Jumaat, 4 September 2015

Nie diaaa....

Assalamualaikum....

Seperti yang koi janji....
nie resepi nya...menu simple gila mehhh...

1st : Sambal Telur (nie tuk 2 biji ajer mcm dlm periuk tue)

(korang agak2 ler...coz koi lau masak main letak jerk), bergantung pada lauk (ikan & ayam & telur & dsb) banyak, bahan pon kena banyak....

Bahan2 nyer...:-
* Lada kisar (lada kering)
* telur ayam (kena rebus dahulu & baru goreng) tak perlu garing sangat...
* Bawang Merah  - di kisar (#1)
* Bawang Putih (sama jugak) - di kisar (#2)
* Halia (ikutkan kena letak..tpi semalam halia dah habis...so tak letak ler) - di kisar (#3)
pon bole...tak kisah sangat ....kihhhh
* Air asam jawa
* serbuk perasa (garam & gula & perisa)
* Minyak utk menumis
* Sedikit air

Caranyer...:-
* Panaskan minyak..masukkan Lada kisar, tumis sampai Lada masak (nmpk berketul2 @ berbutir2 bak kata owg ganu) then masukkan bahan yang di kisar (#1+2+3) iaitu Bwg Merah+Bwg Putih+ Halia...
Tumis lagi sampai masak @ naik bau...
* masukkan sedikit air.....biar seketika....nampak mendidih
* masukkan telur rebus tadi....biar seketika....*kasi bahan2 tue meresap ke dlm telur rebus*
* nampak kuah dah pekat...letakkan serbuk perasa ....
* biarkan.....kuah semestinya pekat sedikit....
* ok dah....siap pon....



2nd : Sambal Bilis

Bahan2 nyer...:-
* Ikan bilis (nie bahan utama) - di goreng dahulu
* Bawang Merah  - di tumbuk (#1)
* Bawang Putih (sama jugak) - di tumbuk (#2)
* Lada kecil @ cili api - di tumbuk (#3)
   - sapa suka pedas boleh tambahkan lagi
* Bawang besar - di hiris2 nipis
* serbuk perasa (garam & gula & perisa)
* Minyak utk menumis

Caranyer...:-
* Panaskan minyak...masukkan bahan yang di tumbuk (#1+2+3) iaitu Bwg Merah+Bwg Putih+Lada kecil
* Biar bahan2 tue masak @ garing sedikit...jgn lama sangat nnti hangus pulak
* masukkan Ikan bilis yg telah di goreng
* masukkan Bawang besar yg di hiris nipis
* masukkan serbuk perisa..
* ok dah....siap pon....

acaner korang....
senang jerk kan...

then the last one semalam...
koi masak nasi.....
periuk nie untung taw....
kenapa untung....
periuk nie cepat masak..tak perlu tunggu lama sangat...
coz selalu nya lau koi masak nasi nak tunggu lampu
dari COOK ke WARM  kejap jerk...


Dah siap semua....nak rileks jap...
cik wiyah dah tersedar ...mintak bak..bak...
fuhh....nasib baik dah settel semua....
lau tak ...stuck ler sekejap...

cenggitu ler koi.....


 Psstt:- wat kerja biarlah ikhlas & redha....baru hati tenang dan gumbira.....haaa3

Catat Ulasan