Rabu, 15 Mac 2017

36minggu @ 9 bulan sudaa...

Assalamualaikum....

Isnin baru nie Cik Ja & Cik Abang cuti
der appointment (check perut + jumpa doc tuk Scan)

Cik Adawiyah macam biasa hantar sekejap kat rumah kakak nanti bila dah siap semua
Cik Ja amik....coz bukan x nak bawak g klinik....
Tahulah jelah peel sekarang dah besar...macam2 pesen ler...
Lagipon lau bab nunggu memang lama kat Klinik nie...
nanti tak pasal2 CA ajak balik plaks...
Bukan boleh baca peel CA sekarang nie...

Then macam biasa....
Amik urin, BP, tekanan darah, berat badan....alhamdulilah NORMAL...
Nurse cek perut katanya, kepala baby dah masuk sikit dah kat sarangnya...
perut pon dah kebawah (memang gtu ler lau peknen_ramai tegur perut dah JATUH_senang bersalin)...alhamdulilah...mudah2an yer...

Then tunggu turn laks jumpa Doc tuk scan..
Oh ya...sekarang kandungan dah 36w @ 9bulan...dah sampai bulan_bila2 masa jerk boleh bersalin...
kira stand by dengan tanda2 nak bersalin...
Nurse pon dah pesan awal2...lau rasa sakit cepat2 pergi Hospital yer...
jangan tunggu lama2.....risau nanti ada risiko....
Yuppp....CJ ingat...coz sebelum nie dah kes kan....baby HAWA ritu...


Kali nie punya buku punyalah cantek....tak tebal mana pung...
Hee2..lau dulu time CA memang tebal sebab selalu follow up ngan Pakar O&G...then yang 2nd nie dah tak perlu daa.....alhamdulilah...

Sampai masa jumpa Doc_ Cik Abang pon masuk sekali nak tengok jugak...
Doc duk gelek2....tunjuk size kepala, badan, tulang peha, belakang dsb.....alhamdulilah semua ok..
air ketuban, uri pon ok...
then CA tanya doc..pasal jantina.....nak double confirm (ritu dah tahu daahh, Cik Ja nak kasi suspen skit)....
last Doc pon gelek2 lagi.....then terang2 dah tunjuk.....haah CONFIRM....nie nampak tak...
hee2....memang tak syak lagi.....

Doc tanya gak kenapa.....
Tak adalah Doc senang nak prepare barang2 nanti lau dah CONFIRM dah tahu jantina....
hee2.....Cik Ja tak nak kasi tahu lagi......nak ceprise kat korang....kih2...

Then Doc tanya lagi.....minum air gula (MOGTT) dah berapa kali nie...
CJ cakaplah last minum ritu yang ke-2 result pon NORMAL...
ermmmm ikutkan awak kena minum sampai kali ke-3...
CJ cakaplah ngan wat muka simpati.....
ala doc kan dah masuk 9bulan...bila2 masa jerk nak bersalin....
nak kena minum lagi ker Doc...

Doc pon fikir jugak tue apa yang CJ cakap....
lagipon rnie punya check up NORMAL...berat badan ok...HB ok...
tekanan darah OK....kaki pon tak bengkak....(hee2....pandai betul CJ pujuk Doc)...
then.....result nya.....

Ok lah....cukup sampai 2x jelah....
Alhamdulilah.....syukran2....sukoooo CJ taw....
CA ada dengar gak....suke jerk.....
yelah lau fikir logik...nak minum wat apa lagi kan.....dah result NORMAL...
lagipon masa CJ peknen kat Cik Adawiyah 3x minum taw....result pon NORMAL...
kire tak ada masalah lah kan......
hee2....

So sekarang Doc cakap....tunggu masa jerk....
lau tak bersalin jugak lagi....
ikut due date 10/4/2017 ada appointment lagikk....
ok doc tenkiu.....

Tapi minggu depan dah start check 1minggu 1x...sebab dah sampai bulan.....
check up selagi tak bersalin......
haii..haiii chippp.....
kih2....

Sukooo CJ dah tak perlu nak minum.....
cuma sekarang kena alert carta pergerakan bby & bila dah ada tanda2 nak bersalin tue
cepat2 g spital.....
Mudah2an kan......








 Psstt:- Dah  nak bersalin, barang pantang CJ tak beli pon lagikkk......tak bleh jadik nie....














Catat Ulasan