Jumaat, 30 Oktober 2015

Nasi Paprik ala2 manja.....haaa3....gediksss..

Assalamualaikum....

Monick semua....
dah bf belum nih....

rini koi nak stori pasal menu semalam...
koi bawak bekal.....

Nasi Paprik ala2 manjaaa gitew....
haaa3....

maaf cakap ler...rata2 lau koi pergi kedai makan....
mintak nasi paprik.....dorang akan served paprik color merah (masak merah)
ermmm....jarang jumpa yang color kuning macam koi buat nie...
*bukan kata koi nak berlagak pandai masak ke apa...koi memang tak terrer masak sangat pong...
cuma kekadang tue bila koi dah biasa kerja kedai makan....
koi rasa macam2 pesen lauk & tukang masak pon lain2 kan...

memang kat area koi nie lau bab kedai makan...
majoriti tukang masak semuanya orang siam @ thailand...
bukan kat orang tempatan tak ada cuma sedikit ajer...

kan dulu penah orang duk sohor@teruja dengan masakan Tomyam kan...
koi macam tue jugak....suka ngat Tomyam...

lau orang tempatan buat mesti tak sama ngan orang siam kan...
tapi bila dah biasa makan hari2...cuba buat....
tak ada beza pong cuma bahan-bahan tue ler kena pandai ....

koi nie pon amik resepi Paprik dari dorang...
selalu perhati apa yang dorang letak....
then practice kat rumah...

memang dulu ada try & error...
tapi bila dah rasa macam ok dah.....kite modified sikit2
ikut selera kita....

Paprik nie boleh pelbagaikan...
Paprik daging, ayam, sayur....semua boleh...
letak sayur2 sikit....
jadik....

tak yah masak lauk lain pon tak aper....coz dalam tue dah cukup lengkap
cuma nak besh lagi...tambah lah telur dadar ker....
sambal belacan ker...siyok2...


ok..tue jer nak citer...



 Psstt:- kena bawak bekal lau nak jimat....

Tiada ulasan: