Khamis, 15 Oktober 2015

Panik...panik..

Assalamualaikum....

Hari isnin baru nie 12/10/15 - koi dapat col dari my sis
yang mak ada batuk-batuk sampai berdarah..

Ya Allah.....
my sis send pic kat whatsapp...
berketul-ketul darah keluar...
sampai ke hidung....

Koi dah x senang duduk....
terus col boss cakap ada hal emergency ...

dalam kul tengahari koi keluar terus g rumah mak...
ayah drive ...koi ngan mak & anak sedara...
then abang koi tunggu kat spital..

my sis x g coz jaga wiyah ngan baby adib (anak adik koi) yang bersalin baru nie..
terus g kat bahagian kecemasan Hospital Tengku Ampuan Afzan_Kuantan
perghh...ramai nyer orang...

1st masuk bilik saringan dulu...
amik tekanan darah...HB...check suhu...
yang bilik saringan nie ada 2 orang staff..
yang sorang tue Nurse nama NORA (kenapa koi letak nama die)
coz kerek nyer...yang sorang lagi pembantu lelaki..yang nie ok..

yang nurse tue...kerek...
soal sakit aper...bla..bla...ngalah kan doc...
intonasi ...ohmmmaiiiiii.....garang macam nak marah...
geram plak koi...
tengok kecik besor...kecik besor...
bila fikir...bawak mak nie....
sabar ler...
nanti kan lau pepe hal....
wat lebih kurang ajer kat mak....

nasib baik tak lama duk dalam bilik saringan tuhh...
lau tak berbakul-bakul koi nyumpah dalam hati nie...
*jahatnyer koi *...geram nau nau rasa...

nie nak masuk jumpa doc...
bilik yang seterusnya...
orang memang ramai...

Ayah duk sebelah ngan kawan nyer.....kebetulan kawan ayah nie bawak anak die terseliuh jari...
nak masuk besi katanya...
tengah tunggu turn gak tue..

tue abang koi....tunggu jugak...
ikutkan pada no. giliran 1034....yang sekarang 1033...
tapi nak  kena panggil nama...
ooohhhhmaaaaiiiii.......lama tuuuueee...

koi ngan mak....
mak kejap-kejap g tandas...batuk....
kesian tengok mak....
mak dahlah x berapa nak sihat lagi....

nie anak sedara koi (syafiqah - 12tahun)....datang temankan nenek ....
*abaikan muka koi tue...nak cepat...dari opis...zaappp...zappp sampai...
tak ingat dah nak repair tudung...

lama gak produser tue...
koi temankan mak masuk bilik jumpa doc...
doc amik butir2 an.....pas tue mak kena amik darah...
nak kena tunggu result lambat jugak...
so lepas amik darah kena X-ray plaks....nak make sure yang mak tak ada simptom-simptom penyakit TIBI @ Batuk Kering....

lepas X-ray tue...masuk bilik lagi sekali ...
nurse bagi masuk air plak 1 botol....kasi tenaga kat mak....
coz pagi tue mak bf kuih jerk ngan air ....

lama jugak nak kena habis kan air tue...
koi ngan syafiqa & abang g makan dulu....
dah makan tue mak x siap lagi...

perghhh...lama tuee....
ok...dah habis masuk air tue... mak keluar jap....
kena masuk balik....
amik tekanan jantung & kena amik darah lagi....
belah kiri laks....

yang nie koi perasan nurse kureng ...
bleh die layan mak koi macam tue...
coz koi der sebelah tue...
nak pakai getak tuk ikat pada lengan....nak amik darah tuk kali ke-2...
mak koi tegur....sakitlah...
nurse tue wat dono jerk...

then sekali lagi nurse tue ikatkan...
mak koi senyap....then terus cakap.....dah sudah...boleh keluar...
koi tegur lah ...dah nie sambil koi tunjuk getah tue...
nurse tue tak cabut....
nampak koi tunjuk baru cabut...
haiiii...sengal betul auk nie kan....
aishhhh....

so lepas nak amik test tue....time tunggu result laks...
punya lama......tunggu punya tungguuuuuuu...
akhirnya kat2 kul 5lebih macam tue...
doc panggil nama mak....

kata doc....ikut dari semua test tue...
makcik tak ada penyakit kronik...mesti normal...
cuma tang result darah tue sikit ada jangkitan kuman...
tapi bukan nak kata ada TIBI...(nie kena banyak wat test...baru tahu)
so sekarang utk mak ...memang tak penyakit tue....
tak kritikal ....

cuma mak panas dalam...
banyakkan minum air....
alhamdulilah...lega koi dengar...

cuma doc pesan....nanti kena follow-up ngan klinik yang biasa mak wat check up
bawak sekali report X-ray nie....biar nanti pihak sana akan wat full test pada mak...then doc cakap...
makcik tak perlu di tahan kat wad...sebab tak kritikal
mak dengar macam tue...suka die...coz mak memang tak nak duk kat wad...
baik doc...terima kasih....





Psstt:- mujur dapat compeni @ bos yang memahami.....







Tiada ulasan: