 perkara...
*bak kata Ini hari dia.....esok lusa hari kita..sapalah tahu*
cik abang pon pesan...dengan Jiran nie seeloknya kite jangan sombong....
me ok ajer......

then ada 1 kes lagi nie

2) Nie Jiran sebelah kanan rumah me....fuhhhhh !!!
tak reti me nak describe....lau me kata bukan-bukan....nampak macam me tak puas hati ajer...
tapi lau korang dengar me citer nie...mesti korang panas hati kan...
Jiran sebelah kiri nie jarang-jarang me jumpa coz dorang tak tinggal tetap...if time sekolah dorang akan balik.....
baru 2x me jumpa tapi dengan orang yang berlainan.....yang 1st tue..tuan rumah & mak nyer...
bertegur hari tue sebab me tengah jemur kain..then mak nyer tengah berkebun kat tanah sekangkang kera tue....duk mencabut pokok serai....
tuan rumah (pompuan)...nie bertanya kat me "Sewa @ Beli" (means rumah yang me duduk nie ler)
me jawap lah....."Beli"...tuan rumah tue dengan mimik muka tunjuk depan mak nyer...
oooo..."Beli".....ingat "Sewa" tadi....

korang rasa...apa maksudnya tuhhh....
me hangin rasa 1 badan .....bukan kata nak berlagak ke aper(dapat beli rumah @ apa kan)...
tapi me tengok dengan cara macam tue......seolah-olah pandang rendah @ sindir...
coz me tak berkerjaya macam tn.rumah tue....(lau takat jadi Guru..jangan nak berlagak)..hokay...
tetiba ter emo laks....coz mende nie dah lama cuma tak berkesempatan nak citer ...
geram laksss....
stori kat cik abang......ermmmm cik abang tak adalah sentap ke aper....rilek jerk
me plaks terover....
ok...lepas 1 kes .....ada plaks 1 kes lagi....
rumah jiran sebelah kiri nie ler...
ritu maybe sedara die datang tido kat situ...no hal kan....me pon tak adalah nak busybody bagai nak pergi siasat ke aper kan...

satu hari tue..me tengah jemur kain...yang pompuan kat luar depan pintu...kuar masuk...kuar masuk...
kemas barang mungkin....si laki nie duk kat depan pintu pagar...kat ngan kereta....*tengah duk belek-belek kotak surat tue*.....
me nie sambil jemur kain...tengok-tengok lah kan....maybe nak bertegur sape ker...
at least senyum ke aper...@ just tanya jemur kain ker...@ tak keje ker
kan...kan....intro tuk ajak bersembang kan....

ini tidak.....haram.....di ulangi haram...
baik si laki & si pompuan tue.....sama jerk.....sombong kemahin lagi.....
tak ada nyer bertegur sapa...
me nie kemahin lagi....pandang-pandang kat pompuan tue....nak ler sedekah senyuman kan..
tapi hadoooooo.....
nampak macam me laks terhegeh-hegeh kan....
tak lama tue....dorang dah kuar....
me pon dah siap jemur kain tue....
tapi yang tak syok nyer tue.......bab tong sampah..........
Tong sampah selalu nyer letak kat luar tuk senang nanti Alam Flora nak kutip kan.....

Tong sampah rumah sebelah letak kat dalam .....
so ...korang mesti dah tahu kan.....yang jadi mangsa tong sampah me ler...
me tak kisah sangat lau nak tumpang buang sampah tue....
di ulangi ...me tak kisah @ berkira........tapi....tapi
korang dengar yer.........
sampah tue berterabur.....means tak letak dalam 1 karung @ bungkus elok-elok ker....
main buang macam tue....
so pekerja Alam Flora takkan amik sampah macam tue....yang berbungkus ajer dorang amik...
then korang rasa.....

sapa plak yang bungkuskan sampah-sampah dorang tue...
sape....sape......tentulah bukan me yang buat kan...
nak tak nak staff Alam Flora jugak yang akan buat......lau dah lama sangat dalam tong tue...
nak tak nak...terpaksa lah....

haduyaiiiii......macam nie orang pon ada....

penah me terfikir...lepas nie lau dorang singgah rumah tue....
me nak letak kat dalam tong sampah tue....time staff Alam Flora datang tuk kutip
baru me letak kuar......
jahat tak ???


huuuu3...
terpanjang plak citer rnie.......



 Psstt:- macam2 pesen manusia kan...
Catat Ulasan